Što učiniti ako vam ukradu telefon

Što učiniti ako vam ukradu telefon

Većina nas je osjetila u neko ili drugo vrijeme: onaj tonski osjećaj kada ne možete nigdje pronaći svoj telefon i shvatiti da ste ga izgubili, ili još gore, da ga je netko ukrao. Mobilni telefoni i podaci koje posjeduju vrlo su vrijedni za lopove. I iz sličnih razloga – oni posjeduju toliko važne osobne podatke stvarne i sentimentalne vrijednosti – krađa može biti veliki gubitak za vlasnika.

Onog trenutka kad shvatite da ste se odvojili od svog uređaja, vaše će se misli bez sumnje početi utrkivati. Gdje je? Hoću li ga ikad dobiti natrag? Hoće li lopov moći pristupiti njegovom sadržaju, uključujući fotografije, videozapise, poruke i osobne podatke? Nažalost, šanse da se zapravo vrati ukradeni telefon su malene. Međutim, ako poduzmete prave korake prije i nakon što vam se ukrade telefon, možete povećati šansu za oporavak i ograničiti štetu.

U ovom postu objašnjavamo što učiniti ako vam se ukrade telefon i pružiti najbolje postupke za osiguranje novog ili postojećeg telefona.

Koraci koje treba poduzeti kad su vam ukradeni telefon

Evo što treba učiniti kada se dogodi nezamislivo i shvatite da vam telefon više ne dolazi. Neki od ovih koraka ovisit će o tome što ste napravili u pripremi, samo u slučaju da izgubite telefon ili ga ukradu (više detalja o tome kasnije).

Provjerite nije li izgubljeno

Netko vam je prevrnuo telefon. Ili jesu? Iako ste obično vrlo oprezni u tome da svoj telefon uvijek držite na istom mjestu, postoji šansa da ste ga ostavili negdje dok je u žurbi..

Pokušajte nazvati prvo i nadamo se da ćete čuti kako zvoni ili vibrira. Sljedeći je najbolji slučaj da ga netko pokupi i uključi u razgovor. Na primjer, ako ste ga ostavili u kafiću, a dobar ga je Samarijanin preuzeo, možete se dogovoriti da ga vratite od kuće.

Nema odgovora kad zovete? Pokušajte koristiti aplikaciju za pronalaženje telefona, poput Find My iPhone, Google Find My Device ili Samsung Find My Mobile. Aplikacija za traženje T-Mobile-a, Lookout Mobile, čak vam omogućuje da alarmirate ako je vaš uređaj u blizini.

Aplikacija T-Mobile Lookout Mobile Security.

Sve što trebate jest posjetiti web mjesto aplikacije s bilo kojeg web preglednika, prijaviti se putem svojih vjerodajnica i slijediti upute za pronalazak telefona na karti. Primjetite to ove će aplikacije morati biti unaprijed postavljene ili neće raditi.

Ako u aplikaciji piše da vam je telefon blizu, na primjer, u vašoj kući ili na mjestu koje ste nedavno posjetili, tada znate da samo trebate nastaviti tražiti ili se vratiti do mjesta i pitati člana osoblja.

Ako je to negdje na kojem niste bili i čini se da ste u pokretu, očito je da netko drugi ima vaš telefon. A ako se nisu javili kad ste nazvali, postoji velika vjerojatnost da je telefon ukraden. Kako se kaže, lopovi obično isključe telefon odmah nakon što ga ukradu, tako da se neće pojavljivati ​​na aplikacijama za traženje (ili prikazuje samo najnoviju lokaciju).

Ako je lopov napustio telefon i možete pratiti gdje se nalazi, možda bi bilo primamljivo otići i suočiti se s navodnim lopovom i preuzeti telefon. Agencije za provođenje zakona toplo ne savjetujem da to radite jer bi to moglo imati strašne posljedice. Umjesto toga, trebali biste kontaktirati policiju (više o tome u nastavku).

Podnesite policijsku prijavu

Kao što je spomenuto, važno je ne suprotstaviti se lopovima. Bilo je slučajeva da se to vrlo loše završilo, uključujući jedan incident u Kanadi u kojem je tinejdžer ustrijeljen nakon što je pratio njegov telefon i prišao sumnjivim lopovima..

  Što je botnet i kako izbjeći da budete dio njega

Ako vjerujete da vam je ukraden telefon, podnesite policijski izvještaj. Iako agencije za provođenje zakona nemaju resurse za istraživanje svakog slučaja ukradenog telefona, ako im možete reći gdje je vaš telefon (pomoću aplikacije tražilice), vjerojatnije je da će vam pomoći u oporavku. Imajte na umu da se to vjerojatno neće smatrati slučajem visokog prioriteta, pa bi moglo potrajati neko vrijeme.

Čak i ako ne završite dobivanje telefona, podnošenje policijskog izvještaja može pomoći na druge načine. Primjerice, u nekim se zemljama uređaji za koje je prijavljen da su nestali ili ukradeni dodaju na crnu listu širom zemlje. To znači da neće raditi s bilo kojom mrežom u državi.

Ako je vaša kreditna kartica korištena kao rezultat krađe vašeg telefona, vašoj će financijskoj instituciji možda trebati vaš broj policijskog izvještaja kao dokaz da vam je ukraden uređaj prije nego što nadoknadi vaše gubitke. Isto tako, većina osiguravajućih kuća neće isplatiti zamjenu vašeg telefona ako ne navedete broj policijskog izvještaja.

Ovdje je također vrijedno napomenuti da neke policijske službe neće podnijeti izvještaj, osim ako niste sigurni da niste izgubili telefon, pa budite sigurni da imate priču izravno prije nego što ih kontaktirate.

Evo gdje možete prijaviti svoj ukradeni telefon u odabranim zemljama:

  • NAS: Obratite se lokalnoj policiji putem hitnog broja ili posjetite lokalnu policijsku postaju.
  • Velika Britanija: Nazovite 101 da prijavite zločine u kojima nije potreban hitni odgovor.
  • Kanada: Posjetite internetsku stranicu lokalne policije radi uputa o tome kako prijaviti svoj uređaj. Imajte na umu da neki omogućuju vam da prijavite ukradeni uređaj putem web obrasca.
  • Australija: Posjetite lokalnu policijsku stanicu ili nazovite 131 444 za hitnu pomoć.

Imajte na umu da ako je krađa telefona uključivala neku vrstu težih zločina, poput provale ili napada, tada biste trebali nazvati broj za hitne slučajeve u svojoj nadležnosti.

Zaključajte (i možda izbrisati) telefon na daljinu

Čim otkrijete da je vaš telefon kod nekoga drugog, prioritet bi trebao biti osiguravanje da ta osoba ne može pristupiti sadržaju telefona. Da biste to učinili, telefon možete zaključati na daljinu. Točan postupak ovisit će o vašem operativnom sustavu:

iOS

Za uređaje sa sustavom iOS aktiviranje zaključavanja automatski se uključuje kada uključite Find My iPhone (koji je morao biti uključen prije nego što je uređaj ukraden). Ovo zaključava uređaj tako da se nitko ne može prijaviti bez vašeg Apple korisničkog ID-a i lozinke.

iOS aktivacija zaključavanje početne stranice.

Aplikacija Find My iPhone također uključuje značajku izgubljenog načina rada. Na uređaju će se prikazati prilagođena poruka koja može sadržavati telefonski broj koji će vas kontaktirati. Da biste uređaj postavili u Izgubljeni način, idite na icloud.com/#find na Mac ili PC i prijavite se pomoću svog iCloud korisničkog imena i lozinke.

Ako ste potpuno sigurni da vam se neće vratiti telefon i zabrinuti ste zbog čuvanja osjetljivih podataka, to možete izvesti daljinsko brisanje na vašem telefonu u aplikaciji Find My iPhone. U idealnom slučaju imate sigurnosnu kopiju telefona, tako da izvršavanje brisanja neće rezultirati trajnim gubitkom podataka.

Android

Možete udaljeno zaključati svoj Android uređaj putem aplikacije Find My Device (koja je mora biti uključena prije nego što je uređaj ukraden). Upotrijebite Gmail vjerodajnice za prijavu na google.com/android/find iz web preglednika i odaberite SIGURNI UREĐAJI.

Početna stranica Google Nađi moj uređaj.

Tada će se tražiti da postavite novu zaporku za zaključani zaslon. Na istom sučelju možete izvršiti daljinsko brisanje na svom uređaju ako to smatrate potrebnim.

Windows Phone

Windows ima vlastitu aplikaciju pod nazivom Pronađi moj telefon u kojoj možete zaključati svoj uređaj. U bilo kojem pregledniku prijavite se na windowsphone.com. Klik Pronađi moj mobitel a zatim odaberite Lock. Slijedite upute za zaključavanje telefona koje će se razlikovati ovisno o tome jeste li već postavili zaporku za svoj telefon. Unutar ove aplikacije također imate mogućnost daljinskog brisanja uređaja.

  Za i protiv upravitelja lozinki - Lee Munson vs. Simon Edwards

Nazovite svog davatelja usluga

Ako vam je netko ukrao telefon i uspio se javiti na uređaj, lako bi mogao nabiti skupi trošak za pozive, tekst i podatke. Odmah nazovite svog davatelja usluge kako bi obustavio vašu uslugu.

Uz to, ako ne možete izvršiti daljinsko zaključavanje ili izbrisati sebe, još uvijek ne gubite nadu kao vaš pružatelj bežičnih usluga možda vam može pomoći. Nazovite ih i oni će možda moći deaktivirati uređaj i eventualno obrisati vaše osobne podatke s njega.

Promijenite zaporke

Čak i ako postoji mogućnost da vam vrati telefon, želite biti sigurni da ga nitko ne može upotrijebiti ni za što dok je u njegovom vlasništvu. Nadamo se da je vaš telefon zaštićen PIN-om, zaporkom ili uzorkom, ali čak i oni su složeni s sofisticiranim softverom. Zapravo se o obrascima često pogađa gledanjem mrlja prsta na ekranu. Čak i ako ste uspjeli daljinski zaključati ili izbrisati telefon, možda je došlo vrijeme da je lopov imao pristup.

Stoga je dobra ideja promjena lozinke za sve račune povezane s vašim telefonom, posebno ako imate spremljeno automatsko spremanje (iako to u prvom redu nije dobra praksa) Možda je najvažnije da promijenite zaporku za trgovinu aplikacija tako da nitko ne može kupovati putem aplikacija ili u aplikaciji.

Također promijenite zaporku za svoj bankovni račun na mreži (ako koristite odgovarajuću aplikaciju) i druge financijske račune, na primjer, aplikacije za ulaganje. Koristite aplikacije za kupovinu? Promijenite i svoje lozinke. A što je sa streaming web lokacijama poput Netflixa i Hulua? Ako se automatski prijavite na ove web stranice, postoji mogućnost da netko vidi vaše podatke o naplati, uključujući podatke o kreditnoj kartici, tako da biste trebali promijeniti i ove lozinke.

Nazovite svoju banku

Što se tiče kreditnih kartica, trebali biste nazvati banku da obavijestite da je vaš telefon ukraden i pitati je li se na vašoj kartici dogodila neka nedavna aktivnost (koja se možda neće pojaviti odmah na mrežnom bankarstvu). Možda vam čak savjetuju da otkažete postojeću kreditnu karticu i nabavite novu samo da biste bili sigurni.

Vi bi također trebali pratite svoje izjave u danima i tjednima nakon što vam telefon nestane i pazite na sumnjive aktivnosti. Provjerite bilo kakve neovlaštene aktivnosti na vašim karticama, računima na društvenim mrežama i bilo čemu drugom što bi se moglo pristupiti s vašeg telefona.

Obratite se svom osiguravajućem društvu

Ako imate osiguranje za svoj telefon koji štiti od gubitka ili krađe, tada će vaš posljednji korak pokušati dohvatiti vrijednost samog uređaja (iako se sentimentalna vrijednost nikada ne može zamijeniti). Ne sjećam se imate li osiguranja? Možda ste ga kupili kod svog davatelja prilikom kupnje telefona. Ili vam je pokriven kućnim osiguranjem, pa se obratite i svom davatelju usluga.

AppleCare + početna stranica.

Imate AppleCare +? Do rujna 2023. godine gubitak ili krađu nije bilo moguće pokriti putem AppleCare-a. Međutim, tvrtka je na jesen prošle godine najavila da će pružiti neobavezno pokriće. Postoji jedna glavna odredba koja ispunjava uvjete za naknadu: aplikacija Find My iPhone mora biti aktivirana u trenutku gubitka ili krađe.

Koraci koje ste poduzeli kad dobijete novi telefon

Kao što možete vidjeti iz nekih gornjih koraka, postupak akcije koji ste poduzeli nakon krađe telefona jako ovisi o tome što ste prethodno učinili. Nažalost, vjerojatno čitate ovaj post nakon što vam je ukraden telefon, ali bez obzira na to, te podatke možete primijeniti na svoj sljedeći telefon ili ako imate dovoljno sreće da se ponovno možete povezati sa svojim starim..

1. Imajte na umu serijski broj uređaja

Zapišite svoj međunarodni identifikacijski broj mobilne opreme (IMEI). To se može naći u vašim postavkama telefona ili u vašem mrežnom računu, a može biti fizički ispisano na telefonu (blizu baterije ili SIM kartice) ili na originalnom pakiranju. To možete navesti kad podnesete policijski izvještaj. Vjerojatno neće nagovoriti policiju da aktivno istražuje slučaj, ali ako se desi da otkrije vaš telefon, na primjer, ako uhiti nekoga tko posjeduje više uređaja, imate veće šanse da ga vratite.

  Kako se koristi PGP enkripcija s Outlookom

2. Aktivirajte aplikaciju za pronalaženje telefona (i ostale)

Ranije smo spomenuli aplikacije za traženje telefona poput Pronađi moj iPhone i Pronađi moj uređaj. Iako su na vaš uređaj možda predinstalirani, važno je da ih omogućite kako bi mogli raditi kada su vam najpotrebnije. Oni vam mogu pomoći u utvrđivanju je li vaš uređaj ukraden ili je jednostavno izgubljen, pružit će vam bolju šansu da pronađete svoj uređaj i kvalificira vas za određene vrste naknade za osiguranje.

Također biste mogli razmotriti instaliranje aplikacije koja snima fotografije nakon opetovanih pokušaja prijave. Aplikacije poput Lockwatch, Third Eye i Intruder Selfie automatski će snimiti selfie nakon određenog broja pokušaja prijave..

Iako su ovi podaci uglavnom korisniji za otkrivanje tko, ako itko, njuška na vaš telefon, ipak vam mogu pomoći u odvraćanju od lopova. Upravo činjenica da telefon počinje slikati dok se pokušava prijaviti mogla bi biti dovoljna da odbaci uređaj. Uz to, neke od ovih aplikacija slike označavaju s lokacijom, tako da otprilike znate gdje se vaš telefon nalazi u trenutku pokušaja prijave. Ovo je zgodno ako ste zaboravili omogućiti aplikaciju za traženje telefona.

3. Koristite jake lozinke

Za zaključavanje telefona upotrijebite jaku lozinku, PIN ili uzorak. To možda zvuči očito, ali od 2016. gotovo trećina Android korisnika nije koristila zaključani zaslon. Mnogi telefoni sada imaju na raspolaganju biometrijske mogućnosti prijave, a iako mogu biti frustrirajuće kad ne rade, teško ih je probiti. Ako vam je teško ući u telefon, veća je vjerojatnost da će ga lopov jednostavno odbaciti, a mogao bi ga pronaći čak i netko tko će vam ga vratiti..

Zahtijevajte lozinke za sve kupnje u trgovini i kupnje putem aplikacija, poput Amazona. Možete razmotriti dvofaktorsku provjeru autentičnosti za neke aplikacije, posebno platforme za internetsko bankarstvo. Kod dvofaktorske provjere autentičnosti koristi se druga metoda kontakta za potvrdu vašeg identiteta, na primjer, kôd poslan e-poštom ili tekstom.

Važno je koristite različite lozinke za svaki račun a ne za spremanje lozinki u aplikacijama ili web preglednicima. Ako imate problema s pamćenjem puno lozinki, razmislite o upravljanju lozinkom. Ljepljiva lozinka i Dashlane neke su dobre opcije s aplikacijama dostupnim za iOS i Android.

4. Postavljanje sigurnosnih kopija

Ako vaš telefon zauvijek nestane, gubitak uređaja možda i nije najgori dio situacije. Dijeljenje sa svim informacijama koje posjeduje, poput kontakata, kalendara, fotografija i videozapisa može biti srčano.

Ovih je dana lakše nego ikad oporaviti gotovo sve na telefonu automatski ih izradite sigurnosnom kopijom. I Apple i Google nude automatske sigurnosne kopije koje je lako podesiti.

Ako telefon koristite za posao, raspitajte se o dodatnoj sigurnosti koja bi mogla biti dostupna.

5. Koristite najbolje prakse pri korištenju telefona.

Neki zdrav razum može ići dosta naprijed kada je u pitanju čuvanje vaših podataka daleko od znatiželjnih očiju. Izbrišite aplikacije koje vam više ne trebaju i odjavite se iz aplikacija nakon svake sesije, posebno za stvari poput mrežnog bankarstva. Nemojte zadržavati nepotrebne podatke na telefonu i izbjegavajte čuvanje osjetljivih dokumenata ili intimnih slika na svom uređaju.

Kamo idu ukradeni pametni telefoni?

Uz toliko zaštitnih mjera da se lopovima onemogući da zaista upotrebe telefon, možete se zapitati što se događa s tim ukradenim uređajima. Budući da su brave postavljene na uređaje, a oni za koje je prijavljeno da su ukradeni, ne rade s niti jednim mobilnim pružateljem usluga u zemlji, broj krađa pametnih telefona je u opadanju. Međutim, još uvijek postoji tržište ukradenih telefona, čak i one koje su zaključane.

Dobra vijest je da lopovi obično stoje iza samog uređaja, a ne zbog sadržaja vašeg telefona. Uređaje često kupuju zalagaonice, bežične trgovine (neovisno vlasništvo) i redovne trgovine mama i pop. Gdje je to moguće, sami lopovi ili kupci zamijenit će SIM karticu i reprogramirati telefone. To se može prilično lako učiniti ako proizvođač telefon nije zaključao.

Na nekim uređajima ljudi su u mogućnosti zaobići brave izvodeći tvorničke resete ili druge metode. Ili ih mogu samo prodati pod izgovorom da su otključani. Ostali uređaji prodaju se za dijelove, dok mnogi završavaju u inozemstvu. Nejasno je mogu li strani prijevoznici zaobići brave postavljene u zemlji podrijetla, ali to bi mogao biti potencijalni scenarij. Neki uređaji vrijede mnogo puta u inozemstvu što bi bili u, recimo, SAD-u ili Velikoj Britaniji.

Kreditna slika: “iPhone”Autor Jan Vasek licenciran pod CC BY 2.0

About the author