60+ statistika streaminga video i glazbe [izdanje 2019.]

60+ statistika za streaming video i glazbe

Internet streaming sada je preferirana metoda za mnoge ljubitelje sporta, zabave na TV-u, filmu i glazbi širom svijeta. Od Netflixa do YouTubea do Spotifya, nacionalne i međunarodne streaming usluge djeluju u gotovo svim zemljama.

Ne čudi što video streaming postaje sve popularniji, zato postoji ogromna količina podataka koja pomaže kvantificirati rastući trend koji obećava kraj tradicionalnim zabavnim putevima.

Velika slika u 5 statistika

Gotovo da nema kraja broju zanimljivih statistika povezanih s fenomenom strujanja digitalnih medija. Kako ovo područje interesa potrošača raste, nekoliko ključnih statistika ističe koliko je zapravo popularno strujanje i zašto postaje široko prihvaćena alternativa tradicionalnom TV-u i radiju.

 1. Procjenjuje se da svjetsko tržište za streaming videa do 2025. vrijedi više od 125 milijardi USD. (Izvor: MarketWatch)
 2. Američki potrošači sada troše gotovo toliko vremena gledajući videozapise koliko rade. Prosječni potrošač potroši 40 sati tjedno gledajući video sadržaj, a 15 sati tjedno za to putem usluga streaminga videa. (Izvor: Deloitte)
 3. Netflix je imao najbolju godinu u 2018. godini, s godišnjim prihodom od 15.794 milijardi dolara ili 35 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što ga čini najvećim zaradnikom među najboljim streaming uslugama. Hulu i Amazon Prime Video (samo kanali) su, za usporedbu, zaradili manje od 3 milijarde dolara. (Izvor: Macrotrends, Motley Fool)
 4. 70 posto potrošača vjeruje da tradicionalna televizija ne nudi kvalitetan sadržaj po cijeni, što odražava rastući jaz u vrijednosti u odnosu na mogućnosti rezanja kablova i mršavih usluga skupa poput Sling TV-a i dr. al., i dodavanje uvida zašto mnogi umjesto toga odabiru online streaming opcije. (Izvor: Deloitte)
 5. YouTube je najveće web mjesto za streaming video sadržaja na svijetu s preko milijardu korisnika širom svijeta. (Izvor: YouTube)

Statistika i činjenice video streaminga

Kako se propusnost interneta i brzina povećavaju, streaming videa postaje održiva opcija za potrošače širom svijeta. U mnogim zemljama potrošači sada mogu prenositi sve svoje omiljene video sadržaje, od televizije uživo do videa na zahtjev. Evo nekoliko najboljih statistika 2017.-2018. Koje definiraju trendove u strujanju videa.

 • Netflix sada ima preko 148 milijuna pretplatnika širom svijeta. (Izvor: Statista)
 • Nekadašnja usluga DVD-a putem e-pošte je u 2018. utrošila više od 12 milijardi dolara na sadržaj, a 85 posto posvećeno je originalnoj proizvodnji sadržaja. Tvrtka planira potrošiti 15 milijardi USD u 2019. (Izvor: Raznolikost)
 • Netflix je najpopularnija usluga za streaming video sadržaja u SAD-u i većini svijeta, ali nema najveću biblioteku. Amazon Prime video donosi preko 20 000 filmova i TV emisija u SAD-u. (Izvor: Comparitech)
 • Amazon Prime ima preko 100 milijuna pretplatnika širom svijeta. (Izvor: Raznolikost)
 • Internetski trgovac potrošio je u 2018. godini oko 5 milijardi USD na video sadržaj. (Izvor: MediaPost)
 • Hulu, koji posluje samo u SAD-u, imao je više od 25 milijuna pretplatnika od 2018. (Izvor: The Wrap)
 • iQIYI, kineska tvrtka, zaradila je preko 2,6 milijardi USD u 2017. godini (Izvor: SEC)
 • iQIYI je u Q4 2018. zaradio oko 480 milijuna USD, što predstavlja značajan rast prihoda u odnosu na prethodnu godinu. (Izvor: Tražim Alfu)
 • Kineska streaming usluga iQIYI ima preko 87 milijuna pretplatnika i preko 420 milijuna aktivnih korisnika mjesečno. (Izvor: Raznolikost)
 • Usluga je na sadržaj u 2017. i 2018. utrošila 2,5 milijardi dolara. (Izvor: The Wrap)
 • Prema podnescima SEC-a, Hulu je bio na putu izgubiti novac u 2018. zbog potrošnje na sadržaj. Tvrtka je trebala ostvariti neto gubitak od oko 1,5 milijardi dolara za godinu. (Izvor: The Wrap)
 • Oni koji se odluče za usluge streaminga videa imaju brojne razloge zašto cijene takve usluge nasuprot tradicionalnim TV opcijama. 73 posto ih voli gledati sadržaj kad žele, 67 posto ih uživa u sadržaju bez reklama, a 49 posto voli i kvalitetu originalnih servisnih sadržaja poput Netflixa, kao i mogućnost gledanja sadržaja na više uređaja. (Izvor: Deloitte)

streaming stats 2019Izvor: Deloitte

 • Američki potrošači troše gotovo čitav radni tjedan gledajući videozapise. Amerikanci provode oko 38 sati tjedno gledajući videozapise, od kojih 15 sati ide u gledanje streaming videa. (Izvor: Deloitte)
 • Millennials i Generation Z konzumiraju streaming videa ogromnom brzinom. Preko 60 posto Milenijalnih i Gen Z potrošača emitira video svakodnevno. Za usporedbu, manje od 30 posto Baby Boomers-a struji video svakodnevno. (Izvor: Deloitte)
 • 27 posto svih potrošača izjavljuje da nemaju "plaćenu televiziju" ili tradicionalnu pretplatu za kablovsku televiziju. (Izvor: Deloitte)
 • 56 posto onih koji imaju tradicionalni paket kabelske televizije imaju samo jedan, jer je on povezan s njihovim internetskim planovima. (Izvor: Deloitte)
 • Oko 60 posto milenijala i generacija X potrošača pretplati se na usluge streaminga videa. Za Generaciju Z (najmlađa skupina odraslih osoba rođena između sredine 1990-ih i početka 2000-ih) taj se broj bliži 70 posto. Samo oko 30 posto Baby Boomersa i oko 25 posto Matures (onih rođenih prije 1945. godine) pretplaćuje se na takve usluge. (Izvor: Deloitte)
 • Generacija X, Millenials i Generation Z binge gledaju najviše TV epizoda. Tijekom gledanja bingeva, sve tri skupine gledaju između 6-7 epizoda u jednom sjedenju, u usporedbi s oko 4-5 za Boomers i Matures. (Izvor: Deloitte)
 • Američki potrošači su u 2017. godini potrošili oko dvije milijarde dolara mjesečno na streaming video uslugu. (Izvor: Deloitte)
 • Potrošači su više nego spremni platiti za opcije strujanja putem mobilnih uređaja. Četiri od prvih pet aplikacija za igranje koje su ostvarile prihod u 2018. godini bile su za streaming videa ili glazbe: Netflix (# 1), Tencent Video (# 3), iQIYI (# 4) i Pandora Music. Aplikacije za igranje koje ne igraju aplikacije zajedno su zaradile preko 19 milijardi USD u 2018. (Izvor: App Annie)

streaming stats 2019Izvor: App Annie

 • Potrošačko vrijeme provedeno na top 5 aplikacija za streaming videozapisa poraslo je 140 posto između 2016. i 2018. Potrošači u Indiji pokazali su najveći rast na 185 posto. (Izvor: App Annie)
 • Potrošači sa sjedištem u Indiji u cjelini su potrošili 45 milijardi sati gledajući streaming videozapisa putem aplikacija u 2018. godini, u usporedbi s američkim potrošačima manje od 20 milijardi sati, a potrošači u Velikoj Britaniji oko tri milijarde sati. Velika indijska populacija igrala je značajnu ulogu u ukupnom broju promatranih sati. (Izvor: App Annie)
 • U usporedbi s njegovom veličinom stanovništva, stanovnici Južne Koreje gledali su najviše sati videozapisa kroz top 5 aplikacija za streaming. S 10 milijardi sati zabilježenih u 2018. godini, što predstavlja gotovo 2.000 sati po pojedincu, odnosno oko 22 posto u godini provedeno gledajući streaming videozapisa putem aplikacija. (Izvor: App Annie)
 • Zbog zabrane u Kini YouTube nije najpopularnija aplikacija za streaming u zemlji. Tencent Video zauzima prvo mjesto u Kini po satima provedenim na aplikaciji, a slijede ih iQIYI, Youku, bilibili i ImgoTV. (Izvor: App Annie)
 • U svakoj drugoj zemlji koja je identificirana u studiji App Annie, YouTube je zauzeo prvo mjesto po korištenju aplikacije za streaming videozapisa. To uključuje Indiju, Brazil, SAD, Južnu Koreju, Japan, Njemačku, Francusku, Veliku Britaniju i Kanadu. (Izvor: App Annie)

streaming stats 2019Izvor: App Annie

 • U SAD-u su prvih 5 aplikacija za strujanje po satima provedenim bili YouTube, Netflix, Hulu, Amazon Prime Video i Twitch. (Izvor: App Annie)
 • U Velikoj Britaniji, prvih 5 aplikacija za strujanje po satima provedenih bili su YouTube, Netflix, BBC iPlayer, BBC Sport i Amazon Prime Video. (Izvor: App Annie)
 • U Kanadi je top 5 aplikacija za strujanje po satima provedenim na YouTubeu, Netflix, Twitch, YouTube Kids i Amazon Prime Video. (Izvor: App Annie)
 • App Annie projektuje Disneyevu novu Disney + streaming uslugu, koja bi trebala biti predstavljena 2019., poremetit će tržište. To je prije svega zbog toga što Disney već posjeduje dvije druge popularne streaming usluge: ESPN + i Hulu (većinski udio). (Izvor: App Annie)
 • Potrošači troše više nego ikad na streaming aplikacija. Rast potrošnje u trgovinama aplikacija za aplikacije za streaming videa porastao je 285 posto između 2016. i 2018. Prihod od pretplate bio je glavni pokretač potrošnje. (Izvor: App Annie)
 • Potrošači širom svijeta potrošili su više od 2,2 milijarde dolara u 2018. godini na top 5 video streaminga. Netflix je također lako držao prvo mjesto. (Izvor: App Annie)
 • Aplikacije za streaming uživo bile su među glavnim pokretačima prihoda na glavnim tržištima, osim u SAD-u. Iako obično košta više pretplata nego usluga streaminga na zahtjev, u SAD-u nijedna aplikacija koja nudi televiziju uživo ili sport uživo nije postala top 5 po potrošnji, što odražava značajan potencijal rasta za ove vrste usluga u zemlji. (Izvor: App Annie)
 • App Annie predviđa da će 10 minuta svakog sata provedenih u konzumiranju medija u 2019. godini potrošiti na streaming videozapisa. (Izvor: App Annie)
 • Unatoč popularnosti strujanja, aplikacije za društvene mreže pobijedile su čak i Netflix kada je u pitanju preuzimanje aplikacija širom svijeta. Netflix je bio tek 9. najpopularnija aplikacija u 2018. Ipak, streaming video aplikacija, uključujući Netflix, iQIYI, Tencent Video, Youku i YouTube, te HBO Now, sačinjavao je najveću većinu potrošnje u 2018. godini budući da je većina aplikacija za društvene mreže besplatna. (Izvor: App Annie)

Glazbeni streaming činjenica i statistika

Streaming glazbe sada je veći nego ikad, a milijarde dolara godišnje idu u industriju streaminga glazbe. Većina obožavatelja glazbe sada koristi usluge pretplate temeljene na pretplati kao što su Spotify, Pandora i Apple Music, dok su čak i video usluge poput YouTube-a masivni izvori za obožavatelje glazbe. Statistike se prikazuju brže nego ikad za streaming glazbe, pokazujući da je ovo industrija koja je zaradila malo više pažnje..

 • Digitalna struja preuzima glazbenu industriju. U 2017. godini prihodi od streaminga bili su viši od 41 posto u odnosu na godinu dana, a 54 posto prihoda od prodaje glazbe usmjereno je digitalnoj prodaji. U međuvremenu, Preuzimanja prihod je smanjen preko 20 posto, a fizički prihod preko 5 posto, što naglašava snažan pomak prema streamingu glazbe. (Izvor: IFPI)
 • Prihod od struje bio je 38 posto svih prihoda glazbene industrije u 2017. godini.
 • Streaming prihoda iznosio je oko 6,6 milijardi USD u 2017. Svi digitalni prihodi iznose preko 9 milijardi USD te godine, a digitalni prihodi veći od 19 posto u odnosu na 2016. (Izvor: IFPI)

streaming stats 2019Izvor: IFPI

 • Prihodi od plaćene pretplate činili su 70 posto svih prihoda od digitalne glazbe u Europi u 2017. (Izvor: IFPI)
 • U SAD-u audio prihodi od pretplate činili su oko 47 posto svih prihoda od digitalne glazbe u 2017. (Izvor: IFPI)
 • U 2017. došlo je do rasta od pretplate za pretplatu za streaming glazbe od 45,5 posto (Izvor: IFPI)
 • Do kraja 2017. bilo je preko 125 milijuna plaćenih računa za pretplatu glazbe za streaming glazbe. (Izvor: IFPI)
 • Usluga streaminga glazbe Deezer emitira glazbu vrijednu 837 godina, dok korisnici emitiraju 35 milijardi glazbenih zapisa svake godine. (Izvor: IFPI)
 • SAD su bile najbolje glazbeno tržište u 2017. godini, a slijedili su ga Japan (# 2), Njemačka (# 3), Velika Britanija (# 4), Francuska (# 5), Južna Koreja (# 6), Kanada (# 7), Australija (# 8), Brazil (# 9) i Kina (# 10). (Izvor: IFPI)
 • Edge Sheeran je "Shape of You" bio najbolji digitalni singl u 2017. godini s 26,6 milijuna preuzimanja ili ekvivalenta preuzimanja (jedinstvene reprodukcije putem streaming usluga). (Izvor: IFPI)
 • Luis Despeito Luis Fonsi bio je blizu druge godine s više od 24 milijuna preuzimanja ili ekvivalenta preuzimanja. (Izvor: IFPI)
 • Jedna od najvećih briga u industriji streaminga glazbe trenutačno je jaz u vrijednosti, a to je koliko izdvajaju usluge prijenosa novca prije nego što umjetnici budu plaćeni. U cijelom svijetu audio streaming ostvaruje daleko više prihoda od korisnika od streaminga videa, ali umjetnici vide samo djelić tog iznosa. Prihod od streaminga glazbe u 2017. iznosio je oko 20 USD po korisniku, u usporedbi s oko 1,5 USD po korisniku streaminga videozapisa. (Izvor: IFPI)

streaming stats 2019Izvor: Vijesti o digitalnoj glazbi

 • Usluga struje Napster, nekoć žarište za ilegalno strujanje glazbe, sada najviše plaća umjetnicima. Usluga plaća 0,019 centa po predstavi, što znači da umjetnicima treba 77,474 igra da bi zaradili američku minimalnu mjesečnu plaću u iznosu od 1,472 USD. (Izvor: Vijesti o digitalnoj glazbi)
 • Najgori servis za glazbenike je YouTube koji održava najveći jaz u vrijednosti. Usluga plaća samo 0,00069 centa po struji, što zahtijeva više od 2,1 milijuna pjesama za umjetnike kako bi zaradili američku minimalnu mjesečnu plaću. (Izvor: Vijesti o digitalnoj glazbi)
 • Plaćeni streaming zvuka činio je 23 posto svih vremena za streaming na zahtjev u 2017. Besplatni streaming iznosio je 22 posto. (Izvor: IFPI)
 • Prihod od audio streaminga porastao je za gotovo 49 posto u Latinskoj Americi u 2017. (Izvor: IFPI)
 • Streaming usluga Soundcloud sada ima preko 177 milijuna pjesama, preko 10 milijuna stvaralaca glazbe i globalnu zajednicu korisnika od oko milijardu. (Izvor: IFPI)
 • Spotify je od svog predstavljanja isplatio preko 9 milijardi dolara vlasnicima prava, preko 157 milijuna aktivnih korisnika i preko 70 milijuna pretplaćenih pretplatnika. (Izvor: IFPI)

streaming stats 2019Izvor: IFPI

 • Veličine glazbene knjižnice ključno su prodajno mjesto za usluge streaminga glazbe. Neki imaju poprilično impresivne brojeve: Amazon Music Unlimited - 50 milijuna pjesama; TIDAL - 60 milijuna pjesama; Spotify - 40 milijuna pjesama; Pandora Premium - 40 milijuna pjesama; Glazbeni izbor - 55 milijuna pjesama; Apple Music - 50 milijuna pjesama; Deezer - 53 milijuna. (Izvor: Wikipedia)
 • Od četvrtog tromjesečja 2018. godine Spotify je imao najveći broj korisnika koji plaćaju, a preko 95 milijuna američkih obožavatelja glazbe širom svijeta plaćalo je korištenje usluge. To je dobit od 20 milijuna korisnika od 2017. (Izvor: TheVerge)
 • Na temelju svoje metode distribucije (preko televizije s plaćanjem i ostalim platformama), Stingray Music ima preko 400 milijuna pretplatnika ili korisnika. To bi učinilo njegovog najbližeg suparnika YouTube Music koji nema statistiku kojom bi mogao razdvojiti svoj glazbeni video streaming od ostalih streaminga. (Izvor: Stingray)
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − 8 =

Adblock
detector