Najbolje aplikacije za šifriranje datoteka prije prijenosa na oblak

zbunjujući

Većina pružatelja usluga pohrane u oblaku i sigurnosnih kopija poput oblaka Google Drive, Dropbox, Box i Microsoft OneDrive nude određenu razinu šifriranja - u biti skeniranje sadržaja prenesenih datoteka. Ako ih zakopnete, potreban je ključ za šifriranje. Većina pružatelja usluga pohrane u oblaku drži ključ za šifriranje u ime korisnika, što zahtijeva da on ili ona slijepo vjeruju kompaniji nećemo zloupotrijebiti pristup vašim datotekama, izgubiti ključ hakera ili ga dati skrivenim vladinim tijelima. Uz to, svatko tko ima fizički pristup vašem telefonu ili prijenosnom računalu lako bi mogao doći do datoteka u oblaku, jer većina ovih usluga ostavlja vas uobičajeno prijavljenim.

Nekoliko tvrtki za izradu sigurnosnih kopija oblaka, kao što je iDrive, dopuštaju korisniku da stvori vlastiti privatni ključ, kriptirajući podatke na svoje lokalno računalo prije nego što ga pošalje u oblak. Ali ovo je obično rezervirano za skuplje sigurnosno kopiranje u oblaku poslovnog sloja, a ne za prosječnog pojedinog korisnika. iDrive trenutno pokreće 75% popusta na svom 2TB planu, što ga čini mnogo povoljnijom opcijom za svakoga.

Ako je privatnost podataka za vas ozbiljna briga, ali ne želite izdvajati za skuplji plan sigurnosne kopije ili pohrane, dobili smo alternativno rješenje. Nekoliko aplikacija omogućuje vam šifriranje podataka prije prijenosa u oblak, osiguravajući da samo vi možete dešifrirati datoteke. To može učiniti bilo tko, ali posebno je usmjeren na računovođe, odvjetnike, liječnike i druga zanimanja koja zahtijevaju visok standard privatnosti.

Sastavili smo popis takvih aplikacija za šifriranje na vašu priliku. Pronađite onu koja najviše odgovara vašim potrebama, ali imajte na umu, ako ikada izgubite svoj privatni ključ za šifriranje, ti podaci će vam se zauvijek izgubiti.

n Kriptirani oblak

nkriptirani logotip oblaka

nCrypted Cloud premješta vaše Google Drive, Dropbox i ostale podržane mape davatelja oblaka u nCrypted Cloud mapu. Ne šifrira sve prema zadanim postavkama; morate ih desnim klikom kliknuti unutar tih mapa da biste ih šifrirali i dešifrirali. Plava ikona zaključavanja uz ikonu datoteke ili mape označava da je postala privatna i sada je šifrirana uobičajenim 256-bitnim AES standardom.

Osim šifriranja, nCrypted Cloud dodaje i osobne značajke dijeljenja datoteka i vodenog označavanja. Vodeno označavanje osobito je korisno za one koji žele podijeliti dokument ili fotografiju, ali ne žele da se piratske.

Također ima oblačni portal kojem možete pristupiti s bilo kojeg preglednika, što vam omogućava pristup svim podacima u oblaku s jednog mjesta. Portal sadrži detaljne zapise o tome tko je pristupio čemu, revizijama i povijesti enkripcije. Možete ga čak postaviti tako da vam šalje obavijesti o određenim događajima.

nCrypted Cloud podržava nekoliko pružatelja usluga pohrane u oblaku. Trenutačno je kompatibilan s Dropboxom, Google diskom, Boxom i Egnyteom.

nCrypted Cloud dostupan je besplatno na Windows-u, Mac-u, iOS-u i Androidu. Poslovni slojevi dostupni su i uz mjesečnu naknadu.

Encrypto

encrypto

Fokus Encrypto je na slanje i dijeljenje šifriranih datoteka, ali isto tako radi za lokalnu enkripciju i pohranu u oblaku. Jednostavno povucite i ispustite bilo koju datoteku na prozor aplikacije, postavite zaporku i dodajte opcijski nagovještaj zaporke na koji bi odgovor znali samo vi i primatelj. Datoteka je zatim šifrirana i može se pohraniti na vaše računalo i / ili poslati e-poštom, Dropboxom ili čak USB stickom. Encrypto koristi 256-bitnu AES enkripciju. I pošiljatelj i primatelj moraju imati instaliran Encrypto da bi dijeljenje datoteka moglo djelovati.

Encrypto je besplatno dostupan na sustavima Windows i Mac OSX.

Boxcryptor

boxcryptor

Boxcryptor vam omogućuje da stvorite mapu bilo gdje na računalu, a sve što se nalazi u toj mapi šifrirano je pomoću 256-bitnog AES standarda. Da biste pogledali datoteke u toj mapi, pokrenite aplikaciju Boxcryptor, pomaknite se do željene datoteke i unesite zaporku / ključ. Ako koristite uslugu pohrane u oblaku poput Google diska ili Dropboxa, ova se mapa može smjestiti u mapu za sinkronizaciju odgovarajuće aplikacije.

Sadržaj datoteke je skriven, ali nazivi datoteka i proširenja su i dalje vidljivi.

Nedostatak Boxcryptor-ovog pristupa - i doista većine aplikacija na ovom popisu - je da datoteke ne mogu biti pregledane ili otvorene u, recimo, Google dokumentima. Ako ih želite vidjeti na drugom računalu ili pametnom telefonu, morat ćete instalirati Boxcryptor i preuzeti datoteke da biste ih vidjeli lokalno.

Boxcryptor je besplatno dostupan na Windowsima, Mac-u, Androidu, iOS-u i Windows RT-u.

Cryptomator

cryptomator

Cryptomator sprema datoteke u šifriranu mapu trezora negdje na vašem računalu. Ovim se datotekama može normalno pristupiti putem virtualnog tvrdog diska, tako da ne primjećujete nikakvu razliku kada radite s datotekama, slično USB bljeskalici. Sve su datoteke pojedinačno šifrirane.

Trezora možete stvoriti bilo gdje na računalu, kao što je Google Drive ili mapa Dropbox. Zatim samo povucite i ispustite datoteke u trezor kako biste ih šifrirali. Za otključavanje trezora potrebna je lozinka. Datoteke su šifrirane AES-om, a lozinke su zaštićene Scryptom.

Cryptomator je besplatna (pay-what-you-want) i open-source aplikacija za Windows, MacOS, iOS i Android. Nije potrebna registracija.

Sookasa

sookasa

Sookasa djeluje na sličan način kao BoxCryptor, ali je ograničen na Google pogon i Dropbox. Unutar mape za sinkronizaciju Drive ili Dropbox kreira se posebna mapa Sookasa, a sve što se nalazi unutar te mape šifrira se pomoću 256-bitnog AES-a. Da biste pogledali datoteku, morate je lokalno preuzeti i dešifrirati pomoću aplikacije Sookasa.

Sookasa omogućuje korisnicima dijeljenje datoteka i mapa jednostavnim klikom miša. Postavite lozinku, upravljajte dozvolama u stvarnom vremenu i postavite istekanja na ključeve za šifriranje. Dijeljenje putem sigurnih veza je na putu.

Sookasa je besplatno dostupna za Windows, Mac, Android i iOS.

EncFSMP

EncFSMP je vjerovatno naj minimalistički alat na ovoj listi. Koristi veći dio istog otvorenog koda kao i BoxCryptor i radi na sličan način. Stvorite šifriranu mapu bilo gdje na svom lokalnom disku, a sve što stavite u tu mapu automatski se šifrira. Možete stvoriti, urediti i izvoziti lozinke za te mape.

EncFSMP obećava da nema nagosa ili dodatnih preuzimanja i potpuno je besplatan. Nema dodatnih značajki za dijeljenje ili upravljanje datotekama.

Linux korisnici će rado znati da je EncFSMP kompatibilan sa njihovim sustavima, kao i Windows i Mac. Android uređaji mogu koristiti EncFSMP putem Cryptonite aplikacije (Ažuriraj: Cryptonite više nije dostupan na Google Playu, ali možete ga dobiti od GitHub-a), ali ne postoji aplikacija za iOS.

Odrive

odrive

Odrive je stolni i internetski alat koji vam omogućuje da povežete sve svoje račune za pohranu u oblaku zajedno. Šifriranu mapu možete smjestiti na bilo koje mjesto, na primjer, u direktorij Google Drive ili Dropbox. Sve datoteke smještene u te mape automatski se šifriraju s SHA256 heševima.

Datoteke su šifrirane samo u pohrani u oblaku, a ne na lokalnom računalu. To znači da na tvrdom disku nisu zaštićeni.

Odrive se također može pohvaliti značajkama sinkronizacije i dijeljenja koje omogućuju upotrebu oblačnih datoteka poput lokalnih datoteka.

Odrive koristi politiku šifriranja „nulta znanja“, što znači da tvrtka ne zna ili ne pohranjuje vaš ključ za šifriranje. Samo korisnik može dešifrirati svoje datoteke.

Besplatni nivo Odrive dostupan je na Windowsima, Mac-u i Linuxu.

Vidi također: Najbolje VPN usluge koje omogućuju privatno pregledavanje web stranica od hakera, vlada i ostalih snajperista.

Cloudfogger (prestao)

Ažuriranje: Cloudfogger je obustavljen.

Cloudfogger vam omogućuje odabir postojećih mapa radi kriptiranja, a ne da vas prisiljavaju na stvaranje novih. Ovo je često superiorna opcija za one koji imaju puno datoteka koje trebaju biti šifrirane, ali ne žele ih premještati. Također je korisno ako želite kriptirati sve u mapi Dropbox ili Google Sync za sinkronizaciju.

Cloudfogger obećava da možete pristupiti svojim datotekama u lokalnom sustavu kao i uvijek, bez potrebe da ručno dešifrirate. Ima nekoliko značajki dijeljenja, uključujući e-poštu i USB.

Cloudfogger je besplatno dostupan na Windows-u, Mac-u, iOS-u i Androidu.

Viivo (prekinuto)

Ažuriraj: PKWARE, Viivo matična tvrtka kaže da će Viivo prestati s radom 1. lipnja 2018. godine.

Viivo stvara dvije mape na vašem računalu. Prva je samo naizgled normalna mapa pohranjena lokalno u koju stavljate datoteke. Druga mapa čini kopiju svega što se nalazi u prvoj mapi i šifrira je. Druga je mapa ona koju želite prenijeti u oblak. Na primjer, može ga se staviti u mapu Dropbox ili Google Drive. To vam omogućuje jednostavno pregledavanje, stvaranje i uređivanje datoteka pomoću lokalnih nešifriranih verzija i ažuriranje mrežnih šifriranih verzija ažurirane bez potrebe za dešifriranjem datoteka svaki put kada ih zatrebate..

Viivo zahtijeva registraciju putem svoje aplikacije za stolna računala pomoću valjane adrese e-pošte. Koristi 256-bitni AES standard enkripcije. Viivo također komprimira datoteke za uštedu prostora i širine pojasa.

Viivo je besplatno dostupan na Windows-u, Mac-u, iOS-u i Androidu.

Šifrirajte prije prijenosa

Kad prenesete podatke u oblak - fotografije, dokumente, poslovne tajne, vojnu inteligenciju itd. - vjerojatno očekujete privatnost. Jednostavno, drugi ljudi ne bi trebali gledati vaše stvari, iako su pohranjene na zajedničkom poslužitelju u oblaku. Nažalost, to jednostavno očekivanje može biti teško osigurati.

Ako želite staviti privatnost u svoje ruke, šifrirajte datoteke s jednom od tih aplikacija prije prijenosa na Google pogon, OneDrive, Dropbox ili Box.

"Baffling" Bretta Jordana licenciran pod CC BY 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1

Adblock
detector