Internet szolgáltatója láthatja böngészési előzményeit; itt lehet megállítani

Hogyan lehet leállítani az internetszolgáltató követését?

Az internetszolgáltatók (ISP-k) láthatnak mindent, amit online végeznek. Figyelemmel kísérhetik például a meglátogatott webhelyeket, mennyi időt költenek rájuk, a megtekintett tartalmat, a használt eszközt és a földrajzi helyét. Attól függően, hogy hol tartózkodsz a világon, ezt az információt különféle célokra használják fel, ideértve egy harmadik fél hirdetőinek történő eladásra szánt fogyasztói profil készítését vagy az online cenzúra bevezetését a kormányok nevében..

Szerencsére van egy egyszerű megoldás VPN formájában, vagy virtuális magánhálózat. Ez titkosítja az eszközre és onnan futó összes internetes forgalmat, és egy közvetítő kiszolgálón keresztül alagútba hozza azt. Ez azt jelenti, hogy olvashatatlan az internetszolgáltatónak vagy bárki másnak, aki szippant az ön tevékenységével kapcsolatban, például hálózati rendszergazdák, kormányzati ügynökségek vagy hackerek.

A VPN előnye, hogy elrejti az Ön IP-címét, és helyettesíti egy másikval a választott helyről. Ez azt jelenti, hogy megkerülheti a földrajzi korlátozásokat az olyan webhelyeken, mint például a streaming szolgáltatásokat, a szerencsejátékokat, a szerencsejátékokat és más oldalakat kínáló webhelyek.

Ebben a bejegyzésben kiderítjük a legjobb VPN-t, amely megakadályozza a tevékenység követését, és hogyan állíthatja be. További magyarázatot adunk arról, hogy az internetszolgáltatók és mások miért követik az Ön tevékenységét, és miért szeretné megállítani őket.

A legjobb VPN az ISP-követés megállításához: ExpressVPN

ExpressVPN2023. január

Elérhető alkalmazások:

  • PC
  • Mac
  • IOS
  • Android
  • Linux

Weboldal: www.ExpressVPN.com

Pénzvisszafizetési garancia: 30 NAP

ExpressVPN az iparág legjobb VPN-je számos okból. Büszkélkedhet egy nagy, több mint 2000 szerverrel rendelkező, 94 országot felölelő hálózattal, tehát nem lesz problémája a megfelelő helyen található szerver megtalálásával. Az összes kiszolgáló a sebességre van optimalizálva, így nem tapasztalható észlelhető lelassulások a böngészés, a HD video streaming vagy a letöltés során..

Ez a szolgáltatás az osztály legjobb besorolását kínálja, beleértve a 256 bites titkosítást és a tökéletes előremeneti titkot. DNS szivárgás elleni védelemmel és megszakító kapcsolóval együtt biztosítja, hogy a forgalom soha nem hagyja el a titkosított alagutat, és olvashatatlan marad az internetszolgáltató számára..

Az ExpressVPN lehetővé teszi legfeljebb három eszközt csatlakoztasson egyszerre. Van alkalmazásai Windows, MacOS, Linux, iOS és Android számára. Még az otthoni útválasztókhoz is konfigurálható, így otthonában minden internethez csatlakoztatott eszköz biztonságban van.

Próbáld ki kockázat nélkül: Itt kaphat 3 hónap ingyenes egy éves ExpressVPN tervet. Ráadásul ez a szolgáltató 30 napos pénz-visszatérítési garanciát kínál minden tervre, így kipróbálhatja kockázatmentesen, és teljes visszatérítést kaphat, ha elégedetlen..

  Internet cenzúra 2023: Az internetes korlátozások globális térképe

Az ExpressVPN-ről részletesebb ismertetőnkben tudhat meg többet.

Hogyan használhatunk VPN-t az internetszolgáltatók figyelésének megakadályozására?

Noha a VPN kicsit bonyolultnak tűnhet, az első használatával valójában nagyon egyszerű. A VPN beállítása:

  1. Válasszon olyan VPN-szolgáltatót, amely az Ön igényeinek megfelelő szolgáltatást kínál. Az ExpressVPN-t ajánljuk, de a CyberGhost és a NordVPN két kiváló, olcsó alternatíva.
  2. Nyújtsa be fizetését és jegyezze fel új felhasználónevét és jelszavát.
  3. Keresse meg eszközéhez a megfelelő letöltést a VPN-szolgáltató webhelyén, és futtassa a telepítést. Legtöbbjük rendelkezik asztali kliensekkel Windows és MacOS, valamint mobilalkalmazások Android és iOS rendszerekhez.
  4. Indítsa el az asztali klienst vagy a mobilalkalmazást, jelentkezzen be, és csatlakozzon a VPN-kiszolgálóhoz. A kiválasztott szerver elhelyezkedése az Ön egyedi igényeitől függ. Például, a gyors böngészés érdekében érdemes lehet csatlakozzon egy földrajzilag közeli szerverhez. Az USA Netflix könyvtár feloldásához elengedhetetlen egy amerikai szerver.
  5. Most már szörfözhet az interneten, mint általában, de az internetszolgáltató nem fogja tudni figyelni a forgalmat.

Vegye figyelembe, hogy sok szolgáltató az indítási lehetőségeket az alkalmazásbeállításokban tartalmazza. Például előfordulhat, hogy a készülék minden indításakor csatlakozhat a VPN-hez. Így biztosíthatja, hogy az internetszolgáltatónak soha ne legyen adat naplózni.

Használhatom-e egy ingyenes VPN-t az Internet szolgáltatóm tevékenységének nyomon követésére?

Lehet, hogy csak az egyik gonoszkal kereskedik a másikért. Bár rengeteg ingyenes VPN-szolgáltatással találkozik, ezek általában nem érik meg a második pillantást. Különféle okok miatt lehet ez a helyzet, mind biztonsági, mind gyakorlati szempontból.

Ingyenes VPN szolgáltatások jól ismert a felhasználói tevékenységek nyomon követése érdekében, pontosan ezt akarja elkerülni. Az adatok felhasználásával profilokat készítenek és eladják a legmagasabb ajánlatot nyújtó személyeknek. Még akkor is, ha nem vesznek részt ebben a gyakorlatban, akkor valószínű, hogy el kell viselnie a hirdetéseket, amelyeket maga a VPN küld fel a meglátogatott webhelyekre. Ez messze nem a legrosszabb. Néhány ingyenes VPN egyáltalán nem titkosítja az Ön forgalmát, mások rosszindulatú programokat tartalmaznak. Az egyik szolgáltató még eltérítette a felhasználók tétlen sávszélességét, és botnet létrehozására használta fel.

Mintha a gyenge biztonság nem elég rossz, a dolgok nem sokkal jobbak a teljesítmény oldalán. Az ingyenes VPN-ek általában rendelkeznek nagyszámú felhasználó korlátozott számú kiszolgálón igényel helyet. Ez a szerverhez és a megbízhatatlan kapcsolatokhoz való csatlakozási sorokhoz fordul. Valószínűleg el fogja viselni a lassú oldalbetöltést böngészés közben és pufferelés közben a streaming során.

Mindent összevetve, csak akkor van értelme egy megbízható, fizetett szolgáltatót választani, amely biztonságos és megbízható szolgáltatást nyújt Önnek.

Miért követi nyomon az internetszolgáltatók tevékenységét?

Sok felhasználó számára normálisnak tűnik, hogy az internetszolgáltatók láthassanak mindent, amit online csinálnak. Lehet, hogy azt is feltételezi, hogy információkra van szüksége az internetes forgalmáról annak érdekében, hogy elsősorban a szolgáltatást nyújthassa Önnek. De nem erről van szó.

Akkor miért akarja az internetszolgáltató látni böngészési előzményeit? Nos, van néhány lehetséges ok. Nem számít hol található, ezek közül egy vagy több szinte biztosan játékban lesz:

  Az SBS On Demand (Ausztrálián kívüli) nézése VPN segítségével

Adatmegőrzési törvények

Néhány országban a kötelező adatmegőrzési törvények előírják, hogy az internetszolgáltatóknak nyomon kell követniük és rögzíteniük kell a felhasználókkal kapcsolatos konkrét adatokat. Ide tartoznak a meglátogatott webhelyek, az e-mailek, az üzenetek, a keresések, a hely és az operációs rendszer. Az információt különféle okokból lehet felhasználni, de a kormányok gyakran azt állítják, hogy a bűnüldözés speciális okokból, például terrorizmusellenes kezdeményezésként használja fel..

Hirdető

A mai világban az adatok dollárnak felelnek meg, gyakran célzott hirdetések formájában. Ha egy társaság ismeri az Ön böngészési szokásait, szinte bármit meg tud számolni az életedben, attól kezdve, amikor bankot készít, vásárol és eszik, és olyan személyes információkkal, mint a családi állapot, az egészségügyi kérdések, sőt a szexuális beállítottság. Az internetszolgáltatók üzletet kötnek a hirdetőkkel és információkat gyűjtenek a nevükben. A vállalatok ezután releváns hirdetésekkel célozhatják meg Önt a meglátogatott weboldalakon.

Gyakran hallani fogja a hirdetőket, hogy a relevánsabb hirdetések megjelenítése elősegíti a felhasználói élményt, bár felhasználói szempontból ez nem mindig igaz. Valójában úgy érzi, hogy megsérti a magánélet és akár egyenesen hátborzongató is, amikor a böngészési előzményekkel kapcsolatos hirdetések felbukkannak..

Ez még inkább vonatkozik, ha nem Ön, hanem gyermeke, akit megcéloznak. Valójában, mivel a gyermekek befolyásolják a háztartások vásárlási döntéseinek többségét, információik különösen értékesek a marketingszakemberek számára. A VPN használatával megakadályozhatja, hogy profiljai ön és gyermeke körül épüljenek.

Cenzúra

Míg sok ország lakosai korlátlanul hozzáférhetnek az ingyenes internethez, nagyon sok országban vannak olyan államok, ahol a polgárok nem. A kormányok korlátozják a hozzáférést bizonyos weboldalakhoz különböző okokból. Például, ha egy weboldal gyűlöletet keltet, rosszul beszél valamely ország kormányáról, vagy olyan tevékenységeket ösztönöz, amelyek egy adott vallás ellen vannak (például pornó vagy szerencsejáték-oldalak), akkor bizonyos országokban vagy régiókban el lehet gátolni.

A kormányok gyakran használnak internetszolgáltatót e cenzúra érvényesítésére. Mivel az internetszolgáltatók láthatják, hogy milyen webhelyeket látogatnak meg, és hozzáférést biztosítanak ezekhez a webhelyekhez, ellenőrzésük alatt állhat a kormány által engedélyezett hozzáférés blokkolása..

Látni fogja az internetszolgáltató, hogy VPN-t használok?

Amikor csatlakozik egy VPN-hez, az összes forgalom titkosítva van, és egy közvetítő szerveren halad keresztül. A titkosítás miatt a forgalom tartalma olvashatatlan lesz mindenki számára, aki elfogja, beleértve az internetszolgáltatót is. Ez azt jelenti, hogy nem látja, mely webhelyeket látogat meg, vagy mit tesz online.

Ennek ellenére előfordulhat, hogy az internetszolgáltató látja, hogy a forgalma VPN-kiszolgálón megy keresztül. Ennek azonban nincs jelentősége. A VPN-ek a legtöbb országban teljesen legálisak, és az Egyesült Államokban még nem hallottunk egyetlen olyan internetszolgáltatóról sem, amely bünteti a felhasználókat a VPN használatáért..

Sajnos ugyanazt nem lehet mondani minden országban. Például a „nagy tűzfal” Kínában A VPN forgalom észlelésére és blokkolására szolgál. Ezekben a helyzetekben néhány VPN-szolgáltató fejlett obfuzációs technológiákat alkalmaz annak érdekében, hogy továbbra is VPN-kapcsolatot biztosítson a felhasználóknak és hozzáférjen a szűrés nélküli webhez..

  Hogyan lehet olasz IP-címet szerezni?

A naplózási házirendek magyarázata

Ha bármilyen kutatást végzett a VPN-ekkel kapcsolatban, akkor talán találtam néhány információt a VPN-naplózási irányelvekről. Általában kétféle napló létezik, amelyeket a szolgáltató tárolhat. Az első a forgalmi naplók, amelyek információkat tartalmaznának például a meglátogatott webhelyekről és a letöltött fájlokról. A második típus a csatlakozási naplók, amelyek a VPN-szekcióval kapcsolatos információkat tartalmaznak.

Ideális esetben, nem akarja, hogy VPN-szolgáltatója minden forgalmi naplót tartson nélkül. Ha igen, akkor nem sokkal jobb vagy, mintha egy internetszolgáltató szemmel tartana. Azok a szolgáltatók, amelyek ilyen típusú naplókat tartanak (gyakran azok, amelyek ingyenes szolgáltatásokat kínálnak), általában arra törekszenek, hogy profitálhassanak az általa rögzített információkból, például eladják azokat harmadik fél hirdetőinek.

A csatlakozási naplók valójában nem jelent problémát, mindaddig, amíg a szolgáltató nem rögzíti az olyan tényeket, mint az Ön valódi IP-címe vagy a VPN IP-címe. Ha igen, akkor az ilyen információkkal rendelkezők számára meglehetősen könnyű nyomon követni a tevékenységeket. Ebben az esetben visszatér a magánélet hasonló megsértéséhez, amelyet az internetszolgáltatóval tenné.

Annak érdekében, hogy eldönthesse, kinek kell megbíznia, több mint száz VPN-szolgáltató adatvédelmi politikáját tanulmányoztuk annak megállapítása érdekében, hogy milyen naplókat tartanak fenn, ha vannak ilyenek.

Az egyetlen lehetőség a VPN-nél?

Ha nem biztos abban, hogy a VPN megfelelő az Ön számára, vannak más módszerek is, amelyek különféle mértékben működnek. Például a Tor böngésző használata titkosítja a forgalmat, és megakadályozza az internetszolgáltatót, hogy látja, mely webhelyekre látogat. Ez azonban csak a böngésző forgalmára működik mivel a VPN titkosítja az eszközre és onnan érkező összes forgalmat. Az internetszolgáltató látni fogja azt is, hogy Tor-ot használ, amely feltehet néhány piros zászlót. Érdemes megjegyezni, hogy a Tor jelentősen lelassítja a kapcsolat sebességét.

Lásd még: A legjobb VPN-ek a Tor számára

A HTTPS-proxyk egy másik lehetőség a böngésző forgalmának titkosításához, de megint ez nem működik az eszközére és onnan érkező egyéb forgalomra. Ráadásul a HTTPS proxykkel az internetszolgáltató láthatja, melyik webhelyet látogat, bár nem konkrét oldalakat vagy tartalmakat.

Más proxyk, például a DNS és a SOCKS, nem titkosítják a forgalmat, így bizonyos célokra, például a tartalom feloldásához, ezek remekül lehetnek. De általában az internetes tevékenységeidet az ISP felügyelete alatt hagyja.

Országok, amelyek internetszolgáltatókat használnak a tartalom cenzúrálására

A fent említett Kínát már említettük, de ez nem az egyetlen ország, ahol nagyon korlátozott az internet. A világ többi országa cenzúrálja a tartalmat, gyakran az internetszolgáltatók felügyelete és nyomon követése révén.

Például Algériában az internetszolgáltatóknak figyelemmel kell kísérniük felhasználói online tevékenységüket, a lakosok pedig potenciálisan büntetőjogi vádakat vethetnek fel bizonyos tartalmak online közzétételéért..

Bulgáriában a kormány azt kéri, hogy az internetszolgáltatók valós idejű hozzáférést biztosítsanak felhasználóik internetes forgalmához. És Katarban az internetszolgáltatók felhatalmazással bírtak bizonyos webhelyek blokkolására, ideértve azokat is, amelyek obszcén tartalmat tesznek közzé.

A legrosszabb besorolású országok biztonsági bárója térkép.

A biztonsági báró fenti térképe mutatja a cenzúraellenőrzés szempontjából a legrosszabb besorolású országokat, bár meg kell jegyezni, hogy nem mindegyik működik internetszolgáltatók használatával..

Fő kép jóváírása: iPad táblagép a CC BY 2.0 alapján engedélyezett.

About the author