Hoće li Google Stadia zaustaviti piratstvo videoigara? Pogledi su miješani

Hoće li Google Stadia zaustaviti piratstvo videoigara

Kako digitalni streaming medija postaje sve popularniji i široko dostupan, mnogi igrači i dalje radije posjeduju svoje igre (i putem digitalnih preuzimanja i putem fizičke kupovine). Međutim, Google Stadia i Microsoftov xCloud Project mogli bi dovesti u novu eru u oblacima utemeljenu na igrama koje bi mogle ugroziti ne samo fizičko i digitalno vlasništvo, već također uzrokovati velike poremećaje u piratskim igrama videoigara.

Što je strujanje videoigara utemeljenih u oblaku?

Igrice temeljene na oblaku djeluju na sličan način kao i druge usluge streaminga, poput Pandore ili Netflixa. Usluga streaminga (Google, Microsoft ili drugi koji ulaze na tržište) ugošćuje igre na vlastitim poslužiteljima. Ovi poslužitelji obavljaju težak posao kada je u pitanju obrada podataka i grafike. Igrač tada pristupa igri kroz kompanijski namjenski softver ili sučelje koje omogućuje interakciju s igrom unutar poslužitelja temeljenog na oblaku.

Uz strujanje videoigara utemeljenih u oblaku igra se pokreće na poslužitelju, a videozapis onoga što se događa prenosi se na vaš uređaj putem interneta u stvarnom vremenu. Suprotno tome, vaši pritisci i pritisci na tipke prenose se na poslužitelj radi kontrole igre. Ovaj format omogućuje jednostavno igranje video igara čak i na nižim uređajima, ali eliminira jednostavan pristup izvornom kodu igre koji pirati video igara trebaju napraviti kopiju igre.

Piratstvo za video igre koje prijeti zbog vlasništva potrošača

Argumenti zbog gubitka fizičkog ili čak digitalnog vlasništva na stranu, strujanje videoigara utemeljenih u oblaku nudi prednost igračima. Može smanjiti troškove ulaska u pristup AAA igrama pomoću modela temeljenog na pretplati, za razliku od trošenja 60 dolara za svaku novu igru ​​koja se pokrene. Usluge poput Google Stadia i Microsoftovog xCloud projekta također bi mogle ponuditi mogućnost igranja modernih igara intenzivnih grafičkih podataka bilo gdje s pristojnom internetskom vezom.

Troškovi opreme također su mnogo niži. Korisnici ne trebaju skupo računalo s visokim performansama za streaming igara. Pod pretpostavkom dobre internetske veze, osoba s mobilnim uređajem ili slabijim računalom može strujati i igrati igrice sa samo marginalnim gubitkom u kvaliteti video i audio zapisa.

Za pirate videoigara, međutim, model strujanja temeljen na oblaku za isporuku videoigara mogao bi pirateriju učiniti beskonačno težim, ako ne i nemogućim. Za razliku od glazbe i video streaminga, gdje pirati mogu puknuti digitalni tok na kraju korisnika pomoću različitih softverskih aplikacija ili dodatnog hardvera, prikupljanje izvornog koda igre iz streaming video igre zahtijevalo bi probijanje na poslužitelju.

Malo je vjerojatno da će bilo koja tvrtka koja ugošćuje video igre učiniti njihove poslužitelje lako dostupnim. Najveća imena koja ulaze na tržište (Google, Microsoft) imaju tendenciju da implementiraju snažne mjere sigurnosti podataka putem svojih oblačnih usluga. Čak bi i strane vlade koje su izvodile ciljane napade teško provalile u poslužitelje ove tvrtke, a kamoli pojedinačne pirate ili video igre ili poznate gusarske grupe kao što su CODEX.

Ova stvarnost nije prošla nezapaženo među gusarima videoigara, od kojih su mnogi sada zabrinuti za budućnost piraterije videoigara.

Na primjer, na forumu Reddit / r / Piratstvo, nekoliko piratskih videoigara raspravljalo je o ovoj temi posljednjih nekoliko mjeseci:

igra strujanje gaming piratstva na redditIzvor: Reddit

Čini se da neki gusari igraju temeljeni na oblaku vide preteču smrti u piratskim video igrama:

reddit gaming piratstvoIzvor: Reddit

Mnogi su, međutim, ostali skeptični:

gaming piratstvo reddit streaming video igaraIzvor: Reddit

Trenutno se čini da su mišljenja piratskih igara za igre različita, ali uglavnom se kreću prema jednom osjećaju: sve dok je internetska infrastruktura u SAD-u i drugim dijelovima svijeta loša, igra u oblacima koja se temelje na oblaku teško će se uzletjeti.

Slaba internetska infrastruktura održat će igračko pirateriju na životu desetljećima

Ako igranje u oblaku postane norma za ovu industriju, to bi sigurno moglo imati značajan utjecaj na piratstvo videoigara. Potpuna nemogućnost jednostavnog kopiranja datoteka igara znači da ih gusari za igranje više ne mogu zasijati kao bujice ili ih dijeliti putem interneta putem ormara za datoteke poput MegaUpload.

Učinak bi, u stvari, bio puno veći od dosadašnjih napora za upravljanje digitalnim pravima u industriji videoigara. Hakiranje poslužitelja za dobivanje koda videoigara nije samo teže nego probijanje DRM-a na fizičkim ili digitalnim kopijama softvera, već je i mnogo rizičnije za gusarstvo.

Za razliku od streaminga glazbe i filmova, međutim, zahtjevi za širinu pojasa i kašnjenja za streaming video igara bit će ekstremni i u nekim slučajevima potpuno zabranjeni. Google navodi da se njegova Stadia usluga može koristiti sa samo 10 Mbps internetskom vezom za 720p video i audio.

Međutim, većina igrača zainteresiranih za korištenje takve usluge streaminga video igara ne bi podmirila ništa manje od maksimalnog grafičkog i audio izlaza Stadia (4K video, 5.1 Dolby digitalni audio). Na toj razini Stadia zahtijeva dolje 35 Mbps.

gaming piratstvo redditIzvor: Reddit

Kako su istakli i neki od piratskih igara, veliki je problem Stadia i bilo koji servis za streaming video igara latentnost ili zaostajanje. Jednostavno rečeno, kašnjenje je kašnjenje između trenutka kad je poslana naredba za prijenos podataka i prijenosa zapravo.

Latencija za mrežno igranje pretvara se u to koliko vremena treba trajati između pritiska na gumb na tipkovnici ili kontrolera i gledanja da se na ekranu događa akcija. Loša kašnjenja bila su glavna tema koja zabrinjava igrače koji vole online pucače i MMORPG-ove.

Budući da usluga strujanja igara za igre u oblaku upravlja svim aspektima obrade, problemi s kašnjenjem mogu biti puno gori od bilo čega iskusnog u ostalim mrežnim igrama. Google i Microsoft morat će spustiti latenciju na manje od 100 ms kako bi se većina igara mogla igrati bez problema s zaostajanjem (pa čak i niža za igre koje zahtijevaju brze pokrete temeljene na vještini).

To može značiti postavljanje mreža za dostavu sadržaja (CDN-ovi) i poslužitelja u dovoljno bliskoj blizini fizičkih lokacija korisnika da mogu postići tako mala vremena pinga. Takva tehnička implementacija mogla bi potrajati godinama i mogla bi takve usluge streaminga značajno ograničiti u geografskom opsegu.

Koliko je vrijedno, gotovo 20 milijuna Amerikanaca (uglavnom na ruralnim lokacijama) još uvijek ne može pristupiti fiksnoj širokopojasnoj mreži koja nudi 25 Mbps. Mnogo više njih ima samo jednog davatelja usluga, zbog čega cijene i kvaliteta interneta postaju sumnjivi na mnogim lokacijama. Ruralni Amerikanci su najvjerojatnije daleko od ključnih internetskih mjenjačkih mjesta, što čini i kašnjenje puno veći problem.

Google Stadia i ostali bit će gladni podataka

Za strujanje video igara potrebna je velika količina podataka koja može vrlo malo proći pored kapa podataka nekih internetskih korisnika s vrlo malo korištenja. Čak i uz minimalne potrebe, Google Stadia će trošiti 4,5 GB na sat. Oni koji emitiraju u 4K trošit će do 15 GB na sat. Kako napominje PC Gamer, samo 65 sati igranja igara upotrijebit će 1 TB podataka, što znači da su Comcast's i AT&Mjesečni limit podataka.

I to ne uzima u obzir sve ostale streaming većine igrača i njihovih obitelji, uključujući 4K filmove i HD glazbu, kao i da imaju više članova porodice koji bi istovremeno mogli koristiti usluge streaminga videoigara..

Za sada, gusari u video igrama vjerojatno mogu odmarati. Izdavači igara nastavit će prodavati digitalne i tiskane kopije igara, baš kao što i dalje možete kupiti digitalne i tvrde primjerke glazbenih albuma, za najmanje sljedećih 10 godina. Trenutačna internetska infrastruktura i internetski internetski programi pružaju streaming videoigara dugotrajno zamjenu fizičkog i digitalnog vlasništva.

gaming piratstvo streaming video igaraIzvor: Reddit

Ipak, kako industrija ide u tom smjeru, tržište piratskih videoigara može u konačnici biti ugroženo jer se poboljšava i internetska infrastruktura, a želja potrošača za fizičkim i digitalnim vlasništvom vremenom opada..

Pogledajte također: Najbolji VPN-ovi za igre

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + = 14

Adblock
detector