10 šokantnih statistika gubitka podataka i oporavka od katastrofe

statistika gubitka podataka i oporavka od katastrofe


Ako imate tvrtku i još nemate plan oporavka od katastrofe, ove će vas statistike možda natjerati da razmislite ponovo.

1. 35% gubitka podataka uzrokovano je zlonamjernim softverom

Uzroci gubitka podataka kreću se od ljudske pogreške do fizičke krađe. Međutim, zapravo je zlonamjerni softver odgovoran za oko 35% gubitka podataka. U usporedbi, 21% gubitka podataka uzrokovano je napadima e-pošte, a 17% lažnim prijevarama. Varijante mobilnog zlonamjernog softvera povećale su se za 54% u 2017. godini. Nepotrebno je napomenuti da je važno koristiti kvalitetan i najsuvremeniji antivirusni softver kako bi se spriječio gubitak podataka uzrokovan zlonamjernim softverom.

2. 140.000 tvrdih diskova propadne u SAD-u svaki tjedan

Kao što su mnogi od nas shvatili kako koštaju, tvrdi diskovi mogu i ne uspijevaju. Zapravo je kvar tvrdog diska vodeći uzrok svih neplaniranih prekida rada na 45%. U Sjedinjenim Državama svaki tjedan otpada oko 140 000 tvrdih diskova. Možete se zaštititi od gubitka podataka u takvom slučaju tako da imate pouzdano rješenje sigurnosne kopije podataka. Za mnoge će ovo možda imati sigurnosne kopije tvrdog diska na fizičkom mjestu izvan mjesta ili spremanje datoteka u oblak.

3. 21% datoteka nije zaštićeno ni na koji način

otvorene mape datoteka s pristupom

Prema Izvješću globalnog rizika o podacima tvrtke Varonis za 2018. godinu, 21% svih mapa koje tvrtka koristi otvorene su svima. Kao što biste očekivali, što je tvrtka veća, to je više datoteka koje mogu biti ugrožene. Na primjer, 88% tvrtki s preko milijun mapa ima preko 100 000 mapa otvorenih svima. Napadači traže nezaštićene mape poput ove. Datoteke koje su otvorene za svakoga mogu pružiti jednostavan pristup osjetljivim informacijama, što dovodi organizacije u opasnost od napada zlonamjernog softvera i ransomwarea.

4. 22% malih poduzeća prestaje s radom nakon napada koji je izazvao ransomware

Ransomware čini datoteke na ciljnom sustavu nečitljivima bez ključa koji je poznat samo napadaču. Obično ransomware funkcionira tako što šifrira pronađene datoteke, zatim prisiljava žrtvu da plati kako bi ih dešifrirala..

Prema izvještaju Osterman Research-a, otprilike 22% poduzeća s manje od 1.000 zaposlenika prisilno je prestati s radom odmah nakon što su doživjeli napad stjecanjem softvera. Štoviše, oko 15% malih poduzeća izgubilo je prihod. U prosjeku su male tvrtke izgubile preko 100 000 USD po incidentu za otkup softvera zbog zastoja, ističući važnost postavljanja više sigurnosnih mjera i sigurnosnih kopija..

5. Većina malih i srednjih poduzeća nema plan sigurnosnih kopija i oporavka od katastrofe

sigurnosna kopija i plan oporavka od katastrofe

Istraživanje MSP-a (malih i srednjih poduzeća) od strane Riverbank IT Managementa pokazalo je da 46% ispitanika tvrtke nije ni imalo plan sigurnosnog kopiranja i oporavka od katastrofe. Nasuprot tome, 33% ih je reklo da imaju neke planove, dok je samo 21% imalo kompletan plan oporavka od katastrofe. Uspostavljanje rezervnog plana poboljšava izglede da se tvrtka može brzo oporaviti od katastrofe, štedeći puno novca u procesu.

6. Prosječna cijena stanke iznosi 5.600 USD po minuti

Prema Gartneru, prosječni troškovi stanke kreću se oko 5.600 dolara u minuti, što je oko 300.000 dolara na sat. To potvrđuje Datto koji kaže da sat stanke košta 8.000 dolara za malu tvrtku, 74.000 USD za srednje tvrtke i 700.000 USD za veliko poduzeće. Nepotrebno je reći da ovo naglašava važnost učinkovitog plana za oporavak od katastrofe koji omogućava poslovanju da nastavi s radom kao i obično.

7. 96% tvrtki koje imaju rezervni plan i plan oporavka od katastrofe u potpunosti se oporavlja

Izvješće države Datto o kanalu Ransomware pokazalo je da se s postojećim rješenjem za izradu sigurnosnih kopija i oporavka 96% tvrtki potpuno oporavi od napada ransomwarea. Suprotno tome, 40% tvrtki koje nemaju plan nisu se mogle brzo i potpuno oporaviti od ransomwarea.

8. 78% malih poduzeća sigurnosno kopirat će svoje podatke u oblaku do 2020. godine

Sigurnosna kopija malih i srednjih poduzeća

Prema istraživanju Clchcha, 78% malih poduzeća sigurnosno kopirat će svoje podatke u oblaku do 2020. godine. Od malih tvrtki koje već koriste sigurnosne kopije u oblaku, 84% ih koristi sigurnosno kopiranje na mreži i na licu mjesta, 68% ih testira sigurnosne kopije na tjedno ili mjesečno i 49% izrađuje sigurnosnu kopiju svojih podataka u oblaku dnevno. Korištenje sigurnosne kopije u oblaku nudi niz prednosti, uključujući jednostavnost pristupa i pristupačnost.

9. 27% poduzeća gubi prihod zbog kvarova

Organizacije za nestanak utjecaja

To je pokazalo istraživanje Spiceworks-a 27% organizacija koje su doživjele barem jedan prekid u posljednjih 12 mjeseci prijavile su gubitak prihoda kao rezultat. 8% organizacija koje su pretrpjele prekid također su pretrpjele gubitak podataka. Od organizacija koje su izgubile prihod zbog kvara u posljednjih 12 mjeseci, 31% procjenjuje gubitak od 10.000 do 100.000 USD uz 10% gubitka 100.000 ili više USD.

10. 23% poduzeća nikada ne testira svoj plan oporavka od katastrofe

Iako je 95% ispitanika u nedavnoj studiji izjavilo da postoji plan oporavka od katastrofe, oko 23% poduzeća priznalo je da nikada ne testira svoj plan. Nepotrebno je reći, to ih ostavlja ugroženima u slučaju katastrofe. Jedan od glavnih razloga za ne testiranje njihovih planova bio je nedostatak vremena (61%). Drugi su naveli da neprimjereni resursi (51%) i oporavak od katastrofe jednostavno nisu prioritet u njihovoj tvrtki (34%).

Što je oporavak od katastrofe?

Obnova od katastrofa je oblik sigurnosnog planiranja koje omogućuje poduzeću održavanje ili obnovu infrastrukture i sustava nakon katastrofe. Uz dobro planiranje, posao bi trebao biti u stanju nastaviti normalno funkcioniranje, vraćajući pristup hardveru, aplikacijama i podacima. To se postiže korištenjem plana oporavka od katastrofe - skupa politika i postupaka koje treba slijediti u slučaju katastrofe.

Katastrofa koja utječe na posao može biti bilo što od prirodnog događaja, poput poplave ili zemljotresa, do katastrofe koja bi se stvorila čovjekom, bilo da je riječ o ljudskoj grešci, kvaru uređaja ili čak cyber-napadu. Oporavak od katastrofa uključuje planiranje raznih mogućih okolnosti, omogućavajući tvrtkama da skrate cjelokupni prekid rada i uštede vremena, novca i povjerenja kupaca..

Kako djeluje oporavak od katastrofe?

Proces oporavka od katastrofe uključuje mnogo planiranja i testiranja. Prvo treba provesti procjenu rizika i analizu utjecaja na poslovanje. Sigurnosne ranjivosti moraju se identificirati kako bi se sastavio učinkovit plan oporavka od katastrofe. Čak i kada se stvori plan oporavka od katastrofe, mora ga se redovito testirati i revidirati.

Naravno, planovi se razlikuju ovisno o vrsti katastrofe kojom se bave, a svaki nudi različite, trenutne, srednjoročne i dugoročne odgovore sa specifičnim odgovornostima dodijeljenim određenim članovima osoblja. Osim što nudi korektivne mjere u slučaju katastrofe, plan oporavka od katastrofe također bi trebao imati preventivne mjere kao i detektivske mjere koje pomažu u otkrivanju događaja koji se inače mogu propustiti.

Savjeti za učinkovit plan oporavka od katastrofe

Mnogo je stvari koje vaše poduzeće može učiniti da spriječi i pripremi se za katastrofu, bilo da je prirodna ili umjetna:

  • Izradite sigurnosnu kopiju podataka i pošaljite ih na fizička mjesta izvan mjesta. Možda želite koristiti i pohranu u oblaku. Bilo kako bilo, sigurnosno kopiranje treba napraviti redovito da osigurate minimalan poremećaj ako izgubite podatke u katastrofi.
  • Testirajte svoj plan oporavka od katastrofe. Provođenje vježbi vježbe može pomoći u određivanju ukupne učinkovitosti plana. Na taj način možete izmijeniti plan ako pronađete nešto što ne funkcionira u praksi.
  • Uspostavite tim za oporavak od katastrofe. Tim bi trebao redovito dobivati ​​obuku o tome kako se pripremiti za različite situacije. Plan oporavka od katastrofe treba priopćiti i drugim ključnim zaposlenicima, osiguravajući da je razumljiv.
  • Održavajte ažurne podatke o kontaktima. U slučaju da dođe do katastrofe kada ključni zaposlenici budu izvan ureda, možda će vam trebati njihovi najnoviji podaci za kontakt za takav slučaj. Podaci o kontaktima trebaju se ažurirati redovito, povremeno.
  • Ažurirajte svoj plan. Kako se tvrtke mijenjaju i razvijaju tehnologije, važno je redovito revidirajte svoj plan oporavka od katastrofe. Moguće promjene mogu uključivati, primjerice, novi antivirusni softver ili pružatelja usluga oblaka.

Možda će vam se svidjeti i softver za obnavljanje podataka. Najbolji besplatni softver za oporavak podataka za 2020. softver za oporavak podataka. Kako vratiti izgubljene fotografije na iOS uređaju (iPhone, iPad itd.) Softver za oporavak podatakaKako vratiti izgubljene fotografije na Android uređaju

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 5 = 4

Adblock
detector