Dashlane pregled

Kao što sam napomenuo u svojoj nedavnoj recenziji i kako se treba obratiti za KeePass upravitelja lozinki, svi koji koriste lozinke na mreži moraju osigurati da koriste drugu za svaku web lokaciju koju posjete.

Naravno, kako se povećava broj lozinki koje morate zapamtiti, povećava se i iskušenje da ih ponovo iskoriste ili olakšaju pamćenje.

Nijedna od te dvije mogućnosti nije, naravno, sjajna i tu dolazi upravitelj lozinki koji vam omogućuje da stvorite složene lozinke za sve svoje internetske račune, a da pritom morate zapamtiti samo jednu glavnu lozinku.

Jedna od mogućnosti za to je Dashlane koji dolazi u dvije različite verzije - onoj koja je besplatna, a jedna (Premium verzija) koja nije.

To je besplatna verzija koju ćemo ovdje pogledati.

Početak korištenja

Dashlane pregled

Činjenica da je Dashlane plaćeni za upravitelja lozinki koji nudi i lakšu, besplatnu verziju, daje joj jednu odmah vidljivu prednost u odnosu na alternative s otvorenim kodom - njegovo sučelje. Reći da je lakše instalirati, razumjeti i koristiti nego neki drugi besplatni upravitelji lozinki bilo bi malo značenje.

Tu je i još jedan bonus koji se može dobiti korištenjem proizvoda koji je mnogo glađi od konkurencije - ima puno širi raspon kompatibilnosti, kako u pogledu operativnog sustava s kojim se može koristiti (Windows, OS X, iOS i Android) u integraciju preglednika (Chrome, Safari, Firefox i Microsoft koji nitko ne koristi).

To znači da gotovo svatko može podići ovaj program i koristiti ga za spremanje lozinki na svim svojim računalima i između preglednika - koliko je to zgodno?

Sigurnost i privatnost

Podrazumijeva se da su ključne stvari koje želite znati o Dashlaneu koliko je sigurna i poštuje li vašu privatnost.

A odgovori na ta pitanja, nažalost, nisu u potpunosti ono što biste možda željeli čuti.

Što se tiče sigurnosti, pretpostavljam da je sve dobro - ne biti program otvorenog koda nosi brojne prednosti, ali to također znači da je nemoguće pregledati kôd da biste provjerili jesu li sve baze pokrivene.

Dashlane kaže da koristi snažnu AES-256 enkripciju koristeći kriptografski ključ koji pohranjuje u RAM-u kako bi omogućio lak pristup. Ovaj se ključ generira iz vaše glavne lozinke pomoću hash funkcije OpenSSL PKCS5_PBKDF2_HMAC_SHA1, koja se zatim zasoljuje pomoću 10 000 ponavljanja.

Činjenica da vaša glavna lozinka nije pohranjena na Dashlane poslužiteljima problem je ako ste je zaboravili, ali inače vrlo sigurna praksa jer znači da nikad ne može postati žrtva kršenja na kraju tvrtke.

Komunikacija između aplikacije i poslužitelja tvrtke odvija se putem HTTPS-a što je, opet, dobar znak.

U radu, Dashlane je vrlo dobar u hvatanju lozinki, automatski vas prijavljuje na spremljene web stranice i ispunjava web obrasce, iako me, s druge strane, moje iskustvo naučilo da uvijek postoji barem jedno polje s kojim će se boriti, često za razlozi koji nisu prividni.

Mogućnost dodavanja hitnog kontakta koji može dobiti pristup vašim lozinkama mogla bi biti korisna ako postanete onesposobljeni - ili još gore - ali morat ćete, naravno, trebati osigurati da tu privilegiju dodijelite nekome u koga u potpunosti vjerujete..

Činjenica da Dashlane šalje e-poštu upozorenja svaki put kada se novi uređaj pokušava povezati s vašim računom također je dobra značajka.

No, postoji jedan problem koji leži u politici privatnosti tvrtke.

Uvredljivi tekst kaže:

"Prikupljamo tehničke podatke i podatke o upotrebi da bismo analizirali kako naš proizvod funkcionira za vas i kako bismo poboljšali kvalitetu Dashlanea. Ovi su podaci (sic) potpuno anonimni, osim spola, godine rođenja i poštanskog broja te se NIKADA ne može povezati s vašim osobnim podacima - čak ni s adresom e-pošte koju ste registrirali kod nas. "

Na prvi pogled možda ne mislite da je to velika stvar - prikupljanje podataka je anonimno - ali pogledajte ponovo: tvrtka prikuplja vaš spol, godinu rođenja i poštanski broj. Uz čak i toliko ograničenu količinu informacija, određivanje vašeg identiteta nije osobito teško svima koji imaju na raspolaganju vrijeme ili računalnu snagu.

Puno bi bolje, pomislio bih, učiniti takvo prikupljanje podataka opcijom na koju bi korisnici proizvoda mogli uključiti ili isključiti.

Zaključak

U cjelini, Dashlane je kvalitetan upravitelj lozinki.

Jednostavna je instalacija i još jednostavnija upotreba. Ovaj je program definitivno dobar izbor za sve koji će se možda uplašiti očiglednom složenošću alternative s otvorenim kodom.

Ipak, ima nekoliko negativnih točaka, posebno u pogledu navika prikupljanja podataka.

Što je dobro

  • Sjajno i jednostavno za upotrebu sučelje
  • Ima sve značajke koje biste očekivali u upravitelju lozinki i sigurnosna nadzorna ploča je posebno korisna
  • Prikazuje snažnu enkripciju
  • Može se instalirati i koristiti u različitim operativnim sustavima i preglednicima
  • Internetski odjeljak pomoći upakovan u slike zaista je koristan
  • Mogućnost dodavanja kontakta u hitnim slučajevima mogla bi biti vrlo korisna značajka za neke ljude
  • Ne pohranjivanje glavne lozinke dobro je sa sigurnosnog stajališta

Što nije tako vruće

  • Neki dijelovi pravila o privatnosti tjeraju me da prije svega ne postavljam pitanja koja ne bi trebalo
  • Podrška putem e-pošte, iako je dobra, nije osobito brza

Sve u svemu, Dashlane je kvalitetan upravitelj lozinki. U stvari, to je bio prvi koji sam ikad koristio i držao sam se toga nekoliko godina dok svjesno nisam odlučio provjeriti konkurenciju samo radi njega.

Njegova se jednostavnost upotrebe doista sviđa širokoj publici i ne mogu se sjetiti ni jedne razine sposobnosti koja bi se borila za instaliranje i korištenje.

Da li biste se trebali pridržavati besplatne verzije, kako je ovdje recenzirano, ili plasirati verziju od 39,99 USD godišnje plaćene su škakljive teme za odgovor..

Predaja gotovine ne kupuje vam čitavo više značajki, ali omogućuje istim računom na više uređaja. Ako ste pojedinačni korisnik radne površine, besplatna verzija će vam vjerojatno to učiniti. Ako ste pravi tehničar poput mene, sa strojevima diljem kuće, a da ne spominjemo više mobilnih uređaja, možda ćete trebati otvoriti novčanik kako biste u potpunosti iskoristili Dashlaneove mogućnosti.

Posjetite Dashlane

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 66 = 70

Adblock
detector