10 шокиращи статистически данни за загуба на данни и възстановяване при бедствия

статистика за загуба на данни и възстановяване при бедствия

Ако притежавате бизнес и все още нямате план за възстановяване при бедствия, тази статистика може да ви накара да помислите отново.

Contents

1. 35% от загубата на данни се причинява от зловреден софтуер

Причините за загуба на данни варират от човешка грешка до физическа кражба. Всъщност всъщност злонамерен софтуер е отговорен за около 35% от загубата на данни. В сравнение, 21% от загубата на данни е причинена от атаки по имейл и 17% от измами с фишинг. Вариантите на мобилния зловреден софтуер се увеличават с 54% през 2017 г. Излишно е да казваме, че е важно да използвате качествен, актуален антивирусен софтуер, за да предотвратите загуба на данни, причинена от зловреден софтуер.

2. 140 000 твърди диска се провалят в САЩ всяка седмица

Тъй като мнозина от нас са намерили за нашата цена, твърдите дискове могат и не успеят. Всъщност повредата на твърдия диск е основната причина за всички непланирани прекъсвания на 45%. Приблизително 140 000 твърди диска се провалят в Съединените щати всяка седмица. Можете да се предпазите от загуба на данни в такова събитие, като имате надеждно решение за архивиране на данни. За много от тях това може да доведе до създаване на резервен твърд диск във физическо място извън него или съхраняване на файлове в облака.

3. 21% от файловете не са защитени по никакъв начин

отворете папки с файлове за достъп

Според доклада за глобални данни за риска за 2018 г. от Varonis, 21% от всички папки, използвани от дадена компания, са отворени за всички. Както очаквате, колкото по-голяма е компанията, толкова повече файлове могат да бъдат компрометирани. Например, 88% от компаниите с над 1 милион папки имат над 100 000 папки, отворени за всички. Нападателите търсят незащитени папки като тези. Файлове, които са отворени за всеки, могат да осигурят лесен достъп до чувствителна информация, излагайки организациите на риск от атаки на злонамерен софтуер и откуп.

4. 22% от малките предприятия преустановяват бизнеса си след атака с откуп

Ransomware прави файловете в целевата система нечетливи без ключ, известен само на нападателя. Обикновено ransomware работи чрез криптиране на файловете, които намери, след което принуждава жертвата да плати, за да ги декриптира.

Според доклад на Osterman Research, приблизително 22% от предприятията с по-малко от 1000 служители са принудени да преустановят дейността си веднага след преживяна атака за откуп. Нещо повече, около 15% от малките предприятия загубиха приходи. Средно малките компании загубиха над 100 000 долара за инцидент с износ на софтуер поради прекъсване, подчертавайки значението на прилагането на множество мерки за сигурност и архивиране..

5. Повечето малки и средни предприятия нямат план за архивиране и възстановяване при бедствия

план за архивиране и възстановяване при бедствия

Проучване на МСП (малки и средни предприятия) от Riverbank IT Management показа, че 46% от респондентите на компанията дори не са имали план за резервно копие и възстановяване при бедствия. За разлика от тях 33% са казали, че имат някакви планове, докато само 21% имат план за пълно възстановяване при бедствия. Създаването на резервен план подобрява шансовете на бизнеса да може да се възстанови бързо от бедствие, спестявайки много пари в процеса.

6. Средната цена на престой е 5 600 долара на минута

Според Gartner, средната цена на престоя е около 5600 долара на минута, което работи около $ 300 000 на час. Това се потвърждава от Datto, който казва, че това час престой струва 8 000 долара за малка компания 74 000 долара за средна компания и 700 000 долара за голямо предприятие. Излишно е да казвам, че това подчертава значението на наличието на ефективен план за възстановяване при бедствия, който позволява на бизнеса да продължи операциите си както обикновено.

7. 96% от предприятията с резервно копие и план за възстановяване след бедствия напълно възстановяват операциите

Отчетът на Datto за Channel Ransomware Report показа, че при наличие на решение за архивиране и възстановяване 96% от предприятията напълно се възстановяват от атаки за износ на софтуер. За разлика от това, 40% от предприятията, които не разполагат с план, не успяха да се възстановят бързо и напълно от софтуер за износ.

8. 78% от малките предприятия ще архивират данните си в облака до 2020 г.

Облачно архивиране на SMBs

Според проучване на Clutch, 78% от малките предприятия ще архивират данните си в облака до 2020 г. От малките предприятия, които вече използват резервно копие в облака, 84% използват резервни копия онлайн и на място, 68% тестват своите резервни системи на седмично или месечно и 49% архивират данните си в облака ежедневно. Използването на облачно архивиране предлага редица предимства, включително лесен достъп и достъпна цена.

9. 27% от бизнеса губят приходи поради прекъсвания

Организации за прекъсване на въздействието

Проучване на Spiceworks установи това 27% от организациите, които са имали поне един прекъсване през последните 12 месеца, отчитат загуба на приходи като резултат. 8% от организациите, които претърпяха прекъсване, също претърпяха загуба на данни. От организациите, които са загубили приходи поради прекъсване през последните 12 месеца, 31% оценяват загуба от 10 000 до 100 000 долара, като 10% губят 100 000 долара или повече.

10. 23% от предприятията никога не тестват плана си за възстановяване след бедствия

Докато 95% от анкетираните в скорошно проучване заявиха, че имат план за възстановяване при бедствия, около 23% от фирмите признаха, че никога не тестват плана си. Излишно е да казвам, че това ги оставя уязвими в случай на бедствие. Една от основните причини да не тестват плановете си е липсата на време (61%). Други посочиха недостатъчните ресурси (51%) и възстановяването при бедствия просто не е приоритет в тяхната компания (34%).

Какво е възстановяване след бедствия?

Възстановяването при бедствия е форма на планиране за сигурност, която позволява на бизнеса да поддържа или възстановява инфраструктура и системи след бедствие. При добро планиране бизнесът трябва да може да възобнови нормалните си операции чрез възстановяване на достъпа до хардуер, приложения и данни. Това се постига чрез използването на план за възстановяване при бедствия - набор от политики и процедури, които следва да се следват в случай на бедствие.

Бедствието, което се отразява на бизнеса, може да бъде всичко - от природно събитие, като наводнение или земетресение, до такова, което се създава от човека, независимо от човешка грешка, повреда на устройството или дори кибератака. Възстановяването при бедствия включва планиране на различни възможни обстоятелства, което позволява на бизнеса да намали общия престой и да спести време, пари и доверие на клиентите.

Как работи възстановяването при бедствия?

Процесът на възстановяване при бедствия включва много планиране и тестване. Първо, трябва да се извърши оценка на риска и анализ на въздействието върху бизнеса. Трябва да се идентифицират уязвимостите в сигурността, за да се изготви ефективен план за възстановяване при бедствия. Дори когато е създаден план за възстановяване при бедствия, той трябва да бъде тестван и ревизиран редовно.

Естествено, плановете се различават в зависимост от вида на бедствието, към което се обръщат, като всеки предлага различен незабавен, междинен и дългосрочен отговор с конкретни отговорности, възложени на конкретни членове на персонала. Освен предлагане на коригиращи мерки в случай на бедствие, план за възстановяване при бедствия също трябва да има превантивни мерки както и детективски мерки, които помагат да се открият събития, които иначе могат да бъдат пропуснати.

Съвети за ефективен план за възстановяване при бедствия

Има няколко неща, които вашият бизнес може да направи, за да предотврати и да се подготви за бедствие, било то естествено или създадено от човека:

  • Архивирайте данни и ги изпратете до физически места извън сайта. Можете също така да искате да използвате облачно хранилище. Така или иначе, архивирането трябва да се прави редовно за да се гарантира минимално прекъсване, ако загубите данни при бедствие.
  • Тествайте своя план за възстановяване при бедствия. Провеждането на тренировки може да помогне за определяне на общата ефективност на плана. По този начин можете да промените плана, ако откриете нещо, което не работи на практика.
  • Създайте екип за възстановяване при бедствия. Екипът трябва да получава редовно обучение за това как да се подготви за най-различни ситуации. Планът за възстановяване при бедствия следва да бъде съобщен и на други ключови служители, като се гарантира, че е разбран.
  • Поддържайте актуална информация за контакт. Ако възникне бедствие, когато ключови служители са извън офиса, може да се нуждаете от техните най-нови данни за контакт за такава спешна ситуация. Данните за контакт трябва да се актуализират редовно, периодично.
  • Актуализирайте плана си. С промяната на бизнеса и развитието на технологиите е важно редовно преразглеждайте плана си за възстановяване при бедствия. Потенциалните промени могат да включват например нов антивирусен софтуер или облачен доставчик.

Може също да ви харесаData Recovery Software Най-добрият безплатен софтуер за възстановяване на данни за 2020Data Recovery SoftwareКак да възстановите загубените снимки на iOS устройството си (iPhone, iPad и т.н.) Софтуер за възстановяване на данни Как да възстановите загубените снимки на устройството си с Android

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

97 − 93 =

Adblock
detector