A BT-vel megszemélyesítő csalók által meghirdetett három harmadik brit vezetékes telefonvonalról

A BT-vel megszemélyesítő csalók által meghirdetett három harmadik brit vezetékes telefonvonalról

Nicky H. az a technikai támogatás átverés amelyben 34 000 GBP-t (45 000 USD) lopott el a bankszámlájáról valaki, aki telefonon keresztül megszemélyesített egy BT Internet alkalmazottal. Nicky 58 éves, és több mint 25 éve általános iskola tanára. 2015-ben agyvérzést szenvedett, amely megnehezítette számok és dátumok kezelését. A megtakarított és később ellopott pénzt gyermekeinek szánták: leányainak egyetemi tandíjának fizetésére és egy ház előlegeinek a kifizetésére..

"Darabokban voltam - annyira pénz volt, hogy nem csak az enyém, hanem a szüleim öröksége, hogy megtakarítottam a gyermekeimet" - mondja Nicky. „Úgy éreztem, hogy a választásokat elvonják tőlem, és hosszú ideje nagyon stresszes voltam. Hülye és csalódott voltam, főleg a banknál, mivel már említettem, hogy mennyire sebezhető vagyok, de semmit sem tettek érte. ”

A technikai támogatással kapcsolatos csalások manapság nem ritkák. A Microsoft a leggyakrabban megszemélyesített társaság, de az Egyesült Királyságban a késői késéssel nőtt a BT internetes ügyfelek által benyújtott panaszok száma.

A BT technikai támogatása átverést okoz az Egyesült Királyságban

Úgy tűnik, hogy a vezetékes telefonszolgáltatás a legnagyobb célpont. A Comparitech megbízásából közel 4000 brit lakos által végzett felmérés azt mutatta három vezetékes vezetéssel rendelkező válaszadó közül több mint egy hívást kapott olyan személytől, akit ismernek vagy gyanítanak, hogy megszemélyesít egy BT képviselőt:

Hasonlóképpen, az elmúlt pár évben jelentősen megnőtt a Google-on a „BT scam” kulcsszavak keresése:

Az Egyesült Királyságban lévő BT internetes ügyfeleknek hasonló csalásokra van szükségük. A BT webhelyén található számos kapcsolódó fórumszálat egyikében 349 ember panaszt tett fel olyan csalásokkal kapcsolatban, amelyek szorosan hasonlítanak Nicky hívására. Azok A panaszok 2016. augusztusától napjainkig terjednek, megmutatja, hogy mennyire tartós a probléma. Íme néhány idézet, amely ötletet ad:

 • - Valódi probléma itt. Néhány hete beszélek a BT-vel egy BT TV-probléma kapcsán, és ugyanazon a számon érkeztem csaló hívásokat. Tegnap 3 és ma 4 eddig. ”
 • - Ez határozottan felgyorsul. Érdekes módon tudták, hogy én vagyok a számlatulajdonos és nem férj. Eddig reggel 11 óra óta 7 hívásom volt. Most 2.30 van. Fogyatékkal vagyok, és jelenleg egyedül vagyok, mivel a férj néhány napra elment a temetésre, így nagyon kiszolgáltatottnak érzem magam. ”
 • Gondolkodás nélkül egyetértettem. Igen, tudom, hogy hülye vagyok. Mindenesetre, hogy egy rövid történetet lerövidítsenek, sikerült rávenniük, hogy telepítsék a sípolást az egyik laptopunkra. És az a döbbenetes kérdés, hogy folyamatosan megkérdezzem, nem igazán voltak a BT-k. Nagyon okosak, és azt állítják, hogy valódinak tűnnek. ”
 • „Annak ellenére, hogy ésszerűen informált ember voltam, ma egy olyan csalóval csalódtam, aki állítólag a BT HQ központjától származik. [...] Azt mondták nekem, hogy a BT-t egy hatalmas probléma támadta meg, és úgy oldották meg ügyfeleik számára, hogy külön-külön csengetik őket, és a „javításon” keresztül beszélgetik velük, és nem kerültek nyilvánosságra, hogy elkerüljék a kedvezőtlen nyilvánosságot.
 • „Azon az éjszakán találtam rá, amikor rájöttünk, hogy anyját az általad megtakarították, miután valóban panasszal hívták a BT indiai ügyfélszolgálatot. Biztos volt benne, hogy valaki onnan onnan továbbadta adatait, mert a csaló, aki fiókját törölte, mindent tudott a panasz részleteiről. "

Talán a leginkább aggasztó mintázat ezekben a panaszokban az, hogy a csalók tudják a BT internetes számlatulajdonosok nevét és telefonszámát. Sok megcélzott ügyfél gyanítja, hogy a BT Internet megosztotta vagy kiszivárogtatta elérhetőségüket.

Sok csalással jár egy túlfizetési rendszer, amelyben a csaló közli az ügyféllel, hogy jogosult visszatérítésre vagy kompenzációra. A csaló szándékosan túl sok pénzt utal át az ügyfél számlájára, majd kéri a többletfizetés visszatérítését. Miután az ügyfél visszatérítette a pénzt, az eredeti átutalás törlődik, vagy csak az áldozat másik számlájáról került átutalásra..

Bár Nicky esetében nem ez volt a helyzet, a csalások közül sokot a Bizottság kezdeményezett robocalls azt állítva, hogy a BT-től származik. A robot azt állítja, hogy a felhasználó internetszolgáltatása le lesz szakítva, ha nem hívják vissza. Ez a taktika biztosítja, hogy a csalók forró ügyfelekkel rendelkezzenek, és ne pazarolják a hideghívást.

Sok panasz szerint a csalók megkíséreltek az áldozatokat telepíteni távoli asztali szoftver például a TeamViewer készüléken.

Az Egyesült Királyságban az összes telefonhívás 50% -a spam, Truecaller szerint az összes spamhívás 18% -a csalás. Az Egyesült Királyság telekommunikációs őrzője, az Ofcom szerint az Egyesült Királyságban az összes kellemetlen hívás hat százaléka „számítógépes támogatással” kapcsolatos, és az 55 éven felüli emberek szignifikánsan nagyobb valószínűséggel vesznek fel, mint az 55 év alatti hívók (PDF).

Nicky története óvatos mese mindenki számára, de különösen azok számára, akik nem nőttek fel az internettel. Sajnos az idősebb generációk kevésbé kapnak információt az ilyen csalásokról, ugyanakkor gyakrabban célozzák meg őket.

Hogyan lehet észrevenni a csalást

A BT jól ismeri az ilyen csalásokkal kapcsolatos hívásokat, és még a weboldalán van egy oldala, amely a figyelem felkeltésére és a csalások bejelentésére szolgál. A csalókkal ellentétben a BT szerint így lesz soha csináld a következőt:

 • Mondja meg, hogy az útválasztót vagy az IP-címet feltörték
 • Mondja meg, hogy szélessávú telefonját feltörték
 • Fenyegetheti, hogy lekapcsolja a szolgáltatást, kivéve ha azonnali fizetést fizet
 • Hívás, hogy elmondja a számítógéppel kapcsolatos problémákat
 • Hívjon és kérjen távoli hozzáférést a számítógépéhez vagy más eszközéhez
 • Kérjen PIN-kódot vagy online banki jelszót
 • Kérjen pénzt PayPalon vagy pénzátutalási webhelyeken keresztül
 • Küldjön valakit otthonába pénzt gyűjteni
 • Kérjen fizetési információkat e-mailben vagy élő csevegésen keresztül

Frissítse 2019. április 1-jét: A BT e-mailen válaszolt a Comparitech kérdéseire néhány alapvető biztonsági iránymutatással:

 • „Soha nem hívjuk fel az ügyfelet, hogy távoli hozzáférést kérjenek a számítógépükhöz, vagy személyes információkat kérjenek, beleértve a bank adatait váratlanul, és soha nem fogunk telefonálni egy„ ismeretlen ”számról. Ha gyanúsan vagy kellemetlennek tartja a kérdést, mindig javasoljuk, hogy tegye le a telefont, és hívja fel annak a cégnek az ügyfélszolgálati számát, amely állítólag hozzáférést kér a számítógépéhez vagy a személyes adataihoz. Ha kapcsolatba lépünk a számlájával, akkor ez általában a 0800 328 9393 vagy a 0800 028 5085 telefonszámon érkezik. ”
 • Azt tanácsoljuk, hogy az ügyfelek soha ne osszák meg senkivel a BT számlaszámukat, és mindig megrontják a számlákat. Vigyázzon a hívásokra vagy e-mailekre, amelyekre nem számít. Még akkor is, ha valaki idézi a BT-számlaszámát, nem szabad bíznia benne a személyes adataival. ”
 • „A BT nagyon komolyan veszi ügyfelei számlájának biztonságát. Proaktívan figyelmeztetjük ügyfeleinket, hogy vigyázzanak a csalásokkal szemben. A csalók különféle módszereket alkalmaznak személyes vagy pénzügyi adatainak megszerzésére azzal a céllal, hogy ellopják tőled. Ide tartozik a BT számla és a számlaszám felhasználásának megkísérelése. ”

Ne bízzon a kéretlen hívásokban

Nicky története meglehetősen tipikus a technikai támogatás csalásokra. Először telefonhívást kapott vezetékes telefonjától valakitől, aki azt állította, hogy az internetszolgáltatójánál, a BT-nél dolgozik. A hívó azt mondta, hogy segítenie kell neki az internetkapcsolatával kapcsolatos „veszélyes kérdések” rendezésében. Nicky-től sok spam érkezett BT e-mail fiókjába, így feltételezte, hogy a probléma összefügg. A hívó azt mondta, hogy segít neki a spam eltávolításában. Azt mondja, hogy megkönnyebbülést érez, hogy végre beszélhet valakivel az irritáló problémáról. A csaló elmondta, hogy a „vonal hibái” kritikusak.

Figyelmeztető jelek

A képzett szem már láthat vörös zászlókat ebben a helyzetben. Ritkán, ha valaha is, a cég műszaki támogatása kezdeményez kapcsolatot a vevővel. Az internetszolgáltatók, mint például a BT, általában elárasztódnak a bejövő ügyfélszolgálati kérésekkel, tehát a tájékoztatás kezdeményezése nem a működési módjuk. Ugyanez vonatkozik minden tech cégre. A Microsoft az egyik leggyakrabban megszemélyesített vállalat.

Mit kell tenni

Ha kéretlen hívást vagy e-mailt érkezik bármely cég műszaki támogatási képviselőjétől, tegye le, és ne válaszoljon. Valószínűleg csalás. Ha nem biztos abban, hogy a hívó fél jogszerű-e, keresheti fel a vállalat hivatalos kapcsolattartási adatait a Google segítségével. Ha ISP, mint Nicky esetében, ellenőrizze, hogy van-e telefonszám a havi számlán. Miután rendelkezett kapcsolattartási adatokkal, amelyekről tudod, hogy jogosak, hívja fel a céget, vagy továbbítsa az e-mailt, hogy megkérdezze, hogy megbízható-e az eredeti hívó vagy a küldő.

Soha ne telepítsen olyan szoftvert, amelyben még nem ismeri

Nicky „problémájának” orvoslására a csaló utasította őt, hogy töltse le és telepítse a TeamViewer készüléket iPadjére. A TeamViewer ingyenes távelérési szoftver, amely lehetővé teszi, hogy valaki távolról vegye át egy másik számítógép irányítását, mintha a sajátja lenne. A TeamViewernek sok legitim felhasználása van, ideértve a tényleges technikai támogatást is, de ebben az esetben a csaló a számítógép eltérítésére használta fel..

Nicky azt mondja a Comparitech-nak, hogy a csaló először meglátogatta a bevásárló oldalakat, hogy „tisztázza a dolgokat”. Nicky kissé nyugtalan volt, és azt kérdezte, hogy biztonságos-e az általuk elvégzett munka. A csaló gondoskodott róla, hogy ez hozzájárul a jövőben a spam elkerüléséhez. A csaló megmutatta felugró képernyőit, amelyek olyannak tűntek, mint a programok futtatása, hogy megnyugtassák őt arról, hogy amit csinálnak, pozitív hatása van.

Figyelmeztető jelek

A valódi műszaki támogatást nyújtó személyzet valójában a TeamViewer programot és más szoftvereket használ annak érdekében, hogy távolról vegye át a felhasználói eszközök irányítását és kijavítsa a problémákat. Mindenkinek azonban rendkívül szkeptikusnak kell lennie, amikor valaki kéri, hogy telepítsen bármilyen szoftvert az eszközére. A rosszindulatú programok veszélye túl magas. A távoli elérésű szoftverek, mint például a TeamViewer, rossz kezekben nagyon veszélyes lehet.

A technikai támogatást nyújtó alkalmazottak, akik jogszerűen használják a távoli elérésű szoftvert, soha ne férjenek hozzá a fiókjukon kívüli fiókhoz. Amint a csaló elkezdte bevásárlófiókjait, a kapcsolatot meg kellett volna szakítani.

Nicky nem tudott emlékezni az általa említett felbukkanó ablakokra, de ezek valószínűleg csak a show-hoz voltak képesek.

Mit kell tenni

Soha ne töltsön le és telepítsen semmilyen eszközt az eszközére, ha kéretlen e-mailt vagy telefonhívást kezdeményez. Ha ezt később észreveszi, állítsa le a program futtatását, távolítsa el, és azonnal tegyen lépéseket a rosszindulatú programok keresésére és eltávolítására.

Ha felkeresik a hivatalos műszaki támogatást, és megkérdezik, hogy telepítsék a TeamViewer szoftvert vagy egy hasonló távoli elérési szoftvert, kérdezzék meg, hogy a műveleteket maga végezheti-e el. Ha ragaszkodik ahhoz, hogy telepítse, akkor feltétlenül távolítsa el a munkamenet után. Ha észreveszi a távoli felhasználót, hogy valami gyanúsat tesz, azonnal szakítsa meg a kapcsolatot.

Soha ne add fel a személyes információkat

Vásárlási számlái után a csaló elmondta Nickynek, hogy utoljára meg kell szüntetnie „rendkívül sebezhető” online bankját. Azt állította, hogy minden problémája a bankügy volt a fő oka. Nicky letette, de a csaló visszahívta és kitartott, azt állítva, hogy a helyzet veszélyes és hogy megpróbált segíteni. Nicky megkönnyebbült, és engedte, hogy a hacker bejelentkezzen online bankszámlájára. A csaló azt mondta, hogy el kell végeznie egy „dummy run” -ot, és átutalnia egy kis összeget, hogy biztosan működjön. Amikor Nicky riasztást kapott a telefonján, a csaló utasította őt annak megerősítésére, biztosítva, hogy pénzét nem mozgatják. Miután ellenőrizte számláját egy másik eszközön, úgy tűnt, hogy egyetlen pénz sem hagyta el számláját.

A hacker azt állította: „Csak azt a felső korlátot állítottuk fel, amelyet a fiókjából el lehet vonni.” Valójában mintegy fél tucat különféle tranzakció során 34 000 fontot loptak el számlájáról..

Ezen epizód alatt Nicky megkérdezte a csalót, hogy beszélhet-e a BT egyik felügyelőjével. A csaló felkészült, és a telefont átadta egy bűntársának, aki gyorsan beszélt, és további referenciakódokat adott neki.

Figyelmeztető jelek

Ezen a ponton nyilvánvalónak tűnik, hogy Nickyt átverik, és amikor arra a tényre reagálnak, hogy félig letette a telefont, a gondolat átgondolta a fejét. Akkor miért adta át bankszámláját?

A sikeres csalók kiválóan alkalmazkodnak a szociális mérnököknél, vagy az emberek manipulálásával az információk közzétételéhez. Ennek érdekében van néhány taktikájuk. Először emlékeztessünk arra, hogy a csaló megbízható hatóságként jelent olyan témában, amelyben Nicky nincs jól ismert. Kifelé a kényelmi zónából, és ezért sebezhető. Nicky szerint a csaló még hamis kódokat és hivatkozási számokat adott neki, hogy a rúzs hitelessé váljon.

Másodszor, a csaló sürgõsséget ébreszt, amikor azonnal visszahívja, és helyzetét veszélyesnek és kritikusnak tekinti. A sürgõsség iránti stressz és félelem létrehozása stresszt és félelmet idéz elő, amely arra készteti az embereket, hogy rossz döntéseket hozzanak. "Bár ez most ostobanak tűnik, mindent oly módon tettek, hogy akkoriban értelme volt" - tükrözi Nicky.

Mit kell tenni

Nyilvánvaló, hogy Nickynek le kellett függesztenie a telefont, és nem kellett volna feladnia semmilyen információt bankszámlájáról. De az is fontos, hogy felismerjük a visszajelző taktika egy csalóból, hogy tudd, mikor kopog. Félelem, zavar és sürgősség olyan vörös zászlók, amelyek kétségbeesettek és kiszolgáltatottak az emberek, és nem az a fajta érzés, amelyet a jó ügyfélszolgálati munkatársak érezhetnek.

A vállalatok nem mindig tarthatnak biztonságban

A 2015-ös stroke után Nicky arról tájékoztatta bankját, hogy küzd a számokkal, és a bank beleegyezett abba, hogy feltünteti állapotát az aktájában..

Fél órával a két és fél órás átverés hívása után a bank felhívta. A Santander Bank megkérdezte, szándékosan hat-e 34 000 font értékű tranzakciót. Nicky nem válaszolt.

Santander képes volt visszaigényelni a késedelmes nemzetközi bankszámlákra küldött pénzt, de nem a brit bankszámlákra küldött pénzt. Ez magában foglalja a 12 000 fontot, kivéve azt, amelyet később az ombudsmanhoz benyújtott jelentés után behajtottak.

Nicky csalódott volt a bankja miatt, mert nem tett többet az állapotának fényében megóvása érdekében. Ennek ellenére ő volt a szerencsések közül az egyik. Az UK Finance jelentése szerint a tolvajok több mint elloptak A banki ügyfelek és a kisvállalkozások számára 354 millió font a banki átutalások révén 2018-ban, mindössze 83 millió font visszafizetése és visszatérítése az áldozatoknak. 

Nem sokkal az esemény után a Santander online bankbejelentkezési oldala bejelölt egy jelölőnégyzetet, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem telefonál-e valakivel, aki megpróbál hozzáférni a bankszámlájához. Szép utógondolat, de azt kell megmutatni, hogy a bankok és más vállalatok nem mindig tudnak biztonságban tartani téged.

Kevésbé készített, gyakrabban célzott

Függetlenül attól, hogy a szülei és a nagyszülei technikus hozzáértés-e, statisztikailag valószínűbb, hogy a csalások gyakrabban célozzák meg őket, mint a fiatalabb generációk. Az idős embereket a csalók könnyű célpontnak tekintik, akik általában telefonon vagy e-mailen keresztül lépnek kapcsolatba.

Minél idősebb vagy, annál valószínűbb, hogy vezetékes telefonja van, amelynek telefonszáma és neve alapértelmezés szerint gyakran nyilvánosan elérhető..

A csalások áldozatai szintén valószínűleg nem kérnek segítséget önmagukban - a New York-i Gyermek- és Családszolgálat Irodája által készített 2016. évi tanulmány szerint 45 esetben csak egyről számoltak be a hatóságoknak.

Tehát ezen a héten tegyen néhány kezdeményezést, és keresse meg szüleit és / vagy nagyszüleit, hogy 10 perces beszélgetést folytasson az olyan csalásokról, amelyekről esetleg nem tudnak. A technikai támogatásokkal kapcsolatos csalások mellett többek között az időskorúak gyakran az egészségbiztosítási csalások, személyazonosság-lopások és adócsalások célpontjai. Ugyanez a tanács vonatkozik a legtöbb, ha nem is, ezekre a helyzetekre:

 1. Vigyázzon minden olyan kéretlen kapcsolattartásra, amelyet telefonon vagy e-mailen keresztül küldött el olyan személytől, akit nem ismersz. 2018-ban az Egyesült Államokban kezdeményezett négy hívás mindenki csalások volt. A technikai támogatás soha nem fog telefonon kapcsolatba lépni veled. A legtöbb adóhatóság mindig az első levelet küld.
 2. Ha nem biztos benne, tegye le és keresse meg a vállalat webhelyét a Google-on. Hívja vagy e-mailen küldje el őket az ott felsorolt ​​hivatalos kapcsolattartási adatokon keresztül. Kérdezheti tőlük a gyanús hívást vagy e-mailt.
 3. Soha ne adjon ki személyes adatokat e-mailben. Ez sem biztonságos médium, még akkor sem, ha bízunk a címzettben. Ami a telefonhívásokat illeti, soha ne adjon ki semmilyen információt a nem kezdeményezett hívásról, és az információ iránti kérelmeket szkeptikusan kezelje.
 4. Soha ne telepítsen alkalmazásokat és ne töltsön le fájlokat a készülékre, ha a telefon ideje valaki.
 5. Ismerje meg azokat a figyelmeztető jeleket és taktikákat, amelyeket a csalók az emberek manipulálására használnak, mint például a sürgősség felkeltése..

Mindez jól hangzik, de a pillanat melegében nehéz lehet megfelelő értékelési hívást kezdeményezni, különösen a technológiával és az internettel nem jártas emberek számára. Ezért fontos, hogy felvegyük a kapcsolatot szüleinkkel és nagyszüleinkkel tudatja velük, hogy erőforrásként van ott ha bajba kerülnek, vagy bármilyen kérdésük van.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

24 + = 33

Adblock
detector