Što je smišljanje i kako se to može izbjeći?

Smishing

Do sada, postoji dobra šansa da ste već upoznati s “krađanjem identiteta”. Znate posao. Hakeri ili drugi zloglasni internetski kriminalci šalju vam sumnjive veze e-poštom ili društvenim medijima ili vas preusmjeravaju na vješto lažne web stranice kako bi prikupljali privatne podatke. Unatoč tome što ovih dana ransomware postaje središnji, mnogi internetski kriminalci i dalje koriste razne oblike krađe identiteta kako bi odvojili nepažljive web korisnike od svog novca. No, ne trebate brinuti samo za skrivene web stranice. Phishing je ustupio mjesto novom tipu digitalne prevare: smishing.

Što se smiješi?

“Smishing” je pristupnik “SMS krađe identiteta” ili krađe identiteta koji se događaju putem SMS poruka. Iako je teško pratiti prvi incident nasmijavanja, Google Trends pokazuje barem minimalno zanimanje za taj pojam već 2004., uz značajan skok u 2006. godini.

Google Trends Smiling

Zanimanje za osmijehe postupno je raslo, potpomognut rastom pametnih telefona sa mogućnostima pregledavanja web stranica.

Većinom je razočaranje samo primjena uobičajenih tehnika phishinga koja se primjenjuju na mobilni uređaj. Cyber-kriminalci će nakon kršenja podataka dobiti telefonski broj iz mračnog interneta, putem web pretraživača koji provjeravaju postove na društvenim mrežama ili čak putem generatora slučajnih brojeva. Zatim će poslati tekstne poruke sa upitom da korisnici nazovu broj ili kliknu vezu. Poruke koje prevaranti šalju često uključuju bankovne račune, a u nekim slučajevima mogu sadržavati većinu ili cijeli broj kreditne kartice ili broj bankovnog računa potencijalne žrtve. Međutim, prevare mogu pokriti opseg, pa čak mogu uključiti i lažne tvrtke koje su vam lokalno poznate.

Jedno izvješće NBC Nightly News ističe potresnu prijevaru kojom su žrtve pokušale aktivirati novu kreditnu karticu. Poruke su tjerale pojedince da pozovu broj i unose privatne podatke putem telefona. Ostale prevare prepoznate u izvješću uključuju i one koji korisnicima kažu da njihovi internetski računi (poput Apple ID-a) istječu. Drugi nude obećanja u novčanim nagradama od tvrtki kao što je Walmart samo ako kliknete uključenu vezu.

Ponekad nasmijanje zapravo može dovesti korisnike da instaliraju virus na svoje uređaje. U tim situacijama rezultati mogu biti još lošiji za neke korisnike. Istraživanje Pew istraživanja pokazalo je da samo 32 posto korisnika pametnih telefona instalira antivirusni softver na svoje uređaje. I dok se podaci ne razlikuju između iPhone i Android korisnika, naša najbolja pretpostavka je da većina od tih 32 posto dolazi iz Androida. Nažalost, korisnici Mac računala obično pokreću antivirus, lažno vjerujući da su njihovi Apple uređaji imuni na prijetnje.

Sve u svemu, ono što smiri obično traže je nedostatak dijela slagalice. To bi mogao biti broj socijalnog osiguranja, broj PIN-a, zaporka ili bilo koji drugi privatni detalj koji će im pomoći pristupiti vašim računima. Lako je reći “ne daj im ih”, ali mnoge su nasmijane prevare zamršeno dizajnirane da izazovu odgovor, čak i ako je taj odgovor samo probirljiv i kratkotrajan klik na vezu.

Kako izbjeći smicalice

Na visokoj razini, izbjegavanje razmazanih prijevara je jednostavno. Prvi je korak ne klikanje na veze u nepoznatim ili neočekivanim tekstualnim porukama. Međutim, cyber-kriminalci koji upotrebljavaju potresne prevare puni su trikova kojima je cilj da dobiju jedan od dva tipa odgovora: bilo klikom na vezu ili odgovorom (telefonom ili tekstom) na broj koji šalje poruku. Iako se možete osjećati opunomoćenim izbjegavajući sumnjive veze, morat ćete se boriti protiv želje da nazovete ili pošaljete SMS-u govoreći prijevarama da prestanu..

Evo nekoliko savjeta kako ne biste postali plijen smiješnoj prijevari.

1. Nemojte odgovarati na tekstualnu poruku niti pozivati ​​broj

Čak i ako tekstualna poruka kaže „tekst ‘stop’ za zaustavljanje primanja poruka, nikad ne odgovarajte. Ako ste sigurni da poruka dolazi s broja prevare, odgovaranje zapravo može rezultirati više poruke primaju neželjenu poštu na vaš telefon. Isto može biti i s pozivom na broj. Prevaranti često ne znaju jesu li brojevi koje koriste zapravo aktivni. Davanjem odgovora na poruku provjerit će ih da li je broj doista aktivan, što će ih voditi da nastave i potencijalno povećati broj prijevara koje primate.

  Digitalna smrt: Što se događa s vašim Facebook računom kada umrete?

Učinkovitija opcija je samo blokirati broj. Nažalost, neki modeli telefona ne uključuju blokiranje telefona u softveru telefona. Možda ćete morati instalirati aplikaciju za blokiranje broja iz trgovine aplikacija vašeg telefona.

2. Pretražite web i broja i sadržaja poruke

Ako vam je malo muka zbog moguće prevare, upišite broj ili poruku (ili oboje) u Google pretraživanje. Vrlo je vjerojatno da niste prva osoba koja je primila tu poruku. U mnogim ćete slučajevima druge objavljivati ​​na različitim web lokacijama s brojevima prijevara. Ne vjerujte samo jednom negativnom odgovoru ili upitu. Pogledajte da li sumnjivi broj ili poruka sadrže brojne druge osobe koje objavljuju da je potencijalno prijevara.

Za osobnu referencu sklon sam dobivanju puno neželjene pošte i robocall-a. Moje najdraže mjesto za to je 800notes.com. Kad primim poziv s sumnjivog broja, oslanjam se na web mjesto kako bih pomogao u provjeri broja potencijalnih prijevara ili neželjene pošte.

3. Ako phishing poruka vara tvrtku, nazovite je izravno

Mnoge nasmijane poruke pretvarat će se da su poznata tvrtka, poput trgovine ili banke. Ako smatrate da je poruka prijevara, umjesto da zovete prevaru ili pošaljete SMS-om, potražite broj službe za korisnike te tvrtke na službenom web mjestu. Kontaktirajte službu preko tog broja i raspitajte se o poruci koju ste primili. Ako potvrde da nije od njih, izbrišite ga.

4. Ne klikajte nijednu vezu u poruci

Svi oblici nasmijanja obično su igra emocionalne manipulacije. Često vam prevaranti ne trebaju da se potpuno odreknete zaporki, iglica i brojeva socijalnog osiguranja. Ponekad, sve što trebaju učiniti je dovoljno zainteresirati vas da kliknete na link i preuzmete virus na svoj telefon. Postoji velika vjerojatnost da je vaš mobilni uređaj ako ste kliknuli na krađu identiteta, već zaražen. Budući da je cilj takvim virusima često ostati skriven, možda nećete shvatiti da je vaš telefon zapravo zaražen. Međutim, neki signalni znakovi mogu biti:

 • Neočekivana potrošnja memorije
 • Pretjerano zagrijavanje telefona
 • Pop-up poruke tijekom upotrebe web-preglednika vašeg pametnog telefona

Ako ste slučajno kliknuli na vezu iz tekstualne poruke na kojoj se sumnja da je, vaša je najbolja opcija instalirati antivirusnu aplikaciju i skenirati vaš uređaj. Bilo koji virus koji se skriva na vašem telefonu mogao bi bilježiti pritiske tipki i krasti privatne podatke, što znači da je smrskana prijevara već mogla biti uspješna. Ipak, bolje je odrezati ga za petama čak i ako ste do sad izgubili dragocjene informacije.

S druge strane, instaliranje antivirusne aplikacije može vam pomoći u sprječavanju neovlaštenih napada u budućnosti. Dobra antivirusna aplikacija trebala bi ubuduće blokirati sve pokušaje instalacije virusa, kao i blokirati potencijalno zlonamjerne web stranice.

5.Koristite VPN na svom mobilnom uređaju

Jedna stvar koja se često previdi u vezi sa smirivim napadima je kolekcija podaci o lokaciji. Prema podacima internetske zaštitarske tvrtke Sophos, cyber-kriminalci sve više koriste podatke o lokaciji kako bi bolje ciljali pojedince. Cyber-kriminalci mogu pomoću tih podataka poslati vam smiješne poruke koje izgledaju krajnje lokalno. Ako se poruka čini osobnijom, vjerojatnije je da će dobiti odgovor od žrtava.

Aplikacija VPN mogla bi vam pomoći prikrivanje lokacije, čini se kao da ste negdje drugdje. Ako primite lažljivu poruku na temelju svoje lažne lokacije, puno je lakše prepoznati je kao prevaru. Međutim, pametniji prevaranti mogu jednostavno upotrijebiti regionalni kod vašeg telefona da bi na vaš telefon dostavili pomalo relevantne prevare.

Unatoč tome, VPN može pomoći spriječiti cyber-kriminalca da pribavi podatke s vašeg uređaja. Dok se vaši podaci kreću sa vašeg pametnog telefona preko mobilne mreže, oni se šifriraju kroz VPN tunel. Prevara dakle može imati instaliran virus na vašem uređaju, ali možda neće moći primiti vrijedne podatke od njega zbog VPN šifriranja. Ovo vam može pomoći da uštedite ako postanete plijen smešnom prijevarom koja instalira virus na vaš uređaj i pruža vam vremena da se učinkovito riješite na vrijeme.

Budi proaktivan

Ono što je najvažnije, izbjegavanje razmazanih prijevara uključuje proaktivnost. Ako se poruka osjeća pogrešnom, ne rizikujte. Bilo koja ugledna tvrtka nikada neće voditi važne poslove putem tekstualnih poruka i gotovo sigurno vas nikada neće tražiti da unesete podatke o privatnom računu putem tekstualne poruke ili sumnjive veze. Ako je poruka stvarna i važna, tvrtke će vjerojatno nazvati ili poslati e-poštu.

Kako blokirati i prijaviti SMS neželjenu poštu na Androidu i iOS-u

RobokillerIzvor: RoboKiller

Imate problema s prilivom SMS neželjene pošte ili telefonskih poziva na vaš Android ili iOS uređaj? Možda vam je na raspolaganju nekoliko rješenja kroz vašu trgovinu aplikacija ili čak kroz operativni sustav vašeg telefona.

  Što je TLS i kako djeluje?

Blokirajte pozive i tekstualne poruke na iOS-u

Apple je od uvođenja iOS-a 7 uključio blokiranje poziva i SMS poruka kao softversku značajku. Da biste blokirali bilo tekstualne poruke ili telefonske brojeve, idite na:

 • postavke
 • Telefon (ili poruke za tekstove)
 • Blokiran

Od tamo dodajte brojeve koje želite blokirati da biste odbacili sve nove poruke. Također možete blokirati tekstualne poruke tako da otvorite svoje Poruke, odaberete uvredljivu poruku, odaberete “Pojedinosti” pod “i” u gornjem desnom kutu zaslona, ​​a zatim odaberete “Blokiraj pozivatelja”.

Imajte na umu da će ovo raditi, morat ćete dodati broj na popis kontakata. Ovo je dobar način za blokiranje kontakata ponovljeni prijestupnici, ali neće blokirati smišljanje ili druge pokušaje neželjene pošte s neregistriranih brojeva.

Ako tražite pametnije blokiranje poziva, možda biste trebali razmotriti RoboKiller. Ovu je aplikaciju pohvalila Federalna komisija za trgovinu zbog mogućnosti značajno smanjenja broja neželjenih poziva na vaš telefon. RoboKiller ima brojne brojeve neželjene pošte registrirane u svom sustavu, ali također predviđa kada će poziv vjerojatno biti neželjen. Svaki poziv koji dođe može se dodati na njegovu crnu listu. Brojevi blokiranih brojeva koje želite primiti nalaze se na popisu dopuštenih. Od studenog 2023. RoboKiller uključuje i SMS filtar koji pomaže u sprečavanju neželjenog smirivanja i ostalih neželjenih tekstualnih poruka..

Blokirajte pozive i tekstualne poruke na Androidu

Budući da Android telefoni nisu ujedinjeni u svojoj arhitekturi, vi svibanj ili ne morate imati mogućnost dodavanja brojeva na popis blokova. Svaki proizvođač uređaja modificira Android na različite načine, a neke mobilne mreže, poput T-Mobile ili Verizon-a, mogu još više izmijeniti operativne sustave.

Da biste saznali kako nativno blokirati brojeve na telefonu, najprije pretražite Google. Na primjer, možete pretraživati ​​”kako blokirati tekstove na Galaxy S7″. Takvo pretraživanje dovest će do različitih rezultata ovisno o uređaju i verziji Androida, pa ćete htjeti ponovo provjeriti.

Ako niste sigurni koji uređaj upotrebljavate, najviše Android mobilni telefoni dostupne su putem ovih podataka postavke > O telefonu. Ako pogledate ispod “Ime telefona”, trebao bi sadržavati točan model telefona koji koristite, a podrazumijeva se kao “ime” telefona koje se pojavljuje kada se povežete s Wi-Fi mrežom. Međutim, ako ste iz nekog razloga promijenili ime telefona i ne možete se sjetiti broja modela, dodirnite “Informacije o hardveru”. Tu ćete pronaći i podatke.

Kao i kod iPhonea, blokiranje brojeva filtrira ponovljene pozive neželjene pošte i pokušaje smirivanja, ali pametno neće blokirati nove brojeve. Za to korisnici Androida imaju dugačak popis opcija.

Trgovina Google Play ispunjena je blokom SMS-a i blokatora neželjene pošte. Kao i kod većine Androidovih aplikacija, morat ćete malo istražiti kako biste se odlučili kojoj aplikaciji vjerovati. Pravilo: provjerite recenzije i ocjenu aplikacije. No, to dvoje zajedno još uvijek nije jamstvo da ćete dobiti dobru aplikaciju, posebno u Google Play Storeu. Lažne recenzije na Google Playu pomalo su problem, a nema ni lako rješenje. Posljednje što želite učiniti je preuzeti lošu aplikaciju, ili još gore, onu prepunu špijunskog softvera.

Na temelju vlastite analize recenzija i ocjena aplikacija, preporučujemo Truecaller: ID pozivatelja, blokiranje SMS neželjene pošte & Brojčanik aplikacija. Aplikacija ima preko 100 milijuna preuzimanja, više od 4 milijuna pozitivnih recenzija i ima podršku tvrtke putem e-pošte. Aplikacija može inteligentno blokirati i SMS neželjenu poštu i telefonske pozive. Također vam omogućuje crnu listu i popise s bijelih popisa.

Kako prijaviti neželjene pozive i poruke – SAD, Velika Britanija, Kanada, Australija

Nemojte zvati registarIzvor: Federalna komisija za trgovinu

Možda ćete se osjećati pomalo bespomoćno protiv neželjenih poziva i SMS-ova, ali imate svoj glas. U SAD-u, Velikoj Britaniji, Kanadi i Australiji postoje i službene i neslužbene mogućnosti za pomoć umanjivanju neželjene pošte.

Stanovnici SAD-a

Prije nekoliko godina, SAD je uspostavio Nacionalni registar ne poziva, gdje su pojedinci mogli predati svoj telefonski broj i sami se ukloniti iz telemarketa. Služba je neko vrijeme radila. Prošle su godine, međutim, mnoga glasila počela izvještavati o činjenici koju su mnogi već prepoznali: registar više ne radi.

Unatoč prijetnji od kaznenog progona od strane vlade, pozivači neželjene pošte i tekstovi tek su dodatno ojačani u svojim naporima. Evo dva načina za pomoć u povratku.

 1. Registrirajte neželjene brojeve na web mjestu s posebnim brojem

Sada postoje brojne web stranice na kojima možete prijaviti i raspravljati o brojevima neželjene pošte. Ako dobijete broj neželjene pošte, pošaljite je na web mjesto posvećeno iskorjenjivanju neželjene pošte u telefonu. Ponovno ćemo preporučiti web mjesto 800notes.com. Ovdje možete poslati broj s napomenom o pozivu ili SMS-u. To će pomoći drugima koji također primaju poruke s tih brojeva i pitati se je li pouzdan.

 1. Podnesite žalbu
  Kako se koristi PGP enkripcija s Gmailom

Iako je Nacionalni registar ne poziva, stvarno je mrtav, još uvijek možete podnijeti žalbu na FTC. Međutim, imajte na umu da FTC zahtijeva da vaš broj bude registriran u registru najmanje 31 dan prije nego što možete podnijeti žalbu. DNCR je primarno za neželjene telefonske pozive.

Možete prijaviti neželjenu tekstualnu poruku izravno na FTC bez registracije na DNCR. Jednostavno idite ovdje i ispunite mrežni obrazac za žalbu.

Ne očekujte, međutim, trenutni ili pravodobni odgovor od ove metode. Čak i ako se razmotri vaša žalba, malo je vjerojatno da ćete se izravno obratiti vladi o bilo kakvim poduzetim radnjama. Žalbe najvjerojatnije idu u bazu podataka, gdje će FTC tražiti ponovnog prekršitelja i istražiti te brojeve. Ipak, dodavanje vaših podataka njihovim podacima može pomoći u uklanjanju neželjene pošte.

Stanovnici Velike Britanije

Ako u Velikoj Britaniji primate tekst prijevare i telefonske pozive, evo nekoliko dostupnih opcija za vas.

 1. Kontaktirajte ActionFraud

ActionFraud ili Nacionalna prijevara & Osnovan je Centar za izvještavanje o kriminalitetu koji se bavi rješavanjem tekućih problema prijevara u Velikoj Britaniji. Ako primate očito poruke o prijevari, možete nazvati Centar (0300 123 2040), ili koristiti njihov internetski alat za izvještavanje.

 1. Registrirajte se u Službi za podešavanje telefona – i podnesite žalbu ako ste već registrirani

Usluga telefonskih postavki dizajnirana je za sprečavanje ili smanjenje nepoželjnih telemarketing poziva na vaš telefon. Možete registrirati svoj broj pomoću TPS-a na njihovoj web stranici.

Ako ste već registrirani i još uvijek primate pozive, možete podnijeti žalbu i putem web stranice.

 1. Podnesite žalbu Uredu povjerenika za informacije (ICO)

TPS predlaže podnošenje žalbe i TPS-u ako i dalje primate neželjene pozive. Za razliku od TPS-a, ICO također određuje rukovanje SMS-om neželjene pošte. Ovo je dobra mogućnost ako vam se smiri pokušaj na vaš telefon. ICO obrađuje sve vrste neželjene pošte i prevare povezane s digitalnom komunikacijom.

 1. Registrirajte broj na web mjestu s obrnutim brojem

Ako znate da je broj prevare problem, potražite ga i registrirajte ga na web mjestu s obrnutim brojem poput who-called.co.uk. Web-lokacija omogućuje vam da registrirate brojeve za koje znate da su prijevara, kao i da tražite brojeve koji mogu biti sumnjivi. Ako na web mjestu ostavljate broj prevare, možete ostaviti bilješku kojom ćete objasniti kakvo ste ponašanje ili poruke dobili kako biste pomogli drugima u borbi protiv neželjene pošte.

Kanadski stanovnici

U Kanadi su telefonske prevare i dalje problem usprkos naporima vlade. Evo nekoliko opcija koje Kanađani mogu poduzeti za uzvrat.

 1. Koristite obrnuto web mjesto za pretraživanje i registraciju.

U Kanadi je na raspolaganju nekoliko web lokacija za traženje brojeva. Predlažemo canadianareacodes.net. Web-lokacija održava aktivni popis brojeva registriranih u Kanadi. Možete registrirati i broj s podacima o vrsti poruke koju ste dobili da biste pomogli drugima da otkriju koristi li se broj za pokretanje prevare..

 1. Prijavite prijevaru u Kanadskom centru za borbu protiv prijevara

CAFC je osnovan kako bi pomogao stanovnicima Kanade identificirati i prijaviti sve vrste prijevara i prijevara. To uključuje pokušaje smirivanja i neugodne telefonske pozive. Možete nazvati CAFC (1-888-495-8501) ili registrirajte žalbu na njihovom mrežnom sustavu prijavljivanja prijevara. CAFC mrežni sustav zahtijeva da imate GCKey da biste se prijavili i prijavili svoju žalbu. Ključ je besplatan, ali morat ćete nabaviti GCKey putem mrežnog portala.

Stanovnici Australije

Kao i u Kanadi, Velikoj Britaniji i SAD-u, Australija ima svoj, sve problematičniji problem telefonske prevare. Evo nekih rješenja za australske stanovnike koji trebaju poduzeti akciju protiv telefonske neželjene pošte.

 1. Unesite registar Ne poziva

Australski registar ne zove se snažno već desetljeće. U slučaju da ste ga propustili, vlada je unijela brojeve u registar trajno. To znači da vam ne treba ponovno slati svoj broj, što pomaže u rješavanju problema s istekom vašeg broja, a oni neželjeni pozivi ponovo se pojavljuju. Vladino istraživanje iz 2015. godine pokazuje da je većina korisnika Ne poziva registre primijetila značajna smanjenja neželjenih poziva.

 1. Podnesite žalbu Australijskoj upravi za komunikacije i medije (AMCA)

AMCA, koji također vodi Ne nazovite registar, omogućuje vam podnošenje žalbe putem interneta ako primate neželjenu poruku. Morat ćete biti registrirani najmanje 30 dana, a pozivi moraju biti primljeni tijekom nestandardnog radnog vremena. Nažalost, prigovori moraju biti povezani sa neželjenim pozivima i ne računaju se kao SMS neželjeni sadržaji.

Da biste prijavili SMS neželjenu poštu u AMCA, morat ćete direktno poslati svoju SMS poruku sa neželjenom agencijom. Broj za prosljeđivanje neželjene SMS poruke je: 0429 999 888. Važno je da taj broj proslijedite AMCA-u, ​​jer se time dodaje njihovoj bazi podataka i pomaže im u boljoj identifikaciji, praćenju i na kraju rješavanja SMS neželjene pošte.

 1. Registrirajte broj na web mjestu s obrnutim brojem

Ako ste uvjereni da je broj koji vam šalje poruke ili pozive prijevara, registrirajte taj broj na mreži. Za Australiju je najbolje upotrijebiti web lokaciju reverseaustralia.com. Web mjesto vam omogućuje da registrirate brojeve uz komentar o vrsti ponašanja koji ste dobili od tog broja. Možete ga koristiti i za pronalaženje sumnjivih brojeva u slučaju da vas je poziv ili tekst s nepoznatog broja mogao biti prijevara.

Čak i ako su pokriveni problemi s telefonskom prevarom, i dalje ćete biti u potrazi za prijevarama e-pošte. Ali to je pitanje za drugi dan.

About the author

Comments

 1. nali su sve sofisticiranije načine kako bi privukli pažnju korisnika i uvjerili ih da kliknu na sumnjive veze ili podijele svoje privatne podatke. Stoga, evo nekoliko savjeta kako izbjeći smishing:

  1. Nemojte odgovarati na tekstualne poruke niti pozivati broj koji vam je nepoznat. Ako je poruka sumnjiva, jednostavno je izbrišite.

  2. Pretražite web i broj te sadržaj poruke kako biste provjerili je li riječ o legitimnoj tvrtki ili osobi.

  3. Ako sumnjate u poruku koja tvrdi da je od neke tvrtke, nazovite tu tvrtku izravno kako biste provjerili je li poruka legitimna.

  4. Ne klikajte nijednu vezu u poruci, čak i ako izgleda legitimno. Umjesto toga, posjetite web stranicu tvrtke izravno.

  5. Koristite VPN na svom mobilnom uređaju kako biste zaštitili svoje podatke od hakera.

  Budite proaktivni i educirajte se o različitim vrstama prijevara kako biste bili sigurni da nećete postati žrtva smishinga ili drugih oblika krađe identiteta. Ako primijetite sumnjivu aktivnost, odmah prijavite nadležnim tijelima kako bi se poduzelo potrebno djelovanje. Vaša sigurnost na internetu je važna, stoga budite oprezni i zaštitite svoje podatke.

Comments are closed.