Mély internetes keresőmotorok használata tudományos és tudományos kutatásokhoz

tudományos kutatás

Lehet, hogy hallotta már a kifejezés elhaladását korábban, a „mély web” beszédes, de ritkán beszélt témáját. Az alatta található web, adatbankokkal és adatokkal feltöltve, amelyek a szokásos Google, Bing vagy Yahoo keresősávon kívül vannak..

De mi a pontosan a mélyháló, és milyen célt szolgál az egész nagyobb kutatói közösség számára? Olvassa el az útmutatónkat, és megtudhatja mindent, amit tudnia kell a mélyhálóról, beleértve azt is, mit jelent, hol él, és hogyan tudja használni előnyei érdekében..

A mély web: megfelelő meghatározás

A Google felhasználja az úgynevezett „pók-alapú bejáró” -ot az interneten való feltérképezéshez statikus weboldal-eredmények elérése érdekében, majd azokat visszaadja neked, amikor a megfelelő kifejezéseket beilleszti a keresősávba. Ez csak az interneten elérhető tényleges információ nagyon kis részét fedi le.

Az alapszintű Google-kereséssel visszatérő találatok az úgynevezett „felszíni webes” webhelyről származnak. A felszíni web lefedi az alapjait: közösségi média, híroldalak, bevásárlás, blogok, stb.

Aztán ott van a Deep Web, amelyet nem szabad összekeverni a „Dark Web-rel”, az internet azon részével, amelyet leggyakrabban társítanak a magánélet védelmére szolgáló összeköttetési szolgáltatásokhoz, mint például a TOR, és az online kábítószer-piacokhoz, mint például a most elrontott Selyemút..

Lásd még: Hogyan érhető el a mély web és a darknet

A mély web folyamatosan frissített nyers, ellenőrizetlen információkat tartalmaz, bonyolult műszaki fogalmakkal tölti le oly sok diagramot, amely elegendő ahhoz, hogy a Google Deep Dream AI áramkört fújjon. Ezek olyan dokumentumok, amelyek nyilvántartást vezetnek például a népszámlálási adatok, a NASA küldetési adatai, a szabadalmak és az akadémiai papír adatbázisok területén.

A becslések szerint a teljes felszíni web teljes mennyisége csak körülbelül 20 terabyte információt jelent, vagyis a nyílt kereséshez rendelkezésre álló információ 5% -át. Másrészt a mélyháló körülbelül 7,5-et foglal el petabájtnyi információ, vagyis a teljes 95% -a.

Hogyan keressünk a mély webben

Tudva, hol kell keresni, amikor a mélybe merülsz a web vége az első, és valószínűleg a legfontosabb lépés, amelyet meg kell tennie, mielőtt bármi mást elkezdené. Noha a mély weben szinte végtelenül hatalmas van a megtalált információk mennyisége, ellentétben azzal, ahogyan a legtöbb ember hozzászokott, amikor valamit keres a Google-on, az összes adat nem ugyanazon a helyen van központosítva.

Ez azt jelenti, hogy annyi különféle tárgyra gondolhat (pénzügy, szoftver, üzleti, közgazdaságtan, tudományos élet stb.), Ugyanolyan számú keresőmotor van, amelyek belemerülnek az adott témák mély webes archívumába..

Az egyik kérdés, amelybe néhány kutató felmerül, a fizetési falak problémája. Nem lehet megkerülni; ezeknek a webhelyeknek / adatbázisoknak a futtatása és a jelzőfények folyamatos világítása érdekében az alábbiakban felsorolt ​​webhelyek közül sokan rejtegetik tartalmát egy olyan paywall mögött, amely akár 50 dollárba kerülhet, ha egyetlen dokumentumot olvas, vagy havi előfizetési tervekkel, amelyek mindenkihez hozzáférést biztosítanak tartalom átalánydíj ellenében.

Ha a fizetőfalak problémát jelentenek az Ön számára, akkor az egyik eszköz, amelyet ellenőrizni javasolunk, a Google Chrome böngésző Unpaywall kiterjesztése. Az Unpaywall automatikusan lekérdezi az internetet minden olyan tartalom ingyenes verziójára, amelyet megpróbál elérni, és amely szerint a fizetőfal mögött van. Lehet, hogy nem minden esetben kap vissza ingyenes találatot minden keresett papírra, ám mégis örül annak, hogy tudja, hogy van-e lehetőség, ha egy darabig szüksége van rá.

Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan szolgáltatást, amelyekről úgy gondoljuk, hogy a lehető legjobban katalogizálják az összes információt, amelyre a következő kutatási projekt során szüksége lehet, külön kiemelve azokat a szolgáltatásokat, amelyek megkönnyítik a keresést, mint a legtöbb.

mély webes tudományos keresés összehasonlítása

JSTOR - A lista első és valószínűleg legnyilvánvalóbb kiegészítése a JSTOR adatbázis. Az 1995-ben alapított kutatási kincslelet továbbra is az első akadályok bármely akadémikus kutató számára, akik a nyúl lyukán vannak. A JSTOR teljes szöveges keresést kínál több mint 2000 egyedi folyóiratban és 15 000+ könyvben, ezért kötelező mindenki számára, aki inkább az „egyablakos” megközelítést részesíti előnyben az adatok mély merülései során. A JSTOR lehetővé teszi akár három könyv ingyenes elérését, míg a JPASS szolgáltatás előfizetése (havonta 19,50 dollár / 199 dollár évente) korlátlan olvasást és 10 PDF letöltést biztosít 30 naponta (évente legfeljebb 120). Ha ezt nem engedheti meg magának, sok egyetemnek (pontosabban tanáraiknak) előfizetéssel kell rendelkezniük, amelyet hajlandóak engedni, hogy addig is használja, amíg elég szépen kér!

Archive.org - A köztulajdonban lévő média hatalmas adatbázisa. Hangfelvételek, régi videók, ritka könyvek, nagyon sok minden, ami a következő nagyszerű bemutató elkészítéséhez szüksége lehet: iskola, munka vagy mindkettő! Közreműködik a Wayback Machine-vel, amelynek több mint 280 milliárd weblapja van, amelyek már az internet szinte a kezdetektől kezdve indexáltak voltak..

Kongresszusi Könyvtár - Mindent digitalizált archívum, amely belép a Kongresszusi Könyvtárba. Több mint 200 éves történelmi információk és naprakész kötetek

Osti.gov - Kormányzati kutatási archívum, a kormány által elvégzett összes kutatás történetével együtt. Az Ön által fizetett adódollárok miért nem tartozhatnának neked? 100% -ban kereshető, és képes visszaadni az eredményeket minden olyan dokumentumról, amelyben megpróbál keresni.

Tábornok

A GPO az amerikai kormányzati kiadványok katalógusa - szövetségi publikációs adatbázis.

Nemzeti Archívum - a Nemzeti Archívum kutatási eszközei és online adatbázisa. Ha van valami, amit tudnod kell az amerikai történelemről vagy a nemzet jelenlegi helyzetéről, akkor ez a hely.

HighWire Press - Online teljes katalógusa a teljes teljes és nem szabad szöveges, egymás után felülvizsgált tartalomnak, több mint 1000 különféle folyóiratból. Sikerül vagy hiányozni, amennyire a fizetőfal mögött van, és mi nem. Csak így lehet kideríteni, hogy kiszűrje a keresett kifejezéseket egy olyan pontra, ahol elegendő kiadványt láthat a folyosó fizetett és nem fizetett oldalán egyaránt, hogy eldöntse, ki kell-e húznia azt a pénztárcát vagy sem..

Encyclopedia Britannica - Az eredeti Google, most online, az összes nagyszerű képekkel és szövegekkel, amelyekre még mindig emlékszel a könyvekből!

FRED - A legfrissebb pénzügyi adatok 470 000 idősorból állnak, 85 különféle forrásból, ez az adatbázis ingyenesen biztosított, a St. Louis Szövetségi Tartalékbankjának nyújtott átadásoknak köszönhetően. A FRED számos más, ugyanolyan lenyűgöző forrással kapcsolódik a gazdasági adatokhoz. Ennek az elsődleges erőforrásnak kell lennie bárki számára, aki kutatást végez az Egyesült Államokban a pénzügyi és a közgazdaságtan területén.

Könyvek

Google Könyvek - A legnyilvánvalóbb választás. Bár az alábbiakban szereplő egyéb felsorolások jól illenek az általuk elvégzett munkához, ám egyik sem tudja eléggé megmérni a Google könyvszkennelési képességét. Néhány könyvnek részleges előnézete van, mások teljes mértékben elérhetők, és még inkább nem hagynak semmit látni. Az összes szöveget digitalizálják (és kereshetők is lehetnek), de az, hogy el tudja olvasni az eredményeit, teljes mértékben az adott szövegre vonatkozó szerzői jogi engedély állapotától függ..

Scribd - Lehet, hogy ez nem felel meg pontosan a tudományos kutatási adatbázis szerepének, ám a havi előfizetési szolgáltatás továbbra is jó módja annak, hogy naprakész legyen minden olyan új cikkről, amely a kedvenc magazinokban megjelenik, vagy könyveken kereshet. hogy csak elérje a polcokat. A dokumentumok szakasz lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy szinte bármit feltöltsen néhány korlátozással, így sok tankönyv és egyéb tudományos tartalom tárhelyévé válik.. 

Project Gutenberg - 53 000 ingyenes e-könyv elérhető online, amely szintén az Archive.org kereshető adatbázis része.

Online könyvek oldal - Több mint 28 000 angol könyvből kereshető adatbázis, a teljes szöveg elérhető online.

Getty Kutatóintézet - A Getty Kutatóintézet könyvtári gyűjteménye több mint egymillió könyvet, tanulmányi fényképeket, folyóiratokat és aukciós katalógusokat tartalmaz. Van még egy nagyon mély gyűjtemény a ritka vagy egyedi anyagokból, amelyek a művészet történetére és az építészetre összpontosítanak.

Jog és politika

A Kongresszus Jogi Könyvtára - Azt állítja, hogy a világ legnagyobb jogi anyaggyűjteménye, több mint 2 millió kötettel elérhető.

THOMAS (Kongresszusi Könyvtár) - Jogalkotási információk a Kongresszusi Könyvtárból. Az összes jelenlegi és korábbi törvényjavaslatot, amelyet valaha bemutattak a Képviselőház padlóján, itt archiválják.

LexisNexis - Szilárd forrás minden törekvő jogi hallgató vagy gyakorló ügyvéd számára. Naponta frissített információs adatbázis, bár nem olcsó. A LexisNexis által kínált különféle szolgáltatások árai a szolgáltatástól és az általad keresett államtól függően változnak, de várhatóan havonta 125 dollárt költenek olyan szolgáltatásokra, mint a Lexis Advance, amelyek lehetővé teszik, hogy több millió bírósági és jogi dokumentumban keressen valójában az Egyesült Államok egész területéről. Lehet, hogy a helyi könyvtár vagy egyetem előfizetéssel rendelkezik.

Orvosi és egészségügyi

Science.gov - Az amerikai kormányzati ügynökségek által biztosított információs kapu. 200 millió különféle publikáció és folyóirat összesített adatbázisát keresi, legjobban azok számára, akik kifejezetten a „tudomány” kategóriába tartozó témák kutatására törekszenek..

PubMed - Az Egyesült Államok Nemzeti Orvostudományi Könyvtára több mint 16 millió idézetet tartalmaz a MEDLINE és más élettudományi folyóiratokból, egészen az 1950-es évekig. Az egyik az első, és továbbra is az egyik legjobb ma elérhető online orvosi adatbázis.

Globalhealthfacts.org - A világ egészségi információinak indexált adatbázisa, betegség típusa, ország, állapotok, tünetek és egyebek alapján kereshető. Nagyszerű forrás több száz infografikával, amelyek felhasználhatók bizonyos egészségügyi problémák statisztikáinak szélesebb körű megmagyarázására.

New England Journal of Medicine - Az egyik vezető orvosi folyóirat, amelynek teljes szövege a múltbéli kiadásokkal elérhető, online. Legyen hajlandó fizetni bizonyos tartalmakért, de egy kicsit ingyenesen is elérhető.

Tudomány és tudományos

Földrajz és geológia


USA geológiai felmérése - Annyi térképpel és képpel tele, amennyit csak tudsz, ami az amerikai geológiai topográfia sokféle aspektusát felöleli.

USGS által készített amerikai nemzeti térkép - az USGS aktuális térinformatikai forrása. Az összes rendelkezésre álló térkép interaktív módon elérhető az interneten, valamint letölthető formátumukban is.

USGS valós idejű vízadatok - az Egyesült Államok térképe, amely az ország folyóinak és tározóinak valós idejű vízminőségi adatait mutatja.

USGS Earthquake Hazards Program - A világ térképei, amelyek valós idejű földrengés adatait mutatják be. Interaktív térképet használ, amelynek segítségével ugrálhat a helyről a helyre, és szórakoztató bárki számára, akinek már átmenő érdeklődése van az iránt, ami valóban a lábunk alatt történik..

Fizika és csillagászat

Az ÁSZ / NASA asztrofizikai adatrendszere - Fizikai és csillagászati ​​adatmotor az akadémiai dolgozatokhoz. Minden oldalt, amelyet el szeretne olvasni, külön kell kérni, ami probléma lehet, ám ez még mindig az egyik legjobb módja annak, hogy megszerezze a kezét az egész világon a távcsövekből és a fizikai kísérletekből származó nyers adatokkal..

Akadémiai index - Két különféle típusú keresésre osztható: a fő keresés, amely alapvetően finomabb Google-eredményeket ad vissza, és a másik, amely mély webes akadémiai keresésekre utal.

Mérnöki és technológiai

IEEE Xplore digitális könyvtár - Több mint 1,4 millió dokumentumot tartalmaz az Elektronikai és Villamosmérnöki Intézettől. A legfrissebb anyagok kereshető adatbázisa szinte mindenre és mindenre vonatkozik, amelyek az elektrotechnikával és a technológiával összességében kapcsolódnak.

TechXtra - Ingyenes hozzáférés a jelentésekhez, az e-anyagokhoz, a kutatáshoz, az ipari hírekhez, sőt a munkaköri listákhoz a matematika, a tudomány és a mérnöki területeken.

Egyéb

Core - A világ legnagyobb kereshető adatbázisa a nyílt hozzáférésű kutatási dokumentumokról. Óriási adatbázis összesített dokumentumokból és kutatásokból, az összes szöveg kereshető. Első állomásként kell kezelnie minden olyan korai kutatást, amely nem feltétlenül igényel olyan merülést, mint valahol másutt.

Arxiv - a Cornell Egyetem adattára. Hozzáférés több mint 700 000 műszaki dokumentumhoz, a kvantitatív biológiától a számítógépes tudományig. A teljes szöveg többféle formátumban történő felkínálása.

DeepDyve - A DeepDyve egy olyan kereskedelmi vonóhálós hajó, amely szó szoros értelmében cikkek millióit gyűjtötte össze több ezer tudományos folyóiratban. Ha bármit keres a STEM projektek útján, ez egy remek hely a kezdéshez (mindazonáltal fizetnie kell a kiváltságot).

Video források 

VideoLectures.net - Valóban erős video előadások nagy tekintélyű forrásokból, közel 20 000 előadás közül választhat, és összesen több mint 22 000 információs videó.


Az internet egy hatalmas, csodálatos hely, tele minden olyan információval, amelyről álmodozhat, majd néhányval. Ezeknek a webhelyeknek és a keresőmotoroknak a mélyháló bejárására való felhasználásával biztos lehet abban, hogy a következő tudományos dolgozat, a Ph.D értekezés vagy a főiskolai felvételi esszé a lehető leggazdagabb forrásokkal lesz tele..

A Pixabay „Library” a CC BY 2.0 alapján engedélyezett

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

83 + = 89

Adblock
detector