A 13. cikk szerint YouTube-felhasználók milliói fordulhatnak a VPN-hez

Ez év szeptemberében az EU megszavazta a szerzői jogi irányelv 13. cikkének elfogadását. Többek között a 13. cikk előírja az „online tartalommegosztó szolgáltatók számára”, hogy a jogtulajdonosokkal együttműködésben megfelelő és arányos intézkedéseket hozzanak az ilyen szolgáltatásokkal kapcsolatos szerzői jogi vagy szomszédos jogokat sértő művek vagy egyéb tárgyak hiányához. , míg a nem jogsértő művek és egyéb tárgyak elérhetőek maradnak. ”

13. cikk youtube blokk

A felszínen ez ésszerű megközelítésnek hangzik a szerzői jogok védelme szempontjából. És valóban sok szerzői jogtulajdonos, különösen a zeneiparban, üdvözölte a kezdeményezést. Egyre több megfigyelő rámutatott azonban arra, hogy a 13. cikk előírja a társaságok számára, hogy hozzanak létre tartalomszűrőket, amelyek automatikusan eltávolítják a felhasználók által közzétett mindenféle szerzői jogi védelem alatt álló anyagot, tekintet nélkül arra, hogy ezt a tartalmat hogyan használják. Sok olyan felhasználó, amely a felhasználók által létrehozott tartalom alapján működik (mint például a YouTube), hibákat szólít fel és figyelmezteti, hogy a 13. cikk a teljes internetes élményt teljes mértékben kihasználhatja..

Ez a blokkolás nem csak az EU tartalomszerzőit akadályozná, hanem a tartalom blokkolásához vezethet az EU számos szolgáltatását kínáló platformon keresztül. Ennek eredményeként Paul Bischoff, a Comparitech adatvédelmi tanácsadója azt jósolja, hogy „az EU több millió internetezője fordulhat a VPN-hez, hogy hozzáférjen a blokkolt tartalmakhoz”.

YouTube vezérigazgató: A 13. cikk „drasztikusan megváltoztathatja az internetet”

Számos médiahely felhívta a figyelmet arra, hogy a 13. cikk hogyan sértheti a szabad és nyitott internetet, amely egyre inkább a felhasználók által létrehozott tartalomra koncentrál. A YouTube vezérigazgatója, Susan Wojcicki október 22-én eljutott a cég Alkotói Blogjába, amelyben kijelentette: „A 13. cikk, amiben írásban van, azzal fenyeget, hogy több millió ember - az alkotókhoz hasonlótól a mindennapi felhasználókig - megakadályozhatja a tartalom feltöltését olyan platformokra, mint a YouTube.”

Különösen a YouTube-ra összpontosít annak a veszélynek a veszélye, amelyet a 13. cikk jelent Wojcicki szerint: „A YouTube hihetetlen oktatási tartalmainak videókönyvtára, például nyelvi osztályok, fizika oktatóanyagok és egyéb útmutató”. Sok vállalat és tartalom készítő úgy gondolja, hogy a 13. cikk fenyeget. a szerzői joggal védett tartalmak tisztességes felhasználása. A fenyegetés, a YouTube és mások szerint, automatikus szűrők formájában jelentkezik, amelyek az összes szerzői joggal védett tartalom blokkolásához szükségesek. Egy ilyen rendszerben a szerzői jogok által védett tartalmak tisztességes felhasználását automatikusan kiszűrik és blokkolják.

A VPN cégek reagálnak a 13. cikk hatásaira

A 13. cikk sikeres végrehajtása valószínűleg növeli a virtuális magánhálózat (VPN) használatát és értékesítését az EU-ban. Ezt a nézetet több VPN-szolgáltatásokat kínáló vállalat osztja.

A vezető VPN-szolgáltató, az ExpressVPN, hónapok óta figyelmezteti az EU szerzői jogi kezdeményezéseinek negatív hatásait és harcol azok ellen. 2017-ben a szolgáltatás segített az OpenMedia Üzenet-az Ön-MEP eszközének szponzorálásában annak érdekében, hogy legyőzzék a 11. cikk szerinti „link-adót”..

Az ExpressVPN Harold Li alelnökével e-mailben készített interjúban az ügyvezető magyarázta,

„Ezek a súlyos szerzői jogi szabályozások hatalmas akadályokat jelentenek mind az európaiak számára a tartalom feltöltése, mind pedig a megtekintése szempontjából - nemcsak a YouTube-on megjelenő videókat, hanem a GIF-eket, mémeket, élő stream-eket, blogokat, remixeket és még sok minden mást. Az EU-ban sokan kétségtelenül a VPN-hez fordulnak, hogy legyőzzék a blokkokat és hozzáférjenek a világ minden tájáról származó tartalmakhoz, ám a korlátozások továbbra is jelentősen sértik a szabad véleménynyilvánítást és a kreativitást. Ez komoly fenyegetést jelent a szabad és nyílt internetre, amint azt tudjuk, ezért az elmúlt évben az OpenMedia-val és másokkal együttműködtünk a 13. cikk elleni kampány mellett, és arra buzdítunk minden európai polgárt, hogy vegye fel a kapcsolatot képviselőivel, hogy felszólaljanak. ”

Hasonló érzetet fejezett ki nekünk az IPVanish marketing alelnöke, Jeremy Palmer:

„Azt gyanítom, hogy sok a nem szándékos (és negatív) következményekkel jár az alkotók és a fogyasztók számára, ha a 13. cikk törvényré válik. Bármely olyan jogszabály, amely korlátozza az internet elérését vagy cenzúrázza, sok igényt teremt VPN-szolgáltatásunkra. Az emberek megtalálják a módját, hogy megkerüljék ezeket a korlátozásokat. ”

A NordVPN visszajelzést adott nekünk a kérdésről.

"Ha a YouTube és más platformok nyomást éreznek a felhasználók tartalmának cenzúrázására, akkor szabad beszédgátlóknak tekintik őket" - mondta Ruby Gonzalez, a NordVPN kommunikációs vezetője..

„Ha a szerzői jogi irányelv kiterjeszti a kiadók jogát a keresési eredményekben vagy a közösségi média hírcsatornáiban megjelenő hírcikkek kivonataiért történő díj felszámolására, akkor az megállítja az információk és ötletek szabad áramlását. Az emberek gyakran megosztják és megbeszélik a híreket a közösségi médiában. Ha ez korlátozott, a szabad beszélgetés szintén korlátozott lesz. Még illegális is lehet a hírcikkek megosztása a közösségi médiában. Úgy gondoljuk, hogy ezek a korlátozások nagyon károsak lehetnek az internet gondolatára nézve, ahol az emberek szabadon megosztják egymással az információkat. ”

A VPN-társaságok mély betekintést nyernek a házirendekben bekövetkező változások befolyásolásába. A webhely forgalmával és az értékesítési adatokkal ezen betekintések biztonsági másolatához valószínű, hogy nagy figyelmet fordítanak az EU-ból származó belső adataikra.

Miért valószínűleg növeli a 13. cikk a VPN használatát?

A YouTube SaveYourInternet oldala elmagyarázza, hogy a 13. cikk megakadályozza az EU internetes felhasználóit, hogy milliárd videóhoz férjenek hozzá.

Ha a 13. cikkre vonatkozó szörnyű előrejelzések beteljesülnek, akkor valószínű, hogy az EU lakosai minden rendelkezésre álló eszközzel fordulnak a tartalom eléréséhez, amelyet valaha is élveztek olyan platformokon keresztül, mint a YouTube. A legegyszerűbb módszer a VPN lesz.

13. cikk vpn használatForrás: / r / mémek, / u / Brzostek

A VPN-k úgy működnek, hogy lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy csatlakozzanak egy másik hely szerveréhez. Csatlakozás után a felhasználók új IP-címet kapnak a VPN-kiszolgáló helyéhez társítva. Innentől a VPN-felhasználó hozzáférhet az eredeti helyén blokkolt webhelyekhez és szolgáltatásokhoz. Ez azt jelenti, hogy a német YouTube felhasználó csatlakozhat az Egyesült Államok VPN szerveréhez, és visszatérhet minden blokkolt tartalomhoz.

Jó okok vannak azt hinni, hogy az EU-n belüli streaming tartalom nagykereskedelme a VPN használatának és értékesítésének hatalmas növekedéséhez vezet.

A törvényváltozások befolyásolhatják a VPN hosszú távú igényeit

Mivel az EU GDPR-szabályai ez év elején léptek hatályba, sok amerikai webhely kénytelen volt blokkolni az EU-országokból érkező kapcsolatokat. Az Egyesült Államok webhelyei lassan frissítették vagy alkalmazkodtak az új szabályokhoz, és minden hozzájuk hozzáférni próbáló EU-felhasználót kénytelenek voltak megkerülni VPN vagy más IP-névtelenítő formájában..

A VPN használatának, értékesítésének és az érdeklődésnek a jelentős eseményekkel kapcsolatos óriási növekedését is megfigyeltük. Például, amikor nagy sportesemények, például a Világkupa jön létre, az olyan országokban, ahol a tartalom blokkolva vagy nehezen megszerezhető, a sportrajongók gyakran fordulnak a VPN-hez, hogy megkerüljék a blokkokat, és hozzáférjenek a kívánt tartalomhoz..

Az olyan események, mint a Világkupa, csak ilyen gyakran fordulnak elő. A 13. cikk azonban a tartalom folyamatos blokkolását eredményezi, ami azt jelenti, hogy a blokkolt tartalmakhoz való visszatérésre vágyó uniós polgároknak nemcsak megoldást kell találniuk, hanem hosszú távon is meg kell tartaniuk ezt a megoldást. Szükségük lesz egy könnyen használható megoldásra is, amely sok VPN-t tesz lehetővé a VPN-ek számára.

Jelenleg több száz millió YouTube-felhasználó van az EU-ban. A Statista-ról rendelkezésre álló 2016-os adatok szerint néhány uniós nemzet rendkívül nagy számú YouTube-felhasználóval rendelkezik, beleértve:

  • Egyesült Királyság: több mint 35 millió felhasználó
  • Németország: több mint 30 millió felhasználó
  • Franciaország: több mint 30 millió felhasználó
  • Pulyka: több mint 25 millió felhasználó
  • Lengyelország: több mint 25 millió felhasználó
  • Spanyolország: több mint 18 millió felhasználó

Noha a YouTube-ra elküldött tartalom nagy részét nem lehet blokkolni, a YouTube előrejelzése milliárd blokkolt videóról valószínűleg hatással lesz, és sok uniós videocsatornát vágyakozva hagy a megoldásokra. Ez valószínűleg mélyreható és hangos hatást gyakorol az EU-n kívül elérhető tartalom mennyiségére is, mivel az európai székhelyű tartalom készítői akadályozzák a tartalmaik nagy részének feltöltését..

Fontos szempont, hogy nemcsak a YouTube-ra lesz hatással az, ha a 13. cikk szerinti előrejelzések megvalósulnak. Más, az EU-ban népszerű felhasználói által létrehozott tartalmi gerincgel rendelkező webhelyek, például a Reddit, olyan tartalomszűrők bevezetésére kényszerülnének, amelyek automatikusan blokkolnak minden olyan közzétett tartalmat, amelyet szerzői jogokat sértőnek tekintnek. A törvény ebből az okból átvette a „mémek tilalmának” nevét, mivel sok mémek potenciálisan szerzői joggal védett tartalmat használnak fel. Ennek eredményeként a 13. cikkben szereplő mémek a népszerű subreddit / r / MemeEconomy piacon kezdtek megjelenni, ahol a felhasználók „vásárolnak” és „eladnak” mémeket észlelt értékük alapján (hasonlóan a készletekhez).

13. cikk meme tilalomForrás: / r / MemeEconomy, / u / LateNightThoughtz

Az Európai Parlament 2019. januárjában visszatér a 13. cikk végleges megfogalmazásáról szóló szavazásra. Mind a 11., mind a 13. cikket még nem hagyták jóvá a törvényben, azaz sok EU-polgár és vállalat valószínűleg felszólaltatja retorikáját a Parlament ezen kezdeményezések végrehajtására irányuló erőfeszítései ellen. törvény.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 1

Adblock
detector