Колико дуго трају чврсти дискови?

механизам за хард диск

Неуспјех тврдог диска је непредвидив, па одговарање на питање колико дуго трају чврсти дискови сам по себи има пуно упозорења.

Кратак одговор: Ако се каже, ако желите само кратко правило, колико дуго можете да очекујете да ће чврсти диск на вашем лаптопу потрајати, рекли бисмо да бисте требали бити спремни на квар након три године коришћења.

Дуг одговор: Неколико студија о животном веку чврстих дискова могу вам дати јасније назнаке, али још увек нису од велике помоћи. Многи тестирани хард дискови уопште не пропадају. Ови дискови се такође чувају у контролисаним окружењима и не подвргавају се истим условима као што су рецимо имали лаптоп уређаји.

Фактор у следећим питањима:

  • Који је бренд хард диск?
  • За шта га користиш? Покретање апликација, преглед медија или складиште?
  • Колико често користите рачунар?
  • Да ли се често тресе, вибрира или удара?
  • Колико вруће добија ваш рачунар?

Ови фактори и још много тога могу утицати на животни век тврдог диска. Сва дискусија у даљем тексту, ако није другачије наведено, односи се на стандардне магнетне дискове, а не на ССД или хибридне погоне.

Који брендови тврдог диска трају најдуже?

Кратак одговор: ХГСТ (ребрандед назив за Хитацхи) погони обично трају дуже од Сеагате-а и Вестерн Дигитал-а. Немамо довољно коначних података о Самсунгу или Тосхиби да бисмо закључили о њима.

произвођач-стопа-отказ-стопа према произвођачуГрафички приказ Бацкблазе, 2016

Дуг одговор: У 2014. години цлоуд-бацкуп компанија Бацкблазе започела је са објављивањем статистика о кварама преко 27 000 хард дискова и њихових марки. Укратко: Хитацхи је најмање пропао, а следи Вестерн Дигитал. Сеагате је имао највећу стопу отказа до сада, при чему је 13% Бацкблазе-ових 1.5ТБ модела пропало током године.

Када су годину дана касније објављени нови резултати, Вестерн Дигитал је надмашио Сеагате и покварио већину тестираних марки. Тосхиба резултати су укључени у ове резултате упркос релативно малом броју тестираних погона. Тосхиба је постигао приближно исти резултат као и Сеагате. ХГСТ је и даље био најпоузданији.

У 2016. години, последњи извештај, Сеагате се вратио на позицију марке чврстог диска са највишом стопом отказа, а следи Вестерн Дигитал. Тосхиба је обојицу победила, али Хитацхи се држао чврсто на првом месту са најнижим годишњим стопама неуспеха.

Имајте на уму да стопа грешака варира између модела као и марки. 1.5ТБ модели Сеагатеа испадају много чешће од већих модела исте марке који је тестирао Бацкблазе, на пример.

Зашто Бацкблазе мери стопу отказа годишње уместо старости чврстих дискова када не успеју? Јер већина погона које су тестирали уопште није пропала. На крају сваког трогодишњег теста, четири од пет хард дискова и даље су били јаки.

Шта узрокује квар хард диска?

Кратак одговор: Фабричка оштећења и вибрације

каде-кружна-2

Дуг одговор: Корисни начин за визуелизацију узрока кварова на чврстим дисковима је нешто што се назива Батхтуб Цурве.

Ивер за каду нам каже да чврсти дискови имају велику стопу квара у првих неколико дана, недеља и месеци коришћења. То је обично резултат фабричких оштећења. На пример, хард диск може бити мртав по доласку. Неки ово називају на тврдом диску стопом смртности новорођенчади.

Ако чврсти диск нема фабричких оштећења, обично ће издржати током наредне две или три године без проблема, што значи да стопа грешака пада. До четврте и пете године, стопа неуспјеха је опет на повратку. Ови кварови су последица општег трошења, али утврђивање одређеног узрока показало се мучним за истраживаче.

Конвенционална мудрост сматрала би да верујете да хард дискови који се загријавају углавном неће успети брже од оних који немају. Неке студије се толико закључују, али највеће истраживање на тему које је до сада спровео Гоогле сугерира другачије. Такође можете претпоставити да чврсти дискови који се користе више греше брже од оних који се користе мање. Гоогле каже:

"Супротно претходно пријављеним резултатима, открили смо врло малу повезаност између степена отказа или повишене температуре или нивоа активности."

Гоогле је мерио активности (које се такође називају „искоришћеност“) анализирајући укупно време проведено у читању или писању података на диску током одређеног времена. Погони који су више коришћени нису успели знатно више у прва три месеца, али онда су стопе квара опале у наредним месецима и годинама. Стопе отказа остају уједначене и чак мање од мање коришћених погона до пете године, када уређаји са вишим нивоом употребе поново почињу да нестају. Гоогле ово приписује ономе што назива „преживљавањем најприкладније теорије“, у којем су узроци квара који су повезани са већом употребом истакнути рано и касно током животног века вожње. Укратко, употреба можда не узрокује квар хард диска, већ само чини брже стварне узроке квара.

каде-кружна-2

У извештају компаније Бацкблазе, компанија напомиње да су неки погони били некомпатибилни због онога што су претпоставили да су вибрације. Иако је утицај топлоте и активности још увек неизвестан, вибрације, нагњечења, капци и тресе дефинитивно могу да скрате век чврстог диска.

Могу ли да верујем МТБФ-у?

Кратки одговор: Не

МТБФ тврдог диска, односно средње време између кварова, је процена колико ће чврсти диск трајати. Неки произвођачи тврдог диска рекламирају ову цифру као начин да покажу колико је поуздан одређени модел погона, који се обично креће између милион и 1,5 милиона сати.

Студија са Универзитета Царнегие Меллон показује да су МТБФ претјерано претјерани. Они предлажу „номиналну годишњу стопу отказа од највише 0,88 одсто“.

„Откривамо да на терену годишња стопа замене диска обично прелази 1%, са 2-4% уобичајеним и до 13% примећеним у неким системима. Ово сугерише да је замена поља прилично другачији процес него што би се могло предвидети на основу МТТФ-а са подацима. "

То је више него двоструко, а у неким случајевима и више него десет пута, него што произвођач наводи у МТТФ-у.

Шта да радите ако ваш хард диск не успе

Кратак одговор: Направите сигурносну копију пре него што успе.

Дуг одговор: Решавање проблема с тврдим диском захтева превентивне мере. Покушај опоравка података са тврдог диска након што није успео тежак је и скуп подухват. Најбоља пракса је да редовно правите резервне копије дискова на засебну локацију, било да је то физички диск или облак.

За већину ваших медијских датотека - докумената, слика, видео записа, преузимања и сл. - стандардни сервис сигурносне копије у облаку попут ИДриве или Црасхплан требао би посао обављати безболно. Сигурносно копирање у облаку осигурава да ће ваше датотеке увек бити доступне кад год вам затребају. Иако спољни чврсти диск може подједнако лако да пропадне као и чврсти диск који сте направили сигурносну копију на њему, услуге сигурносних копија у облаку чувају копије ваших копија на различитим локацијама, тако да не требате да бринете о квару или крађи. Већина добављача сигурносних копија у облаку користи апликације које ће аутоматски додати резервне копије датотека док их додајете, уређујете и бришете, што процес чини лакшим.

Ако желите да направите резервну копију вашег оперативног система, поставки и програма, ствари постају мало сложеније. Понекад их називамо сигурносним копијама „голих костију“ или „целих система“. Долазе у две врсте: слике и клонови.

Клонирање ствара готово идентичан чврсти диск оригиналном, заједно са датотекама, апликацијама, оперативним системом, поставкама, записом о покретању система, табелом за доделу - све. Ако вам чврсти диск не успе, само замените клонирани диск и направићете резервну копију и покрећете се као да се ништа никада није догодило, мада уназад до тачке када сте створили клон.

Израда слике је слична, али све се спрема у велику компримирану датотеку која се може сачувати на спољном чврстом диску. Може се похранити на уобичајену партицију за складиштење уместо инсталиране и заузима пуно мање простора. Лоша страна је да је рестаурација мало сложенија. Требат ће вам диск за покретање који се испоручује с вашим оперативним системом - било ЦД или тхумб уређај, и покрените програм за обнову у хитним случајевима да бисте поново покренули ствари..

Такође видети: Како саставити план опоравка од катастрофе за мало предузеће.

„Механизам чврстог диска“ компаније Магнус Хагдорн лиценциран под ЦЦ БИ-СА 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 1

Adblock
detector