Az eBay-csalások felismerése és elkerülése

Az eBay-csalások felismerése és elkerülése

A csalók minden rendelkezésre álló platformot felhasználnak az ártatlan emberek becsapására pénzükből vagy áruikból, és az eBay sem kivétel. Az online aukciós oldal 1995-ben indult, és a csalók azóta használják. Az eBay-ben sok a bizalom a vevő és az eladó nevében, ám viszonylag könnyű ezt a bizalmat kihasználni. A társaság bevezetett néhány biztosítékot, de sokat tehetsz azért, hogy megvédje magát eBay-felhasználóként.

Ez az útmutató elmondja a leggyakoribb eBay-csalásokról, mit kell keresni és hogyan kell megvédeni magát. Egyesek a vásárlókra, mások az eladókra irányulnak. Ha csalás történt, megmutatjuk Önnek a jelentés bejelentéséhez szükséges lépéseket.

Az eBay-vevőként csalás

A termékek vásárlása az eBay-en keresztül általában egyszerű, ám egyes csalók csalják az ártatlan embereket, akik csak jó üzletet próbálnak megtéveszteni. Ne feledje, hogy ha egy ajánlat túl jónak tűnik, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg az. Íme három a leggyakoribb eBay-csalás az eBay-vásárlók számára.

Nem kézbesítő csalás

Az eBay pénz-visszafizetési garancia megvédi a vásárlókat a csaló eladótól, kivéve néhány kivételt. Az alábbiakban felsoroljuk azokat a tételeket, amelyekre nem vonatkozik, ami azt jelenti, hogy az eladó elfogadhatja a fizetést, elmulasztja a cikk elküldését, és Ön, mint vevő, nem igényelheti igénybe az eBay webhelyet. Vigyázzon, ha a következő listából vásárol tételeket:

  • Eladó vállalkozások
  • Az üzleti berendezések néhány kategóriája
  • Eladó webhelyek
  • Ingatlan
  • járművek
  • Szolgáltatások
  • A Sotheby's által eladott termékek
  • Apróhirdetések

Az eladó a címkén szándékosan hibás nevet szállít

Ez a csalás okos, mivel a megtévesztés offline módban történik, miután az eBay-tranzakció befejeződött. Miután az eladást rendesen befejezte, az eladó a megfelelő címet, de rossz nevet küldi el a csomagot. Ez arra készteti Önt, mint vevőt, hogy azt gondolja, hogy tévedésből kapott valaki másnak a csomagot, és visszaküldi, vagy visszaküldi a postába. Az eBay tranzakció visszautasított vagy visszatérített listán szerepel, az eladó visszakapja a terméket, és megtartja a fizetést is. Nem lehet megtámadni egy tranzakciót, mihelyt ilyen módon véglegesítették.

Az üres doboz átverés

Ez egy átverés, amelyet figyelni kell, ha olyan rendkívül népszerű elemet keres, amely sok média figyelmet keltett, korlátozottan jelenik meg, vagy másutt nehéz megtalálni. Láthatja az áhított terméket, és gyorsan megvásárolhatja, néha a piaci árat meghaladó összeggel fizetheti meg annak biztosítása érdekében. Sajnos, a rohanáskor, valószínűleg nem veszi észre, hogy a felsorolás csak azt a dobozt határozta meg, amelybe az elem bekerült, nem magát a tételt. Végül drága csomagolással rendelkezik, a kívánt termék nélkül.

Hamisított áruk

Az online vásárlás hátránya, hogy az áruk eredetiségének ellenőrzése előtt nem lehetséges. A csalók tudják ezt, és néha kiváló minőségű, márkanévvel ellátott termékeket kínálnak nagyon vonzó áron. Sajnos a cikkek megfizethetőek, mert hamisak, vagyis „knock-off” másolatok.

Fizetés az eBay-en kívül

Az eBay biztonsági rendszerei csak akkor tudják megvédeni a vásárlókat és az eladókat, ha a tranzakciók közvetlenül a webhelyen történnek. A jogellenes eladók árut kínálhatnak eladásra, de aztán kérik, hogy a fizetést a platformon kívül küldjék el. Kérhetnek például készpénzt, banki átutalást, csekket, átutalást vagy akár ajándékkártyákat is. Miután a csalók nyomon követhetetlen módon megszerezték a pénzt, abbahagyják az Önnel folytatott kommunikációt, és nem küldik el az árut. Az eBay nem fog segíteni olyan tranzakciókban, amelyek a hatáskörébe tartoznak.

Az eBay-ügyfelekkel való csalás

Meglepetés lehet, de sok eBay-csalás nem az ártatlan vásárlókat célozza meg, akik jó üzletet keresnek. A csalók gyakran vásárlóként jelennek meg, és fogyasztóvédelmi intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy megtévesszék az őszinte eladókat. Íme néhány a leggyakoribb módszer az eBay-eladók átverésére.

Az eBay-en kívül kínált magánügylet

Előfordulhat, hogy a vevő látja az árut, és felajánlja, hogy magánszemélynek fizet, az eBay hivatalos fizetési csatornáinak használata helyett. Ennek oka lehet, hogy ha az eladásokat külföldön végzik, az eladó (Ön) elkerülheti a tranzakciós díjak fizetését. Lezárja az adatlapot, és elküldi az elemet, de vagy nem fizetnek, vagy vitatják az eBay-del kötött tranzakciót, azt állítva, hogy az elem törött, vagy hogy a lista hamis.

Túlfizetési ajánlat

Ha van eladásra szánt tétele, a potenciális vásárló felveheti Önnel a kapcsolatot, és felajánlja, hogy fizeti meg a kért árat. Eleinte ostobanak tűnhet egy nagylelkű ajánlat átadása, de gyakran csapda. A vevő csalárd csekkekkel fizet. Azonnal elküldi az elemet, de nappal később úgy találja, hogy a csekk visszapattan, így semmi sem marad téged.

Megváltozott cím

Ez az átverés egy új csavar a túlfizetés kínálatában. A vevő felajánlja, hogy megvásárolja az árut, és a kértnél nagyobb összegű befizetést küld. Azt mondják, hogy fedezi a további szállítási költségeket, mivel hirtelen szükségük van egy külföldi országba történő elküldésre (gyakran Nigériába, bár nem mindig). A csalók a PayPal e-mail címét is kérni fogják. Nem sokkal később felveszik a kapcsolatot a csalókkal, akik úgy tesznek, mintha a PayPalból származnának, és postai nyomkövető számokat kérnek. Az e-mailben kijelenti, hogy a fizetést akkor fizetik ki Önnek, ha bizonyítja, hogy az árut elküldték. Ha megbízható személy, akkor jóhiszeműen küldheti el az elemet, ha feltételezi, hogy az e-mail hiteles. Mivel csalásról van szó, soha többé nem fogja látni a pénzt vagy az elemeit.

Üres doboz igény

Ebben az esetben a vásárlás hibátlanul teljesíthető. A vevő gyorsan fizet, és Ön az árut aggodalom nélkül elküldi. A vevő megkapja a terméket, de azt állítja, hogy üres dobozt küldött el, vagyis csalással vádolja. Az eBay visszaküldést igényel, és a vevő az üres dobozt visszaküldi neked, megőrizve az árut és a pénzt visszatérítéskor..

A vevő azt állítja, hogy a terméket nem vették át

A PayPal eladó védelme létezik, hogy segítse az eladókat az eBay-en magabiztosan kereskedelemben. Annak érdekében, hogy működjön, az eladóknak igazolniuk kell a termék szállítását. Ha a szállított terméket 750 dollár alatt értékesítették, a szállítási értesítés megfelelő bizonyíték. Ha a terméket több mint 750 dollárért adják el, az elemnek aláírás-kézbesítési bizonyítvánnyal kell rendelkeznie. A tapasztalt csalók ezt tudják, és kihasználhatják az eladókat, akik nem ismerik ezt a kiegészítő bizonyítási teher követelményt. Azt állíthatják, hogy az áru nem érkezett meg, visszatérítést igényelhetnek, és elszállíthatják a drága terméket.

Törött replika csalás

A vevő boldogan megvásárolja az árut. A fizetés visszaigazolása után azonnal kézbesíti. Ebben a csalásban a vevő ezt követően azzal vádolja, hogy sérült terméket küldött. Lehet, hogy fényképeket nyújt a törött tárgyról. Önnek sajnos az elem az elküldött példánya. A vevő bejelenti, hogy az elem sérült az eBay-en, és visszatérítést kaphat, a cikk vagy a fizetés nélkül.

Indokolatlan visszaigénylés

A csalóknak nem kell nagyon erőfeszítéseket tenniük a pénz ellopására, mivel a legtöbb tranzakciós webhely a vásárló védelme érdekében készül. Ha sikeresen teljesít egy tranzakciót, és a vevő hitelkártyával vagy PayPal-nal fizet, könnyen kapcsolatba léphetnek a szolgáltatóval, és törölhetik a tranzakciót. A pénzt behajtják tőled, és további visszatérítési díjat számítanak fel Önnek (ez a PayPal esetében 20 dollár, az egyes hitelkártya-társaságok eltérőek). A csalóknak csak azt kell mondaniuk, hogy azt gyanítják, hogy valami nem megfelelő, és a legtöbb intézmény azonnal visszatérítést kér, függetlenül attól, hogy már megvan az elem, vagy milyen állapotban van. A visszatérítés vitatása sok időt vehet igénybe, és gondot okozhat az ön nevében..

Visszajelzés zsarolás

Mivel az eBay közvetítőként működik a magánjellegű vásárlók és eladók között, nagyon fontos az a vélemény, hogy online hírnevet építsenek a webhelyen. Minden egyes tranzakció lehetőséget teremt mind a vevők, mind az eladók számára, hogy nyilvános visszajelzést küldjenek a tapasztalatokról. Általában nem jó ötlet kereskedni olyan fiókokkal, amelyek rossz visszajelzést adnak. Ezt tudva, néhány csaló vásárol tőled, majd pénzt igényel magáneszközökön keresztül, hogy a negatív visszajelzések ne maradjanak a számláján. Ez egyfajta zsarolás. Mivel a teljes visszajelzést nem lehet vitatni, ez olyan embereket eredményez, amelyekben úgy érzik, hogy be kell tartaniuk vagy kockáztatniuk kell fiókjuk integritását..

Kerülje a csalást

Ez hosszú listának tűnik, de fontos, hogy nagyon szorgalmas legyünk, amikor vásárolunk vagy eladunk az eBay platformon. Ennek a tanácsnak néhány lehet második természetű, vagy nem vonatkozik minden értékesítésre. Vigyázzon és óvatosan járjon el, mivel az online pénzügyi ügyletek kockázatosak lehetnek, függetlenül attól, hogy mennyire óvatos.

Soha ne fogadjon el csekkeket fizetésként. Nagyon kockázatos, mivel gyakran csalás célpontjai. Ha elfogadja a csekkeket, várjon, amíg azok törlődnek. A csekk letétbe helyezése után az egyenleg megjelenik a fiókjában, de egy-két hétig is eltarthat az ellenőrzés. Ha a csomagot a csekk törlése előtt küldi el, üres bankszámlával és tételekkel hagyhat téged. Mindig használjon jóváhagyott eBay-fizetési módot.

Mindig végezzen tranzakciókat az eBay hivatalos csatornáin keresztül. Kommunikáljon a nyújtott szolgáltatás segítségével. Az eBay nem tudja nyomon követni a platformon kívüli ügyleteket, és nem tudja ellenőrizni a magáncsatornákon kötött kommunikációt vagy megállapodásokat. Adjon meg minden védelmet a magadnak az eBay bemutatásával, hogy jóhiszeműen járt el.

Mindent dokumentáljon. Tegyen erőfeszítést minden tétel csomagolásának és feladásának rögzítésére, ideértve a használt nyomkövető számokat is. Ez segít megvédeni Önt az alaptalan csalásokkal szemben. Az eBay általában a vevővel áll kapcsolatban, ezért vitatja az esetlegesen tévesnek ítélt állításokat, és készítse el azokat fényképészeti bizonyítékával.

Mindent fényképezzen, próbálja meg rögzíteni az elem azonosító részleteit. Különösen akkor, ha az elem drága, népszerű vagy kívánatos (például új mobiltelefonok vagy játékkonzolok). Jegyezzen fel minden sorozatszámot vagy egyedi kódot.

Mindig gondoskodjon a nyomkövető szám megadásáról az Ön által küldött szállítások esetén. Ha az elem meghaladja a 750 dollárt, gondoskodjon az aláírásáról a kézbesítéskor. Ez segít fedezni Önt a PayPal eladó védelme miatt (de nem feltétlenül más, az eBay-en elérhető fizetési módok). Használja a legmagasabb szintű biztonsági nyomkövetést, amelyet Ön úgy gondolja, hogy megfelelő az elküldött elem értékéhez. Ne feledje, hogy minél több bizonyítékot tud rendezni, annál biztonságosabb lesz tranzakciója csalárd vita esetén.

Lehetőséget kell adnia arra, hogy visszatérítést folytasson a bankkal, ha úgy gondolja, hogy csaló, de készen áll bizonyíték benyújtására. A PayPal eladó védelme olyan mechanizmusokat is tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak a hamis visszatérítések ellen, ezért ne habozzon megtámadni egyet, ha úgy gondolja, hogy helytelen. Az is okos lehet, hogy visszatérítést folytasson, ha boldogtalan ügyfele van. Csak a cikk összegét fogja felszámolni, nem pedig a visszaterhelési díjak többletköltségeit, ha az ügyfél viseli az ügyet pénzügyi intézményében..

Ellenőrizze, hogy az elem megjelenítéséhez használt képet más listákban is használják-e, vagy stock-kép az internetről. Ha igen, és az eladó nem hajlandó más fényképeket vagy információkat küldeni az árucikkről, akkor ez csalás lehet, ezért kerülendő.

Hasonlítsa össze az árat más hasonló elemekkel. Ha jó ok nélkül erõsen kedvezményes (például például a felsorolt ​​károk), akkor csalás vagy akár ellopott tárgy lehet. Tiszta legyen.

Vizsgálja meg a visszajelzési oldalt. Ha a jó visszajelzés az alacsony árú termékek eladóitól érkezik, akkor stratégiai szempontból fontos, hogy a profil valódi megjelenésű legyen. Lehet, hogy tapasztalatlan eladó is, tehát ne habozzon, ha az eBay üzenetküldő rendszerében beszélgetést indít az elemről..

Kevés az ön megvédése, ha az árut nem fedezi a pénz-visszafizetési garancia, ezért először alaposan vizsgálja meg az eladó profilját, és óvatosan járjon el, ha az elem nagyon drága, és nem tartozik az irányelv hatálya alá..

Ha nem Önnek címzett csomagot kap, gondolja át alaposan. Időközben vár csomagot? Ellenőrizze, hogy vannak-e szállítási számok vagy tranzakciós kódok, amelyek segítségével ellenőrizheti, hogy az a csomag. Ha minden részlet megegyezik a név nevével, dönthet úgy, hogy megnyitja az árut, hogy megbizonyosodjon arról, hogy van-e ott.

Soha ne siess egy elem vásárlásához az eBay-en. Olvassa el figyelmesen a listát. Ha az elem csak a bejegyzés címében vagy egyértelműen a leírásban szerepel dobozként, akkor kevés lehet tennie egy ügylet megtámadása érdekében, mivel a bemutatott információ valódi és helytálló.

Mi a teendő, ha csalás történt az eBay-en

Az eBay tisztában van azzal, hogy csalások történnek a webhelyen. Könnyen együttműködnek a rendészeti szervekkel, és arra ösztönzik a csalókat, hogy rendőrségi jelentést készítsenek a helyi hatóságokkal. Ha meg akarja érteni a rendőrségnek a csalásokról történő bejelentésének folyamatát és az eBay szerepét, keresse fel az eBay biztonsági központját.

Jelentetheti közvetlenül az eBay-en az eladóval kapcsolatos problémákat.

Ha olyan tételt talál az eBay-en, amely csalónak tartja, jelentse közvetlenül a listát.

Jelentsen vevőt, ha úgy gondolja, hogy itt illegálisan vagy csalárd módon cselekedtek.

Önnek is tetszeni foghat az identitáslopás elleni védelemTéves identitás, szövetségi bűncselekmények: az identitáslopások és a feltételezések elrettentésének törvényIdentitás lopások elleni védelmeMi a szuper sütik és hogyan lehet ezeket eltávolítaniIdentity Theft ProtectionFacebook kvízek: A magánadatok megosztásaIdentity Theft ProtectionAirport vezeték nélküli hálózatok - nem olyan biztonságos, mint gondolnád

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

90 − = 87

Adblock
detector