LastPass pregled 2020

LastPass smo prvi put pogledali 2016. godine, nedugo nakon što ga je kupila mnogo veća SaaS tvrtka LogMeIn. Od tada, LastPass je pomalo oživio, radeći kroz zapažene sigurnosne probleme koji, srećom, nikada nisu utjecali na njegove korisnike..


U to vrijeme LastPassu smo dali solidnih 9 od 10, što je uglavnom umanjilo zbog korisničkog sučelja. Tri godine, međutim, tržište upravitelja lozinki je još gužnije nego ikada prije, a LastPass je imao nekoliko nadogradnji za usklađivanje.

Besplatni ili plaćeni račun? LastPass ima besplatnu opciju koja je savršeno upotrebljiva, no za niska 3 USD mjesečno Premium opcija je novac koji se dobro potroši.

Ako ste na tržištu za upravitelja lozinki ili se pitate možete li usluga poput LastPass-a dodati veću sigurnost vašem životu na internetskom internetskom prilagođenom hakeru, u nastavku imamo nekoliko uvida..

zadnji presjek

Sažetak pregleda LastPass

LastPass kombinira mnoštvo sjajnih značajki s pregršt dodatnih sigurnosnih alata. Najnovija verzija prevazilazi neke od njenih prošlih problema kako bi lako postala upravitelj lozinki u vrijednosti već ionako niske cijene. Za 3 dolara mjesečno teško biste se snašli kako biste pronašli bolju opciju.

LastPass pregled i značajke

LastPass jedan je od menadžera lozinki s najnižim troškovima na tržištu. Dok ima a vrlo funkcionalna besplatna opcija, nudi i svoje usluge za vrtoglavih 3 dolara mjesečno (naplaćuje se 36 dolara godišnje). Za usporedbu, konkurentski Dashlane košta 40 dolara godišnje, dok 1Password košta 36 dolara godišnje.

zadnji prolaz

Usluga se lako može koristiti na većini uređaja, ali naći ćete je najbolja upotreba u obliku mobilne aplikacije ili kao dodatak za vaš web preglednik. No imajte na umu da, budući da većina web preglednika već ima ugrađene upravitelje lozinki, možda ćete morati isključiti onaj koji vaš preglednik koristi prema zadanim postavkama. Vjerojatno neće biti nikakvih sukoba, ali suvišni zahtjevi za uštedom lozinke i automatsko popunjavanje mogu postati dosadni. Pokazat ćemo vam kako to učiniti kasnije.

LastPass ima veliki broj značajki, sve dizajnirane s obzirom na neku vrstu sigurnosnog kuta. Sve u svemu, LastPass ima sljedeće značajke i mogućnosti:

 • Lokalno pohranjena glavna lozinka
 • Provjera u dva koraka (2FA)
 • 256-bitna enkripcija AES-a
 • PBKDF2 SHA-256 i slani otvori
 • Automatsko popunjavanje zaporke
 • Uređivanje lozinke
 • Generator lozinki
 • Revizija jačine lozinke
 • Pohranite i automatski ispunite web obrasce (financijske informacije, adrese i druge vrste uobičajenih web obrazaca)
 • Dostupno putem bilo kojeg preglednika, dodatka preglednika ili mobilnih aplikacija
 • Sigurno uzimanje bilješki
 • Sigurna lozinka i dijeljenje bilješki
 • Oporavak SMS računa
 • Slaba ili duplicirana upozorenja za zaporku
 • Automatsko uklanjanje duplikata lozinkom
 • Spajanje lozinki spremljenih u pregledniku
 • Ograniči prijavu na određene zemlje
 • Dijeljenje naslijeđenih digitalnih slika
 • Pretraživanje lozinke ili web lokacije

To je puno oznaka za pogodnost bilo koje usluge. No, kada je riječ o upraviteljima lozinki, potrebne sigurnosne i funkcionalne mjere su apsolutno ključne za izradu programa za potrošače ili tvrtke. LastPass vjerojatno ima više značajki i naprednih postavki nego što će većina korisnika zapravo koristiti, ali to nije loše.

Dostupno je još više značajki, od kojih su neke zaključane ako koristite besplatnu uslugu. Uz to, postoje neke jedinstvene opcije za one koji se prijave za obiteljske ili poslovne opcije tvrtke. Ovdje potražite potpunu usporedbu.

Prijavljivanje na LastPass

LastPass osvaja velike palce u procesu prijave. Gotovo da nema gnjavaže, a LastPass je vrlo jasan u vezi s tim što dobivate. Vas nemoj ipak se morate prijaviti kreditnom karticom ili bilo kojim drugim podacima o plaćanju da biste ih isprobali. LastPass nudi vrlo značajnu besplatnu verziju koju možete preuzeti izravno u svoj preglednik s početne stranice. Zaista, za Windows i Mac jedina vam je opcija dodatak za preglednik, jer LastPass ne nudi aplikaciju za operativne sustave koji se temelje na stolnim ili prijenosnim računalima..

zadnji prolazni pregled

Odatle ćete dodatak dodati u svoj web preglednik i proći kroz postupak stvaranja računa. To uključuje postavljanje nove glavne lozinke:

zadnji prolazni pregled

I gotovi ste! Sljedeći korak za započinjanje s LastPass-om je zapravo korištenje programa, gdje ćete ga ili voljeti ili mrziti, ovisno o tome što želite izaći iz upravitelja lozinki..

PROČITANJE PROČITA: Prijavite se za premium paket za samo 3 USD mjesečno.

Da bismo vam dali predstavu o tome što će doživjeti većina korisnika, pregledali smo neke od istaknutijih značajki dolje.

Pregled značajki LastPass

Kao što je prikazano ranije, LastPass ima veliki broj značajki. Međutim, većina će korisnika svoje aktivnosti ograničiti na najosnovnije funkcije povezane s upravljanjem lozinkom. To obično uključuje spremanje lozinki, automatsko popunjavanje lozinki na web mjestima i promjenu lozinki po potrebi. LastPass ima puno toga za ponuditi, mada neki problemi mogu vam dati stanku ili razlog da razmislite o drugim alatima za upravljanje lozinkama.

Dodavanje zaporki

Nakon što postavite LastPass račun, možete početi dodavati zaporke. To možete učiniti ručno ili skupno. Za ručni postupak jedna je jednostavna metoda samo otići na web stranice koje inače koristite i prijaviti se s vjerodajnicama. Tijekom tog postupka LastPass će vas zatražiti da spremite lozinku u njen trezor nakon uspješnog pokušaja prijave.

Kao što se i očekivalo, dodavanje lozinki prilično je jednostavno. Samo klikom Dodati dodaće lozinku, korisničko ime i web mjesto u vaš trezor. Sljedeći put kad se pokušate prijaviti na tu stranicu, LastPass će automatski ispuniti te vjerodajnice za vas. Ako se iz posljednjeg razloga LastPass ne popuni automatski, na ikoni dodatka u obliku broja možete vidjeti obavijest. Klikom na ikonu i otvaranju izbornika dodataka prikazat će se neka obavijesti ispod Prikaži odgovarajuće web lokacije:

zadnji prolazni pregled

Odatle možete odabrati web lokaciju kojoj pokušavate pristupiti. To se vjerojatno događa jer će LastPass spremiti lozinku za vrlo određenu stranicu za prijavu. U međuvremenu, neke web stranice imaju različite stranice za prijavu, ovisno o tome gdje se ili na koji način pokušavate prijaviti. LastPass neće pokušati generički automatski popuniti na bilo kojoj adresi koju web mjesto pronađe. Umjesto toga, samo ispunjava određenu web stranicu koju ste posjetili kada ste prvi put spremili zaporku.

Izvan toga, možete ručno dodati lozinke iz svojeg LastPass trezora. Trezoru možete pristupiti putem dodatka (Otvori moj trezor) ili prijavom s web stranice. Odatle ćete dodati nove web lokacije sa pripadajućim korisničkim imenima i lozinkama klikom na gumb plus simbol u donjem desnom kutu zaslona.

zadnji prolazni pregled

Ako ne navedete točan URL za stranicu za prijavu, vjerojatno nećete dobiti automatsko popunjavanje ovom metodom, ali moći ćete dodati korisničko ime i lozinku iz padajućeg izbornika LastPass daje korisničko ime / lozinku kutije.

Skupno dodavanje lozinki

Ako već imate puno spremljenih zaporki iz svog preglednika, možete ih dodati skupno. Postupak da se to postigne pomalo je mučno i daleko od očitog. U stvari, morao sam obaviti web pretraživanje samo da bih smislio kako skupiti dodavanje zaporki iz preglednika Google Chrome.

Da biste skupno dodali, slijedite ove korake:

 1. Prvo instalirajte binarnu datoteku LastPass. Da biste to pronašli, kliknite simbol dodatka za preglednik, a zatim Više mogućnosti > O LastPassu. Tamo ćete pronaći vezu binarne datoteke. Nakon što preuzmete binarnu datoteku, resetirajte web preglednik.
 2. Nakon što instalirate binarnu datoteku, pokrenite izvršnu datoteku. Izvrsna datoteka nije najbolje mjesto za skupni uvoz. Iako tamo možete uvesti više od lozinke preglednika (kao što su WiFi SSID-ovi i lozinke), to je lažno sučelje.
 3. Trebat ćete prosijati kroz koje lozinke želite dodati, a zatim upotrijebite tipke shift ili CTRL za odabir više stavki. U suprotnom, morat ćete ih kliknuti jedan po jedan.

Zabrinjavajuće je, međutim, što LastPass kaže da hoće izbrisati te datoteke lozinki s vašeg računala nakon što ih uvozite koristeći izvršnu binarnu datoteku. To mi baš i nije poželjno, ali ako ste odlučili ući u sve sa LastPass-om, to je sigurno sigurnija opcija.

Drugi način uvoza je otići na dodatak preglednika LastPass, a zatim idite na Više mogućnosti > Napredna > Uvoz, zatim odaberite svoj web preglednik. Ova opcija automatski odabire cijeli skup lozinki računa za vas, tako da možete lakše poništiti lozinke koje ne želite uvesti. Također neće izbrisati i lozinke iz vašeg sustava (ped!).

U skladu s tim, LastPass ima značajku izvoza u slučaju da želite spremiti bilo koju spremljenu lozinku s LastPass-a na drugu uslugu.

zadnji prolazni pregled

Osim pomalo zamornog postupka uvoza, čini se da LastPass ima i jedan od ključnih elemenata - dodavanje lozinki.

Učitavanje zaporki

U većini slučajeva, sve dok imate lozinku Spremljeni u trezor vašeg LastPass-a, pokušati će automatski ispuniti tu lozinku. Kao što je rečeno, postoje slučajevi kada se neće automatski ispuniti, ali rijetko ćete naići na taj problem.

Znat ćete da LastPass radi na web mjestu kada u sivem polju s desne strane korisničkog imena ili okvira lozinke vidite tri točke:

zadnji presjek

LastPass će automatski umetnuti ono što vjeruje da je ispravna lozinka za web mjesto. Ako uz elipsu ("...") vidite broj u pretpisu, to će značiti da za predmetnu web lokaciju imate više od jednog korisničkog imena ili lozinke. Ako za web mjesto imate više računa, možete kliknuti na elipsu i odabrati koje će korisničko ime / lozinku kombinirati.

Evo gdje stvari postaju zanimljive. Recimo da se prijavljujete na novu web lokaciju. LastPass neće imati simbol elipse pored odjeljka s korisničkim imenom, ali to htjeti imati ga uz okvir zaporke. Zašto? Budući da LastPass možete koristiti za stvoriti lozinke za web mjesto za vas. Da biste to učinili, kliknite na simbol elipse, a zatim Prijavite se kao i Stvori zaporku. Zatim kliknite na crvenu Generirajte i ispunite dugme.

zadnji presjek

LastPass će automatski umetnuti svoju automatski generiranu lozinku u odjeljak zaporke. Međutim, možete promijeniti razinu sigurnosti lozinke koju LastPass generira, i, iskreno, vjerojatno biste trebali. LastPass je prema zadanim postavkama postavljen da generira lozinku dugu 12 znakova i ne uključuje simbole. Ova vrsta lozinke je u redu, ali ne pretjerano jaka.

Da biste promijenili postavke, prije nego što pritisnete Generirajte i ispunite, Odaberi Više mogućnosti.

zadnji presjek

LastPass ovdje nudi velik broj opcija, kao što su podešavanje duljine lozinke, olakšavanje čitanja ili izgovaranja i, što je najvažnije, uključivanje simbola u lozinku. Pomoću generatora lozinki možete stvoriti lozinke duge do 100 znakova uz mješavinu malih i velikih slova, simbola i brojeva. A s obzirom na to da se nećete morati sami sjetiti lozinke (uostalom, u tu svrhu upotrebljavate upravitelj lozinki), gotovo da i nema razloga da vašu lozinku ne bude smiješno teško slomiti.

LastPass bi trebao stvoriti jaku lozinku s generatorom, ali dobro je da možete odlučiti za promjenu snage. Nemaju svi generatori zaporki tu mogućnost. Pored toga, umetanje lozinki iz trezora je dovoljno laka stvar, a i prebacivanje između lozinki kada postoji više računa jednostavno je i jednostavno.

I dok dopuštate LastPass da vam stvara lozinke tijekom prijave na računu dobro je i sve, to neće raditi na svim web lokacijama. Tijekom testiranja otkrio sam da se StackExchange neće integrirati s LastPass-ovim generatorom. No, to će raditi na većini web lokacija.

Sigurnost izazov

LastPass je dobro mjesto za testiranje snage vaših trenutnih lozinki. Značajka Security Challenge (dostupna samo iz trezora) sjajan je način za to. Također je dobar alat za one koji masovno dodaju svoje lozinke iz upravitelja lozinki temeljenih na pregledniku, jer ugrađeni upravitelji obično ne rade ništa osim za pohranjivanje i automatsko popunjavanje lozinki i korisničkih ID-ova.

Sve što trebate učiniti je kliknuti Sigurnost izazov s lijeve strane izbornika trezora. Zatim kliknite na Pokaži moj rezultat:

zadnji presjek

Budite upozoreni: LastPass će biti brutalno iskren oko razine snage vaše lozinke. Da uključuje jačina vaše glavne lozinke:

zadnji presjek

zadnji presjek

Izgleda da imam neki posao! Srećom, LastPass više pomaže u poboljšanju sigurnosti lozinke, nego što vas sramoti zbog lošeg postupanja. Alati za poboljšanje lozinki nalaze se tamo u programu:

zadnji presjek

Ako želite ažurirati zaporke, LastPass vam može pomoći. Kliknite bilo koji Promjena slabih lozinki ili Promjena korištenih lozinki, a zatim odaberite web mjesto koje želite ažurirati. LastPass će vas provesti kroz postupak ažuriranja zaporke za tu web lokaciju, koji će uključivati ​​prijavu s LastPass sučeljem i prolazak kroz postupke promjene lozinke za to web mjesto.

zadnji presjek

zadnji presjek

Usluga pokreće skriptu koja ovaj zadatak obavlja za vas, tako da nema što učiniti. Nakon što je završi, javit će vam da je zaporka promijenjena. I naravno, u slučaju da vas zanima što je nova lozinka, možete provjeriti u svom trezoru.

To može biti pomalo dug proces, ali lozinke možete skupno mijenjati potvrdnim okvirom pored više unosa zaporke i korisničkog ID-a za različite web lokacije koje prenosite na LastPass. Međutim, ako ćete istovremeno raditi puno web lokacija, možda ćete se neko vrijeme udaljiti od računala. Scenarij će prilično pojesti svu vašu moć obrade i vjerojatno će trebati neko vrijeme. Pogotovo ako ste poput mene i imate preko 200 različitih računa na web stranicama (nemojte me suditi).

Ispunite obrasce

Zaporke su jedno, ali LastPass je također osmišljen za automatsko popunjavanje najčešćih obrazaca na koje ćete naići na webu. LastPass može ukupno ispuniti obrasce za osobne podatke, financijske podatke (brojevi kreditnih kartica, podaci o bankovnom računu itd.) I kontakt podatke. Također možete dodati jedinstvene obrasce koji nisu ugrađeni u program, mada je to više značajka na višoj razini koju većina potrošača neće koristiti.

zadnji presjek

Pravo je pitanje želite li predati LastPass ovakve informacije. Ako već imate tu informaciju spremljenu u web-pregledniku, davanjem iste LastPass-u neće puno više povećati sigurnosni rizik. Jedini rizik je netko provaliti u LastPass, što se do sada nije dogodilo nakon što tvrtka nikad nije prekršila podatke. Prema LastPassu, oni su "implementirali AES-256 bitnu enkripciju s PBKDF2 SHA-256 i slanim heševima kako bi osigurali potpunu sigurnost u oblaku."

Međutim, ako imate slabu lozinku LastPass računa i ne postavite dvofaktornu provjeru autentičnosti za pristup, možda ćete imati problema. LastPass može u konačnici zaštititi vaše lozinke, ali samo ako ste otežali pristup trezoru svoje lozinke.

Za nešto tako uobičajeno kao što su podaci o imenu i adresi, ovdje ne bi trebalo biti pravih smetnji. LastPass funkcionira jednako kao i sa vašim lozinkama kad automatski popunjava obrasce.

Ostale značajke: zajedničke mape, sigurne bilješke, napredne postavke

Ako stvarno trebate što više iskoristiti svoje upravljače lozinkom, LastPass ima nekoliko dobrih dodatnih opcija. Račun koji plaća se isporučuje s 1 GB prostora za pohranu, što ga čini pristojnim mjestom za pohranu i dijeljenje ograničenog broja važnih datoteka.

Centar za dijeljenje možete koristiti za dijeljenje datoteka s drugim računima, ali to je značajka dostupna samo kao dio obiteljskog plana. Međutim, svatko može koristiti Sigurne bilješke, a koje se mogu koristiti za čuvanje sigurnih podataka kojih se zapravo ne možete sjećati (kao što su lozinke za wifi). Štoviše, možete dijeliti svoje bilješke s drugima, iako će im trebati LastPass račun da bi prihvatili dijeljenje.

zadnji presjek

Pored toga, postoji mnoštvo malih načina na koje možete manipulirati LastPassom u naprednim postavkama, dostupnim samo iz trezora. Na primjer, možete bolje osigurati račun koristeći dvofaktorsku provjeru autentičnosti. LastPass se integrira sa svim sljedećim multifaktornim autentičarima:

 • LastPass Authenticator
 • Google Autentifikator
 • Toopher
 • Duo
 • Transakt
 • rešetka
 • YubiKey
 • Otisak prsta / pametna kartica
 • Sezam
 • Autentifikator prodaje

Možete izvršiti i druga zanimljiva sigurnosna podešavanja, poput onemogućavanja prijava iz Tor mreža, postaviti druge uređaje koji pokreću LastPass da se automatski odjave kad se prijavite na novi uređaj, pa čak i da LastPass zna kada neki URL-ovi imaju iste podatke za prijavu (dobro način za automatsko popunjavanje web stranica s više stranica za prijavu).

Ako koristite LastPass?

LastPass je jak protivnik ako želite imati sigurniju mogućnost upravljanja lozinkom od ugrađenog upravitelja preglednika. Ipak, možda bi bilo vrijedno istražiti neke druge mogućnosti prije donošenja odluke.

Ipak, LastPass nudi gotovo smiješnu količinu. Alati za lozinku su snažni i sigurni. I dok skupni uvoz drugih lozinki može biti pomalo neugodan, ako vam se to učini pravilno, ne treba više od nekoliko minuta i vjerojatno ćete ga morati učiniti samo jednom.

Primarni razlog koji smo u prijašnjem pregledu označili LastPass je bio zbog groznog korisničkog sučelja. Tvrtka ga je nakon toga nadogradila prilično atraktivnim, modernim estetikom, koji ga možda nećete često koristiti ako za posljednje funkcije koristite LastPass. Tvrtka je prije davala opciju za povratak na verziju 3.0, ali to više nije dostupno. Ako vam se ne sviđa novije sučelje, sada ste prilično zaglavili.

Uz to, LastPass je dostupan i kao mobilna aplikacija, što otključava nekoliko dodatnih prednosti. Pomoću verzije mobilne aplikacije možete spremiti i automatski ispuniti zaporke za sve svoje mobilne aplikacije. Budući da su lozinke sigurno pohranjene u oblaku, imat ćete pristup svim zaporkama svojih web lokacija putem verzije mobilne aplikacije.

LastPass je prilično moćan i sa zadovoljstvom moderan sigurnosni alat. S obzirom da je ujedno i jedna od najjeftinijih opcija među svojim konkurentima, čak i ako besplatna opcija nudi više nego dovoljno značajki za prosječnog korisnika, LastPass je upravitelj lozinki koji vrijedi dati priliku.

Upravitelji LastPass-a i zaporki

Upravitelji lozinkama rastući su trend, a LastPass je jedna od mnogih usluga koje sada nude zaštitu i pohranu lozinki. Ovi su programi dizajnirani kako bi pomogli potrošačima da bolje organiziraju svoj sve veći broj lozinki, kao i da im osiguraju lozinke na način koji odgovara vremenu interneta.

Općenita široka pitanja koja se tiču ​​i LastPass-a i upravitelja lozinki bit će: „trebam li ovo?“ I „radi li onako kako je namjeravano?“ Iako smo detaljnije pogledali LastPass iznad, lakše se možemo pozabaviti sveukupna potreba za upraviteljima lozinki iz šire perspektive.

Većina korisnika interneta već koristi upravitelja lozinki; jednostavno to ne mogu shvatiti. Ako ste korisnik Apple-a, kompanija koristi vlastiti upravitelj lozinki za vaše Apple uređaje u obliku Keychaina. Ako ste spremili zaporke na Keychain (vjerojatno ih imate), možete se brzo i jednostavno prijaviti na račune na svojim uređajima. Keychain je zapravo projekt koji je Apple prvotno zamišljao devedesetih i koji je počeo potpuno razvijati i koristiti u svom radnom stolu, prijenosnom računalu i mobilnim operativnim sustavima početkom 2000-ih.

Ako ste korisnik Microsofta ili Androida, vjerojatno ste još uvijek uronili ruke u vode za upravljanje lozinkom. Većina web preglednika sada ima ugrađene sustave za upravljanje lozinkama, posebno Chrome i Firefox. Za korisnike Androida upravljanje lozinkom povezano je s vašim Google računom, tako da ste vjerovatno već mogli nesmetano pristupiti spremljenim zaporkama na Android mobilnim uređajima i pregledniku Chrome.

Da, treba vam upravitelj lozinki

Trebate li upravitelja lozinki? Nesumnjivo, da. U anketi iz 2016. godine Intel Security je utvrdio da ljudi u prosjeku imaju 27 različitih računa zaštićenih zaporkom. Istraživanje je također pokazalo da većina ljudi ne koristi samo namjenske upravitelje lozinki (vjerojatno to nije slučaj ako računate ugrađene upravitelje preglednika), već 37 posto anketiranih odraslih osoba zaboravi barem jednu lozinku tjedno.

Lako ću priznati da sam jedan od tih 37 posto, čak i ako imam svoje upravitelje lozinki. Ali zaboravljanje lozinki manje je briga nego sigurnosni rizik povezan s tim da je na prvom mjestu toliko računa. Nažalost, većina ljudi upotrebljava istu ili mali broj zaporki na svim svojim računima. Ovo je u osnovi opasno, s obzirom na to koliko nas danas ovih dana gubi lozinke prilikom kršenja podataka. A ako se haker zadrži te lozinke koju ste koristili zadnjih 5 godina za sve svoje račune, imat će pristup svi vaših računa. Vjerojatno ne moram objašnjavati zašto je to problem.

Dakle, upravitelji zaporki poput LastPass-a i njegovih brojnih konkurenata ne samo da smanjuju broj lozinki koje morate zapamtiti, već i da vam pomognu da malo pomiješate raznolikost i snagu tih lozinki. Sve dok ne morate sami pamtiti 27+ zaporki, za sve možete jednostavno imati drugu lozinku. A budući da je upisivanje svih vaših lozinki na ljepljive bilješke loša ideja (samo pitajte havajskog radnika za uzbunu, koji je pao za taj gaf nakon upozorenja o slučajnom raketnom napadu), za vašu sigurnost vam je potreban upravitelj lozinki i da bi si olakšao život.

Posjetite LastPass

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 + = 29