Što je kontrolni zbroj i kako ga koristiti? (Upute za Windows i Mac)

kako to checkm windows mac
Kontrolni zbroj je niz brojeva i slova koji se koriste za "provjeru" jesu li podaci ili datoteka promijenjeni tijekom pohrane ili prijenosa. Kontrolni zbrojevi često prate softver preuzet s interneta kako bi korisnici mogli osigurati da datoteka ili datoteke nisu modificirane u tranzitu. Ako se kontrolni zbroj dobavljača softvera podudara s zbrojem preuzetih instalacijskih datoteka na vašem računalu, tada nisu učinjene nikakve pogreške ili modifikacije. Ako se kontrolni zbrojevi ne podudaraju, hakeri su mogli oštetiti ili oštetiti preuzimanje.

Ovaj članak će objasniti kako koristiti kontrolne sume za provjeru datoteka i na Mac i na PC-u. Prvo ćemo objasniti kako koristiti kontrolni zbroj, a zatim ćemo detaljnije objasniti kako to funkcionira.

U demonstrativne svrhe preuzet ćemo VLC Media Player, besplatni program otvorenog koda koji dolazi s kontrolnom sumom.

Kako koristiti kontrolni zbroj u sustavu Windows

Postoji mnogo alata i uslužnih programa za provjeru provjeravanja provjera u Windows-u, ali koristit ćemo ugrađene alate koji dolaze s Windows 7, Windows 8 i Windows 10.

Započnite s preuzimanjem datoteke koju želite provjeriti kao i obično. Zapamtite da ako je to komprimirana (komprimirana) datoteka, pokrenite kontrolni zbroj komprimirane mape prije vađenja sadržaja.

kontrolni zbroj 1

Web stranica VLC omogućuje vam jednostavno klikanje veze da biste vidjeli kontrolni zbroj desno na stranici za preuzimanje. Drugi dobavljači softvera mogu zahtijevati da preuzmete kontrolni zbroj u tekstualnoj datoteci; u tom slučaju možete ga otvoriti pomoću Notepad-a ili sličnog uređivača teksta.

kontrolni zbroj 2

Kontrolni zbroj dugačak je niz naizgled nasumičnih brojeva i slova. Kad ga jednom vidite, slijedite ove korake:

 1. Otvoren Komandni redak držanjem Windows ključ i pritiskom „R”. Unesite "cmd"U tekstno polje i pritisnite Unesi.kontrolni zbroj 3
 2. Otvorite mapu u kojoj se nalazi vaša datoteka. Ako koristite zadane postavke, naredba bi trebala raditi: cd Downloads

  kontrolni zbroj 4

 3. Unesite sljedeću naredbu, zamjenjujući [FILENAME] s datotekom koju želite potvrditi, uključujući njeno proširenje, i [HASH] s algoritmom hash-a koji je odredio dobavljač softvera. U ovom slučaju, stranica za preuzimanje VLC kaže da je algoritam hash-a SHA256.certutil -hashfile [FILENAME] [HASH]
 4. tisak Unesi generirati kontrolni zbroj. Usporedite kontrolni zbroj dobavljača softvera s onim koji ste upravo stvorili.kontrolni zbroj 5

Ako se dva kontrolna zbroja podudaraju, dobro je da krenete. Datoteka nije oštećena ili modificirana u izvornoj verziji.

Ako se kontrolni zbrojevi ne podudaraju, postoji problem. Možda je nije ispravno preuzeo ili je haker mogao oteti vezu kako bi preuzeo oštećenu datoteku sa zlonamjernog poslužitelja. Izmijenjena verzija mogla bi sadržavati zlonamjerni softver ili druge nedostatke. Ne preporučujemo instaliranje bilo kojeg softvera koji nema potvrđenu kontrolnu sumu.

Windows naredba certutil može upotrijebiti sljedeće algoritme hash-a za generiranje kontrolne sume:

 • MD2
 • MD4
 • MD5
 • SHA1
 • SHA256
 • SHA384
 • SHA512

Kako koristiti kontrolni zbroj na Mac OS-u

Možete provjeriti kontrolni zbroj na Macu pomoću ugrađenih funkcija u Terminalu. Započnite preuzimanjem datoteke koju želite provjeriti, zajedno s kontrolnim zbrojem dobavljača. Ponovno ćemo koristiti VLC Media Player kao primjer.

mac kontrolni zbroj 1

Kada preuzmete VLC, kontrolni zbroj može se vidjeti pravo na stranici za preuzimanje, ali neki će softver možda zahtijevati da preuzmete kontrolni zbroj u zasebnoj tekstualnoj datoteci. Takvu datoteku možete otvoriti u TextEditu da biste vidjeli kontrolni zbroj.mac kontrolni zbroj 2

Sa kontrolnom sumom dobavljača softvera u ruci slijedite ove upute:

 1. Otvorite terminal klikom na ikonu ikona povećalo u gornjem desnom kutu, tražeći "terminal"I klikom na prvi rezultat.mac kontrolni zbroj 3
 2. Pod pretpostavkom da ste preuzeli datoteku, želite provjeriti zadani Preuzimanja mapu, pomaknite se do te mape pomoću gumba CD naredba u terminalu: cd Downloads
 3. Naredba za generiranje kontrolne sume varira ovisno o algoritmu hash-a. U ovom slučaju to je SHA256. U terminal unesite sljedeću naredbu: shasum -a 256 vlc-3.0.6.dmg

  .mac kontrolni zbroj 4

 4. Kontrolni zbroj pojavit će se na sljedećem retku terminala. Usporedite je s kontrolnim zbrojem koji je stvorio dobavljač softvera i osigurajte da se podudara.

Ako se dvije kontrolne vrijednosti podudaraju, datoteka nije oštećena ili modificirana u izvornoj verziji, i dobro je ići.

Ako se kontrolni zbrojevi ne podudaraju, nemojte ih instalirati. Možda je nije preuzeo pravilno ili je veza mogla biti oteta da bi preuzeli zlonamjernu datoteku. Ne preporučujemo instaliranje bilo kojeg softvera koji nema potvrđenu kontrolnu sumu.

Ako na Mac računalu koristite algoritam hash-a, osim SHA256, evo naredbi koje su vam potrebne, zamjenjujući [ime datoteke] imenom datoteke koju želite provjeriti:

 • MD5: md5 [naziv datoteke]
 • SHA1: shasum -a 1 [naziv datoteke]
 • SHA256: shasum -a 256 [naziv datoteke]
 • SHA384: shasum -a 384 [naziv datoteke]
 • SHA512: shasum -a 512 [naziv datoteke]

Preporučujemo upotrebu SHA256 ili novije verzije kada je to moguće. MD5 i SHA1 zastareli su i nisu dovoljno sigurni.

Kako djeluju kontrolni zbrojevi

Hashing je jednosmjerna funkcija enkripcije koja uzima podatke bilo koje veličine i izlazi vrijednost fiksne veličine. Primjerice, SHA256 hash algoritam koji se koristi gore, primjerice, daje niz od 64 slova i brojeva poznatih kao "hash". Bilo da je unos tekstualna datoteka s jednom rečenicom ili cijeli operativni sustav, izlazna duljina uvijek će biti 64 znaka. Hash će biti isti svaki put sve dok podaci stavljeni u algoritam raspršivanja ostanu konstantni.

Kod preuzimanja softvera kao kontrolna suma koristi se hash vrijednost. Hashing tvrtke također koriste za provjeru korisničkih lozinki bez pohranjivanja lozinke u običnom tekstu na poslužitelju. U sustavima e-pošte koji koriste digitalni potpis koristi se hashing kako bi se osiguralo da e-poruke nisu modificirane u tranzitu, gdje se vrijednost hash-a naziva "prevara poruke" umjesto kontrolnog zbroja.

Kontrolni zbrojevi sastavni su dio IP protokola, temeljne tehnologije koja omogućuje internet. Kad se podaci putem Interneta u IP paketima šalju putem interneta, koriste se kontrolni zbrojevi koji osiguravaju da ti paketi nisu izmijenjeni. Za razliku od preuzimanja softvera, ovi protokoli automatiziraju postupak provjere valjanosti bez potrebe za unosom korisnika. Ovdje pročitajte više o TCP / IP i UDP / IP protokolima da biste saznali više.

Ako je čak jedan bit podataka ili koda izmijenjen u izvornim podacima, tada će se hash vrijednost, kontrolni zbroj ili sažetak poruka drastično razlikovati. Stoga, ako komad preuzetog softvera sadrži greške ili modifikacije koje ga razlikuju od onog što je dobavljač softvera službeno objavio, tada se vrijednosti hash-a, kontrolne sume ili pregledavanja poruka neće podudarati.

Čitaj više: Šifriranje, hashing, soljenje - u čemu je razlika?

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

78 + = 80

Adblock
detector