Aplikacija Videopart za kućni razgovor: Vodič za roditelje o pitanjima sigurne uporabe i sigurnosti

Sve aplikacije društvenih medija imaju određene sigurnosne probleme. Facebook je, na primjer, platforma „sve u jednom“ koja omogućuje i javno i privatno objavljivanje postova, ali također omogućuje prevarantima i grabežljivcima prilično lako pronaći i komunicirati sa žrtvama. Jedno rješenje za to je video chat samo za pozive. Pomoću video chata, prevarante je teže pretvarati da su netko drugi, a priroda samo pozivnica grabljivicima otežava pronalazak njihovih žrtava.

Kućna zabavaIzvor: Houseparty

Aplikacija Houseparty savršen je primjer toga. Aplikacija uklanja javno lice koje predstavlja većina aplikacija društvenih medija, umjesto toga omogućava korisnicima privatno pozivanje drugih u video ili tekstualne chatove. To omogućava lakše provjeravanje osoba s kojima razgovara, ali također predstavlja i velike brige o privatnosti i sigurnosti za obitelji.

Što je Houseparty?

Houseparty je privatna aplikacija za video chat dostupna na iOS-u, Androidu i Mac OS-u. Primarna svrha aplikacije je grupno video chat, iako korisnici također mogu slati tekstualne poruke putem aplikacije.

Aplikacija je pod svojim trenutnim imenom dostupna od 2016., ali prvotno je pokrenuta 2015. kao aplikacija za prijenos uživo koja se zove Meerkat. Razvojna tvrtka Life on Air, koja stoji iza Meerkata (sada Houseparty), odlučila je prebaciti prijenosnike na aplikaciju nedugo nakon početnog pokretanja. Do 2016. Meerkat je proglašen za Houseparty. Nova verzija aplikacije promijenila je stupanj prijenosa s Facebookove javne video snimke uživo u live stream prema privatnim grupnim chatovima sličnim ooVoo.

Zabrinutosti u vezi s oglašavanjem i porukama Housepartyja

Houseparty sada ima više od 20 milijuna korisnika, od kojih je 60 posto u dobi od 16 do 24 godine. Iako se oglašava da Houseparty prikazuje samo pojedince u 20-ima, aplikacija je izrazito popularna među onima mlađima od 18 godina.. Aplikacija omogućuje korisnicima od 13 godina da se prijave na račun i malo sprečava one mlađe od 13 godina da krivotvore svoju dob da bi se prijavili.

Houseparty također suptilno uključuje slike i izraze koji bi se mogli shvatiti kao poticanje na nezakonito ponašanje.

Na primjer, usluga sadrži slike na svojoj početnoj stranici grupnog video chata s muškarcem koji se povezuje s prijateljima, dok je on, navodno, gol u kadi.

Aplikacija za video chat u kućanstvuIzvor: Houseparty

Uz to, čini se da poruke u aplikaciji potiču pomalo antisocijalno ponašanje, kao što je "ghosting", a također potiču komunikaciju sa strancima. Na primjer, pod "Kućna pravila", Houseparty oglašava značajku "Stranger Danger", koja upozorava korisnike kada u njihovu sobu uđu pojedinci koje možda ne poznaju. Upozorava na strance, ali također ukazuje da bi stranci mogli biti razlog za "vrijeme za zabavu!"

Ova vrsta izraza jezika u obrazu postoji tijekom Housepartyja, a vrhunac je u ikonografiji aplikacije crvene, plastične šalice, simbola zabave kulture.

Nijedan od ovih predmeta ne upućuje na to da Houseparty namjerno potiče na nezakonito ponašanje ili devijantne aktivnosti od tinejdžera ili mlađih adolescenata. Međutim, s obzirom na to da su poruke nejasne, mogući su tinejdžeri i mlađi adolescenti koji bi ih mogli tako protumačiti.

Kako funkcionira Houseparty?

Houseparty osmišljen je tako da ukloni neke probleme vezane uz privatnost koji postoje s većinom javnih programa društvenih medija. To se događa većinom eliminirajući prisutnost javnosti uobičajenu s drugim aplikacijama za društvene medije poput Facebooka ili Twittera. Korisnici ne mogu pretraživati ​​i pronaći druge. Umjesto toga, Houseparty dopušta korisnicima samo dodavanje osoba koje poznaju putem Facebooka ili popisa kontakata na njihovom uređaju.

Houseparty također ima mogućnost dodavanja drugih korisnika koji su u vašoj blizini koristeći opciju "Near Me" koja se temelji na lokaciji. Pretraživanje na temelju lokacije ipak se može isključiti.

Kad se prijavite u aplikaciju Houseparty, odmah ćete se dočekati videozapisom sebe putem prednje kamere, a popis svih ostalih korisnika koji su također prijavljeni u aplikaciju. Prijava će također poslati drugim korisnicima Houseparty-a obavijest "u kući", upozorivši ih na vašu prisutnost u aplikaciji. Houseparty vas pokreće u vlastitoj sobi. Tada se možete pridružiti nečijoj drugoj sobi ako je otvorena ili pozvati druge da vam se pridruže u vašoj.

Uz aplikaciju postoji i mnoštvo drugih značajki, poput mogućnosti prelaska na vanjsku kameru, tipka za isključivanje mikrofona, mogućnost "zaključavanja" vaše sobe kako se više nitko ne može pridružiti bez izravno pozivanje i razne druge karakteristike vezane uz sigurnost (o čemu ćemo kasnije istražiti)

Općenito, svaka je soba učinkovito "otvorena" osim ako korisnik posebno ne odluči zaključati je i spriječiti da joj se drugi pridruže. I dok se drugi upozoravaju na vašu prisutnost, obavijesti se mogu isključiti. Uz to, jedinstveno je teško pronaći nove korisnike jer je ova opcija prebačena prvenstveno osobama koje već poznajete iz drugih mjesta ili drugih aplikacija društvenih medija.

Houseparty: Sigurnosne značajke

Iako više privatni fokus čini manje brige o privatnosti, još uvijek postoji puno načina na koje se usluga može zloupotrijebiti. Kao aplikaciju za video chat, seksualni grabežljivci i dalje ga mogu koristiti za diskretnu komunikaciju s maloljetnicima, na primjer, što čini brigu za roditelje. U skladu s tim, aplikacija ima mnoštvo postavki i značajki namijenjenih otežavanju grabežljivaca kao medija za pronalaženje žrtava u usporedbi s drugim aplikacijama za društvene mreže ili chat chatima poput Kik-a.

kućna pravila

kućna pravila hocoupartyja

Razvojni tim uključio je nekoliko značajki u aplikaciju kako bi ublažio neke od tih sigurnosnih problema. U odjeljku "Kućna pravila", Houseparty ima popis "pravila" za koja kaže da nisu namijenjena narušavanju. U stvarnosti, to su značajke koje aplikacija nudi kako bi se pružilo bolje korisničko iskustvo i veća sigurnost. Te značajke uključuju:

 • Pozivanje - omogućuje korisnicima upućivanje pojedinačnih telefonskih poziva prijateljima na Housepartyju
 • Ghosting - diskretno skriva obavijesti korisnika "u kući" od odabranih prijatelja
 • Grupe - stvara privatne zabave za odabrane prijatelje
 • Isključivanje zvuka - diskretno isključuje obavijesti „u kući“ koje korisnici dobivaju kad se prijatelji prijave
 • Napomene - Omogućuje privatne SMS poruke između prijatelja
 • Ušunjati se u kuću - diskretno skriva obavijesti "u kući" svih ostalih korisnika
 • Stranger Opasnost - upozorava korisnike u sobi da se "stranac" ili prijatelj prijatelja pridružio zabavi

Korisnici također mogu zaključati sobu pomoću gumba za zaključavanje u donjoj lijevoj strani sučelja aplikacije. To sprečava bilo koga da uđe u sobu, uključujući i sprječavanje drugih korisnika da se pridruže vašoj sobi po pozivu od bilo koga drugog.

Pravila o privatnosti Houseparty-a

Kao i kod većine programa društvenih medija, Houseparty prikuplja puno osobnih podataka. Kada se prvi put prijavite za Houseparty, morate imati samo adresu e-pošte i datum rođenja, aplikaciji morate dati i svoj telefonski broj. Aplikacija tvrdi da upotrebljava vaš telefonski broj za potvrdu da ste stvarna osoba, ali jednako tako se jednostavno može koristiti i drugačijom metodom provjere, poput Captcha.

Kako biste dodali prijatelje, aplikaciji također morate dati dozvolu za pristup vašim popisima kontakata i, po želji, vašoj Facebook listi prijatelja. Kao rezultat toga, također morate uzeti u obzir da podatke o svojim prijateljima dajete programeru aplikacije Life on Air da uključuju njihova imena, telefonske brojeve i druge informacije koje mogu biti dostupne putem njihovih računa na društvenim mrežama.

Iako Life On Air tehnički zahtijeva od korisnika da imaju 13 i više godina, ne postoji način da usluga provjeri dob korisnika. To znači da se korisnici mlađi od 13 godina mogu prijaviti bez posljedica, iako Life On Air u svojim Uvjetima pružanja usluge navodi da zadržava pravo prisiliti oduzimanje bilo kojeg računa.

Kućna zabava

Na temelju njegovih Uvjeta pružanja usluge, korisnici bi također trebali uzeti u obzir sljedeće:

 • Houseparty je besplatna usluga i zadržava pravo upotrebe vaših podataka za prodaju oglasa ili za prodaju vaših podataka trećim osobama radi profita
 • Usluga zadržava pravo pristupa i čitanja bilo kojeg sadržaja proizvedenog u aplikaciji, uključujući privatne videozapise, poruke ili slike
 • Usluga navodi da će prikupljati i IP adrese, MAC adrese, kolačiće, podatke mobilnog operatera, geo-lokaciju, stranice koje ste posjetili prije i nakon korištenja usluge, vrijeme provedeno uz upotrebu aplikacije i više privatnih podataka koji nisu izravno povezani sa usluga.
 • Life On Air navodi da može koristiti bilo koju informaciju koju je dostavio putem svojih usluga u svoje svrhe, "uključujući bilo koje ideje, izume, koncepte, tehnike ili know-how objavljene u njima, u bilo koju svrhu, uključujući razvoj, proizvodnju i / ili marketing robe ili usluge. "

Postoji više briga u vezi s privatnošću u vezi s načinom na koji Houseparty može i može koristiti privatne podatke. Roditeljima preporučujemo da pročitaju Uvjete pružanja usluge i Pravila o privatnosti.

Trebaju li roditelji biti zabrinuti zbog Houseparty-a?

Srećom, Housepartyjev format poboljšava se na mnogim sigurnosnim pitanjima koje posjeduje većina aplikacija društvenih medija. Pa ipak, roditelji bi trebali biti svjesni činjenice da su privatni podaci njihove djece ranjivi od strane Houseparty-a, te da se usluga i dalje može koristiti za diskretnu komunikaciju.

Mogu li tinejdžeri sigurno koristiti Houseparty?

Moguće je da tinejdžeri sigurno koriste Houseparty. Roditelji također mogu pratiti aktivnosti tinejdžera. Evo nekoliko savjeta za roditelje kako voditi tinejdžere koji koriste Houseparty.

1. Razgovarajte s tinejdžerom o opasnostima dodavanja ljudi koje ne poznaju

Budući da Houseparty nema funkciju pretraživanja, gotovo uklanja opasnost da ih stranci potraže. Međutim, još uvijek je moguće da se stranci obrate tinejdžerima na drugim uslugama, poput Facebooka ili Twittera, i zatraže da se povežu na Housepartyju. Obavijestite svog tinejdžera da je najbolje dodati ljude koje poznaju u stvarnom životu i izbjegavati dodavanje nikoga izvan njihovog dobnog raspona koji nije član obitelji ili prijatelj.

2. Neka vaš tinejdžer odustane od korištenja osobnih podataka

U skladu s odjeljkom 5. Uvjeta pružanja usluge, Life On Air korisnicima daje pravo na isključivanje određene uporabe i razmjene podataka. To neće zadržati uslugu prikupljanja podataka, ali će ograničiti ono što oni planiraju raditi s njom. Čak i tada, Life On Air tvrdi da ih isključivanje ne sprečava u potpunosti u prikupljanju ili korištenju vaših podataka.

Usluga kaže, "i dalje možemo prikupljati i koristiti neosobne podatke u vezi s vašim aktivnostima na našim Uslugama i / ili podatke iz oglasa na web stranicama treće strane u svrhu oglašavanja na temelju interesa, kao što je određivanje učinkovitosti reklama..

Možete se odjaviti slanjem e-pošte Life On Air [email protected].

3. Neka vaš tinejdžer koristi postavke privatnosti Housepartyja

Houseparty uključuje sjajan niz postavki privatnosti koje vašem tinejdžeru olakšavaju korištenje usluge bez da vas ne zamaraju neželjeni pojedinci. Neka tinejdžeri urade sljedeće:

 • Zaključajte sobu svaki put kad se prijavite koristeći opciju zaključavanja
 • Uključite Privatni način rada u postavkama, što svaku sobu čini zaključanom
 • Stvorite grupe koje uključuju samo bliske prijatelje
 • Upotrijebite značajku "Sneak into the House" da biste sakrili status na mreži

Vidi također: Postavke privatnosti na Facebooku

4. Preuzmite aplikaciju sami i neka vas tinejdžer doda u nju

Vaš se tinejdžer može boriti protiv dodavanja vas jer mnogi tinejdžeri radije ne dodaju roditelje na svoje račune na društvenim mrežama. Međutim, učinite ih njihovim korištenjem usluge. Uz to, učinite to tako da vaš tinejdžer ne blokira njihove obavijesti "u kući" od vas. A kad vidite da su uključeni, pobrinite se da vam omoguće prijavu u njihovim chat sobama.

5. Instalirajte aplikaciju za praćenje putem telefona na telefon vašeg tinejdžera

Imajte na umu da ne preporučujemo invaziju na privatnost vašeg tinejdžera ili djeteta. No postoje neke aplikacije koje omogućuju nadzor nad djetetovim telefonom i omogućuju vam primanje podataka o lokaciji, informacije o upotrebi aplikacije i tekstualne poruke. Neke od ovih aplikacija čak omogućuju roditeljima daljinsko zaključavanje drugog telefona. Aplikacije poput mSpy i MamaBear pružaju roditeljima veći pristup onome što njihova djeca rade na mobilnim uređajima, ali rade to po cijenu povećanih briga o privatnosti i potencijalno oštećenih odnosa s vašom djecom.

6. Ponovite pravne i osobne posljedice s tinejdžerom

Lokalni zakoni mogu se razlikovati, ali na nekim mjestima tinejdžere i djecu možemo pokušati kao odrasle osobe za stvaranje i razmjenu pornografskih slika. Važno je razgovarati o tim problemima sa svojom djecom koja možda koriste društvene medije. Također je važno podijeliti s njima činjenicu da nezakonit sadržaj lako može snimiti bilo tko. Houseparty ima značajku koja omogućuje korisnicima da znaju kada je netko drugi u chatu napravio snimku zaslona, ​​ali postoje načini na koji ih korisnici mogu zaobići. Ostali korisnici mogu snimati ili čuvati slike i videozapise bez pristanka.

7. onemogućite uporabu Houseparty-a

S obzirom na brigu o privatnosti, možda bi bilo u najboljem interesu roditelja da u potpunosti onemogući korištenje Housepartyja. Kreator aplikacije napustio je svoje postupke kako bi spriječio zloupotrebu aplikacije za video chat. No, roditelji bi i dalje trebali imati zadnju riječ o upotrebi aplikacije za djecu.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

91 − 88 =

Adblock
detector