Kako sigurno izbrisati vanjske tvrde diskove, SD kartice ili flash pogone

Kako sigurno izbrisati vanjske tvrde diskove, SD kartice ili flash pogone

Trebate osloboditi prostor na vanjskom uređaju za pohranu ili se želite riješiti nekih osjetljivih podataka? Možda uklanjate uređaj, prodajete ga ili jednostavno posuđujete. U svakom od ovih slučajeva možda ćete trebati osigurati da se osjetljivi podaci u potpunosti obrišu i ne mogu ih povratiti ni na koji način.

Baš kao što uređaji poput vašeg računala i telefona podliježu krađi podataka, tako su vaši vanjski uređaji za pohranu. Bilo bi dobro da znate kako znate kako sigurno izbrisati vanjske uređaje, poput tvrdih diskova, SD kartica, flash diskova ili bilo čega drugog što trebate obrisati.

Ranije smo pokrivali sigurnosno brisanje uređaja s unutarnjom memorijom, ali u ovom ćemo postu detaljno razmišljati kako riješiti vanjske uređaje. Čitajte dalje kako biste saznali više o tome zašto ćete možda trebati obrisati svoj uređaj i kako to učiniti, uključujući korisne alate pogodne za razne operativne sustave.

Imajte na umu da su mnoge aplikacije o kojima ćemo razgovarati upotrijebljene zajedno sa operativnim sustavima desktop, MacOS-om i Windows-om, ali postoje i neke mogućnosti koje su dostupne i korisnicima mobilnih Androida.

Jednostavno brisanje datoteke ne briše je

Kad izbrišete datoteke s tradicionalnih pogona tvrdog diska (HDD), podaci se u stvari ne uklanjaju. Prostor koji zauzima upravo je označen kao dostupan što znači da softver za obnavljanje podataka treće strane često može oporaviti takozvane "izbrisane" podatke. Dva su dobra razloga što je brisanje datoteke ne izbrisati je u potpunosti: tako da datoteku koju ste izbrisali greškom možete vratiti i poboljšati performanse sustava - brže je i učinkovitije izbrisati unos datoteke nego cijelu datoteku.

Brisanje podataka iz modernih unutarnjih SSD diskova djeluje malo drugačije. Kad izbrišete datoteku, naredba TRIM odmah uklanja svu referencu na tu datoteku. Međutim, TRIM radi samo na unutarnjim SSD uređajima, a ne na vanjskim uređajima.

Za brisanje podataka s vanjskog uređaja za pohranu, možete pokušati upotrijebiti značajku oblikovanja ugrađenu u Windows i MacOS operativne sustave. To izvodi prolaz nule pisanja koji prostor za pohranu ispunjava nulama. To bi moglo biti u redu za neke namjene, a mi ćemo vam pokazati kako to učiniti u nastavku. Međutim, to nije sigurna opcija kao neki su alati za oporavak podataka osmišljeni za prevladavanje prijelaza nule pisanja.

Druga je mogućnost upotreba namjenskog softvera za sigurno brisanje podataka. U nastavku ćemo vam dati puno primjera. Svi oni imaju prednosti i nedostatke i rade na različite načine, uključujući propuste za pisanje bez nužde, rezanje datoteka i šifriranje podataka. Ali prvo, natrag na oblikovanje.

Formatiranje vanjskog uređaja

Windows i MacOS operativni sustavi dolaze s ugrađenom opcijom formata koja može izbrisati sve s vanjskog uređaja za pohranu. Samo pazite da ne obrišete svoj unutarnji tvrdi disk; lako je pogriješiti i nema povratka.

Da biste preoblikovali USB uređaj pomoću sustava Windows:

 1. Ići Ovo računalo.
 2. Desnom tipkom miša kliknite pogon koji želite formatirati.
 3. U kontekstnom izborniku odaberite Format.
  Sigurno obrišite vanjski uređaj
 4. Poništite odabir opcije Brzi format kutija. Brzi format uklanja datoteke, ali ne skenira se kako bi se potvrdilo da je sve ispravno očišćeno. Potpuni format trajat će duže, ali će izvršiti skeniranje i obaviti mnogo bolji posao osiguravanja brisanja datoteka.
 5. Klik Početak.Sigurno obrišite vanjski uređaj
 6. Uređaj možete izbaciti nakon što vidite skočnu poruku "Formatiraj uspjeh".

Da biste preoblikovali USB uređaj putem MacOS-a:

 1. Idite na Aplikacije, odaberite komunalne usluge, i dvaput kliknite na Disk Utility.
 2. Na bočnoj traci kliknite USB pogon koji želite formatirati i zatim odaberite Brisanje s gornje alatne trake.
 3. U padajućem prozoru, ispod Ime, upišite naziv pogona.
 4. Odaberite opciju formata. Za vanjske pogone preporučuje se oblikovanje u ExFAT-u. Ovaj bi format također trebali koristiti ako dijelite pogon s osobnim računalima sa sustavom Windows.
 5. Odaberite zadanu shemu GUID particijske karte (GPT).
 6. Ako ste prethodno imali osjetljive podatke na uređaju, kliknite karticu Sigurnost, a zatim odaberite razinu sigurnosti. Što dalje pomaknete klizač, viša će biti razina sigurnosti.
 7. Klik Brisanje.
 8. Kliknite ikonu Izbacivanje s desne strane uređaja u nalazač ili Disk Utility prozora prije uklanjanja uređaja.

Sigurno brisanje vanjskih uređaja za pohranu pomoću aplikacije

Ako zaista želite biti sigurni da su vaši podaci izbrisani, neki programeri - uključujući one dijeljenja pogleda na Stack Exchange - predlažu da je jedini način da se potpuno izbrisaju podaci na vanjskom uređaju za pohranu jest uzeti čekić (ili drugi destruktivni alati) na njega , Ovo je pomalo ekstremno ako se ionako nemate namjeru riješiti.

No kako formatiranje uređaja nije sigurna opcija, možda ćete dobiti više mira od upotrebe softvera treće strane. Glavna je korist toga što obično dobivate veću kontrolu nad onim što se briše i kako.

Odabir aplikacije za sigurno brisanje vanjskih uređaja za pohranu

Postoji mnogo besplatnih i plaćenih opcija za sigurno brisanje podataka s vanjskih uređaja za pohranu. Kad odaberete jedno, četiri glavna pitanja koja morate sebi postaviti su:

 1. Koliko su osjetljivi podaci koje želite obrisati? Mnoge će vam aplikacije omogućiti da imate određenu kontrolu nad brisanjem podataka. Metoda koju odaberete vjerojatno će ovisiti o praktičnosti i o osjetljivosti tih podataka. Na primjer, jednoprolazna metoda mogla bi za sobom ostaviti povratljive podatke i ne bi bila dovoljna za ultra osjetljive podatke. S druge strane, 35-prolazna metoda mogla bi potrajati satima ili čak danima, ali mogla bi biti poželjna za informacije s najviše tajnih podataka.
 2. Koliko vam treba kontrole nad onim što je izbrisano? Na primjer, želite li izbrisati određene podatke ili obrisati cijeli uređaj?
 3. Želite li aplikaciju koja vam može pomoći i u upravljanju podacima? Neke se aplikacije mogu postaviti tako da redovito oslobađaju prostor, kao i pronalaze i uklanjaju neiskorištene datoteke.
 4. Koliko ste spremni platiti? Kao i kod svake kupnje softvera, trošak će biti važan faktor.

Nakon što odgovorite na ova pitanja, bit ćete spremni odlučiti se.

Popularni alati i metode za sigurno brisanje vanjskih uređaja za pohranu

Kada je u pitanju sigurno brisanje vanjskih uređaja za pohranu, dostupno je mnogo opcija, ali vaš će izbor uvelike ovisiti o vašem operativnom sustavu. Mnogi dobavljači nude verzije i za MacOS i Windows, ali neke su prikladne samo za jedan ili drugi. Postoji i nekoliko opcija koje rade s Android uređajima, ali nema ništa za korisnike iOS-a. U nastavku smo naveli neke od najpopularnijih alata za čitav niz operativnih sustava.

Savjet: Pazite na posebne ponude prilikom kupovine. Mnoge aplikacije navedene u nastavku, u vrijeme pisanja, snižene su i do 25 posto ispod ovdje spomenutih cijena.

Sigurna gumica za brisanje (Android)

Aplikacija Secure Eraser.

Ako se želite riješiti tog vrlo privatnog dokumenta u kojem su navedeni svi podaci koji se mogu osobno identificirati, potrebna vam je aplikacija poput Secure Eraser koja briše dostupne pohrane na vašem uređaju nasumičnim podacima i zatim ih briše. Lagani sigurni gumica može obrisati unutarnje pogone i vanjske uređaje za pohranu. Ima mješovite recenzije korisnika, ali vrlo je jednostavan za korištenje, s nekoliko kozmetičkih zvona i zvižduka. Dovoljno je za opće brisanje podataka koje nije previše važno.

Cijena:

 • Secure Eraser je potpuno besplatan.

Shreddit (Android)

Aplikacija Shreddit.

Slično kao Secure Eraser, i Shreddit tvrdi da koristi algoritam za uništavanje koji za nekoliko sekundi trajno uništava ogromne količine podataka. Ovaj je alat izdržao pritužbe na ubrizgavanje nekih oglasa trećih strana, iako su oni obično neupadljivi, a programeri su zapravo uklonili tu "značajku" u najnovijem izdanju. Aplikacija ima intuitivnije, korisničko sučelje od Secure Eraser-a i može obrisati interne i vanjske podatke. Nijedan alat za oporavak, tvrde programeri, ne može oporaviti podatke koje je izbrisala ova aplikacija. Aplikacija je dobila uglavnom pozitivne kritike korisnika.

Cijena:

 • Shreddit je potpuno besplatan.

CCleaner (Windows)

Sigurno obrišite vanjski uređaj

CCleaner je jedan od najpopularnijih alata za optimizaciju i čišćenje sustava Windows. Njegova popularnost proizlazi iz brojnih dodatnih opcija koje omogućuje, na primjer, čišćenje registra i uklanjanje neiskorištenih datoteka. Ovaj je alat dobar sustav za upravljanje pohranom podataka. Također vam omogućuje sigurno brisanje podataka na vanjskim uređajima za pohranu. Premium verzije pružaju napredne opcije poput zakazivanja aktivnosti upravljanja podacima.

Cijena:

 • Besplatna verzija (idealno za kućnu upotrebu)
 • Jednogodišnja pretplata: Profesionalna verzija za kućnu upotrebu (napredne opcije uključujući planiranje podataka za upravljanje podacima i premium podrška) - 24,95 USD
 • Jednogodišnja pretplata: Professional Plus verzija (uključuje defragmentaciju diska, obnavljanje datoteka i funkcionalnost inventara hardvera) - 39,95 USD

Eassos PartitionGuru (Windows)

Sigurno obrišite vanjski uređaj

Ova je aplikacija brza i laka za korištenje i prepuna značajki. Omogućuje vam brisanje pojedinačnih datoteka na vanjskim pogonima, brisanje neiskorištenog prostora na disku i upravljanje svim particijama pogona. Ima opsežnu korisničku dokumentaciju, ugodan je oku i solidan je svestrani krug za korisnike Windows-a.

Cijena:

PartitionGuru je besplatan, ali najnovija verzija preimenovana je u DiskGenius koji dolazi u besplatnim, standardnim i profesionalnim izdanjima.

 • Besplatno izdanje (dovoljno za kućnu upotrebu i za brisanje vanjskih uređaja za pohranu)
 • Doživotna upotreba: Standardno izdanje (uključuje kompletne funkcije za oporavak datoteka, oporavak particija, upravljanje diskom, sigurnosnu kopiju sustava i uslužne programe diska) - 69 USD
 • Doživotna upotreba: Profesionalno izdanje (dizajnirano za IT profesionalce za oporavak podataka, upravljanje virtualnim diskovima, uređivanje šesterokutnih podataka i pružanje tehničke usluge klijentima) - 99 USD

Stellar Wipe Mac (MacOS)

Sigurno obrišite vanjski uređaj

Plaćena verzija Stellar Wipe Mac pruža sve značajke koje su vam potrebne za sigurno brisanje podataka s vanjskih uređaja za pohranu na vašem Mac računalu. Također omogućuje brisanje rasporeda brisanja, nudi izbor algoritama za brisanje i može obrisati povijest pregledavanja i trenutne poruke. To je opcija veličine jednog za sve korisnike Mac-a.

Cijena:

 • Imajte na umu da besplatno preuzimanje omogućuje samo pregled i procjenu značajki.
 • Obrišite Mac (Doživotna upotreba za jednog korisnika) - 49 USD
 • Obrišite Mac + Mac Recovery (Oživotna upotreba za jednog korisnika) - 148 USD

MiniTool Drive Wipe (Windows)

Sigurno obrišite vanjski uređaj

MiniTool Drive Wipe iznenađujuće je učinkovit gumica za brisanje podataka. Njegovi programeri jamče da ako koristite metodu brisanja DoD 5220.28-STD, podatke neće moći vratiti nijedno rješenje za oporavak podataka. Nažalost, možete izbrisati samo pogon ili particiju, a ne pojedinačne datoteke. Prednost korištenja ovog alata je dobra podrška ako naiđete na probleme.

Cijena:

 • Ova je aplikacija besplatna samo za privatnu, nekomercijalnu upotrebu, kućno računalo.

AweEraser (MacOS i Windows)

Sigurno obrišite vanjski uređaj

Magoshare nudi odvojene aplikacije AweEraser za MacOS i Windows. Oni vam omogućuju trajno i sigurno brisanje podataka s prijenosnog računala ili stolnog računala i s vanjskih uređaja poput USB pogona, prijenosnih tvrdih diskova, digitalnih fotoaparata i memorijskih kartica. Tvrtka tvrdi da su standardi za uklanjanje podataka na razini vojske i vlade potrebni.

AweEraser nudi tri načina brisanja podataka za čišćenje tvrdog diska vašeg sustava ili vanjskog uređaja:

 • Uklonite određene datoteke
 • Obrišite pogon ili vanjski uređaj
 • Brisanje slobodnog prostora na disku

Aplikacije uključuju druge korisne alate za upravljanje podacima:

 • Deinstaliranje za deinstaliranje neželjenih programa i slobodnog prostora na disku
 • Čišćenje privatnosti za uklanjanje svih tragova internetskim aktivnostima

Cijena:

 • Osobna doživotna licenca: 29,95 USD
 • Dozvola za poslovni život: 199,00 USD

Super Eraser (MacOS i Windows)

Sigurno obrišite vanjski uređaj
Tvorac Super Eraser-a, Do Your Data, nudi nekoliko opcija za poslovnu i osobnu upotrebu kako biste izbrisali svoje podatke za MacOS ili Windows. Tvrdi da može izbrisati podatke s srušenih tvrdih diskova i nepristupačnih uređaja. Web stranica sadrži niz udžbenika koji će vam pomoći obrisati podatke pomoću različitih operativnih sustava.

Aplikacija nudi tri načina brisanja podataka za čišćenje tvrdog diska vašeg sustava ili vanjskog uređaja:

 • Uklonite određene datoteke
 • Obrišite pogon ili vanjski uređaj
 • Brisanje slobodnog prostora na disku

Cijena:

 • Doživotna licenca: Super Eraser (Windows) - 39,00 USD
 • Doživotna licenca: Super Eraser Business (Windows) - 159,00 USD
 • Doživotna licenca: Super Eraser Mac - 39,00 USD
 • Doživotna licenca: Super Eraser Mac i Windows Business - 199,00 USD

Mac perilica rublja Secure X9 (MacOS)

Sigurno obrišite vanjski uređaj

Vrhunac raspona, ova aplikacija ima puno zvona i zvižduka. Paket uključuje Mac perilicu rublja, Mac Antivirus i Mac Network softver za zaštitu. To je dobar sveobuhvatni softver za upravljanje podacima na Mac-u i može vam pomoći organizirati vaš Dock i ukloniti suvišne datoteke, kao i osigurati vaše računalo..

Cijena:

 • Zaštita od jedne godine (jedan korisnik) - 65,99 USD
 • Dvije godine zaštite (jedan korisnik) - 119,99 USD

WipeDrive (Windows, MacOS, Linux)

Sigurno obrišite vanjski uređaj

WipeDrive by White Canyon osigurava da su podaci na vašem tvrdom disku ili vanjskim uređajima za pohranu u potpunosti izbrisani i neponovljivi. Kompatibilan je s Windows, MacOS, Linux i bilo kojom drugom x86 arhitekturom. Proizvođač tvrdi da je jedini softver na svijetu koji ispunjava NIAP EAL4 + certifikat, što znači da je u skladu s većinom nacionalnih i međunarodnih standarda za brisanje. Ne postoji godišnja pretplata i White Canyon nudi besplatnu podršku.

Cijena:

 • Početna stranica WipeDrive (doživotna licenca) - 49,00 USD

Savjeti za sigurniju vanjsku pohranu

Osim što znate kako izbrisati vanjske uređaje za pohranu, svoje podatke možete sačuvati sigurnijim slijedeći ove savjete:

 • Šifriranje vaših podataka uvelike će ih osigurati i može umanjiti potrebu za sigurnim brisanjem podataka s vanjskih uređaja za pohranu.
 • Budite oprezni što spremite na vanjske uređaje. Pitanje je li to potrebno i procijenite povezani rizik.
 • Uvijek čuvajte sigurnosne kopije svojih vanjskih uređaja.
 • Testirajte svoj novi brisač podataka besplatnom ili probnom verzijom aplikacije za oporavak podataka.

Kreditna slika: CC0, Les Hill - Pexels.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

85 − 84 =

Adblock
detector