Hogyan törölje magát az internetről

Hogyan törölje magát az internetről

Szeretné távolítani adatait a digitális világtól? Egy kínos pillanat vírusosnak bizonyult, vagy rossz csoportot provokált a közösségi médiában? Lehet, hogy a legfrissebb hírek átgondolták online jelenlétüket, és jobban ellenőrzik a magánéletét. Az online jelenlét teljes törlése nem könnyű; a személyes adatok gyűjtésének és nyomon követésének gyakoriságának köszönhetően bizonyos információkat lehetetlen eltávolítani. Például, ha az Ön adatai a sötét interneten vannak, az információk levonásához rendészeti intézkedéseket kell igényelnie.

Szerencsére azonban különbség van a teljes internetes törlés és a nehezen megtalálható között. Ha nehezebb online megtalálni, minimalizálhatja a nyilvános szembe való kitettségét. Itt található egy "csináld magad" útmutató az online jelenlét tisztításához és megtisztításához.

Figyelem!

Vegye figyelembe, hogy bizonyos körülmények között az online nyilvános információ hiánya jelezhet ön ellen. Például az emberi erőforrás igazgatók és a vállalati toborzók gyakran felkérik a potenciális jelölteket, mielőtt felveszik őket. Ha nem talál nekik semmit, akkor az nem az Ön javára működhet. Ha ez a helyzet, fontolja meg stratégiai stratégiáját azzal, ami megmarad és mi történik. Töltse fel azokat az információkat, amelyeket a toborzók látni szeretnének, és tartsa a professzionális profilokat, például a LinkedIn-t könnyen elérhetővé.

1. Vágja le azokat a közösségi média-fiókokat

Ön a Facebookon, a Pinterest, a Instagram, a LinkedIn vagy a Twitter? Ha igen, akkor először a ház takarításával és a fiókok törlésével fog kezdeni. Ha csak egy, kettő vagy három van, ugorj be jobbra; négy vagy annál több, és érdemes lehet egy ellenőrzőlista létrehozása. Sajnos a közösségi média-fiókok és az online szolgáltatások esetében nincs egyetemes „törlés” folyamat. Az egyes szolgáltatókat önállóan kell felkeresnie, hogy megismerjék azok folyamatát.

Lásd még: 
Hogyan lehet megakadályozni, hogy a Facebook nyomon kövesse az internetet
15 tipp a biztonság és a magánélet megerősítéséhez a Facebookon
A végső útmutató az Instagram adatvédelméhez

A közösségi média-fiókok törlésének egyszerűbb módjai:

  • Először fontolja meg az adatok biztonsági mentését. Bármilyen szép fénykép, különleges kívánság vagy érdekes vita, amelyet meg akar tartani? Ha a szolgáltatónak lehetősége van az információk vagy média letöltésére, akkor használja azokat. Töltse le képeket, készítsen képernyőképeket, exportálja a megőrizni kívánt kapcsolatokat, kivéve, ha tudja, hogy máshol mentette őket.
  • Ellenőrizze a nyelvet a folyamat során, és ellenőrizze, hogy valóban eltávolította-e a profilját. Például a Facebook különbséget tesz „Törlés” és „Deaktiválás”. A Facebook csak a „törölt” fiókokat távolítja el. Ha "deaktiválja" fiókját, az összes információ mentésre kerül, amennyiben úgy dönt, hogy a jövőben újraaktivál.
  • Vegye figyelembe a fiók törlésekor kapott üzeneteket. Törli-e a szolgálat fiókját 24 órán belül, egy héten vagy egy hónap elteltével? Néhány vállalat nem törli automatikusan, hogy elkerülje a felhasználók kéréseit, akik meggondolják magukat vagy elfelejtettek biztonsági másolatot készíteni. Javasolja-e a webhely az Ön részéről más tevékenységet, például az alkalmazás törlését az eszközről?
  • A folyamat felgyorsítása érdekében törölje az ön oldalán található lehetőségeket. Ha tudja, hogy fiókja további 30 napig fennmarad, törölhet bizonyos információkat korábban. Légy tudatában annak, hogy bizonyos adatoknak, például e-mailnek és névnek, meg kell maradniuk, amíg a szolgáltatás nem törli őket.
  • Fontolja meg a webhely Általános Szerződési Feltételeinek gyors ellenőrzését. Egy jó TOS meghatározza az elvárásokat arra vonatkozóan, hogy mikor áll rendelkezésre információ törölve, és meg kell adnia, ha az információ nem tisztítható. Vegye figyelembe, hogy bizonyos esetekben előfordulhat, hogy nem tudja megsemmisíteni az információkat. Előfordulhat, hogy a szolgáltatást bizonyos adatoknak a jogi megőrzési követelmények részeként kell megőriznie.
  • A kezdeti kérések után tartsa szemmel a számlákat. Ha 30 napon belül nem történt intézkedés, és az Ön adatai továbbra is fennállnak, kövesse nyomon. Kérését egyszerűen helytelenül helyezhette el!

2. Törölje az összes többi online fiókot, beleértve a vásárlást és az online eszközöket

Van valaha ajánlat egy elemre az eBay-en? Vásárol az Amazon-on, vagy rendszeresen olvassa el cikkeket a Wired Magazine online előfizetésén keresztül? Ezek a webhelyek nyomon követik, amit online vásárolnak és néznek meg, és ezeket az adatokat későbbi célokra használják fel, gyakran harmadik felek hirdetéseiben..

Készítse el a használt online webhelyek és szolgáltatások listáját, és törölje a lehetséges fiókokat. Akárcsak a közösségi média oldalain, ez egyes fiókok számára könnyebb lesz, mint másoknál. Lehet, hogy egy gombnyomással törölheti fiókját, vagy kapcsolatba kell lépnie a szolgáltatóval. Ne lepődj meg, ha egy szolgáltató megkérdezi személyazonosságának igazolását. Végül is az online webhelyeknek és szolgáltatásoknak meg kell védeniük magukat a csalóktól.

Míg az online szolgáltatások fiókjainak törlése nehéz választás lehet, ha gyakran használ webhelyeket, amikor online adatai vannak, minden bit számít. Ne feledje, hogy minél több fiókot hagy nyitva, annál kevesebb az online jelenléte.

3. Keressen névre, e-mailre, telefonra és címre

Nyissa meg a Google-t, és végezzen keresést a neve alapján, idézetekben. Ezt követően keresse meg e-mail címét, otthoni címét és személyes telefonszámát, majd próbálja meg újra más keresőmotorokkal. Fontolja meg más népszerű szolgáltatások - például a DuckDuckGo, a Bing, a Yahoo és a Dogpile - áttekintését, amelyek eltérő eredményeket eredményezhetnek. Ezek a keresések megmutatják, milyen személyes adatai vannak könnyű megtalálni. Ne lepődj meg, ha olyanokat találsz, akik megosztják a nevét; valóban egy hatalmas világ van odakint!

Azt is ellenőrizheti haveibeenpwned.com hogy megtudja, vajon az adatait sértették-e az adatok jelentős megsértése.  Bár nem lesz képes eltávolítani a kiszivárgott információkat, képet ad arról, hogy mi elérhető a sötét interneten.

4. Vegye fel a kapcsolatot a webhelytulajdonosokkal, és kérje meg, hogy töröljék az Ön adatait

Míg egyes webhelyek lehetővé teszik, hogy bejelentkezzen és törölje adatait, más webhelyek nagyobb erőfeszítéseket igényelhetnek. Lehet, hogy közvetlenül kapcsolatba kell lépnie a webhely tulajdonosával, és hivatalos kérelmet kell benyújtania. Ellenőrizze, hogy a webhely segítséget nyújt-e az adatok eltávolításához, és ha nem létezik ilyen szakasz, keresse meg, hogyan lehet kapcsolatba lépni a felelős vállalkozással vagy magánszeméllyel.

Néhány tanács az eléréskor:

  • Mindig udvarias és profi.
  • Ismerd a jogaidat. Attól függően, hogy hol tartózkodol és a tulajdonos tartózkodik, az adatok eltávolítása jogi szempontból elsőbbséget élvezhet.
  • Kerülje a mellékletek vagy linkek küldését más webhelyekre. Az online hackelés jellege miatt sok webmester óvatosnak tartja a korábban ismeretlen e-mailekből származó mellékleteket vagy linkeket. Vannak olyan spamszűrők, amelyek a gyanús üzeneteket azonnal karanténba helyezik.
  • Kövesse nyomon. A webhelyek tulajdonosai, mint mindenki más, elfoglalhatnak és elfelejthetnek; az e-mail elveszett a szokásos véletlenszerű keverés során. Az is lehetséges, hogy a webhelyen található kapcsolattartási e-mailt csak naponta vagy hetente ellenőrzik. Ha egy hét után még nem hallottál vissza, vegyen mély lélegzetet, maradjon profi, és nyújtsa ki újra.
  • Soha ne fenyegesse a webmestert vagy a webhely tulajdonosát. Nemcsak nincs garancia arra, hogy az ilyen taktika működni fog, de valójában vissza is tüzhetnek. Kommunikációs adatait el lehet helyezni a közösségi médiába, és még lehetetlenné tehetik azok eltávolítását.
  • Pontosíts. A kéréseinek tartalmaznia kell a törölni kívánt információkat tartalmazó weboldalak URL-jét. Adja meg, hogy mely információkat törölje.

5. Távolítsa el magát az elavult keresési eredményekből

Néha még azután is, hogy eltávolította adatait egy weboldalról, továbbra is megjelenik a keresési eredmények között. Mi ad? Ebben az esetben a keresőmotor hosszú idő után az oldal szerkesztése után kihúzhatja az oldal „gyorsítótárát”. Ehhez eszközre van szüksége: lásd a „Régi információ eltávolítása a Google számára”, vagy a „Bing tartalom eltávolító eszköz” című részt. Sajnos előfordulhat, hogy nem minden oldal törölhető: jogi okok miatt lehet, hogy a keresőmotornak meg kell tartania a gyorsítótárat. Ha azonban elkötelezte magát az online adatok törlése mellett, az elavult keresési eredmények eltávolítása minden bizonnyal megéri.

6. Ellenőrizze az internetes archívumot és az útvonalat

2001-ben néhány levéltár megkísérelte elindítani az internetet. A tudósok számára készült eszközként a Wayback Machine most 25 petabájtnyi adatot tartalmaz. Ez az eszköz személyes információkat is tartalmazhat az archívumában, ha az információ valaha is nyilvánosan hozzáférhető volt-e egy weboldalon, ideértve a bezárt webhelyeket is. Kereshet az internetes archívumban a https://archive.org/advancedsearch.php címen, és kapcsolatba léphet a csoporttal az [email protected] címen az információk eltávolításához..

7. Ellenőrizze nemzetének adatvédelmi törvényeit

Az adatvédelmi törvények országonként és tartományonként különböznek, és néhányuknak nagyobb súlya van, mint másoknak. Lakhelyétől függően a törvény támogathatja a törlés iránti kérelmeit és követeléseit. Ha a Az Európai Unió személyes adataira az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) vonatkozik., amely magában foglalja a törléshez való jogot („a megfeledkezéshez való jog”) a 17. cikket. A kaliforniai fogyasztói adatvédelmi törvény, amely 2020-ban lép hatályba, hasonló rendelkezést tartalmaz. A törvényjavaslat 1798.105. Szakasza kimondja:

„A) A fogyasztónak jogában áll kérni, hogy a vállalkozás töröljön minden, a fogyasztóval kapcsolatos személyes információt, amelyet a vállalkozás összegyűjtött a fogyasztótól.”

Tudja meg, melyek az Ön országa vagy államának adatvédelmi törvényei. Ha a GDPR, CCCPA vagy hasonló törvény alkalmazandó, forduljon segítségért a regionális adatvédelmi biztoshoz vagy irodához. Lehetséges, hogy hivatalos panaszt nyújt be, ahol a vállalkozásnak igazolnia kell a megtagadás megtagadásának jogi indokait, vagy nagymértékű pénzbírsággal kell számolnia..

Lásd még: Mi a fogyasztói adatvédelmi törvény?

8. Az online eltávolító webhelyek előnyei és hátrányai

Amint eltávolítja a webhelyek adatait, valószínűleg olyan webhelyekkel fog futni, amelyek felajánlja, hogy elindítják vagy befejezik a folyamatot az Ön számára. Díj ellenében ezek a szolgáltatások keresik az interneten az Ön adatait, és megsemmisítik, amit tudnak, időmegtakarítási alternatívát kínálva a „csináld magad” megközelítéshez. Az eszközök, mint például, határozott előnyei vannak Törölj ki és Deseat.me: az időmegtakarítás mellett jobb keresési funkciókkal is rendelkeznek, és többet találnak, mint amennyit önmagában tud.

Az online eltávolító webhelyek használatának hátrányai a költségek és a bizalom szempontjából jelentkeznek. A hírnév-kezelő szoftver drágulhat, főleg mivel a szolgáltatásnak valószínűleg többször is futnia kell. Miután a másodpercre felvetették az információkat az interneten, egyes webhelyek előfizetéseket kínálnak, hogy segítsék az egészet.

A törlési webhelyek használatának másik vonzereje az, hogy előbb nekik kell megadnia személyes információkat. Az online törlési eszközök úgy működnek, hogy megkeresi az Ön által megadott információkat, és kéri, hogy más webhelyekről töröljék azokat. Ez a bizalom kérdésén nyugszik: ha egy vállalkozásomnak átadom az adataimat, hogy eltávolítsam az internetről, honnan tudhatom, hogy maguk nem tárolják vagy értékesítik az információkat? Mint minden üzleti kategória, mindig vannak jó és rossz játékosok. Ha úgy dönt, hogy online törlési szolgáltatást használ a terv részeként, ellenőrizze a hírnevét, és feltétlenül olvassa el a Szolgáltatási feltételeket.

9. Törölje a fiókjához való regisztrációhoz használt e-mailt

Fontolja meg az e-mail cím törlését, amelyet az online fiókjához való regisztrációhoz használt, és hozzon létre egy újat a barátok, a család és a munka számára. Ez megnehezíti Önt. Számos adattudós például a közös területeket - például az e-maileket - vizsgálja, hogy egynél több adatbázist azonosítson. Az e-mail törlése azt jelenti, hogy van még egy adatelem, mellyel nem lehet azonosítani.

10. Módosítsa a böngésző beállításait és szokásait

Gratulálunk! Törölte a fiókját, végrehajtott néhány keresést, és képes volt eltávolítani a személyes információkat az online hozzáférési pontokról. Most, hogy így maradjon. Ahhoz, hogy láthatatlan maradjon az interneten, figyelmeztetnie kell és kerülnie kell az adatokat, amikor csak lehetséges.

Miután kitisztult az információs weboldalakon, kezdje el újból az adatvédelem jobb szokásaival. Nézze meg az Ön által használt böngészőt és keresőmotorokat: mi a jó hírnevük a felhasználói adatvédelem felé?  Van-e olyan bővítmény, amelyet hozzáadhat böngészési szokásaihoz, például a Ghostery és a Https visur. Lehet, hogy fontolja meg a VPN használatát az internetkapcsolat részeként, vagy Tor, ha technikailag hozzáértőbb vagy. Ezek a technológiák elrejthetik személyazonosságát a weboldalaktól és a böngészési tevékenységeket az internetszolgáltatóktól.

Mindannyian időnként el akarjuk kerülni a nyilvánosság előtt tartózkodást, de az internet új típusú nyilvános nyilvántartássá vált, amelyet nem mindig tudunk ellenőrizni. Ez az oka annak, hogy az Európai Unió országai és Argentína harcoltak „Az elfelejtés joga”, és az adatvédelmi képviselõk hasonló törvényeket érveltek más országokban. Egyelőre az egyének feladata, hogy figyelemmel kísérjék a megtalálható oldalakat, és éber legyenek azért, hogy megakadályozzák több információ rendelkezésre állását.

Lásd még: A Google azon alternatívái, amelyek tiszteletben tartják az Ön személyes adatait 

Gerd Altmann „Pánik gombja” alatt engedélyezett CC 2,0-ig

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

30 − 28 =

Adblock
detector