Trebaju li Mac računala antivirusnu zaštitu?

Trebaju li Mac računala antivirusnu zaštituAko imate Apple iMac, MacBook, Mac Pro ili Mac Mini, možda se pitate trebate li instalirati antivirusni program kako biste ostali sigurni i zaštićeni od niza prijetnji o kojima čuvate u medijima. Ali opet, možda ste čuli da zlonamjerni softver utječe samo na Windows sustave. Pa što je istina? Kao i kod većine pitanja koja se odnose na sigurnost, odgovor nije kristalno jasan, ali ovaj će vam članak pomoći da bolje razumijete temu.


Računala sa Mac računalima dugo uživaju reputaciju imuniteta prema virusima i drugim vrstama zlonamjernog softvera. Međutim, iako su još uvijek puno sigurniji od Windows sustava, Jabuka Maci su i dalje ranjivi na neke viruse i druge zlonamjerne programe, i to je sve veći problem. Appleov ugrađeni sigurnosni sustav obavlja razuman posao u održavanju zlonamjernog softvera, ali trebali biste poboljšati zaštitu instaliranjem antivirusnog softvera.

U ovom postu razgovaramo o tome zašto trebate razmisliti o korištenju antivirusa na računalu sa Mac računarom i otkriti neke od najboljih antivirusnog softvera koji će vam pomoći.

Trebate li zaista antivirus za zaštitu Mac računala?

Ukratko, da. Maca nisu imuni na zlonamjerni softver i napadi koji su ciljani na Mac postaju sve učestaliji. Slijedeći najbolje prakse osiguranja zaštite vašeg uređaja i korištenja ugrađenih sigurnosnih značajki mogu vam pomoći, ali antivirusni softver može vam još više zaštititi..

Istražimo to detaljnije:

Prvo pitanje koje treba postaviti je: „Postoji li zlonamjerni softver na MacOS platformi?“ Odgovor na to je „da“. Iako se čini da su Maci sigurni, ništa ne može zaustaviti zločince koji ciljaju softver.

U skladu s tim, brojke ukazuju na to da Mac računala manje ugrožavaju zlonamjerni softver. No, samo zato što je rizik niži nego kod osobnog računala sa sustavom Windows ne znači da uopće nema rizika. Osim toga, rizik se pojačava ako ste tvrtka koja upravlja s više Mac računala.

Čak i ako samo koristite Mac kao kućno računalo, postoje neki dobri razlozi da razmislite o poboljšanju sigurnosti:

 • Maci postaju sve popularniji. Dio privlačnosti napada na Windows računala je taj što je utjecaj toliko velik, da Windows ima 80 posto tržišnog udjela. No, Macov porast popularnosti sigurno čini sočnijom metom za napadače nego prije godina.
 • Korisnici Mac računala privlačna su meta. Budući da je Macs puno skuplji za kupnju od Windows PC-a, slijedi da će korisnici Maca obično biti bogatiji. Kao takve, one su atraktivna meta kriminalcima, posebno onima koji žele ukrasti osobne podatke, uključujući i financijske podatke.
 • Windows postaje sigurniji. Maci su nekada imali veliku prednost nad Windows osobnim računalima u pogledu sigurnosti, što ih čini lakšim za napad. Najnovije verzije operacijskog sustava Windows sigurnije su nego ikad prije, zatvarajući jaz i čine ih težim ciljevima. Bilo bi manje iznenađujuće kad bi zlobni hakeri usmjerili svoje napore prema Macu.

Mac operativni sustav dolazi s ugrađenim otkrivanjem zlonamjernog softvera, o čemu ćemo detaljnije govoriti u nastavku. Ova je ugrađena značajka otkrivanja lijepa za posjedovanje, ali s više prijetnji, povećana je vjerojatnost da bi novi zlonamjerni softver mogao proći kroz vaš sustav prije nego što Apple ažurira svoje baze podataka. Ovi su koji se nazivaju prijetnjama nultog dana, i dovoljan su razlog da razmislite o instaliranju nekog sigurnosnog softvera.

Imajte na umu da čak ni antivirus ne može zaštititi od svih vrsta napada. Na primjer, ako vas netko prevari u eskaliranju privilegiranja administratora za instaliranje zlonamjernog softvera, već je prekasno da bi vas antivirus spasio. Ljudska pogreška ne razlikuje operativne sustave od Mac korisnika i mogu postati plijenom prevare jednako lako kao što to mogu korisnici računala.

Otkrivanje zlonamjernog softvera za Mac

Informacije o ugrađenom otkrivanju zlonamjernog softvera za Mac računala

Mac softver zasnovan je na Unixu, koji dolazi s vlastitim sigurnosnim značajkama. To je jedan od razloga što je Mac ostao relativno siguran. Mac također nudi ugrađene sigurnosne mjere za pomoć u borbi protiv zlonamjernog softvera, uključujući sljedeće:

 • Vratar: Ako se softver koji digitalno nije odobrio Mac pokušava pokrenuti na vašem računalu, GateKeeper će ga blokirati sve dok ne date autorizaciju za nastavak.
 • XProtect: Značajka XProtect otkriva poznati zlonamjerni softver i automatski blokira njegovu instalaciju. Značajka se stalno ažurira s najnovijim potpisima zlonamjernog softvera. Prati nove infekcije zlonamjernim softverom (i sojeve) i, ako ih ima, XProtect se ažurira. Ta se ažuriranja događaju odvojeno od ažuriranja sustava pa ne morate čekati da biste bili zaštićeni od novog zlonamjernog softvera.
 • Alat za uklanjanje zlonamjernog softvera: U slučaju da se zlonamjerni softver nađe u nekom sustavu, MacOS tehnologija može ukloniti infekcije. Uklanjanje poznatog zlonamjernog softvera pojavit će se pri svakom ažuriranju sustava.

Mac nastavlja krpati sigurnosne ranjivosti sa svakim narednim ažuriranjem. Za održavanje vašeg sustava najvažnije je što prije instalirati ažuriranja. Maci pružaju automatska sigurnosna ažuriranja, ali morate biti sigurni da su omogućena. Da biste provjerili, jednostavno slijedite ove korake:

 1. Kliknite ikonu Applea koja se nalazi u gornjem lijevom kutu zaslona, ​​a zatim dalje Postavke sustava.
 2. Otvorite App Store.
 3. I na kraju, provjerite je li potvrdni okvir pored opcija SVE ažuriranja, kao što je prikazano na slici ispod.

Opcije App Store-a.

Najbolji antivirusni softver za MacOS

Ako odlučite da želite instalirati antivirusni softver, vani su brojne mogućnosti, i besplatne i plaćene. Zaokružili smo neke od najboljih u zasebnim postovima, ali ovdje su naše najbolje tri besplatne i plaćene opcije. Preporučujemo da se odlučite za plaćenu opciju ako možete, oni su relativno jeftini, brži i nude značajno bolju zaštitu.

Najbolji antivirusni softver za Mac

Intego AV MacSiječnja 2020

Dostupne aplikacije:

  1. Intego Mac Internet Security X9: Trenutno sniženo sa 84,99 na 39,99 dolara za godinu dana, ovo je rješenje pogodno za novčanike. Softver je izgrađen posebno za Mac računala. Ne temelji se na Windows modelu, kao što je slučaj s mnogim alternativama. Među ostalim značajkama nudi vatrozid utemeljen na lokaciji i zaštitu od krađe identiteta.

  Kaspersky

  Dostupne aplikacije:

  • PC

  2. Kaspersky Internet Security za Mac: Kaspersky dosljedno postiže dobre rezultate u neovisnim testovima i ima dostupnu cijenu od 23,99 USD za godinu dana zaštite. Izdvajamo sadržavaju filtar sadržaja za roditeljsku kontrolu i zaštitu od špijuniranja putem web kamera.

  Bitdefender

  Dostupne aplikacije:

  • PC

  3. Bitdefender Antivirus za Mac: Ovo je još jedna jeftina opcija (cijena je nedavno smanjena na 58,49 USD za godinu dana) s nizom značajki. Neke koje se ističu su ugrađena virtualna privatna mreža (VPN) i značajka autopilota za pristup "postavi i zaboravi".

  Za dodatne mogućnosti pogledajte Najbolji antivirusni programi Maca: Najbolje ocijenjeni Mac antivirusni programi za 2019. godinu.

  Najbolji besplatni antivirusni softver za Mac

  Kao i kod većine stvari u životu, obično postoji ulov kad je proizvod besplatan. Sigurnost nije područje koje vam preporučujemo da urežete kutove, ali ako stvarno ne želite rješenje za plaćanje, ovdje su tri besplatne opcije.

  Početna antivirusna stranica AVG Mac.

  1. AVG Antivirus za Mac: U prošlosti je AVG pružao samo antivirusna rješenja za Windows korisnike, ali sada i Mac korisnici mogu uživati ​​u zaštiti. Besplatne značajke uključuju zaštitu od preuzetih i mrežnih prijetnji, nadgledanje u stvarnom vremenu, skeniranje i povlačenje datoteka i besplatno uklanjanje zlonamjernog softvera.

  2. Avast Free Antivirus za Mac: Korisnici Mac računala neće dobiti isti raspon značajki od Avasta kao Windows korisnici, ali mogu uživati ​​u osnovama, uključujući praćenje i blokiranje virusa u stvarnom vremenu, skeniranje WiFi mreže i blokiranje nesigurnih web stranica i nametljivih web pratilaca.

  3. Comodo Free antivirus za Mac: Iako robna marka nema istu brzinu kao i ostali na popisu, Comodo nudi prilično širok spektar značajki za korisnike besplatne usluge. To uključuje zaštitu od zlonamjernog softvera u stvarnom vremenu, zakazano skeniranje virusa, karantenu i sumnjivo uklanjanje datoteka, skeniranje i povlačenje i skeniranje jednim klikom i još mnogo toga.

  Za dodatne mogućnosti pogledajte Najbolji besplatni antivirusni programi za Windows i Mac.

  Ostali savjeti za osiguranje vašeg Mac računala

  Iako vam ugrađeni i dodatni antivirusni softver mogu pomoći, postoje još neke stvari koje možete učiniti da osigurate svoje računalo. Uz malo vjerojatni događaj da virus preuzme svoj Mac, najverovatnije prijetnje s kojima ćete se suočiti su adware i špijunski softver. Najbolji način za izbjegavanje tih i drugih prijetnji je poduzimanje osnovnih, ali učinkovitih sigurnosnih koraka:

  • Omogućite vatrozid: Vaš vatrozid je vaša prva linija obrane od potencijalnih sigurnosnih prijetnji. Idite na Postavke sustava > sigurnosti > firewall.
  • Onemogućite Javu u pregledniku: Java dolazi sa sigurnosnim nedostacima i općenito nije potrebna. Da biste onemogućili Java, poništite odabir opcije "Omogući Java" u Safari > Postavke > sigurnosti
  • Držite svoje računalo blizu: To možda zvuči očito, ali nikada nemojte dozvoliti da itko drugi ima pristup vašem Macu ili instalira datoteke u njegovo ime, osim ako ne znate da im možete vjerovati.
  • Izbjegavajte otvaranje nepoznatih datoteka: Nikada ne otvarajte privitke e-pošte ili druge datoteke koje ste dobili iz nepoznatih ili sumnjivih izvora.
  • Budite skeptični prema dobavljačima softvera: Instalirajte softver samo s uglednih web-mjesta za koja znate da možete vjerovati, a izbjegavajte piratski softver.
  • Koristite snažne lozinke: Osigurajte da su vaš Mac, kao i svi lokalni i internetski računi zaštićeni snažnim lozinkama koje sadrže najmanje osam znakova. Lozinke trebaju sadržavati brojeve, slova (velika i mala slova) i posebne znakove. Ovdje testirajte čvrstoću lozinke.
  • Ažurirajte svoj softver: Redovno ažurirajte svoj Mac i aplikacije. Dobijajte ta ažuriranja putem web-lokacija programera ili App Store-a, a ne putem skočnih prozora.

  Ako prakticirate sve gore navedeno, ne biste se trebali brinuti prijetnjama koje će ometati vaše uživanje u Macu. Naravno, stvari se mijenjaju, pa budite u toku s najnovijim sigurnosnim vijestima, za svaki slučaj.

  Povezano: Želite li učiniti još više na poboljšanju sigurnosti i privatnosti? Pogledajte naš pregled lista Najbolji VPN-ovi za Mac.

  Brayan Jackson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me

  About the author

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  63 − = 55