A gyermekek online magánéletének védelme – Útmutató a szülők, gondozók és oktatók számára

A számítógépnél
Ideje beszélgetni a gyermekével. Megpillantotta a böngésző előzményeit, és Nos, itt az ideje. Kínos és kellemetlen lesz mindkettőjük számára, és a kor óta nagyon sokat változtak a dolgok. De jobb, ha ezt meghallja egy szülő, mint megtanulja egy idegentől vagy Isten-tudja-kinek online.

Nem, nem az a beszéd. Itt az ideje, hogy megbeszéljük az online adatvédelmet a gyerekeivel.

Nem fog az internet és a kormány ezt számomra szabályozni?

Haha. Jó.

Mert mindannyian tudjuk, mennyire őszinte emberek, amikor egy weboldalra lépés előtt megkérdezik életkorukat. És mindenki, aki képes weboldal vagy alkalmazás készítésére, alaposan megérti az etikát és a szabályokat az adatgyűjtés és a kiskorúak számára hirdetések kiszolgálása során. Nagy hatalommal jár nagy felelősség, igaz?

Legalábbis ezt gondolták az előretekintő jogalkotók, akik kidolgozták az 1998. évi gyermekek online adatvédelmi törvényét. Az Egyesült Államok törvénye előírja, hogy a 13 évesnél fiatalabb gyermekeket célzó webhelyeknek szülői engedélyt kell kapniuk a megfelelőségi előírások között. Mintha egy átlagos gyereknek elég hosszú figyelmeztetési ideje van ahhoz, hogy várjon, amíg szüleik elolvasják az adatvédelmi irányelvet.

A COPPA-t súlyosan kritizálták azért, mert nem hatékony és még ha nem is eredményes a gyermekek online védelmében. A gyermekek gyakran kevésbé életkornak megfelelő tartalmat keresnek ahelyett, hogy a szülők jóváhagyását várnák. Ez nem akadályozza meg a gyerekeket abban, hogy hozzáférjenek a pornográfiához, vagy hogy reklámozzák őket. Azok a weboldalak, amelyek egyébként a gyermekek számára megfelelő tartalmat biztosíthatnak, gyakran tiltják a gyerekeket a megfelelőségi terhek és a COPPA megsértéséért járó esetleges bírságok miatt.

Az Egyesült Királyság egy kicsit proaktívabban terjesztette az online adatvédelmi tudatosságot a brit fiatalok körében az UKCCIS és a „Click smart, click biztonságos” mantrája révén. Ugyanakkor ez ugyanaz a szervezet, amely 2013-ban megpróbálta kiszűrni a gyermekek számára nem biztonságosnak vagy alkalmatlannak tartott webhelyeket, de véletlenül blokkolta az LMBT-jogok csoportjai és a jótékonysági szervezetek weboldalait, amelyek célja a gyermekek drogokkal, egészséggel és szexuális ismereteivel kapcsolatos oktatása..

Tehát nem, nem függhet önmagától az internet önszabályozásától vagy a kormányoktól (amelyek egyébként csak saját országuk számára tudnak előírásokat létrehozni), hogy belépjenek az Ön nevében.

A gyermekek adatvédelme valóban probléma??

Fogadsz, hogy az!

Négy gyermek közül három fér hozzá okostelefonhoz az Egyesült Államokban. Az Egyesült Királyságban a kilencedik és tizenkét éves gyermekek 43 százaléka rendelkezik szociális média profilral, állítja a Kongresszusi Könyvtár. Harmadik mindenki a Facebookon van a 13 éves korhatár ellenére. A Facebookon élő gyermekek egynegyede soha nem érinti profiljában az adatvédelmi korlátozásokat, és egyötöde nyilvánosan megjeleníti címét és / vagy telefonszámát. A Facebook azt állítja, hogy tehetetlen megakadályozni, hogy a gyermekek hazudjanak életkorukról és fiókok létrehozásáról.

És ez csak a Facebook. Még nem is jó. A Snapchat, a Tumblr, a Vine, az Instagram és a Kik mind népszerűek a tizenévesek és a tizenévesek körében. Ki tudja, mi jön ezután??

A közösségi média és játékok jelentik a legnagyobb veszélyt a gyermekek magánéletére, mivel a regisztrációkor jelentős mennyiségű információt kérnek. A profilinformációkat a közösségi hálózat használja a célzott hirdetések megjelenítésére és a tartalom ajánlására. Ezt az információt a csalók és a ragadozók is felhasználhatják a gyerekek megcélzására. Igazságos, hogy felnőttekkel is megtörténik. A gyerekek azonban sokkal érzékenyebbek, mint a felnőttek.

Bővebben: Hogyan lehet ellopni személyazonosságát a közösségi média segítségével (és hogyan lehet megakadályozni)

A gyermek online tevékenységeinek figyelmen kívül hagyásával járó következmények mind közvetlen, mind hosszú távú hatást gyakorolhatnak. Valószínűleg hallottál olyan rémtörténetekről, amikor egy gyerek tudattalanul több ezer dollárt költ mobil alkalmazáson belüli alkalmazáson belüli vásárlásokra. A kábítószer-kereskedők és a szexuális bűnelkövetők online célozzák meg a gyerekeket, csakúgy, mint a személyazonosság-tolvajok. Valójában Carnegie Mellon CyLabs szerint a gyermekek 50-szer meghaladják annak valószínűségét, hogy szociális biztonsági számukat egy másik személy használja.

A személyazonosság-lopásos segítségnyújtó központ és a Javelin-stratégia szerint 40 családból egynek gyermeke van, aki személyazonosság-lopás áldozata. & Kutatócsoport, és ez a szám növekszik. A gyerekek nagyszerű célokat tűznek ki a személyazonosság-lopás miatt, mivel tiszta pala nem tartalmaz hibákat a hitelképességről szóló jelentésben. A személyi csalás évekig figyelmeztetés nélkül folytatódhat, mivel a gyerekeknek nincs szükségük hitelre, amíg nem elég idősek ahhoz, hogy autót vásároljanak, lakást béreljenek, vagy hitelt vegyenek fel egyetemen. Amikor azonban eljön ez a nap, ezek a fiatal áldozatok durván felébrednek.

Lásd még: A legjobb személyazonosság-lopás elleni védelem

Elég a félelmetekre! Mit tehetek vele??

Mint szülő, van egy jó vonal a gyermekek magánéletének védelme és magad behatolása között. De van néhány egyszerű óvintézkedés, amelyek lehetővé teszik számukra a szabadságot, miközben megóvják érdekeiket.

Kövesse és ismerje meg gyerekeit

Aggódik amiatt, amit a gyerek felad a Snapchat-en? Nos, ez könnyű. Telepítse, hozzon létre egy fiókot, és kövesse őket. Most már biztonságosan megfigyelheti nyilvános számlájuk tevékenységét ésszerű távolságból, és ők szintén tudatosabbak lesznek a hozzászólásuk iránt. A Facebook-on megtekintheti a barátok listáját, és megnézheti, van-e valaki árnyas. Nem, nem fogja tudni átvilágítani, amit a magáncsatornákon mondanak, de a gyerekeknek titkok is vannak.

Ugyanezt tegye minden szociális média-fióknál. Jelentkezzen be a Minecraftba, hogy terrorizálja a Junior falut. Ez nem csak a gyermeke biztonságának megőrzésében segít, hanem megismerheti őket és a világot, amelyben élnek jobban. Minden fél számára nyertes.

Ne kezdje el olyan szabályokat készíteni, amelyek önkényesnek tűnnek a gyerek számára. Anélkül, hogy megbánnánk, magyarázzuk meg nekik az online adatvédelem elmulasztásának kockázatait és veszélyeit. Dobja ki néhány statisztika felülről mint bizonyítékot.

Ne menj a hátuk mögé és kémkedj a gyerekeitekre sem. Ez csak tovább növeli a bizalmatlanságot, és nagyobb mértékben nyithatja meg őket. Ha valamilyen áttekintést igénylő intézkedést hoz, légy átlátható róla.

Ne használjon közösségi bejelentkezést nem megbízható webhelyeken

A gyerekek és a felnőttek egyaránt belemerülnek vetélkedőkbe és online felmérésekbe, különösen a Facebookba. De ezek közül a webhelyek közül sokan azt kérik, hogy a felhasználó jelentkezzen be a közösségi média profiljával, mielőtt az eredményeket közzétehetik a barátok számára. Mondja meg gyermekének, hogy kerülje el ezeket a játékokat és vetélkedéseket, mivel ezek közül sok a gyermeke és barátai profiljából származik, amelyet a társaság és a harmadik felek használnak hirdetések célzására, és ki tudja mást. Ha nem ismeri fel és nem bíz meg a webhely tulajdonában lévő társaságban, ne használja a közösségi média profiljait az alkalmazások hitelesítéséhez vagy engedélyezéséhez.

Lásd még: Facebook, Twitter, Google+ vagy LinkedIn… Mivel jelentkezzen be?

A gyerekek adatvédelmi beállításainak módosítása

Szinte minden szociális média alkalmazásnak van egy lapja, amely tele van az adatvédelmi beállításokkal. Tanulja meg őket. Olvassa el az adatvédelmi irányelveket. Most, hogy ugyanazok az alkalmazások vannak, mint a gyerek, üljön le velük, és tiltsa le azokat, amelyeket le kell tiltani. Távolítsa el a fiókokat a keresési eredményekből, hogy az idegenek ne küldhessenek barátbarát kéréseket. Távolítson el minél több nyilvános profil információt - cím, iskola, telefonszám, e-mail cím stb. A titoktartási beállítások szigorítása nagyrészt nem befolyásolja a közösségi média alkalmazás működését, tehát gyermeke nem szabad, hogy harc.

Gyermeke magánéletének védelme valójában csak a magánélet védelmének kiterjesztése. Ezek közül a feladatok közül sokat együtt hajthat végre. Ebben a cikkben nem fogunk lefedni minden olyan alkalmazást, amelyet gyermeke esetleg telepített, vagy nem, de megismerjük néhány nagy alkalmazást.

Lásd: 75+ ingyenes eszköz a személyes adatok online védelméhez

Eszköz beállítások

Először: minden eszközön a helymeghatározási szolgáltatások normákká váltak. Ez lehetővé teszi az Apple, a Google, a Microsoft és az alkalmazáskészítők számára, hogy figyelemmel kísérjék a felhasználó helyét. Nyilvánvaló okokból a legjobb, ha ezeket kikapcsoljuk. Mondja meg gyermekeinek, hogy ne tegyék meg címkézésüket fotóikra a közösségi hálózatokon - legalábbis addig, amíg el nem hagyják az adott helyet, és nem tervezik visszajutni. Az iOS és az Android újabb verzióiban letilthatja a helymegkövetési engedélyt egy alkalmazásonként, vagy teljesen letilthatja azt a beállításokban.

android helyét

Az előre néző kamerák manapság szinte univerzálisak a telefonokon, táblagépeken és laptopokon is. Hiányzik a hackerekről és a bűnüldöző szervekről szóló hírek, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára ismeretlen kamerák készítését, fényképek készítését és a tartózkodási helyük megismerését. Helyezzen matricát vagy darab elektromos szalagot ezekre a kamerákra.

Mindig állítson be egy ellopmintát, PIN-kódot vagy jelszót az eszközén, hogy az idegeneket és a rosszindulatú ismerőseket kiszorítsa gyermeke üzleti életéből.

A Facebook adatvédelmi beállításai

Valószínű, hogy egyetlen internetes közösségi hálózat sem többet tud rólunk, mint a Facebook, és a világ legnagyobb közösségi hálózatának adatvédelmi beállításai sajnos kissé trükkösek lehetnek a navigáláshoz. Először lépjen a kezdőlap jobb felső sarkába, és kattintson a zár ikonra. Kattintson a „Ki látja a cuccomat?” Legördülő menüre, és váltson a „Csak barátok” elemre. Ez megakadályozza, hogy gyermeke elkerülje az idegeneket..

facebook adatvédelmi hivatkozások

A következő legördülő menüben: „Ki léphet kapcsolatba velem?”, Beállíthatja, hogy ki engedje el, hogy küldje el gyermekbarátjainak kéréseit. Többé már nincs lehetőség arra, hogy a profilt kereshetővé tegyék. Ehelyett a leginkább magántulajdonban lévő opció az, ha csak a Friends of Friends barátainak kérését küldi el. Gyerek továbbra is küldhet baráti kérelmeket bárki számára, akinek tetszik, tehát nem korlátozza, hogy kivel barátok lehetnek.

Az utolsó részben blokkolja a csalókat, az internetes zaklatókat és bárki mást, akivel nem akarja, hogy gyermeke kommunikáljon.

Még nem végeztünk. A lap alján kattintson a „További beállítások megtekintése” elemre. Itt megakadályozhatja az embereket, hogy telefonszámuk vagy e-mail címük alapján keressék meg gyermekei fiókját. Tehát csináld meg.

Kattintson az „Idővonal és címkézés” fülre az oldal bal oldalsávján. Állítsa be ezeket a beállításokat „Barátok” -ra, ha elérhető, hogy idegeneket tartsanak. Itt felveheti azt is, hogy felülvizsgálja azokat a fényképeket és állapotokat, amelyekben gyermeke meg van címkézve. Ez megakadályozza, hogy a nem megfelelő fotók és az internetes zaklatás megjelenjenek számlájukon, amelyek egyébként visszatérhetnek később a kísértéshez.

A Facebook most lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megosszák az állapotokat és a fényképeket, de mentesítsen bizonyos embereket a látásuk alól. Tudassa gyermekének, hogy nem blokkolhatnak téged ily módon, mivel bármit, amelyet nem érznek maguk kényelmessé, nem szabad megosztani a világ többi részével..

Következő lépés a Követők lap. A követő alapvetően olyan személy, aki megnézheti profilját és hozzászólásait, de nem személyesen barátja veled. Váltsd ezt mindenkiről a Barátokra, mint az akadályt az idegenek előtt.

Most az alkalmazások szakaszban. A Facebook adatvédelmi védelmének ez a legkevésbé kihasznált része, valószínűleg azért, mert a Facebook pénzügyi előnyökkel jár annak érdekében, hogy harmadik féltől származó alkalmazások hozzáférjenek a felhasználók személyes adataihoz. Bármikor, amikor bejelentkezik egy Facebook-ra egy másik weboldalon vagy alkalmazásban, itt jelenik meg. Te és a fiadnak vagy a lányodnak egyaránt meg kell tenned ezt a részt. Menjen végig minden alkalmazáson külön-külön (lehet, hogy nagyon sok ilyen van), és adja meg az abszolút minimális engedélyeket. Ez azt jelenti, hogy a láthatóságot csak „Csak én” -re változtatjuk, hacsak nem működik másképp, és letiltjuk az egyéb láthatósági engedélyeket, például a barátok listáját, az idővonalat, az e-mail címet, az iskolát, a telefonszámot stb. teljesen bízol bennük. Ha nem ismeri fel az alkalmazást, vagy már nem használja, akkor távolítsa el azt teljesen, mivel az adatvédelmi irányelvek előfordulhattak, hogy az első összekapcsolása az Ön fiókjába.

Miután eltávolította az összes szükségtelen engedélyt ezekből az alkalmazásokból (feltétlenül kattintson az Összes megjelenítése elemre az alján), görgessen tovább kissé tovább az alkalmazáslista alatti három panelen. Az Egyéb alkalmazások alkalmazás alatt kattintson a Szerkesztés elemre. Ez azon információk listája, amelyeket a barátok által használt alkalmazások láthatnak a profilodon. Trükkös, igaz? A barátok által használt alkalmazások még akkor is, ha letiltották az összes alkalmazási engedélyt, továbbra is hozzáférhetnek az Ön adataihoz. Szüntesse meg az összes jelölést, és ragaszkodjon a Big Brotherhez.

Oké, utolsó lépés. Lépjen a bal oldali sáv tetején található Biztonság fülre. Az adatvédelemmel kapcsolatos bitek, amelyek itt a leginkább aggódnak, a belépési engedélyek, az alkalmazás jelszavai, a böngészők és az alkalmazások, valamint a bejelentkezési helyek..

  • A bejelentkezés jóváhagyása alapvetően megegyezik a kétlépcsős hitelesítéssel. Amikor új eszközről jelentkezik be, a telefon egy extra biztonsági rétegként kódot küld a telefonjára. Telefonszámot kell hozzáadnia, ha még nem tette meg.
  • Az alkalmazásjelszavak lehetővé teszik, hogy külön jelszót állítson be az alkalmazások számára, amelyek támogatják ezt a funkciót, és lehetővé teszik a Facebook-fiókjával történő bejelentkezéshez, mint például a Spotify és a Skype. Nagyon jó ötlet, ha minden alkalmazáshoz különféle jelszavak vannak. További információ az erős jelszavak létrehozásáról és megőrzéséről itt.
  • Ha gyerek új telefonot kap, vagy bejelentkezik valaki más készülékén, fontos a Böngészők és az Alkalmazások beállítás. Ez egy olyan eszköznapló, amely nem igényel személyazonosság-megerősítést vagy nem küld értesítést bejelentkezéskor. Távolítson el minden olyan eszközt, amely nem szerepel a jelenlegi eszközök között, vagy amelyet nem ismer fel.
  • Ahova be van jelentkezve, hasonló a fenti beállításhoz, de az aktív bejelentkezéshez. Ismét távolítsa el azokat, amelyeket nem ismer fel, vagy amelyek nem a tiéd.

Snapchat adatvédelmi beállítások

Ha a Facebook összes adatvédelmi beállításának átszitása fáradtságot okozott, örömmel fogja tudni, hogy a Snapchat sokkal egyszerűbb. Indítsa el az alkalmazást, majd kattintson a képernyő tetején lévő szellemikonra, majd a jobb felső sarokban lévő beállítások fogantyújára. Görgessen le a „Ki tudja…” szakaszhoz. Állítsa mind a Kapcsolatfelvétel, mind a Saját történet megtekintése lehetőséget a Barátaim elemre. Aki megnézheti a történetet, az személyek egy meghatározott listájához is testreszabható. Itt is blokkolhat bizonyos személyeket.

snapchat beállítások

A beállítások oldalán kattintson a Bejelentkezés ellenőrzése elemre a kétlépcsős hitelesítés beállításához. Ezt megteheti telefonszámmal és SMS-sel, vagy olyan hitelesítő alkalmazás segítségével, mint a Google Authenticator vagy az Authy. A bejelentkezés ellenőrzése kétlépésesvé teszi a Snapchat-ba való bejelentkezést egy új eszközről, amely biztonságosabb.

Ez nagyjából mindent meg lehet változtatni a Snapchat-en, ameddig az adatvédelem megy. Keresse meg a További szolgáltatások oldalt > kezel > Engedélyek annak megtekintéséhez, hogy a Snapchat milyen típusú hozzáférést kap az eszközéhez, de ezek nem módosíthatók. Az adatvédelmi irányelveket és a szolgáltatási feltételeket a fő beállítások oldalon is megtalálhatja.

Instagram adatvédelmi beállítások

A tizenévesek körében a három leggyakrabban használt alkalmazás kerekítése az Instagram. Az Instagram adatvédelmi beállításainak megtekintéséhez kattintson a fej és a vállak ikonra a jobb alsó sarokban, majd a három pontra a jobb felső sarokban..

instagram beállítások

Dönthet úgy, hogy átvált magánfiókra, de a legtöbb egyetért azzal, hogy ez a fajta meghiúsítja az Instagram pontját. Ettől eltekintve nem sok mindent tehet magántulajdonba.

Ehelyett a magánélet és a biztonság az Instagram inkább az alkalmazás használatáról szól. Amikor fotót tesz közzé, add hozzá a helyet csak akkor, ha gyermeke elhagyta a megadott helyet, és csak akkor, ha nem tervezik hamarosan visszatérni. Ellenkező esetben az idegenek a fotó közzététele után meghatározhatják, hol lóg a gyerek, vagy hol vannak. Ez nem csak azt jelentheti, hogy egy ragadozó megtalálhatja a gyerekét, hanem azt is, hogy a betörő kitalálhatja, hogy a család otthon van-e vagy sem.

A Twitter adatvédelmi beállításai

Az Instagramhoz hasonlóan a Twitteren semmi sem rejlik. Ne adjon hozzá személyes adatokat a tweetekhez vagy a profil elmosódásához, és minden rendben lesz.

Tumblr adatvédelmi beállítások

A Tumblr nem olyan népszerű a tizenévesek körében, mint más alkalmazások, ám a művészet és a költészet között rejlik a pornó, a tompa és a vulgaritás menedéke. A Tumblr regisztrációkor nem igényel valódi nevet, tehát nem kell azt használni. Az adatvédelmi beállítások az alkalmazáson keresztül vagy a webhelyen érhetők el.

Itt letilthatja az üzenetküldést, így az idegenek nem léphetnek kapcsolatba a gyerekekkel. Ha gyermekének saját Tumblr blogja van, akkor valószínűleg jó ötlet letiltani a hozzászólásokat és a hozzászólásokat. A blogokat privátá tehetjük, de ez jelszóval védetté teszi őket. Ön és gyermeke között van, ha úgy gondolja, hogy ez a legjobb.

Mint minden másnál, ne tegye közzé személyes adatait, és ügyeljen a fényképek földrajzi címkézésére.

Szülői felügyelet

A szülői felügyelet beépített mechanizmussal vagy harmadik fél eszközével engedélyezhető az Android, iOS és a legmodernebb böngészők számára. Ezek a kezelőszervek nemcsak megóvják gyermekét a nem megfelelő tartalmaktól, hanem megakadályozzák őket abban is, hogy véletlenül nyilvánosságra hozzák magukat vagy családjukat. Ezek elsősorban fiatalabb gyermekeket céloznak meg; a 16 éves gyermeke nem fogja értékelni az ezen eszközök által kínált mikromanyítás szintjét.

Android

Android hiányzik a dedikált szülői felügyelet, de egyes telefonok több felhasználói fiók létrehozására is képesek. A beállításokban keressen egy „Felhasználók” részt, ahol korlátozott profilt adhat hozzá. A korlátozott profil lehetővé teszi, hogy válthasson, mely alkalmazásokhoz férjen hozzá a felhasználó. Ez különösen akkor hasznos, ha saját telefonja nélküli kisgyermekek számára engedélyezi a játékot a táblagépével vagy a telefonjával. A fiók a zárolási képernyőn megadott PIN vagy jelszó függvényében vált.

Ha aggódik olyan invazív alkalmazások vagy játékok miatt, amelyek valószínűleg kifizetik a számlát, a szülők megkövetelhetik Google-fiókja jelszavának megadását, mielőtt letölt egy alkalmazást, vagy alkalmazáson belüli vásárlást végeznének. Az alkalmazásokat alacsony, közepes vagy magas futamidővel szűrheti.

Norton család premierje

Számos ott levő alkalmazás megkönnyíti annak figyelését és kezelését, amit a gyerekek tesznek a telefonjukkal. A Norton Family Premier óriási 49,99 dollárt fizet, de rengeteg hasznos funkcióval rendelkezik, ideértve a helymeghatározást, az egyes alkalmazások blokkolását és az internetes szűrést. A szülők láthatják és korlátozhatják, mikor és mennyi időt vesznek igénybe gyermekeik. Ez a készülék több eszközön is működik azoknak a családoknak, amelyeknél több okostelefon-touting baj van. A Qustodio, a Net Nanny és a PhoneSherriff egyéb szilárd prémium lehetőségek.

Ingyenes alternatívákért nézze meg a Funamo, a Lock2Learn, az MM Guardian és az AppLock szolgáltatásokat.

iOS

iPhone és iPad, eltérően az Android-tól, építsen be néhány szülői felügyeletet. Az iOS általános beállításaiban kattintson a Korlátozások elemre, és hozzon létre egy jelszót. Itt letilthatja a telepített alkalmazásokat és bizonyos funkciókat. A Safari, az App Store, a FaceTime, a zenei alkalmazások, a Siri és az alkalmazáson belüli vásárlások kikapcsolhatók vagy szűrhetők..

iOS képernyőképe

A közösségi média és a helymeghatározó szolgáltatások szintén korlátozhatók.

Ha a szülők szeretnék jobban megfigyelni és kezelni az iPhone használatát részletesebben, akkor erre van egy alkalmazás. A Netsanity, a Qustodio, a OurPact és a Kidslox mindegyikében megtalálhatók olyan funkciók, mint a kijárási tilalom, az időzítő, a web blokkolók és az alkalmazás rejtegetői..

  • A legjobb szülői felügyeleti szoftver

böngészők

Ban ben Króm beállításokat az asztali böngészőben, görgessen le az Emberek szakaszhoz. Törölje a „Ha bárki felvehet egy személyt” jelölőnégyzetet, akkor gyermeke nem tudja ezt megkerülni, majd kattintson a „Személy hozzáadása” elemre. Kiválaszthatja, hogy létrehoz-e egy asztali parancsikont különösen számukra. Válasszon egy ikont számukra, és jelölje be az „Ellenőrizze és megtekintheti azokat a webhelyeket, amelyektől ez a személy ellátogat.” Keresse meg a felügyelt felhasználók irányítópultját a https://myaccount.google.com/people-and-sharing oldalon. Válassza ki az új profilját, majd kattintson az Engedélyek keret jobb felső sarkában található Kezelés elemre. Itt megadhat bizonyos webhelyeket, hogy blokkolja, vagy csak bizonyos webhelyekhez férjen hozzá. Ne felejtse el engedélyezni a Biztonságos Keresés általános szűrőt a gyerekek számára. Ha blokkolja egy olyan webhelyet, amelyre apró szörfösje hozzáférést akar, akkor kérheti azt anélkül, hogy szemtől szembe kellett volna kérdenie..

chrome add felügyelt felhasználó

A részletesebb vezérlés érdekében egy maroknyi bővítménynek a Chrome áruházban ki kell elégítenie igényeit. A WebFilter Pro és a Blocksi Web Filter olyan funkciókat kínál, mint az időgazdálkodás, a Youtube szűrés, a webszűrés, a fehérlisták és a feketelisták.

Firefox nem tartalmaz beépített szülői felügyeleti intézkedéseket, ezért támaszkodnia kell harmadik fél beépülő moduljaira. A FoxFilter valószínűleg a legszélesebb körben alkalmazott. Az érzékenységet beállíthatja úgy, hogy blokkolja a kulcsszavakat a törzsszövegben vagy csak a metaadatokban, például az oldal címében és az URL-ben. Az egyes kulcsszavak és webhelyek feketelistára és feketelistára kerülhetnek, és a telepítéskor sok kulcsszó szerepel.

ablakok

A Microsoft bevezette a dedikált gyermekfiókokat a Windows 8 beindításával Windows 10, kattintson a Start menüre, és lépjen a Beállítások menübe. Menj a számlákhoz > Család és egyéb felhasználók, és nyomja meg a „Családtag hozzáadása” gombot. A következő képernyőn válassza az „Új gyermek hozzáadása” lehetőséget. Lehet, hogy e-mail fiókot kell létrehoznia számukra. Írja be a jelszó visszaállításához használt telefonszámot. A Windows ezután megkérdezi, hogy engedélyezi-e a Microsoft hirdetéseivel hirdetését gyermekeinek, vagy promóciós ajánlatokat küld nekik. Kapcsolja ki ezeket, mivel ellentétes hatással vannak a teljes adatvédelmi irányelvekre, amelyeket megpróbálunk felvenni.

Windows 10 gyermek fiók

Most, hogy gyermekfiókot állított fel, heti jelentéseket kaphat tevékenységéről, és online kezelheti a beállításokat. Dönthet úgy, hogy blokkolja a nem megfelelő webhelyeket, felveheti saját weboldalait a balos listába és a feketelistába, korlátozhatja az alkalmazásokat és a játékokat osztályozás alapján, és beállíthatja, hogy mikor és mennyi ideig használható a számítógép.

Lehet, hogy ez a folyamat kissé meghiúsítja, mivel gyermekének regisztrálnia kell egy e-mail címet. Ebben az esetben harmadik féltől származó alkalmazások is elérhetők. Lehet, hogy felismeri a neveket az Android és iOS listáinkból: A Qustodio, a Norton Family és a SocialShield mind szilárd lehetőségek. A SocialShield különösen hasznos a közösségi média figyelésére, a szülők figyelmeztetésére a szexről és drogokról szóló tartalommal, gyanús baráti kérelmekkel és olyan üzenetekkel, amelyek valós interakcióhoz vezethetnek..

Mac OS X

A szülői felügyelet bekapcsolása OSX, lépjen az Apple menü Rendszerbeállítások elemére. Kattintson a Szülői felügyelet elemre, és vegyen fel egy új felhasználót, amelynek engedélyezve van a szülői felügyelet. Most térjen vissza rendszergazdai fiókjára, engedélyezze a szülői felügyeletet az új felhasználó számára. Ha elrontotta a gyerekét a saját Macbookjával, akkor a szülői felügyeletet egy másik számítógépről is kezelheti.

szülői ellenőrzés a leopárdtartalom szűrésében

A korlátozások beállításához kattintson a tetején található fülre. Az Alkalmazások segítségével megadhatja az engedélyezett minősítést és azt, hogy mely alkalmazásokat érheti el gyermeke. Az Internet lehetővé teszi a webhelyekhez való hozzáférés szűrését. Az emberek a Mail, az iMessage és a Game Center alkalmazások révén korlátozzák a gyermek másokkal való interakcióját. A határidők az időgazdálkodásra vonatkoznak. Másik eszközök a nyelv cenzúrázására, a beépített kamera blokkolására és a jelszó megváltoztatásának megakadályozására használhatók.

A Qustodio és a Norton Family harmadik féltől származó szülői ellenőrző szoftverként is elérhető a Mac-ekhez.

Azonosító lopás elleni védelem

Azonosító lopások bárkivel megtörténhetnek, és a gyermekeket gyakran célba veszik, mert kevés ember gondolkodik azon, hogy ellenőrizze gyermekeik hiteljelentéseit. Legyen a kevés azok közül, akik ezt teszik. Az Egyesült Államokban minden polgárnak egy ingyenes hiteljelentése van a három országos hitelinformációs irodától, amelyeket évente megszerezhet a AnnualCreditReport.com oldalon. Rendeljen egy példányt, és ellenőrizze, hogy nincs-e jogosulatlan vagy gyanús tevékenység.

megbízható hitel

Az Egyesült Királyság állampolgárai nem élvezik ugyanazt az udvariasságot, de néhány hiteljelentő ügynökség ingyenes próbaverziót kínál, amelyből beszerezheti gyermekeinek hiteljelentéseit..

A hiteljelentés akkor kezdődik, amikor a gyermek nyitott egy számlát a nevében, amelyhez hitel-ellenőrzés szükséges. Ettől kezdve hitelképességük van.

Már korán tanítsa meg gyermekeinek a jó szokásait, például minden vásárlás alapos ellenőrzését hitelkártya-kimutatáson, ha van ilyen, és rendszeresen ellenőrizze a bankszámlákat minden olyan tevékenységhez, amelyet nem engedélyeztek. Mondja meg nekik a társadalombiztosítási számuk (nemzeti biztosítási számok, ha az Egyesült Királyságban tartózkodik), valamint a járművezetői engedélyekben és az egészségbiztosítási kártyákban szereplő egyéb azonosító számok megőrzésének fontosságát. Ezek mindegyike felhasználható csalás elkövetésére gyermeke nevével, és az elkövetkező években károsíthatja hitelüket.

További védelmi rétegként fontolóra veheti egy személyazonosság-lopás elleni szolgáltatásba történő beruházást. Ezek az ügynökségek figyelik az Ön személyes adatait, a bankszámlák hitelkártyáit és a nyilvános nyilvántartásokat a visszaélés miatt. Segítségnyújtást kínálnak az eltérések vagy csalások előfordulásakor, valamint nagy biztosítási tervekkel a személyazonosság-lopás következtében bekövetkező veszteségek kompenzálására. Ha gyermeke korábban személyazonosság-lopás áldozata volt, akkor nagyobb a veszélye, tehát ezek a szolgáltatások különösen hasznosak.

A TrustedID az egyetlen személyazonosság-lopás elleni védelmi szolgáltatás, amelyet valódi családi tervvel vizsgáltunk át, de más ügynökségek általában választhatnak gyermekeket. Nézze meg az összes személyazonosság-lopás elleni védelemről szóló véleményünket, hogy megtalálja azt, amelyik a legjobban megfelel a családjának.

Szülői felügyeleti szoftver

A szülői felügyeleti szoftver szélesebb és részletesebb eszközöket adhat a szülőknek gyermekeik online viselkedésének kezeléséhez. Számos program lehetővé teszi annak ellenőrzését, hogy milyen webhelyeket látogatnak gyermekei, és mely alkalmazásokat használják. Letilthat bizonyos webhelyeket vagy alkalmazásokat, vagy engedélyezheti a blokkolást olyan webhelyeken, amelyek bizonyos kulcsszavakat tartalmaznak, vagy egy bizonyos kategóriába tartoznak. Megadhatja azt is, hogy mikor és milyen hosszú ideig használhatják a gyerekek eszközöket.

Több tucat szülői felügyeleti szoftver érhető el, így kihívást jelenthet a megfelelő ár megtalálása a megfelelő áron. Szerencsére azért gondoskodtunk róla, hogy a piacon számos legfontosabb szülői felügyeleti szoftvert átfogóan teszteljünk. Itt megtekintheti a szülői felügyeleti szoftverről szóló véleményeket.

Használjon VPN-t

Amikor személyes információkat ír be a regisztrációs oldalakra és az online vásárlási webhelyekre, ellenőrizze, hogy a webhely ellenőrzött SSL tanúsítványt használ-e. Ezt általában egy zárolás ikon és a HTTPS-hez csatolt URL jelzi. Ez titkosítja a böngésző és a szerver közötti kommunikációt. Telepítse a HTTPS Mindenhol kiterjesztést böngészőjébe, hogy alapértelmezés szerint a HTTPS-t használja, ha elérhető.

A HTTPS azonban a legtöbb weboldalon nem érhető el, így a számítógépről az internetre továbbított információkat titkosítás nélkül láthatja és bárki láthatja. Saját és gyermekei jobb védelme érdekében fektessen be egy VPN szolgáltatásba. A VPN titkosítja az összes bejövő és kimenő forgalmat, és továbbítja azt a forgalmat egy kiszolgálón keresztül a választott helyre. Ennek eredményeként anonimvá válik minden internetes tevékenysége, miközben elrejti a kapcsolat tartalmát, és elfedi az IP-címet és a valódi helyet.

A VPN bekapcsolása az interneten való szörfözés előtt, vagy bármi más online elvégzése előtt jó szokás, hogy mind a szülők, mind a gyerekek megismerkedjenek velük..

Könnyű használat esetén - még valami, amit egy kisgyermek megtanulhat használni - nehéz az ExpressVPN legyőzése. Ez az egyik leggyorsabb VPN, amelyet teszteltünk, és a kezdők szem előtt tartásával készültek. A hátránya, hogy nem kínál családi terveket, és az egyes tervek viszonylag drágák. Olvassa el az ExpressVPN áttekintését.

expressvpn android app

Egy olcsóbb opcióhoz, amely az egész háztartásban működik, javasoljuk a PureVPN vagy a Privát Internet hozzáférést. Olvassa el a PureVPN és a PIA áttekintését. Felhívjuk figyelmét, hogy ha a VPN-t is streamingként használja, akkor nem minden VPN működik együtt a Netflix, a BBC iPlayer, az Amazon Prime Video, a Sky Go és sok más népszerű streaming szolgáltatással..

A gyermek anonimizálása

A VPN-vel kombinálva a következő óvintézkedések listája láthatatlanná teheti gyermekét, vagy legalábbis az Internet rejtélyét.

Hamis személyes adatok

Valószínűleg elég sok időt töltött azzal, hogy megtanította gyermekeinek a nevük helyesírását, amikor születésnapjuk van, és a lakóhely címét. Tanítsd meg nekik, hogy hazudjanak az idegenektől, amikor felkérik őket. Használjon hamis születésnapot a Facebookon, ha egyáltalán használ. Az első és a középső név jobb, mint az első és az utóbbi. Ha nem számít postára, használjon hamis címet.

A hirdetési blokkolók engedélyezése

húzza ki az ss-t

Az online hirdetések nemcsak a reklámozásra szolgálnak, hanem arra is felhasználják, hogy az azokat megtekintő személy adatait bányássák. Néhányuk ártalmatlan, mások pedig egyenesen rosszindulatúak. A hirdetésgátlók és a nyomkövetés megakadályozására szolgáló kiterjesztések megakadályozhatják, hogy a hirdető cégek szimatoljanak a gyerekeinél. Ajánljuk az Ad Block Plus és a Disconnect szolgáltatást. A Disconnect akár egy oktatási gyerekeknek szóló verziót is kínál, a Disconnect Kids alkalmazást. Néhány vírusvédelmi termék hirdetésgátlókat is tartalmaz.

Keresés név nélkül

Akár házi feladat, akár kíváncsiság, a gyermekeknek keresőgépeket kell használniuk. A Google és mások információkat gyűjtnek minden felhasználóról, hogy profilot hozzanak létre körülöttük, amelyet ajánlások megfogalmazására és a hirdetések célzására használnak. A mobileszközökön és az asztali böngészőkön az alapértelmezett keresőmotort névtelenné is beállíthatja.

A DuckDuckGo, az StartPage és az ixquick nem naplózza az IP-címeket, nem használ nyomkövető sütiket, és nem ellenőrzi, hogy milyen eredményekre kattint. Az StartPage és az ixquick ténylegesen dörzsöli személyes adatait, mielőtt elküldi a keresési lekérdezést a Google-nak vagy egy másik nagy keresőmotornak az Ön nevében, így ugyanazokat az eredményeket kapja, bármiféle információ megadása nélkül.

Lásd még: A legjobb privát keresőmotorok

Rendőrségi fotók

Ez nehezebb lehet, mint amilyennek hangzik. Gyermeke életkorától függően érdemes eltávolítani a gyerek összes, az interneten megjelenő fotóját. A fentiek szerint a Facebook-on bármilyen fényképet átnézhet, amelybe gyermeke meg van címkézve, mielőtt a címkét nyilvánosan közzéteszi a barátoknak. De nem minden társadalmi hálózat rendelkezik ilyen részletességgel.

Ha gyermeke sportcsapatban vagy klubban tartózkodik, ez trükkös lehet. Beszélje meg a felnőtt vezetőkkel és edzőkkel kapcsolatos kérdéseket a gyerekek fotókon történő megcímkézésével, valamint a weboldalak és a Facebook csoportok privátvá tételével kapcsolatban. Fektessen alapszabályokat a bébiszitterekkel és a többi szülővel a fényképek online közzétételéről.

Hasonlóképpen, mondja meg gyermekének, hogy tartson tiszteletben, és ne jelöljen meg senki státuszt vagy fényképet engedélyük nélkül.

Gyerek információk gyűjtése

Ha olyan webhelyet, alkalmazást vagy akár csak egy Facebook-csoportot működtet, amelybe bevonják a gyerekeket, fontos tudni, hogy milyen információkat gyűjtsön, hogyan gyűjtsön és biztonságosítson, és kivel ossza meg azokat. Ehhez külön útmutatónk van: A gyermekektől való információgyűjtés tisztességes gyakorlata.

A biztonságon túl

A gyerek magánéletének védelme nem csupán a ragadozók és csalók elleni védelemről szól, bár ez minden bizonnyal elég ok. Ennek társadalmi hatása van a gyerekekre, akiket az algoritmus által kiváltott hirdetések és marketing bombáznak. A gyerekek érzékenyek, és elméjüket alakíthatja az, amit online látnak. Amit az általuk az interneten látnak, azt határozza meg, amit a Google, a Facebook, a Microsoft és más vállalatok, amelyek támaszkodnak a reklámozásra és a tömeges dragnet adatgyűjtésre,.

Hasonlóképpen, egy olyan korban, amikor semmit nem felejtenek el, a gyermekeket az is formálja, hogy mit hagynak hátra. Egy Wall Street Journal cikkben Julia Angwen a legjobban foglalja össze:

„Nem lesz az a szabadság, amely gyermekkoromban volt, hogy átalakítsam magam. Például a középiskolában csak rózsaszínűt és türkizöt viseltem. De amikor a város középiskolájára költöztem, teljesen megváltoztattam a ruhásszekrényem, és csak preppy ruhákat viseltem pennyes zacskókkal. Senki sem tudott az átalakulásomról, mert nem hagytam nyomot, kivéve néhány poros fényképet a szüleim szekrényében lévő cipődobozban. Próbáld ki ezt a Facebook korában. ”

Az internet a világ sokkal többet nyithat meg gyermeke számára, mint bármelyik előtti generáció. De nem szabad megengednünk, hogy az arc nélküli nonprofit társaságok olyan fogyasztói osztályt alakítsanak rá, amely az online személyiségre korlátozódik, akiket tudatosan segítettek létrehozni..

Lars Plougmann „a számítógépen”, a CC BY-SA 2.0 licenc alapján
Wesley Fryer, a CC BY-SA 2.0 alapján engedélyezett „Szülői felügyelet Leopardban: tartalom szűrése”

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 37 = 38

Adblock
detector