IPV6 vs IPV4: melyek ezek, mi a különbség, amely a legbiztonságosabb?

IPV6 vs IPV4

Az IP, az Internet Protocol rövidítése, az Internethez csatlakoztatott eszközök helymeghatározási és kommunikációs képessége. Minden internethez csatlakoztatott eszköznek – számítógépek, okostelefonok, szerverek, autók, intelligens hűtőszekrények stb.) Legalább egy IP-cím van hozzárendelve. Az IP-cím azonosítja az eszközt és annak helyét a világ bármely pontján. Az IPv6 a technológia legújabb verziója.

Gondolhat egy IP-címre, például telefonszámra. Körzetszámmal rendelkezik, amely általános helyre mutat. A telefonszámokat általában meghatározott emberekkel vagy vállalkozásokkal társítják, tehát megbízható, ám még mindig nem tökéletes módszer a személy azonosítására.

Az IPv4-et 1983-ban hozták létre, még mielőtt az internet globálissá vált, és még ma továbbra is az elsődleges eszköze az internetes forgalom irányításához az eszközök között. A nyilvános IPv4-cím, például az, amelyet hozzárendeltek bármilyen eszközhöz, amelyen ezt a cikket olvassa, számokból és számokból áll. Valami így néz ki:

123.45.67.89

Az IPv4 cím lehet négy egyedi szám bármilyen kombinációja, 0 és 254 között. Ez négy bájt, összesen 4,3 milliárd lehetséges címtartományban.

Nagyon hangzik, igaz?

De az online jönnek a készülékek hatalmas tüskéje, hogy kimerítsék a rendszert. Elfogy a szám. Végül eléri a határt, amely megronthatja az internetet, és megakadályozhatja az új eszközök online megjelenését.

Itt érkezik az IPv6. Lényegében ugyanaz, mint az IPv4, kivéve, ha sokkal több cím áll rendelkezésre. A nyilvános IPv6-cím így néz ki:

2001: db8 :: ff00: 42: 8329

Az IPv6 címek mindegyike 128 bit, és hexadecimális számjegyeket használnak. Ez azt jelenti, hogy nullától 10-ig (10-es alap) helyett nullától 10-ig plusz az a-tól az f-ig (16. alap) használhatják. Ez 340 undecillion (3,4 x 10 ^ 28) lehetséges kombinációt eredményez.

Nem kell attól tartanunk, hogy hamarosan elfogy az IPv6 címek.

Miért nem váltunk már csak az IPv6-ra?

Az átmeneti folyamat lassú. A szűk keresztmetszet elsősorban az internetszolgáltatók, hanem az adatközpontok és a végfelhasználók felelőssége.

  A WhatsApp Kínában működik? Nem, de itt van egy javítás.

Az IP-címeket öt globális nyilvántartás kezeli – mindegyik kontinens / régió számára -, amelyek egyszerre 16,8 millió IPv4 címet adnak ki. 2011 és 2015 között az öt nyilvántartás közül egy kivételével mindenki kimerítette legfelső szintű címét.

A probléma kezelésére a legtöbb internetszolgáltató dinamikus IP-címeket rendel a felhasználókhoz. Ez azt jelenti, hogy IP-címe valószínűleg időszakonként megváltozik – valószínűleg minden egyes alkalommal, amikor egy másik hálózathoz csatlakozik. Az offline módban lévő eszközök lemondnak IP-címeikről, így mások is használhatják azokat. Alapvetően bérelsz, de nem birtokolod IP-címed. Ez jelentősen lelassítja az IPv4 címek kimerülését.

Az átmenet zajlik, de az IPv4 és az IPv6 egyidejűleg működnek. A Google szerint a felhasználók körülbelül 14 százaléka fér hozzá az IPv6-hoz, szemben az egy évvel ezelőtti kevesebb mint 10 százalékkal. A telepítés előrehaladása országonként eltérő. A Comcast szerint az amerikai felhasználók kb. Fele használja az IPv6-ot.

Az IPv6 telepítését gátló legnagyobb tényező a költségek. Időt és pénzt igényel az összes olyan kiszolgáló, útválasztó és kapcsoló frissítése, amelyek már régen kizárólag az IPv4-től függenek. Noha ezen infrastrukturális eszközök többségét hipotetikusan lehetne frissíteni, sok vállalat inkább várja meg, amíg ki nem cserélik őket. Ez a kopás folyamat lelassította a dolgokat.

Az IPv6 biztonságosabb, mint az IPv4?

Az IPv6 első bevezetésekor a vállalatoknak titkosítaniuk kellett az internetes forgalmat IPSec, meglehetősen általános (de nem szinte olyan általános, mint az SSL) titkosítási szabvány. A titkosítás az internetes forgalom tartalmát kódolja, így bárki, aki elfogja, nem tudja elolvasni.

De annak érdekében, hogy minél több társaság kerüljön a fedélzetre, ez a követelmény egyre erőteljesebb javaslatvá vált. Az adatok titkosításához és visszafejtéséhez az erőforrások kiszámítása szükséges, ami több pénzt igényel. Az IPSec az IPv4-en is megvalósítható, ami elméletileg azt jelenti, hogy az IPv6 ugyanolyan biztonságos, mint az IPv4. Valószínűleg az IPSec használatának növekedése tapasztalható az átállás során, ám ez nem mindenkinek szükséges.

  Az Ön országában blokkolt YouTube-videók megtekintése

Amíg az átmeneti szakaszban vagyunk, néhány szakértő szerint az IPv6-felhasználók valójában nagyobb veszélyben vannak, mint azok, akik ragaszkodnak az IPv4-hez. Néhány internetszolgáltató átmeneti technológiákat használ –IPv6 alagutak, különösen – amelyek a felhasználókat kiszolgáltatottabbá teszik a támadásokkal szemben. A alagút bróker általában az internetszolgáltatók használják, hogy IPv4-hálózatuk felhasználóinak hozzáférést biztosítsanak az IPv6-tartalomhoz. A hackerek az IPv6 alagút felhasználóit megcélozhatják csomag-injektálási és reflexiós támadásokkal. Vegye figyelembe, hogy egyes alagút brókerek jobb biztonságot nyújtanak, mint mások.

Az átmenet várhatóan több évig tart, mielőtt befejeződik, így ezek az átmeneti módszerek egy ideig megmaradnak.

Egy másik potenciális biztonsági probléma az új IPv6 funkcióval jár: autokonfiguráció. Ez lehetővé teszi az eszközök számára, hogy IP-címeket rendeljenek magukhoz kiszolgáló nélkül. Ezeket a címeket az eszköz egyedi MAC-címével állítják elő, amelyet minden telefon, számítógép és útválasztó rendelkezik. Ez egy egyedi azonosítót hoz létre, amelyet harmadik felek felhasználhatnak meghatározott felhasználók nyomon követésére és hardvereik azonosítására. A Windows, a Mac OSX és az iOS eszközökhöz már vannak telepítve és alapértelmezés szerint engedélyezve vannak az adatvédelmi kiterjesztések, tehát ez a legtöbb ember számára nem lesz probléma.

Az IPv6 gyorsabb, mint az IPv4?

Az IPv6 az IPv4-hez képest nem lesz jelentős hatással az internetes sebességre.

Ennek ellenére egyes átmeneti módszerek, mint például az IPv6 alagutak, extra késést hoznak létre, amikor a kéréseket IPv4-re konvertálják, és fordítva.

Van-e más jelentős különbség az IPv4 és az IPv6 között?

Az IPv6 elsődleges célja egy nagyobb címtér létrehozása, de magában foglal néhány más harangot és sípot is, amelyek elválasztják az IPv4-től. A frissítések többsége nem lesz olyan érdekes számodra, hacsak nem vagy hálózati rendszergazda, de azért itt felsoroljuk őket.

  • multicasting lehetővé teszi, hogy egy csomagot egy küldési művelet során több rendeltetési helyre továbbítsanak.
  • Az automatikus konfiguráció lehetővé teszi az eszközök számára, hogy kiszolgáló nélkül automatikusan konfigurálják IP-címüket és egyéb paramétereiket
  • A hálózati réteg biztonsága hozzáadja az IPSec titkosítást minden csomóponthoz, bár ez már nem szigorú követelmény
  • Az IPv6 jobban fog működni a mobil eszközökön, mivel kiküszöböli a háromszög útválasztást
  • A kérelmeket kezelő útválasztók által megkövetelt feldolgozás sokkal hatékonyabb és egyszerűbb
  Hogyan lehet olasz IP-címet szerezni?

Hogyan befolyásolja az IPv6 a VPN-et??

Sajnos szinte az összes VPN kizárólag az IPv4-en működik. Ha olyan webhely iránti kérelmet nyújt be, amelynek alapértelmezett IPv6 címe van, akkor az a VPN hálózatán kívüli IPv6 DNS szerver használatával oldódik meg. Ezt IPv6 szivárgásnak hívják, és felfedheti a valódi tartózkodási helyét egy földrajzilag zárolt webhelyen vagy alkalmazásban, például a Hulu vagy a Netflix. Ha a webhelyet ilyen szivárgások észlelésére állították fel, akkor megakadályozhatja a tartalom megtekintését. Itt tesztelheti az IPv6 DNS szivárgását (ez teszteli az IPv4 szivárgást is).

Miközben arra buzdítjuk a felhasználókat, hogy szálljanak be az IPv6-ra, ebben az esetben le kellene tiltaniuk a számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon. Ezt általában eszköztől függően valahol megteheti az internetkapcsolat beállításain.

Nagyon kevés VPN-szolgáltató támogatja az IPv6-ot egyáltalán az IPv6 DNS-kiszolgáló futtatásának többletköltségei miatt.

Hogyan teszteljük az IPv6 kapcsolatot

Ha azt szeretné megtudni, hogy az Ön készüléke vagy a VPN támogatja-e az IPv6-ot, lépjen erre a webhelyre, és azonnal elindít egy tesztet.

Ha meg szeretné próbálni, hogy egy adott webhely elérhető-e az IPv6-on, lépjen erre az oldalra, és írja be az URL-t. Ne felejtse el kiválasztani a HTTP vagy a HTTPS elemet a legördülő menüből.

Hogyan válthattam át az IPv6-ra?

Az IPv6-ra válthat egyszerűen azáltal, hogy engedélyezi azt a számítógépen és / vagy az okostelefonon. A legtöbb újabb eszköz mindkettőt alapértelmezés szerint engedélyezi. Ha nem, akkor bekapcsolhatja az internetkapcsolat beállításain.

Az IPv6 engedélyezése vagy letiltása Windows rendszeren:

Itt található egy gyors bemutató a Windows 10-hez:

Az IPv6 engedélyezése vagy letiltása Mac OS rendszeren:

  1. Kattints a Apple ikonra, akkor menj ide Rendszerbeállítások > Hálózat.
  2. kettyenés Fejlett majd kattintson a TCP / IP lap
  3. Kattintson a melletti legördülő menüre Az IPv6 konfigurálása és válassza ki a kívánt beállítást

Amikor az internetszolgáltatók, a webcégek és a wifi útválasztók gyártói észreveszik, hogy egyre több ügyfél használ IPv6-ot, akkor természetben válaszolnak.

Segíthet abban is, ha elterjeszti a szót június 6-án, amely az IPv6 éves világnapja.

About the author