Repülőtéri vezeték nélküli hálózatok – nem olyan biztonságos, mint gondolnád

Repülőtéri vezeték nélküli hálózatok - nem olyan biztonságos, mint gondolnád

A repülőtéri vezeték nélküli internet-hálózatoknak köszönhetően manapság tolerálhatók az átutalások, az átutalások és a repülési késések. Az üzleti utazók a járatok közötti időt felhasználhatják az e-mailek felvételére, az üdülők fotókat tölthetnek fel, a Netflix pedig segíti az idő átadását. Gondolkozott már azon azon, hogy mennyire biztonságos az információ, amikor repülőtéri wifi-t használ? Mint minden zsúfolt helyen, a hackerek és a bűnözők nem biztonságos wifi-kapcsolatok és titkosítatlan webhelyek révén ellophatják személyes adatait. Ideje megtanulni, hogyan lehet megvédeni magát a repülőtéri wifi használatakor.

Bizonyos repülőterekről bizonyított, hogy biztonságosabb hálózatokkal rendelkeznek, mint másoknál. A repülőtér vezeték nélküli internet-fenyegetéseinek kifizetése még a legmeghatározóbb számítógépes biztonsággal foglalkozó terminálokban is kifizetődő. Egyes légitársaságok repülés közbeni wifi-t is kínálnak. Ezek gyakran nem biztonságos hálózatok, amelyek csatlakozásához nincs szükség jelszóra. Olyan sebezhetők, mint az ingyenes kávézó wifi, de a repülés elszigeteltsége néha arra készteti az utazókat, hogy azt gondolják, hogy biztonságban vannak a támadásoktól. Óvatosan kezelje a nyilvános wifi-kapcsolatokat a földön és a levegőben.

Repülőtéri vezeték nélküli hálózati fenyegetések

A csalók keményen dolgoznak a fáradt és zavart repülőtéri utazók becsapása érdekében. Reméljük, hogy nem néz túl közel, amikor megtekinti az elérhető hálózatok (más néven SSID-k) listáját. Itt vannak a leggyakoribb módszerek, amelyekkel a hackerek megpróbálják ellopni az Ön adatait, amikor csatlakozik a repülőtér wifi-jéhez.

Gonosz ikrek

Vigyázz a „gonosz ikrek” hálózatára. A hamis hálózati hotspotok gyakoriak a nagy forgalmú területeken. A hackerek a hamis hálózatokat nagyon hasonló névvel nevezik el az autentikus kapcsolatoknak. Vigyázzon a nagybetűkkel, a megváltozott számokkal és speciális karakterekkel (Airport_WiFi vs Airportwifi1). Számos szolgáltató a helyes hálózatnevet megjeleníti a plakátokon, a falakon és akár a nyilvános fürdőszobákban is - ellenőrizze, mielőtt csatlakozna. Ha csatlakozik egy hacker wifi hálózatához, minden adat átjut a kezükön.

Méztartó

Egyes csalók ún „Honeypot” wifi-hálózatok, amelyek csábítják a gyanútlan utazókat olyan SSID-kkel, mint a Free_WiFi vagy az INGYENES Internet. Sokkal jobb, ha egy pillanatra elkapcsolódik egy hivatalos wifi-hálózathoz, még akkor is, ha fizetnie kell érte. Nem biztonságos „ingyenes wifi” gyakran az internettel kapcsolatos tevékenységeket közvetlenül a csaló saját laptopjára irányítja. A legtöbb hivatalos hálózat azt kéri, hogy fogadja el a szerződési feltételeket a csatlakozás után, de még mielőtt az interneten hozzáférhet a készüléken. Ha nem kérik, hogy fogadja el a szerződési feltételeket, ez jele lehet annak, hogy valójában nem csatlakozik valódi repülőtéri wifi-hez, és veszélyben lehet. Ha nem biztos benne, kérheti a repülőtéri személyzettől a hivatalos wifi SSID azonosítót, vagy úgy dönt, hogy nem csatlakozik.

Nem biztonságos hálózatok

Még a hivatalos hálózatok is veszélyesek lehetnek, ha nem megfelelően vannak konfigurálva. Ha a hackereknek sikerül átvenniük a repülőtéri wifi-útválasztó irányítását, átirányíthatnak Önket adathalász adatlapokra vagy rosszindulatú programokat tartalmazó webhelyekre, gyakran egy középtávú támadással, például DNS-mérgezéssel. Ne gondolja, hogy a reptéri wifi megfelelő módon van-e biztonságban, mert sokuk nem megfelelő.

Felugró ablakok

Vigyázzon a felbukkanó ablakokra, amelyek a szoftver frissítésére kínálnak lehetőséget, miközben csatlakozik a repülőtér hálózatához. Nagyon valószínű, hogy ez egy malware csapda. Ha elfogadja a frissítést, akkor valószínűleg letölt vírusok, ransomware vagy más típusú rosszindulatú programok. Elutasít minden lehetőséget a frissítések futtatásához a nyilvános wifi-hálózatokon.

Hogyan lehet megvédeni magát

Soha nem garantáljuk, hogy adatai az internet használatakor privát állapotban maradnak. Van módja annak, hogy biztonságosabbá tegye kapcsolatait. Egy kis tervezés az utazás indulása előtt később sok gondot takaríthat meg.

Mielőtt útra indul, használja otthoni vagy vállalati wifi hálózatát, hogy ellenőrizze, hogy számítógépe naprakész-e a víruskereső és a tűzfal követelményeivel kapcsolatban. Ez biztosítja a készülék legjobb védelmi vonalát az ismert fenyegetésekkel szemben.

Használjon VPN-t

A virtuális magánhálózatok titkosított „alagútot” hoznak létre, amely megvédi az összes adatot az adatgyűjtők - lehallgatók - általi olvasástól. Ha üzleti úton utazik, akkor előfordulhat, hogy munkaeszköze már telepítette az egyiket. (Ha nem, beszéljen az informatikai csapatával az ilyen megszerzéséről). A magán VPN-k letölthetők online. Néhányuk ingyenes vagy olcsó - olvassa el az online véleményeket, hogy megtudja, melyik az Ön számára. Nem fog sokáig tartani, hogy megismerkedjen a VPN-ek működésével, és az adatok ezért sokkal biztonságosabbak lesznek. Az ExpressVPN és a NordVPN egyaránt magas pontszámot mutat az értékelő oldalakon.

Tiltsa le a nyomtatás megosztását, az airdrop-t és a Bluetooth-ot

Néhány Apple-eszköz megkönnyíti a fájlok, dokumentumok és képek megosztását airdrop, vezeték nélküli műsorszóró kapcsolat segítségével. Ha nem akarja elérhetővé tenni adatait más közeli Apple eszközökön, kapcsolja ki. A Bluetooth szintén biztonságosabb, mint régen, de a hackelés kockázatának csökkentése érdekében azt lehetőleg le kell választani. Előfordulhat, hogy eszközén van egy olyan beállítás, amely a wifi-t „nyilvános” -nak tekinti, nem pedig otthoni hálózatnak, és automatikusan letiltja a megosztást és az egyéb hálózati funkciókat.

Látogasson el a HTTPS webhelyekre

2017 előtt sok leglátogatottabb webhely nem titkosította információit, ami azt jelentette, hogy a megfelelő eszközökkel bárki „szippanthatja” a vezeték nélküli kapcsolatok révén továbbított adatokat. Jelenleg a látogatott 100 legnépszerűbb webhely több mint 70 HTTPS-védett. Ha a címsor bal felső sarkát nézi ezen a böngészőn, látnod kellene egy kis zárt lakatot. Ez azt jelenti, hogy a webhely titkosítva van. Azok az emberek, akik megpróbálják elolvasni az Ön által átadott adatokat, látni fogják a domain nevet, de nem az adott oldal címét, sem az Ön által megadott vagy keresett adatokat. Ez gyakran a legtöbb ember számára elegendő adatvédelem. Különös óvatosságot kell indokolni, ha önmagában a domain név jelzi az olyan érzékeny témák iránti érdeklődést, amelyet esetleg nem szeretne nyilvánosságra hozni. Az egyes személyek által igényelt adatvédelem szintje eltér, és vannak olyan szintű adatvédelmi adatok, amelyek ezt tükrözik.

Kerülje a személyes adatok megadását

Annak ellenére, hogy a HTTPS protokollok a legtöbb nyilvános internethasználatot biztonságosabbá teszik, mint valaha, mégis bölcs dolog úgy viselkedni, mintha a hackerek figyelnének. Más módszerek is vannak, amelyeket a gátlástalan emberek használhatnak személyes adatainak ellopására. Soha ne írjon be például banki jelszavakat vagy hitelkártya-adatokat.

Ha lehetséges, húzza ki a kapcsolatot

Használatától függően előfordulhat, hogy csatlakozhat a wifi-hez, elvégezheti a feladatot, majd leválaszthatja a kapcsolatot. Minél kevesebb időt tölt a hálózathoz csatlakoztatva, annál kevesebb a kockázata annak, hogy magát kitölti.

Használja a telefon hotspotját

Ha jó adatszolgáltatási tervvel rendelkezik, akkor használhatja az okostelefon adatait egy wi-fi hotspoton keresztül. Teljesen elkerüli a reptéri wifi használatát, bár el kell döntenie, mennyi adatot hajlandó megégetni.

Felejtsd el a hálózatot, ha kész

Ha készen áll a reptéri wifi használatára, és nem akar újra csatlakozni, használja az eszközbeállításokat a hálózat elfelejtéséhez. Ez megakadályozza, hogy a készülék a jövőben automatikusan csatlakozzon a hálózathoz az Ön kifejezett engedélye nélkül.

A fenti tippek betartása segíthet biztonságban maradni, és elkerülheti a hackerek áldozatává válását a repülőtéren következő következő megállásakor.

Esetleg Ön is tetszhet

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

35 − = 28

Adblock
detector