Az AIM megszűnt, próbálja ki ezeket a biztonságos alternatívákat

Az AIM megszűnt, próbálja ki ezeket a biztonságos alternatívákat


2017 decemberében az AOL Instant Messenger (AIM) teljes egészében leállt. Sokan szeretett, ez volt az első olyan platform, amely online azonnali üzenetküldést kínál, és élettartama több mint két évtizedig tartott. Sokan visszaemlékeznek a zavaró képernyőnevekre és a szüleik telefonvonalainak összekapcsolására, de természetesen minden jónak véget kell vetni. A többi üzenetküldő alkalmazással, amelyek középpontjában álltak, egyszerűen ideje volt felhívni a függönyt az AIM-korszakra.

Szerencsére számos más lehetőség jól felszerelt, hogy felváltja az AIM-et, mint mindenki kedvenc üzenetküldő rendszerét. Valójában az utóbbi évek folyamatos hanyatlása során számos kedvenc már felszínre került, köztük a WhatsApp, a Messenger és a Telegram. Noha ezeknek a rendszereknek a többsége az AIM biztonságánál nagyobb biztonságot nyújt, mindegyik saját maga előnyeivel és hátrányaival jár.

Ebben a bejegyzésben az AIM tíz alternatíváját tárjuk fel, és leírjuk, mit kínálnak. Mivel rendkívül komolyan vesszük az adatvédelmet és a biztonságot (és úgy gondoljuk, hogy neked is), külön hangsúlyt fektetünk az egyes platformok ezen szempontjaira. Lássunk neki!

Mit kell keresni az AIM alternatíváiban?

Mielőtt átnéznénk az ottani lehetőségeket, áttekintjük a legfontosabb dolgokat, amelyeket meg kell keresni, amikor kiválasztjuk az Ön számára megfelelőt..

Biztonság és magánélet

Az élen jár a biztonság és a magánélet. Amellett, hogy az első üzenetküldő alkalmazás volt, amely széles körű vonzerejét szerezte, az AIM büszke arra, hogy titkosított üzenetküldést kínál. Ennek ellenére naplózta a metaadatokat, például a bejelentkezési időt és a felhasználói IP-címet.

Mint minden mai alkalmazásban, szeretné tudni, hogy miként kezelik adatait. Nemcsak az üzenetküldő rendszereket fenyegeti a lehallgatás, hanem annak a veszélye is, hogy más személyes adatok rossz kezekbe kerülhetnek.

A legfontosabb dolog, amit meg kell vizsgálnunk, az, hogy a választott platform teljes körű titkosítást kínál-e. Ezzel a funkcióval csak a feladó és a fogadó tekintheti meg az egyes üzenetek tartalmát. Ideális esetben még az alkalmazás tulajdonosa sem tudja látni, mi ott van. Érdemes elolvasni a kis részletet, hogy megbizonyosodjon róla. Egyes alkalmazások végpontok közötti titkosítást hirdetnek, de valójában csak a média bizonyos formáit titkosítják, mások nem. Lehet, hogy például a szöveg és a képek titkosítva vannak, de nem hang- vagy videohívások.

Az üzenetek tartalma nem az egyetlen, amit meg akar védeni. Néhány szolgáltató naplózza a metaadatokat, például a feladó és a fogadó azonosítóit, valamint az egyes üzenetek küldésének idejét. Ha ezeket a fájlokat tárolják, akkor azokat harmadik fél számára átadhatják, vagy egyéb módon hozzáférhetnek hozzájuk. Ide tartozhatnak a bűnüldöző szervek, a hirdetők vagy a hackerek.

Néhány üzenetkezelő rendszer másik értékes értékes tulajdonsága, hogy nyílt forráskódúak. Ez azt jelenti, hogy bárki felülvizsgálhatja kódját, sőt az ipar biztonsági szakértői sok nagy szereplőt áttekintettek.

Népszerűség és praktikusság

A biztonság és a magánélet mellett sok más tényező befolyásolja a döntését, melyik a legjobb rendszer. Ha személyes használatra készült, akkor az egyik első kérdés, amelyet feltesz magának, kétségtelenül a következő: „Mit használnak a barátaim?” Ez azért fontos, mert a legtöbb alkalmazás megköveteli mind a feladó, mind a fogadó fiókját.

Sőt, meg kell győződnie arról, hogy a platformon van egy ügyfél, amely kompatibilis az Ön által használt eszközzel. Például néhányuk csak iOS és Android alkalmazásokat kínál, és nem használhatók asztali számítógéppel. Ugyanezen vonal mentén, ha hajlandó rendszeresen váltani az eszközök között, akkor tudnia kell, hogy a beszélgetések szinkronizálhatók-e közöttük.

Egyéb megfontolások

Végül, a különféle rendszerekhez olyan szolgáltatáscsomag tartozik, amelyet Ön fontosnak tarthat, vagy nem. Például, ha szeretsz megosztani videókat, akkor tudnia kell, hogy milyen típusú média támogatott. Egyes szolgáltatók különféle verziókat kínálnak üzleti vagy vállalati felhasználók számára további előnyökkel, például nagy fájlmegosztó kapacitással és konferenciahívásokkal. Ezen a megjegyzésnél költségeket is figyelembe kell venni. Noha a legtöbb személyes használatú szolgáltatás ingyenes, lehet, hogy díjat kell fizetnie a szolgáltatásban gazdag alternatívákért.

10 biztonságos alternatíva az AIM-hez

Számos üzenetküldő alkalmazás közül választhat, és a megfelelő alkalmazás valóban attól függ, hogyan fogja használni. Mint már említettük, a must-have szolgáltatások listájának tetején a végpontok közötti titkosítás található. A listában szereplő összes alkalmazásnak erre van szüksége. Ezen kívül mindannyian kínálnak valami kicsit különféle lehetőségeket. Vessen egy pillantást arra, hogy mire számíthat!

1. Jel

A Signal honlapja.

A Signal egy jól ismert és nagyra becsült ingyenes üzenetküldő szoftver a jó hírű Open Whisper Systems számára. A webhely honlapján ez a társaság büszkén mutatja be a híres bejelentő és a magánélet védelméért felelős képviselő, Edward Snowden támogatását..

Ennek az egyik nagy plusz az, hogy nyílt forráskódú. Ez azt jelenti, hogy bármely szakértő hozzáférhet a szoftverhez és felülvizsgálhatja annak kompetenciáját. Katonai titkosítást használ új AES kulcsokkal, minden üzenethez.

Az alkalmazások elérhetőek Android, iOS, MacOS, Windows és Linux rendszerekhez. Támogatják a szöveget, hangot, videókat, képeket, dokumentumokat és csoportokat. Az egyik praktikus szolgáltatás - amelyet nagyon sokan felkínálnak a listán - az, hogy meghatározott időközönként beállíthassa az üzenetek eltűnését. Ezenkívül minden beszélgetésnek van egy „biztonsági száma”, amely lehetővé teszi annak ellenőrzését, hogy a kapcsolattartó biztonságos-e.

2. WhatsApp

A WhatsApp webhely.

Nem kétséges, hogy a WhatsApp nyertes a népszerűség terén, 2017. július óta 1,3 milliárd felhasználóval rendelkezik. Ez az ingyenes alkalmazás, amelynek a Facebook tulajdonában van, ugyanazt a protokollt használja, mint a Signal 2016. áprilisa óta. azt jelenti, hogy ugyanolyan biztonságos.

Amint azt a WhatsApp adatvédelmi politikája körvonalazza, felhasználási és naplózási információkat gyűjt. Ez azt jelenti, hogy bár nem tudja olvasni az üzenetek tartalmát, tárolja a csatlakozási adatokat, beleértve az Ön IP-címét. Sőt, a legfrissebb tanulmányok arra utalnak, hogy a WhatsApp programjában sérülékenység tapasztalható, amely lehetővé teszi a hackerek számára, hogy privát csoportos beszélgetésekbe lépjenek. Bár a WhatsApp tagadja, hogy ez megvalósítható. Ráadásul nem a WhatsApp sebezhetőségei jelentenek első alkalommal a hírt.

Az alkalmazás tartalmaz hang- és videohívásokat, valamint szöveges, video-, kép- és hangüzeneteket. Beépített kamerával és hangrögzítővel rendelkezik, így a média küldéséhez nem kell alkalmazást váltania. A dokumentumok kapacitása 100 MB. A csoportos csevegések akár 256 fő befogadására is alkalmasak, és szinkronizálhatja a csevegéseket az eszközök között. Nevezetesen, az eszközök közötti szinkronizálás nem olyasmi, amelyet a Facebook másik üzenetküldő alkalmazás, a Messenger titkosított verziójával lehet végrehajtani..

A verziók elérhetőek Android, iOS, Windows, MacOS és Windows Phone rendszerekre. Ezenkívül a WhatsApp Weben keresztül elérheti a beszélgetéseket egy QR-kód beolvasásával a telefonján. A WhatsApp üzleti verziót kínál az Android számára, amely elsősorban a kisvállalkozások tulajdonosai felé irányul.

3. Távirat

A távirat honlapja.

A Távirat jelenleg híreket jelenít meg a kriptovaluták piacáról. De jóval azelőtt elismerték egy biztonságos és széles körben használt ingyenes üzenetküldő rendszer létrehozójaként.

Az alkalmazás fellebbezései között szerepel a könnyű használat és az eszközök közötti szinkronizálás képessége. Különféle típusú médiumokat képes kezelni, beleértve fényképeket, videókat és fájlokat. Az üzleti környezetben potenciálisan felhasználható, akár 75 000 tagú csoportok létrehozására. Az üzeneteket időzítő segítségével elpusztíthatja, vagy adathordozókat tárolhat a felhőben. Az alkalmazások elérhetőek Android, iOS, Windows Phone, Windows, MacOS és Linux rendszerekhez, vagy pedig az interneten keresztül jelentkezhetnek be.

A biztonságot illetően a Telegram azt állítja, hogy „biztonságosabb, mint a tömegpiaci hírvivők, mint például a WhatsApp és a Line”. Ez kissé hangzik. Biztosítja a végpontok közötti titkosítást, de alapértelmezés szerint nem. A „biztonságos csevegés” funkciót kell használnia, majd elveszíti az eszközök közötti szinkronizálás lehetőségét.

4. Ceerus

A Ceerus weboldala.

Az Egyesült Királyságban az SQR Systems a Ceerust vállalkozási és állami ügyfelek számára forgalmazza, tehát ez valójában nem egyéni felhasználók számára ajánlott. Ez azonban biztonságos. Teljes körű titkosítást kínál a hang-, video- és üzenetküldéshez, és az Egyesült Királyság kormányának által jóváhagyott Mikey-Sakke-t használja a kulcskezeléshez. Annak ellenére, hogy az Egyesült Királyság kormánya nemrégiben kérte, annak jóváhagyása nem feltétlenül a legmegfelelőbb pont.

A Ceerus másik fő jellemzője a tömörítés használata a megbízhatóbb szolgáltatás biztosítása érdekében. Ezzel nem szabad megtapasztalnia a késéssel kapcsolatos problémákat, amelyekkel sok más hang- és videószolgáltatás sújtja.

Használhatja az iOS és Android számára elérhető ingyenes szabványos alkalmazást, vagy fizethet licencdíjat, és létrehozhat saját, az üzleti igényeinek megfelelő egyedi alkalmazást..

5. Pryvate

A Pryvate honlap.

A Pryvate állítása szerint „az egyetlen teljesen biztonságos mobil titkosítási alkalmazásplatform, amely lehetővé teszi az üzleti és személyes kommunikáció számára, hogy magántulajdonban maradjanak és feltörésektől mentesek legyenek.” A ZRTP protokollt alkalmazta, amelyet a PGP alkotója, Phil Zimmerman fejlesztett ki, és amelyet a Silent Circle használ (lásd alább) ).

A Pryvate azt állítja, hogy semmilyen kommunikációt nem tart nyilván, mivel nincs hozzáférése semmilyen információhoz. A Pryvate használatával az üzenetek, a képek és a hanghívások ingyenesek. Ha videohívást szeretne hozzáadni, akkor 5,62 dollárba (3,96 GBP) kerül havonta. Ez a terv más funkciókat is tartalmaz, például a privát e-maileket és a biztonságos fájlátvitelt és -tárolást.

6. Csend

A Silence webhely.

A Silence (korábban SMSSecure) egy másik nyílt forráskódú szoftver, amely végpontok közötti titkosítást kínál. A WhatsApphoz hasonlóan elfogadta a Signal titkosítási protokollt. A Csend nem gyűjt és továbbít személyes információkat. Csak a névjegyeket olvassa, de soha nem továbbítja azokat az eszközről.

Jelenleg ez az alkalmazás elérhető az Android számára, és csak SMS / MMS üzenetküldésre használható. Ez távol van sok versenytárstól, amelyek multimédiás üzenetküldést és hívásokat, valamint más integrált szolgáltatásokat kínálnak. A plusz oldalon ingyenes, de elfogadja a bitcoin adományokat.

7. Néma telefon

A Csendes telefon információ oldal.

A Silent Circle talán legismertebb zászlóshajója, a Blackphone, egy okostelefon, amelyet teljes egészében az adatvédelem szem előtt tartásával építettek ki. Ugyanez a vállalat biztonsági menedzsmentet kínál a Silent Manage és a Silent Phone nevű biztonságos üzenetküldő rendszer formájában.

Alkalmazások érhetők el iOS-re és Android-ra, valamint a Silent OS-re (a Silent Circle saját Android-alapú szoftvere).

Ez az alkalmazás lehetővé teszi szöveges üzenetek küldését, valamint hang- és videohívások kezdeményezését, beleértve a konferenciahívásokat akár hat emberrel. Legfeljebb 100 MB méretű fájlokat küldhet és fogadhat. Tartalmaz egy égetési funkciót, amely azt jelenti, hogy választania kell az üzenetek törlésekor.

Ez egy szilárd lehetőség azok számára, akik a legmagasabb szintű adatvédelmet keresik, de árnak adódik. Havonta 9,95 USD (7,00 GBP), akkor mérlegelnie kell, ha alacsonyabb költséggel vagy ingyenes opcióval tud fizetni..

Mielőtt továbbmennénk, van még egy dolog, amit ez kínálhat. Kiegészítőként a Csendes telefon szokásos hívásokhoz történő használatát választhatja. Ez azt jelenti, amikor hívja a mobil vagy vezetékes számokat; a hívás vége titkosítva lesz, így nem kell aggódnia a hallgatás miatt.

8. Wickr

A Wickr weboldala.

A Wickr az Ön igényeitől függően három messenger terméket kínál. Van egy Wickr Me egyéni használatra, Wickr Pro vállalkozások számára, és Wickr Enterprise nagyobb méretű vállalatok számára. Az első ingyenes, és az üzleti verziók havonta 25 dollárral (17,60 GBP) kezdődnek. Kompatibilis az iOS, Android, Windows, Mac és Ubuntu alkalmazásokkal.

A Wickr end-to-end titkosító szoftvere nyílt forrású és nyilvános áttekintésre elérhető. Valójában az információbiztonsági szakértők validálták. Az adatvédelmi politika kifejezetten kijelenti, hogy nem tárol metaadatokat, így soha nem kell aggódnia az információk kiszivárgása miatt.

A listán szereplőkhöz hasonlóan ez az alkalmazás önpusztító funkcióval is rendelkezik, amelyet ez a szolgáltató „tartósan rövid időtartamúnak” nevez. Ez lehetővé teszi az üzenetek és fájlok hozzáférhetőségének idejének ellenőrzését. A Wickr tökéletes előre és hátra titoktartással működik, így a felhasználói tartalomhoz sem férhet hozzá. Minden üzenet vagy hívás új kulcsot generál.

A Wickr Pro további funkciókat kínál. Biztosítja a kapcsolat hitelesítését, amely figyelmezteti a felhasználókat, ha egy névjegy ellenőrizetlenné válik. Biztonságos helyiséggel rendelkezik, és lehetővé teszi az 5 GB-os fájlok megosztását.

9. Messenger

A Messenger információs oldala.

A Telegramhoz hasonlóan, az alapértelmezett beállításokat használva, a Facebook Messenger sem végpontból van titkosítva. Ehelyett bekapcsolhatja a „Titkos üzenetek” nevű funkciót, amely biztosítja az üzenetek védelmét a lehallgatás ellen. Mivel a titkosítás eszközszinten történik, nem fogja tudni megtekinteni a titkos üzeneteket több eszközön. Mi több, a csoportos üzenetküldés a végpontok közötti titkosítással nem támogatott.

Ha nem manuálisan kapcsolja be a titkos funkciót, akkor az összes üzenetet a Facebook szerverein tárolják. Ennek ellenére, 2017. április óta 1,2 milliárd felhasználóval élvezheti, hogy a barátok ezt az ingyenes alkalmazást kényszerítik rá. Az alkalmazások letölthetők iOS, Android és Windows Phone rendszerekre, az üzenetek pedig online elérhetők.

10. Threema

A Threema weboldal.

A Threema valószínűleg az egyik legkiemelkedőbb rendszer ebben a listában a kínálat szempontjából. A felszínen a többihez hasonló, mivel titkosítja az üzeneteket, hanghívásokat, csoportos csevegéseket és fájlokat..

Az alkalmazás egyik legnagyobb felhívása az, hogy véletlenszerű Threema ID-t hoz létre. Nem kell telefonszámot vagy e-mail címet csatolni ehhez, kivéve, ha azt akarja, hogy az emberek könnyen megtaláljanak téged. Más információk, például a csoportok és a névjegyzékek csak a felhasználó eszközén találhatók, és az üzeneteket a kézbesítés után azonnal törlik. Nem gyűjt metaadatokat.

A Threema kriptográfiai könyvtár nyílt forráskódú és felülvizsgálatra elérhető. A platform iOS, Android és Windows Phone operációs rendszerekkel használható, a Threema Web pedig azt jelenti, hogy bármikor online megtekintheti az üzeneteket. Ha üzleti vállalkozást keres, akkor van egy Threema Work, amely havonta 1,40 CHF (1,48 USD USD vagy 1,04 GBP) áron kezdődik..

Ezek a platformok minden bizonnyal meghaladják az AIM képességeit. Valószínű, hogy már kipróbáltál néhányat magadnak. Ezen hálózatok nagy része idővel megváltozik, főleg, amikor a kormányok új szabályokat vezetnek be a magánélet védelmére és megfigyelésére vonatkozóan.

Mint ilyen, fontos lépést tartani az adatbiztonság világában zajló eseményekkel, és kézzel válassza ki az Ön számára megfelelő üzenetküldési lehetőséget. Barátainak vagy kollégáinak vonakodnak követni a példát? Most fel van fegyverezve minden információt, amire szüksége van rá, hogy rákapcsolódjon a váltásra!

Tippek a kommunikáció biztonságának és magánéletének megőrzéséhez

A biztonságos üzenetküldő rendszer keresése mellett néhány további dolgot megtehetsz a kommunikáció biztonságának és magánéletének megőrzése érdekében:

  • Használjon VPN-t: A VPN titkosítja a forgalmat, és egy közvetítő kiszolgálón továbbítja. Ez azt jelenti, hogy tevékenységét már nem tudja nyomon követni sem az IP, sem harmadik felek. Rengeteg ingyenes lehetőség áll rendelkezésre, bár a fizetett tervek általában jóval magasabb szintűek, és nem fogják visszavonni ennyit.
  • Titkosítsa az e-mailjét: Még ha üzenetküldő rendszereket is használ kommunikációhoz, nagy valószínűséggel másoknak használ e-maileket. Az e-mail titkosítása becsavarja annak tartalmát oly módon, hogy még elfogott is csak a kívánt vevő számára tudja olvasni..
  • Használjon erősebb jelszavakat: Olyan sok jelszóval, amelyre emlékezni kell, csábító ugyanazokat vagy könnyen megjegyezhető hitelesítő adatokat használni. Nyilvánvaló, hogy ez veszélyezteti számlájának biztonságát. Érdemes létrehozni erős jelszavakat, és esetleg egy jelszókezelőt is használhat a nyomon követéshez.
  • Az utazás során kövesse a bevált gyakorlatokat: Függetlenül attól, hogy internetes kávézót használ, vagy utazás közben hozzáfér a nyilvános wifi-hez, a kommunikáció veszélyben van. A biztonság és a magánélet fokozása érdekében kövesse a bevált gyakorlatokat. Ez nemcsak a külföldi utazásokra vonatkozik; még a wifi használata a helyi Starbucks-nál is veszélyeztethetné téged.

Szövegezés”Című Keith Roper licenc alatt CC BY 2.0

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

42 − 35 =