A VPN használata legális vagy illegális? A VPN biztonságosan használható? Itt van, amit tudnia kell

Jogi és biztonságos VPN
A virtuális magánhálózatok, vagy VPN-ek jelenleg nagyon gyors jegyszolgáltatások. És tekintettel az online felhasználók magánéletével kapcsolatos növekvő aggodalmakra, különösen az Egyesült Államokban, sokkal több ember vizsgálja az ilyen típusú szolgáltatásokat. A VPNS-ről a Comparitechnél gyakran feltett két kérdés a következő: „A VPN legális vagy illegális?” És „A VPN biztonságos-e használni?”. Mindkét kérdésre egyszerű válasz: „IGEN”, bár Mint mindenben, vannak figyelemre méltó figyelmeztetések.

Először vizsgáljuk meg a VPN-kel kapcsolatos legnagyobb kérdéseidet. Ezután olyan aggodalomra okot adó területeken jutunk el, amelyeket érdemes megfontolni, mielőtt feliratkoznánk bármely VPN-szolgáltatásra.

Összefüggő: Tanulmány: Amerika utálja a szélessávú magánélet visszavonását

Röviden: A VPN illegális vagy törvényes? Biztonságosan használhatók?

Néhány kivételtől eltekintve (például Irán) a VPN használata legális mindenhol a világon. Ezenkívül nincs korlátozás a VPN-szolgáltatás használatára vonatkozóan. A legtöbb VPN-szolgáltatás különféle módszereket biztosít a személyazonosságának biztosításához, miközben csatlakozik, így garantálva, hogy biztonságban maradsz és névtelenül.

Noha a VPN használata teljesen törvényes, az interneten végzett minden illegális tevékenység illegális marad, függetlenül attól, hogy VPN-t használ-e vagy sem. Például, bár egy VPN lefedheti az Ön zeneszámait, és rejtett tevékenységeit az internetszolgáltatójától elzárhatja, a nem ellenőrzött, szerzői jogok által védett anyagok torrentálása a VPN használata közben nem törvényes.

Mi a VPN? Hogyan működik?

Az átlagos felhasználó számára a virtuális magánhálózathoz való csatlakozáskor a legjobban zavaró lehet, legrosszabb esetben pedig egyenesen gyanús. Lehet, hogy a VPN szolgáltatást használja annak érdekében, hogy tartsa távol a kíváncsiságos szemét az internetes tevékenységeitől, de mi folyik a motorháztető alatt? Honnan tudja, hogy maga a szolgáltatás megbízható?

A VPN-ek évtizedek óta működnek. A bankok és a nagyvállalatok hosszú távú támogatása az egész országban elosztott alkalmazottak összekapcsolásának elősegítése érdekében. A virtuális magánhálózatok alapvetően magán alagutak a számítógép és valahol másutt található szerver között..

Csatlakozás az internethez VPN nélkül

Amikor csatlakozik az internethez, közvetlenül hozzáférést kap egy internetszolgáltató (ISP) hálózati hozzáférési pontján keresztül. Ez az a technológia, amelyet minden internetszolgáltató rendelkezik és fenntart, és amely hozzáférést biztosít a világhálóhoz. Amikor ezt megteszi, az internetszolgáltató IP-címet rendel hozzá minden eszközhöz, amelyet csatlakoztat az általa biztosított modemhez. A legtöbb esetben az internetszolgáltató által megadott IP-cím önmagában a modemhez tartozik.

Ha egy útválasztót csatlakoztat a modemhez, akkor az útválasztó hozzárendelhet helyi IP-címeket, amelyek mindegyike a fő útválasztó alá tartozik. Tehát akkor is, bár a különböző eszközök eltérő helyi IP-címekkel rendelkezhetnek, az internetszolgáltató látja, hogy az összes forgalom a modemhez rendelt IP-címen keresztül érkezik.

Általában az internetszolgáltató láthatja az összes internetes tevékenységet, amikor csatlakozik a hálózatához. Bár a legtöbb internetszolgáltató rendelkezik bizonyos védintézkedésekkel annak biztosítása érdekében, hogy a hálózatbiztonsági szakemberek nem szagolják meg az ön tevékenységét, és nem lopnak semmilyen személyes információt, nekik minden bizonnyal lehetséges. A legtöbb biztonságos webhelyen léteznek olyan biztonsági intézkedések, mint az SSL titkosítás és hitelesítés, amelyek biztosítják, hogy még az internetszolgáltató sem látja mindazt, amit csinál. Ezeket a biztonságos webhelyeket a böngésző URL-sávjának elején egy „https” jelöli, gyakran egy zöld lakat ikonnal együtt.

  5 legjobb VPN a LINE eléréséhez, ha le van tiltva vagy cenzúrázva

Ilyen módon nem kell aggódnia például azért, hogy valamelyik Internet szolgáltató valamelyik alkalmazottja ellopja a jelszavait. Összességében az, hogy mit csinál, és milyen webhelyeket látogat meg, könnyen nyomon követhető az internetszolgáltató által. Egyes tevékenységek kioldhatják az internetszolgáltató bizonyos protokolljait, és riasztásokat válthatnak ki. Ez magában foglalhatja az országában illegális webhelyek elérését vagy a nagy letöltési és feltöltési tevékenységeket.

Csatlakozás az internethez VPN-sel

IPVanishForrás: IPVanish

Amikor csatlakozik egy virtuális magánhálózathoz, a számítógép kapcsolatát valahol másutt található kiszolgálón keresztül továbbítja első. Ezután a kiszolgálón érheti el az internetet. Amikor ezt megteszi, a távoli szerver, amelyhez csatlakozott, új IP-címet rendel hozzá. Ezen erőfeszítés során továbbra is csatlakozik az otthoni ISP-hez, és az adatátvitel erősen titkosítva van (általában SSL vagy AES titkosítás). Amikor azonban csatlakozik a VPN szerverhez, a fentebb említett védelmi rétegek azt jelentik, hogy az internetszolgáltató nem látja, amit csinál, azon túl, hogy meghatározza, hogy mennyi adatot töltöttek fel és töltöttek le..

Összefüggő: Az SSL titkosítás teljes kezdő útmutatója

Fontos megérteni, hogy a távoli szerver, amelyhez csatlakozik, valószínűleg a más, mint a saját ISP. Például, ha Ön Washington DC-ben él a Comcast szolgáltatással, és csatlakozik egy New York-i VPN szerverhez, akkor a Redskins játékok hirdetései helyett a Giants jegyek hirdetéseit jelenítheti meg a meglátogatott webhelyeken..

Ez probléma? Egyáltalán nem! Az Ön által használt VPN-szolgáltatás az internetszolgáltatóért fizeti az internetszolgáltatást az adott kiszolgálóval. Az ott áthaladó minden forgalom, beleértve a sajátját is, csak az üzlet része.

Mennyire biztonságosak a VPN-ek? 

Az elismert virtuális magánhálózatok használata rendkívül biztonságos. A jó szolgáltatás megóvja névtelenségét, és magas szintű biztonsági funkciókat tartalmaz, amelyek megakadályozzák a különféle típusú hackertámadásokat. Ez általában katonai titkosítási szabványokat tartalmaz, amelyek funkcionálisan lehetetlenné teszik a betolakodók számára, hogy becsapódjanak a magán alagútba, és nyomon kövessék tevékenységét, vagy ellopják az adatait. Itt van néhány legjobb VPN-szolgáltatás.

Az internethez csatlakoztatott eszközök az internetszolgáltató internetes kapcsolatát használják a VPN távoli kiszolgálóinak eléréséhez. Ez a magán alagút rendkívül biztonságos és védett mindenki számára, beleértve a kormányokat is. Eközben az ezen az alagúton áthaladó böngészési és letöltési tevékenységeket lehetetlen felismerni azon túl, hogy mennyi adatot töltöttek fel és töltöttek le. Lehet, hogy az internetszolgáltatónak adatkorlátozások vannak érvényben, de a nyomon követni kívánt konkrét adatokat nem regisztrálják.

  60+ Netflix statisztika és tényadatok, amelyek meghatározzák a vállalat erőfölényét [2023-es verzió]

Amíg biztonságos kezekben van egy jó hírű, fizetett VPN-szolgáltatóval, az ingyenes VPN-knek pénzt kell keresniük valahol, és általában nem nyújtanak ugyanolyan szintű biztonságot, mint a fizetett szolgáltatások. Még ennél is rosszabb a forgalomban lévő hamis VPN-ek, amelyek egyértelmű csalások. Az ingyenes VPN-k gyakran az Ön adatainak reklámozásából vagy akár eladásából keresnek pénzt, ezért feltétlenül használjon ingyenes VPN-t, amelyben megbízhat, ha nem tudja magával fizetni érte.

A VPN-kiszolgáló internetszolgáltatója nyomon tudja követni a tevékenységemet?

Íme, ahol néhány felhasználó aggódhat. Bár a VPN-kiszolgálóhoz való csatlakozás elrejti a tevékenységet az internetszolgáltatóval, az internetet szolgáltató internetszolgáltató a VPN-szolgáltatáshoz továbbra is láthatja az internetes tevékenységeit, amikor ott van.

A VPN-knek három elsődleges biztosítéka van az ügyfelek számára a helyzet enyhítésére.

  • Nincs naplózás. Ez talán a VPN-szolgáltatások első számú legjobb megoldása, amelyet a felhasználó anonimitásának biztosítása érdekében fejlesztettek ki, még akkor is, ha a megfigyelést az internetszolgáltatók végzik. Egyes VPN-szolgáltatások olyan irányelvet tartanak fenn, amelyben nem fognak naplókat vezetni, amelyek azonosítják, hogy ki vagy. Bár továbbra is megőrizhetik meta-adatokat, ezeknek az adatoknak nem lesznek személyes azonosító adatai. Nézze meg a legjobb logless VPN-szolgáltatások legalacsonyabb szintjét.
  • Névtelen fizetési módok. Egyes VPN-szolgáltatások nem fogják gyűjteni az Ön nevét, ha nem akarják nekik megadni. Ehelyett e-mail címet fognak használni a felhasználónévhez, és lehetővé teszik a felhasználók számára a regisztrációt biztonságos és névtelen fizetési módokon, például PayPal, előre fizetett bankkártyák vagy Bitcoin segítségével..
  • Megosztott IP-címek. A legmegbízhatóbb VPN-szolgáltatások megosztott IP-címeket fognak használni a felhasználói névtelenség biztosítása érdekében. Azáltal, hogy ugyanazokat az IP-címeket különféle helyekről csatlakozó több felhasználóhoz rendeli, a VPN-szolgáltatás hatékonyan névtelenítheti a felhasználókat. Mivel az IP-cím nincs csatlakoztatva egyetlen felhasználóhoz, a hatóságok számára gyakorlatilag lehetetlen nyomon követni a tevékenységeket egyetlen személy számára.

Mi a helyzet a rendészeti kérésekkel??

A fent felsorolt ​​módszerek egyéni VPN-felhasználókat is védenek a bűnüldözési kérelmektől. Ha a bűnüldöző szerv vagy a kormány személyes azonosító felhasználói információkat kér naplókból vagy fiókokból, a VPN-szolgáltatás nem felel meg, ha ezek az adatok nem léteznek.

És ha a bűnüldöző szerv úgy dönt, hogy megpróbálja kiadni parancsot arra a VPN-szolgáltatásra a naplók követésének megkezdésére, a legtöbb jó hírű szolgáltatás hamarosan leállítja szervereiket vagy a szolgáltatást, mint teljesíti. Ennek ellenére továbbra is lehetséges, hogy egy VPN-szolgáltatás eleget tesz a bűnüldözési kéréseknek, és olyan helyzetekben, amikor a VPN-szolgáltatás ezt teljesíti nem szigorú bejelentkezési szabályok betartása nélkül, a felhasználói adatokat meglehetősen könnyű megszerezni egy egyszerű szakszolgálattal.

Ha elrejthetem tevékenységemet egy VPN-sel, akkor törvényes-e ezt használni?

Igen! A VPN-eket szinte mindenhol törvényes használni, még sok országban is, ahol sok VPN-t blokkoltak, például Kínában. Ennek jó okai is vannak.

  Mi a Tor? Hogyan lehet biztonságosan és legálisan használni (plusz 5 Tor alternatívák)

Először is, nem minden VPN-t használnak illegális tevékenységekre. Valójában a VPN-forgalom jó része üzletekkel kapcsolatos. A vállalkozásoknak és az üzleti ügyfeleknek biztonsági intézkedésként gyakran csatlakozniuk kell a VPN-ekhez.

Azok számára, akik a magánélettel kapcsolatos okokból szeretnének VPN-t használni, a VPN-k jó választás. Noha igaz, hogy a VPN-ek felhasználhatók az illegális böngészési és letöltési tevékenységek elrejtésére, az ilyen típusú felhasználás teljesen függ a használó és nem a VPN cég. Egy olyan kormánynak, amely arra törekszik, hogy a VPN használatát illegálissá tegye, mérlegelnie kell, hogy ez a lépés hogyan befolyásolhatja a VPN-ket legitim célokra használó vállalkozásokat, és hogy hasonló intézkedések vonatkoznak-e más típusú vállalkozásokra.

A VPN-ek illegálissá tétele miatt néhány az egyének jogellenes célokra használják azt is, hogy a droggyártó társaságok elképzelhetően felelõsek lehetnek az illegális kábítószer-eladásokért, a fegyveres üzletekért, amelyek bûncselekmények miatt felelõsek, vagy a kertészeti áruházakért felelõsségre vonhatók, ha valaki bombat készít műtrágyával. A VPN-ek törvénytelennek nyilvánítása lényegében csúszós lenne bármely kormány számára.

Nagyjából ugyanúgy bárki is használhat normál internetes kapcsolatot illegális célokra. Valószínűtlen, hogy valami hasonlót megtiltanak az internet-hozzáférés miatt, mivel néhány felhasználó úgy dönt, hogy visszaél az internettel.

Vannak néhány olyan országokban, ahol a VPN-ek jó számú felhasználása tilos. Természetesen a nyilvánvalóbb gyanúsítottak kerülnek ide. Például Iránban a VPN-használat illegálisnak tekinthető. Az ország nagyon célzottan blokkolja a VPN használatát szélesebb körű internetes cenzúra módszerének részeként. Időközben az Egyesült Arab Emírségekben a VPN használata valószínűleg illegális, bár a törvény kissé nem egyértelmű. Bár az Egyesült Arab Emírségekben senkit nem indítottak VPN-használat miatt, az egyik Egyesült Arab Emírségek rendészeti tisztviselője kijelenti, hogy a VPN használata illegális, ha VoIP-hívásokat kezdeményeznek. Az Egyesült Arab Emírségeknek a VoIP-re vonatkozó korlátozásai az adott országban egyediek, és azért készültek, hogy az ország távközlési szolgáltatásait szigeteljék az olcsóbb versenytől.

Összefüggő: A legjobb VPN-ek Egyesült Arab Emírségek és Dubai számára & a VPN használatával kapcsolatos jogi helyzet

Kínában a VPN-kérdések egy kicsit összetettebbek. 2023 elején az ország illegálissá tette a VPN-t szolgáltatások engedély nélkül működni. felhasználók, azonban nem veszélyezteti a VPN használatának jogi következményeit, bár Kína méltányosan blokkolja a VPN határain belül annak érdekében, hogy minimalizálja, hogy hány ember fér hozzá az ingyenes internethez. A legtöbb médium tévesen jelentette be Kína legutóbbi VPN-törvényfrissítéseit. A témáról többet itt olvashat.

Kínzó és szerzői jogi kérdések

Bár a VPN használata továbbra is legális, fontos megjegyezni, hogy bizonyos tevékenységek továbbra is illegálisak. A szerzői jogok által védett anyagok torrentálása, vagy általában a szerzői joggal védett anyagok letöltése és streamingje továbbra is illegális tevékenység. Számos VPN-felhasználó egy VPN-hez fordul, hogy segítsen anonimnak maradni, hogy hatékonyan vegyenek részt illegális vagy jogilag szürke területű streaming tevékenységekben..

A VPN-szolgáltatás elrejti a szerzői jogok megsértése miatti tevékenységeket, de nem védi azokat a felhasználókat, akiket még VPN-szolgáltatás igénybevétele után is elkaptak. Számos szolgáltatás ugyanakkor fenntartja a nem naplózási irányelveket és az IP szivárgás elleni védelmet, hogy megelőzze azokat a helyzeteket, ahol a felhasználói identitás veszélybe kerülhet. Itt megtekintheti a legnépszerűbb VPN-fájlokat a kínzáshoz, és itt olvashat bővebben a kínzáshoz kapcsolódó jogi kérdésekről. 

About the author

Comments

  1. , azonban a VPN használata lehetővé teszi, hogy az internetes tevékenységek teljesen titkosak maradjanak. A VPN-szolgáltatások általában titkosítják az adatokat, amelyeket az eszközökről küldenek és fogadnak, így azokat nem lehet megfigyelni vagy megfejteni. A VPN-kiszolgálók általában különböző helyeken találhatók, és az adatok átvitele közben többször is átirányíthatók, így még nehezebb megfigyelni az internetes tevékenységeket. Mennyire biztonságosak a VPN-ek? A VPN-kiszolgáló internetszolgáltatója nyomon tudja követni a tevékenységemet? A VPN-szolgáltatások általában biztonságosak, és a legtöbb esetben az adatok titkosítása megakadályozza, hogy az internetszolgáltatók vagy mások megfigyeljék az internetes tevékenységeket. Azonban fontos megjegyezni, hogy a VPN-szolgáltatók általában naplózzák az adatforgalmat, és ezeket az adatokat a hatóságok kérhetik, ha bűncselekmény gyanúja merül fel. Ezért fontos olyan VPN-szolgáltatót választani, amely nem naplózza az adatforgalmat, vagy olyan országban található, ahol a hatóságok nem kérhetik ezeket az adatokat. Mi a helyzet a rendészeti kérésekkel? A VPN-szolgáltatók általában kötelesek együttműködni a hatóságokkal, ha bűncselekmény gyanúja merül fel, és rendészeti kérést kapnak. Azonban a legtöbb VPN-szolgáltató csak akkor adja át az adatokat, ha a hatóságok bírósági végzést vagy más jogi dokumentumot mutatnak be. Ha elrejthetem tevékenységemet egy VPN-sel, akkor törvényes-e ezt használni? A VPN használata teljesen törvényes, és sokan használják az internetes tevékenységeik titkosítására és védelmére. Azonban fontos megjegyezni, hogy az interneten végzett minden illegális tevékenység továbbra is illegális marad, függetlenül attól, hogy VPN-t használ-e vagy sem. Például a szerzői jogok által védett anyagok torrentálása a VPN használata közben nem törvényes. Kínzó és szerzői jogi kérdések A VPN használata lehetővé teszi az internetes tevékenységek titkosítását és védelmét, de nem mentesít a törvényi felelősség alól. Ha illegális tevékenységet végez a VPN használata közben, akkor továbbra is felelős lehet a törvény előtt. Ezért fontos megfontolni az internetes tevékenységek törvényességét, mielőtt VPN-t használna.

  2. A virtuális magánhálózatok, vagy VPN-ek valóban nagyon gyorsan terjednek, különösen az Egyesült Államokban, ahol az online felhasználók magánéletével kapcsolatos aggodalmak növekednek. A Comparitech által feltett kérdések, hogy a VPN legális vagy illegális, és hogy biztonságos-e használni, mindkettőre egyszerű válasz: IGEN. Azonban fontos figyelmeztetéseket is figyelembe kell venni. A VPN használata teljesen törvényes, de az interneten végzett minden illegális tevékenység továbbra is illegális marad, függetlenül attól, hogy VPN-t használ-e vagy sem. A VPN-ek évtizedek óta működnek, és alapvetően magán alagutak a számítógép és valahol másutt található szerver között. Az internetszolgáltató láthatja az összes internetes tevékenységet, amikor csatlakozik a hálózatához, de a VPN-szolgáltatások különféle módszereket biztosítanak a személyazonosságának biztosításához, miközben csatlakozik, így garantálva, hogy biztonságban maradsz és névtelenül. Összességében a VPN-ek használata biztonságos és törvényes, de fontos figyelembe venni a törvényes és etikai korlátokat.

  3. a VPN használata még biztonságosabbá teszi az online tevékenységet. A VPN-ek lehetővé teszik, hogy az interneten keresztül csatlakozzon egy másik számítógéphez vagy szerverhez, amely a VPN-szolgáltató által biztosított privát hálózaton keresztül történik. Ez azt jelenti, hogy az internetes forgalom titkosítva van, és az internetszolgáltató nem látja az Ön tevékenységét. Azonban fontos megjegyezni, hogy a VPN-szolgáltató látja az Ön tevékenységét, és ezért fontos, hogy megbízható szolgáltatót válasszon. Összességében a VPN használata törvényes és biztonságos, de fontos, hogy figyelmesen válassza ki a szolgáltatót, és ne használja illegális tevékenységre.

Comments are closed.