Како да направите сопствени сервер за складиштење у облаку уз делић трошкова

стораге под
Ако водите мали или средњи посао који захтева много дигиталног складиштења, доћи ће време када требате свој облак. Било да се ради о складиштењу за клијенте или резервним копијама података о компанији, пружаоци великих имена нису јефтини. Вероватно између осталог мислите на Амазон С3, Делл, Сун, ЕМЦ и НетАпп.

Али ако заиста желите да смањите трошкове, узмите изазов у ​​своје руке. Уз неколико трикова и мало кнов-хов-а, можете добити педабајт простора за складиштење за само десетину цене као било који од тих већих брендова.

У овом водичу ћемо вам показати како користите неколико кључних састојака:

 • Потрошачки чврсти дискови како би трошкови били ниски
 • Лако доступне робне компоненте
 • Регали и кутије са свемирским ефектом
 • Бесплатни софтвер
 • ХТТПС за складиштење и преузимање података

Ову методу је испробала и тестирала БацкБлазе, компанија која ствара резервне копије у облаку која је покренула ову схему. Посудићемо велико од знања које је БацкБлазе великодушно делио са светом.

Погон и компоненте

Када вам се одузме све осим основне функције оног што раде сви велики корпоративни брендови, оно што добијате је једноставно као преношење података са тврдог диска и са њега. Ако правите свој властити сервер у облаку, чврсти дискови које купујете у великој мери ће одредити цену цене и саставити већину процене - барем половину и чак 80 процената - ваше инвестиције.

дискови у складишту

Софтвер је бесплатан, тако да остатак долази од кућишта, регала и свих компоненти. Дизајн отвореног кода за најновије кућиште Бацкблазе-а тврди да трошак може снизити на само 3,6 цента по ГБ складишта, што износи 240ТБ са свих 60 дискова. Махуне сједе у 4У регали, а 6.0 дизајн се протеже неколико центиметара изнад ивице, па размислите колико простора имате у вашој соби с серверима.

Можете купити један од ових „под-рачунара“ који су унапред уграђени за између 3.000 и 7.000 долара, у зависности од броја слотова за чврсти диск, од 45 драјвова или Блацкблазе-а. Уз претходно уграђену подлогу, једино што требате купити су стварни хард дискови.

Или можете сами да га направите. За шеснаесте гене са 60 хард дискова, листе делова заједно са процењеним ценама могу се наћи у овом ПДФ-у. Већина компоненти могу се наћи у Невегг-у и Амазону, али неке ће доћи од специјалних дистрибутера или монтажних уговора.

Иако се делови разликују за сваку верзију дизајна Бацкблазе-а, ево општег изгледа свега што вам треба:

 • Шасија 4У
 • Напајање
 • Прекидач за укључивање / искључивање
 • Цасе фан
 • Пригушивачи
 • Носачи вентилатора
 • Матицна плоца
 • ЦПУ Фан
 • ЦПУ (Интел)
 • 8ГБ РАМ-а
 • Потпорне плоче мултипликатора порта
 • САТА ИИИ картице
 • САТА ИИИ каблови
 • Кабловски ремени
 • Вијци и каблове

Скупштина

подлога за складиштење на 4у сталак
Након што набавите све делове, време је да започнете монтажу. Можете да преузмете следеће са БацкБлазе-а:

 • Дијаграм ожичења (ЗИП датотека)
 • Руте ожичења (ЗИП датотека)
 • Направите књигу (ПДФ)

Све у свему, подешавање од 60 погона кошта процењених 3.500 долара према БацкБлазе-у. Имајте на уму да не укључује погоне. Са 45 хард дискова од 4 ТБ, укупни рачун износи око 10 500 долара, кажу из компаније.

Имајте у виду да је у ранијем дизајну БацкБлазе користио директно постављање жица, у којем су сви чврсти дискови повезани директно на САТА картицу Роцкет 750. Касније су се вратили на првобитну конфигурацију, која користи позадинске мултипликатор порта који садрже пет погона. Зависно од хардвера који је доступан по којој цени, обе су добре опције.

Прављење облака

Дакле, сада сте направили огроман сервер за складиштење за делић онога што би вас коштало да користите туђе сервере, али и даље га требате претворити у облак који је доступан клијентима, особљу и / или апликацијама.

Радимо одоздо према горе Бацкблазе препоручује 64-битни Дебиан Линук као оперативни систем. Алат фдиск користи се за креирање једне партиције по погону. Ако сте купили неку од већ направљених махуна, многи ће се покретачки програми испоручити унапред. Дискови се групирају у сетове од 15 у РАИД6 свеску са два паритетна погона сваки користећи мдадм услужни програм.

Сада морате бирати између датотечног система ЈФС или ект4. Ект4 је чешћи, али за БацкБлазе користи ЈФС. Свака подница има своју ХТТПС ИП адресу, тако ће јој се приступити. ект4 подржава до 1ЕиБ, али даљинска копија е2фспрогс подржава само 16ТБ. Изградња из извора помоћу заставе од 64бит то решава.

Једном када све буде на месту, на крају имате око 83 одсто корисног простора од укупног броја. Овде се морамо престати ослонити на Бацкблазе за савете, пошто је његов облачни софтвер власнички.

Имате неколико опција за облачни софтвер. НФС се испробава и тестира на Линуку, али не и сви који су компатибилни са мобилним уређајима.

Друга опција је Окиген Цлоуд, који користи Окиген Стораге Цоннецтор за претварање коришћене меморије на серверу у складиште које се може користити са Окиген Цлоуд апликацијама. Кисеонички облак криптира податке у транзиту од краја до краја. Такође добијате приступ пролазима за тунел Окиген Туннел, који вам омогућавају да приступите свом складишту ван вашег заштитног зида без потребе за променом конфигурације..

Недостаци

Пре него што одете у Невегг и почнете да пуните своју корпу за куповину чврстим дисковима и компонентама, важно је размотрити потенцијалне недостатке ако не идете код провајдера попут Амазон С3 или ЕМЦ.

Највећи ризик је да можете изгубити податке. То значи да можете изгубити посао и / или наштетити својој компанији и колегама. Систем користи један диск за главни оперативни систем, неки немају сувишна или сигурносна напајања, а било који софтвер за надгледање здравља или надзора мора бити уграђен, инсталиран и конфигурисан ручно.

Такође је није лако проширити или одржавати. Када плаћате Амазон С3, за вас се брине одржавање. Али задатак једноставан као што је замена неуспелог погона у „уради сам за одлагање“ захтева да уклоните 12 завртњи и горњи поклопац, а да не спомињемо постављање прилагођених кабловских каблова. Већи део неопходног одржавања захтева да се систем искључи у мрежи и евентуално искључи.

Најједноставније решење оба ова проблема је направити додатни један или више сувишних сервера који делују као фајлови.

Све слике компаније Бацкблазе лиценциране под ЦЦ БИ 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 1

Adblock
detector