Hogyan lehet bejelentni egy átverést

Hogyan lehet bejelentni egy csalást

Mi a teendő, ha csalási e-mailt kap, vagy webhelyre kerül? Adathalász-kísérleteknek is nevezett csaló e-maileket arra használják, hogy megtévesszék az embereket a személyes adatok megosztására, például a társadalombiztosítási számok, a bankszámla-adatok és a jelszavak megosztására. Ez a cikk elmagyarázza, hogyan azonosíthatja a csalások e-maileit, mit kell tennie, ha észreveszi, hol jelentheti be a csalásokat, és megteszi a lépéseit, hogy megvédje magát, ha úgy gondolja, hogy csalás történt.

Hogyan néznek ki a csalások??

A bűnözők gyakran megpróbálják utánozni a nagy, jó hírű cégek, például az eBay, az Amazon, a Citibank és a PayPal hivatalos e-maileit. Néhány csaló e-mail az érzelmeidet játssza, vagy olyan ajánlatokat tesz, amelyek túl jóak ahhoz, hogy igazak legyenek. Íme néhány átverő e-mail általános jellemző, amelyeket érdemes figyelni a beérkező levelek mappájában:

 • Az e-mail cím nem Ön, vagy a névtér üres,
 • Vannak helyesírási vagy nyelvtani hibák,
 • A küldő e-mail cím nem érzéki, vagy nem egyezik a cég nevével,
 • A márka, a képek vagy a színek nem egyeznek meg a hivatalos weboldallal,
 • Kérést kap egy olyan vállalattól, amelyen nem vállalkoznak,
 • Az e-mail egy kisebb befizetést kér egy sokkal nagyobb összegért cserébe,
 • Az e-mail azt állítja, hogy egy barátjától kapta, aki külföldön elakadt, és küldött pénzre van szüksége,
 • Ha nem várt leveleket, akkor kézbesítési értesítést kap,
 • Amikor nem jelentkezik, értesítést kapnak a lottóról vagy a versenynyertesről.

Mi a teendő, ha csalást e-mailt talál

Ha úgy gondolja, hogy csalást kapott e-mailt, ne nyissa meg. Ha megnyitotta az e-mailt, Ne kattintson a linkekre vagy a mellékletekre.

Megfigyelt egy csaló e-mailt, amely úgy tesz, mintha egy jó hírű társaságtól származik? Ha e-mailt kapott, és úgy gondolja, hogy ez csalás, akkor azonnal vegye fel a kapcsolatot a képviselt céggel.

Például, ha állítólag e-mailt kap az eBay-től, akkor továbbítsa azt az eBay csalásokról szóló jelentési e-mail címére. Ne adjon hozzá, vagy módosítson semmit az eredeti e-mailhez, beleértve a tárgy sort.

Miután továbbította az e-mailt, törölje azt. Itt található a leggyakrabban célzott vállalatok elérhetősége. Ha kétségei vannak, lépjen közvetlenül a vállalat webhelyére, és keressen csalásokról, adathalászról, hamisításról vagy csalásról szóló jelentéstételi oldalakat.

A csalásról szóló e-mailt továbbíthatja a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság jelentési címére, a [email protected], és az Internet Bűncselekmények Panaszközpontjába (IC3). Az IC3, amelyet korábban internetes csalás elleni panaszközpontként ismertek, lehetőséget kínál a nyilvánosság számára, hogy bármilyen típusú internetes bűncselekményt jelentsen az FBI-nak. Ha e-maileket kapott állítólag az IRS-től, továbbíthatja azokat a [email protected] e-mail címre, vagy felhívhatja az 1-800-366-4484 telefonszámot..

Csalás-e-mail jelentése haladó lépésekkel

Ha tapasztalattal rendelkezik a kóddal, az e-mailekkel és az internettel kapcsolatos kérdésekben, érdemes megbeszélést végeznie annak megállapítása érdekében, hogy mely szerverekről küldik az e-maileket. A szervervállalatok nem akarnak csalókat befogadni, és valószínűleg kivizsgálják a jelentéseket. Ne feledje, hogy a rendszergazdáknak semmi köze nincs a csalókhoz, ezért legyen udvarias és magyarázza világosan az aggodalmait. Ha lehetséges, csatoljon bizonyítékokat.

Forrás megtekintése

 • Nézze meg az e-mail html forrását vagy a webes űrlapot.
 • Keresse meg a html kódban a címkét, és nézze meg, hová küldi az űrlap eredményeit. Az űrlap valószínűleg így néz ki:
 • A címke alatt rejtett mezőt is meg kell keresnie, amely így néz ki: Ez az e-mail cím fogja kapni az űrlap eredményeit. Meg szeretné nyomon követni azokat a szervezeteket, akik felelősek az űrlapon és az e-mailben található szervereken.

A fenti példa egy tipikus Perl-alapú űrlap az e-mailekhez. A csalók php, asp vagy más kód kombinációit is használhatják. Ha nem ismeri ezt, akkor csak ellenőrizze, hogy az e-mailt továbbítják-e a cégnek, hogy azok működhessenek a jogsértő webhely leállításáért..

Kövesse nyomon a kiszolgálókat

Ha nem talált információt arról, hogy honnan jönnek az e-mailek (vagy hova küldik az adatokat), akkor a domain nevet vagy az IP címet használhatja a kiszolgálók azonosításához. Ezeknek a keresési eszközöknek a használatával általában elérhetőségi adatokat kap, amelyek felhasználásával figyelmeztethetik a rendszergazdákat.

ICANN WHOIS keresés

UltraTools WHOIS IP kereső eszköz

Mi a teendő, ha úgy gondolja, hogy csalódtak?

Ha úgy gondolja, hogy csalódott, fontos, hogy gyorsan cselekedjünk, hogy megvédjük pénzügyeit, hitelminősítését és személyazonosságát. Jelentheti az eseményt számos vállalatnak, például a bankjának és a hitelintézeteknek. Itt található az azonnali lépések listája:

 • Vegye fel a kapcsolatot pénzügyi intézményeivel, és tudassa velük, hogy számlái veszélybe kerülhetnek. Lehetséges, hogy megállíthatják, visszavonhatják vagy visszafordíthatják a csaló ügyleteket. Légy kész arra, hogy bezárja meglévő fiókjait, és újakat nyisson meg.
 • Cserélje ki jelszavát. Ha bejelentkezési adatokat adott be egy csaló cég oldalára, akkor kezdje el ezzel a fiókkal a valódi webhelyén, vagy hívja a telefonos ügyfélszolgálatot. Ezután változtassa meg banki bejelentkezési adatait, e-mail fiókját és közösségi média jelszavait. Ez különösen akkor fontos, ha ugyanazt a jelszót használja több fióknál, vagy ha a jelszó-visszaállítási információkat egyetlen fiókhoz küldi.
 • Figyelmeztesse a három fő hitelintézetet (Equifax, Experian, TransUnion). Hozzá fognak adni egy csalási figyelmeztetést az aktájához, amely megakadályozhatja minden új hitel meghosszabbítását a nevében. A hitelközvetítőt fel kell kérni, hogy hívjon fel, hogy ellenőrizze, hogy a kísérlet valódi-e.
 • A riasztás benyújtása mellett dönthet úgy is, hogy egy adott időtartamra befagyasztja a hiteljelentéseit. Ehhez PIN-kódot kell megadni a kölcsönök engedélyezéséhez. Meg kell akadályozni a csalók minden olyan kísérletét, amely a nevedhez való hozzáférést kívánja elérni, mert nem rendelkeznek ezzel a PIN-kóddal, még akkor sem, ha rendelkeznek más személyazonossági adataival..
 • Ellenőrizze, hogy a számítógépe vírusvédelme aktív és naprakész-e. Telepítsen egy jó hírű víruskereső programot, ha még nem rendelkezik ilyennel. Kérje meg a szoftvert, hogy futtassa a számítógép teljes vizsgálatát.

Miután biztosította pénzügyeit, online számláit, hitelminősítését és számítógépét, fontos értesíteni a hatóságokat, ideértve a rendőrséget is.

Miért fontos egy csalás bejelentése

A csalások bejelentése segít a hatóságoknak abban, hogy jobban megértsék a csalások végrehajtásának módját, hogy megállítsák őket.

A bejelentő kormányhivatalok más állampolgárok megóvása érdekében is működhetnek hasonló sorsuk ellen, mivel a figyelemfelkeltő kampányok segítenek másokat figyelmeztetni a csalásokra. Fontos szempont, hogy ha pénzt veszített vagy személyes adatait sértette, akkor valószínűleg bűncselekmény áldozata vagy, és minden joga van, hogy erről jelentést tegyen a rendőrség számára.

Sok ügynökség működik együtt az internetes csalók megakadályozása érdekében - minél több információ van, annál jobb. Bejelentheti a csalást az alábbi ügynökségeknek:

 • Az internetes bűncselekményekkel kapcsolatos panaszközpont (IC3) panaszát az illetékes bűnüldöző szervhez utalja. (Vegye figyelembe, hogy ez a szolgáltatás nem értesíti a hitelintézeteket vagy a szolgáltatókat)
 • A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) szintén kapcsolatot létesít az illetékes hatóságokkal, és tanácsot ad a további lépésekről. Jelentést készíthet telefonon is, ha felhívja az FTC Fogyasztóvédelmi Központot az 1-877 telefonszámon-FTC-SEGÍTSÉG (1-877-382-4357).
 • Az Ecommerce.gov a csalásokkal és csalásokkal foglalkozik, amelyek külföldi vállalatokkal és tranzakciókkal kapcsolatosak.
 • Az Igazságügyi Minisztérium (DOJ) segít meghatározni az esetleges további ügynökségeket, amelyeket értesíteni kell a csalásról és annak az önre gyakorolt ​​hatásáról.
 • Az adathalászellenes munkacsoport, az APWG segíti a számítógépes bűnözésre adott globális válasz egységesítését.
 • Az Egyesült Államok Számítógépes Sürgősségi Felkészültségének Csapata (US CERT) a kibervédelmi és eseményekre reagáló kiemelt központ.

A személyazonosságának védelme érdekében a kormányzati szolgálatoktól kérhet tanácsot és lépéseket tehet a csalás után.

 • Az Identitytheft.gov segít személyes helyreállítási terv megfogalmazásában.
 • Használja a kormány személyazonosság-visszaélés-visszafizetési irányelveit személyazonosságának, beleértve hitelképességének további védelmére.
 • Ezenkívül tudassa barátaiddal és családtagjaival a csalásról. Segíthet nekik, hogy elkerüljék maguk számára, és figyelmeztetheti őket a fiókjaikból küldött furcsa e-mailekre. Ha üzleti vállalkozása van, vegye fel a kapcsolatot az iparági szövetséggel, hogy mások megismerjék a veszélyt.

Milyen bizonyítékokat kell gyűjtenie, ha csalás történt

Gyakran sok jelentés szükséges ahhoz, hogy egy erős ügyet felépítsenek a csalókkal szemben. Az alábbiakban található a hasznos bizonyítékok javasolt listája.

A csalás mértékétől és mértékétől függően különféle bizonyítékokkal rendelkezhet a hatóságok számára. Gyűjtsön össze mindent, ami a csaláshoz kapcsolódik, és tartsa biztonságos helyen. Lehet, hogy kérésre benyújtania kell ezeket a bizonyítékokat. Ha nem biztos egy elemben, akkor meg kell őriznie, még akkor is, ha nem szerepel ebben a listában.

 • Az e-mailek digitális másolata (ne módosítsa a tárgysorokat vagy a fejléceket, és tartalmazzon minden információt, ha ki kell nyomtatni),
 • Hitelkártya-nyugták és bankszámlakivonatok,
 • Képernyőképek tranzakciókról, gyanús tevékenységekről vagy egyéb releváns információkról,
 • Törölték az ellenőrzéseket,
 • Hitelesített vagy más e-mailek,
 • Pénz utalványok,
 • Banki átutalások (például a Western Union),
 • Virtuális valuta / kriptovaluta könyvelők,
 • Előre fizetett kártya bevételek, beleértve a digitális ajándék kártyákat,
 • Borítékok (ha tárgyakat kapott a FedEx, UPS vagy USA levelek útján),
 • Brosúrák vagy brosúrák,
 • Telefonszámlák,
 • Az e-mailek nyomtatott vagy lehetőleg elektronikus példányai (ha kinyomtatják, tartalmazzák a teljes e-mail fejléc információt),
 • Fizikai ajándékok,
 • A weboldalak nyomtatott vagy lehetőleg elektronikus példányai,
 • Merevlemez-képek,
 • Rosszindulatú hálózati forgalmat tartalmazó PCAP-fájlok,
 • Hálózati, gazdarendszer és / vagy biztonsági eszközök naplói,
 • A használt malware másolatok vagy részletek,
 • Csevegő átiratok és / vagy telefonnaplók.

A csalás nagyon ideges lehet, de tudva, mit kell tenni, segíthet visszanyerni a helyzetet. Gyorsan járjon el, hogy megvédje magát, majd forduljon a hatóságokhoz.

A csalásokról szóló e-mailek jelentése Kanadában

Itt küldheti el az információkat a Spam Jelentésközpontnak, és továbbítja azokat a megfelelő kormányzati ügynökségeknek. Haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a pénzintézetekkel, ha aggódik a számlái biztonsága miatt. Vegye fel a kapcsolatot az Equifax-szal (hívja az 1-800-465-7166 telefonszámot) vagy a TransUnion-t, hogy megvédje hitelképességét és csalásjelzést hozzon létre. A kanadai Csalás Elleni Központon keresztül hozzáférhet tanácsokhoz és információkhoz.

Hogyan lehet bejelentni a csalásokról szóló e-maileket az Egyesült Királyságban

ActionFraud, a nemzeti csalás & A számítógépes bűnözésről szóló jelentéstételi központ kitölt egy űrlapot, amelyet e-mailes csalás, adathalász vagy csalás kísérletéről kell bejelentenie, valamint az identitásának védelméről szóló részletes információkkal együtt. Ha csalást és pénzt veszített el, akkor a veszteséget bűncselekményként jelentheti be. Vegye fel a kapcsolatot egy hitelminősítő intézettel (CRA), hogy csalási figyelmeztetést kérjen hitelképességének védelme érdekében. A hitelminősítő intézetek Experian, Equifax és TransUnion (korábban Callcredit).

Mi a teendő, ha csalásokkal kapcsolatos e-maileket talál Ausztráliában

Ha ausztráliai csalást szeretne jelenteni, használja az ACCC Scamwatch webhely űrlapját. A csalások típusától függően előfordulhat, hogy jelentést tesz az illetékes hatóságoknak, az itt található lista felhasználásával. Közvetlenül vegye fel a kapcsolatot a bankokkal és a pénzügyi intézményekkel. Vegye fel a kapcsolatot a főbb hitelintézetekkel, hogy hitelképesség-riasztást tegyen a fájlba. Az ausztrál hitelinformációs testületek az Equifax (telefonszám: 13 8332), illúzió (korábban Dun & Bradstreet) (telefonszám: 1300 734 806) és Experian.

Ha személyazonosság-lopás áldozata, keresse fel az iD Care szolgáltatást, hogy hozzáférjen a kormány által támogatott támogatásokhoz és tanácsokhoz, és jelentkezzen a Nemzetközösség személyazonosság-bűncselekmény áldozatainak igazolására..

Önnek is tetszeni foghat az identitáslopás elleni védelemIdentitás lopás jeleit személyi lopás védelmeIdentitás lopás helyreállítása: Itt van a teendő, ha az Ön személyazonossága ellopottAzonosság lopás elleni védelemLásd: mit kell megrontani: A dokumentumok megsemmisítése megakadályozza a személyazonosság-lopástIdentitás lopás elleni védelemLottery csalások - hogyan működnek?

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

41 − 38 =

Adblock
detector