Melyik amerikai állam védi legjobban az online adatvédelmet?

Az online magánélet védelmét szabályozó törvények az Egyesült Államokban államonként nagyon eltérőek. Ahhoz, hogy megtudja, az egyes USA államok miként helyezkednek el a legkevesebbtől a leginkább magántulajdonig, mindegyiket 20 kulcskritérium alapján értékeltük. Az eredmények a magánélet védelmének széles skáláját fedik le, amelyeket az alábbi térképen láthattunk. A pontszámokat százalékban adjuk meg, a 20-ból 20-as pontszám 100 százalék.

adatvédelem állami pontszámok alapján, 2019

Kritériumaink azoktól a törvényektől függnek, amelyek szabályozzák, hogy a vállalatok hogyan használhatják és tehetik közzé az ügyfelek adatait, azokra, amelyek védelmezik az újságírókat, a gyermekeket és az alkalmazottakat. Kutatásaink eredményeit az alábbi táblázat foglalja össze, egyszerű „igen” vagy „nem” választ adva arra vonatkozóan, hogy létezik-e alkalmazandó törvény az egyes államokban.

Melyik amerikai állam védi legjobban az online adatvédelmet?

2019 Fő frissítések és trendek

A 2019-es frissítés kutatása során néhány kulcsfontosságú elem emelkedett ki, amelyek példázzák az Egyesült Államok új adatvédelmi törvényeit:

 • Maine új adatvédelmi törvényt vezetett be 2019-ben, amely előírja, hogy az internetszolgáltatók az ügyfél hozzájárulása nélkül „nem használhatnak, nem tehetnek közzé, nem adhatnak el hozzáférést az ügyfél személyes adataihoz, és nem engedhetik meg annak hozzáférését”, kivéve bizonyos kivételeket, például a bírósági végzés betartását.
 • Nevada 2019. október 1-jén elfogadott egy törvényt, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy lemondjanak az online adatmegosztástól
 • Dél-Dakota márciusban pajzs törvényt fogadott el az újságírók védelme érdekében
 • Utah 2019-ben elfogadta a törvényjavaslatot, amely megakadályozza, hogy a szolgáltatók széles köre a felhasználói adatokat engedély nélkül átadja a bűnüldözésnek.
 • Az állami pontszámok mérsékelten korrelálnak (r = 0,4) azzal, hogy miként szavaztak a 2016. évi elnökválasztáson. A Clinton mellett szavazók általában magasabb adatvédelmi pontszámokat kaptak.

2019-es frissítésünkben három új kritériumot vettünk fel, és három további kritériumot eltávolítottunk.

Hozzáadtuk:

 • Törvények a magánélet védelmének védelmére és a kiskorúakra vonatkozó marketingkorlátozások érvényesítésére
 • A biztosítótársaságokra vonatkozó adatbiztonsági törvények, amelyek az adatbiztonsági modelltörvényt követik, amelyet a Biztosítási Biztosok Országos Szövetsége (NAIC) hozott létre. A cél az, hogy valamennyi állam ezt a következő néhány évben elfogadta
 • Az adatközvetítőkre jellemző adatbiztonsági törvények
 • Columbia kerület, mivel ezt a kerületet nem állami szinten irányítják. A DC-t dicsérték a hallgatói adatvédelmi törvényért és az újságírók számára széles körű pajzsról szóló törvényével is. Azt is pletykálta, hogy fontolóra veszi a NAIC adatbiztonsági modelljének elfogadását, de ez még nem történt meg

Eltávolítottuk:

 • Az internetszolgáltatók kifejezett hozzájárulást igényelnek az ügyféladatok megosztására (szövetségi törvények) - mivel a szélessávú adatvédelmet a kormány 2017-ben visszavonta, itt nincs elérhető szövetségi védelem.
 • A gyermekek magánéletének védelmére szolgáló törvények - minden állam rendelkezik erre vonatkozó külön törvényekkel, ezért bevezettük az új kategóriát a kiskorúakkal kapcsolatban, hogy megnézhesse, mely államok proaktívabbak és előretekintőbbek a gyermekek online biztonsága szempontjából

A munkavállalói kommunikáció kategóriáját is szigorítottuk, csak azokra az államokra hivatkozva, amelyek egyértelmű törvényekkel rendelkeznek, amelyek megtiltják a munkáltatóknak, hogy a munkavállalók kommunikációját előzetes értesítés nélkül figyeljék meg.

A legjobb amerikai államok az online adatvédelem érdekében

Kalifornia

Pontszám: 75%

Kalifornia számos törvényt fogadott el olyan adatvédelmi kérdésekkel kapcsolatban, amelyeket más államok figyelmen kívül hagynak. Sőt, az állam létrehozta azt is, amit az ACLU az ország legátfogóbb digitális adatvédelmi törvényének nevez. Kalifornia az egyetlen állam, amely az állam alkotmányában megemlíti a magánélet elidegeníthetetlen jogát. Ez az egyetlen állam, amely olyan törvényt fogad el, amely kifejezetten védi a tárgyak internetéből gyűjtött adatokat.

Az elektronikus hírközlési adatvédelmi törvény megakadályozza, hogy minden rendészeti vagy nyomozási szerv arra kényszerítse a társaságot, hogy az elektronikus adatoktól vagy kommunikációtól elrendeljen. Ide tartoznak a felhőadatok, a metaadatok, az e-mailek, a szöveges üzenetek, a helyadatok és az eszközkeresések. Noha más államok hasonló törvényekkel rendelkeznek az adatok ilyen formáinak védelméről, Kaliforniában ez idáig az egyetlen állam, amely mindezt megvédi.

Kalifornia 2018. szeptemberében új törvényt vezet be, amely védi a tárgyak internetes adatait azáltal, hogy biztosítja a gyártók számára, hogy az eszközöket megfelelő biztonsági funkciókkal látják el. Ez a törvény 2020 januárjában lép hatályba.

2018. június 26-án Kalifornia elfogadta az Egyesült Államok egyik legszigorúbb adatvédelmi törvényét, a A 2018. évi fogyasztói adatvédelmi törvény. Ez a törvényjavaslat, amely 2020-ban hatályba lépett, feljogosítja a fogyasztókat arra, hogy megismerjék, milyen információt gyűjtött rájuk egy társaság, és kivel osztják meg ezeket az információkat. Ezenkívül a fogyasztók kérhetik egy társaságtól, hogy törölje személyes adatait, és a vállalkozásoknak azonos szolgáltatást kell nyújtaniuk az ügyfeleknek, függetlenül attól, hogy milyen információkat gyűjtöttek..

Delaware

Pontszám: 55%

A Delaware 2017-ben végzett értékelésünkben a legmagasabb pontszámot érte el, de 2018-ban Kalifornia alá esett. A törvények, amelyek előírják a kormány számára, hogy meghatározott idő eltelte után ártalmatlanítsa az ügyfelek adatait, védje az e-olvasó és a könyvtári adatok magánéletét, valamint a munkavállalók magánéletét, segített állam, hogy kitűnjön.

Az állam legutóbb elfogadott adatvédelmi törvénye a gyermekek számára történő reklámozásról, a szembetűnő adatvédelmi politikákról és az e-olvasók adatvédelmi védelmének fokozásáról szól. Ha ezek ismerősnek tűnnek, az azért van, mert sok szempontból hasonlítanak a Kaliforniában elfogadott adatvédelmi törvényekhez, amelyek a következők a listánkon.

Utah

Pontszám: 45%

Utah az egész ország két államának egyike, amely megtiltja az internetszolgáltatók számára, hogy hozzájárulás nélkül megosszák az ügyfelek adatait harmadik felekkel. Az Utah minden nem pénzügyi vállalkozástól megköveteli, hogy közölje az ügyfelekkel a személyes információk típusát, amelyet az üzleti vállalkozás megoszt vagy egy harmadik fél számára értékesít közvetlen marketing vagy kompenzáció céljából. Az állam azt is megköveteli a társaságoktól, hogy meghatározott idő elteltével rendelkezzenek vevői adatokkal.

A 2013. évi törvény tiltja a munkáltatókat, hogy kérjék az alkalmazottakat és a pályázókat jelszavaik vagy felhasználóneveik nyilvánosságra hozataláról a közösségi média fiókjai számára.

Említésre méltóak

Illinois

Pontszám: 40%

Illinois az egyetlen állam az országban, amely sikeresen elfogad egy olyan törvényt, amely kifejezetten védi a biometrikus adatokat, mint például az ujjlenyomatok, az arcfelismerő és a retina-vizsgálatok..

Mind a társaságoknak, mind a kormánynak meg kell őriznie a személyes adatokat meghatározott idő eltelte után. A munkaadók és az iskolák nem kényszeríthetik a munkavállalókat és a hallgatókat a szociális média fiókba történő bejelentkezési adatok átadására.

Arkansas

Pontszám: 35%

Az Arkansas mind a kormánytól, mind a vállalatoktól megköveteli, hogy egy meghatározott idő elteltével rendelkezzenek vevői adatokkal. A 2005. évi személyes adatok védelméről szóló törvény kimondja, hogy az állam minden vállalkozásának, méretétől függetlenül, meg kell őriznie az ügyfelek személyes adatait.

Arkansas 2015-ben két új adatvédelmi törvényt fogadott el. Az egyik azt szabályozza, hogy az online szolgáltatók hogyan gyűjthetik és használhatják hallgatói adatokat kereskedelmi vagy egyéb célokra, míg a másik megköveteli a szülők hozzájárulását ahhoz, hogy a hallgatók személyes adatait megosszák más kormányzati ügynökségekkel..

New Hampshire

Pontszám: 25%

New Hampshire csatlakozott a magánélet védelmével foglalkozó úttörő államokhoz, például Kaliforniához, amikor elfogadta a kaliforniai online hallgatói személyes adatok védelméről szóló törvény szerint kidolgozott törvényt. A törvény szigorú kötelezettségeket ír elő az óvodától a középiskolás korig tartó tanulókra vonatkozó adatok gyűjtésére és tárolására.

A New Hampshire-ben, Libanonban található Kilton Könyvtár példátlan hozzáférést kínál a felhasználóknak a Tor böngészőhöz, amely lehetővé teszi számukra anonim nélküli böngészést az interneten. Amikor a Belbiztonsági Minisztérium figyelmeztette a New Hampshire-i hatóságokat a Kilton Könyvtár Tor-hozzáféréséről, az állami tisztviselők és a közösség támogatták ezt a magánélet védelmét..

Sajnos, New Hampshire-ben nincs olyan törvény, amely védi az újságírókat és a munkavállalókat, és az állam kevéset tud megszabni arról, hogy a vállalatok és a kormány hogyan használja fel az adatokat.

Vermont

Pontszám: 25%

Vermont szigorú „opt-in” adatvédelmi törvényével hurkot dobott a pénzügyi szolgáltatók számára. Ez a pénzügyi intézményekre kivetett törvény előírja a fogyasztók kifejezett hozzájárulását az adatok megosztása előtt. Ez azt jelenti, hogy ezeknek a vállalatoknak körültekintőbb módon kell kezelniük a vermonti lakosok adatait, mint bármely más állam lakosainak adatait.

A Legfelsőbb Bíróság 2011-ben megsemmisítette a vermonti törvényt, amely megtiltotta az egyes gyógyszereket felíró orvosokat azonosító adatok eladását. A határozat azt mutatja, hogy az államok nem mindig kontrollálják saját magánéletre vonatkozó törvényeiket, még akkor is, ha.

A legrosszabb amerikai államok az online adatvédelem miatt

Wyoming

Pontszám: 5%

Bár nem minden állam rendelkezik pajzs törvényekkel, amelyek megvédik az újságírókat a források feltárásától, Wyoming az egyetlen állam, amelynek még nincs bírósági precedensje erre. A társaságoknak nem kell a felhasználók személyes adatait meghatározott idő eltelte után ártalmatlanítaniuk, és a munkáltatók számára nem tiltották, hogy az alkalmazottakat arra kötelezzék, hogy jelszavaikat adjanak át a közösségi média fiókjaihoz..

Mississippi

Pontszám: 10%

Mississippiben nincs olyan törvény, amely védi a munkavállalók személyes számláját és a munkáltatók kommunikációját. A társaságoknak nem kötelező rendelkezniük a felhasználók személyes adataival. A K-12 hallgatói információk nem rendelkeznek kifejezett védelemmel a törvény alapján.

Idaho

Pontszám: 10%

Idaho nem követeli meg a vállalatokat és a kormányt sem az általuk gyűjtött adatok megsemmisítését illetően. Hiányzik a pajzsról szóló törvény az újságírók és forrásaik védelme érdekében. A szociális média magánéletét nem védik a munkaadók és az oktatási intézmények.

Pennsylvania

Pontszám: 10%

A vállalatok és a kormány határozatlan időre megőrizhetik a felhasználók személyes adatait Pennsylvaniában. Nincs olyan törvény, amely védi a középiskolai hallgatókra vonatkozó információkat. A szociális média profiljait a törvény nem védi a munkáltatók és az iskolák ellen.

Iowa

Pontszám: 10%

Az iowai kormánytól és társaságoktól nem kötelező rendelkezni a gyűjtött személyes adatokkal. Iowának nincs pajzs törvény az újságírók védelme érdekében, és nem védi a szociális média magánéletét az iskolák és a munkaadók vonatkozásában.

2018 legfontosabb frissítések és trendek

A 2018. évi frissítéssel kapcsolatos kutatás során megfigyeltünk néhány fő tendenciát a magánélet védelméről szóló törvény kialakításában az ország körül:

 • Az Unió minden államában van törvény, amely előírja a társaságok számára, hogy nyilvánosságra hozzák az adatokat, amikor adat megsértése történik.
 • Sok állam kibővítette a „személyesen azonosítható információ” meghatározását, hogy több típusú adatot és adatkombinációkat is tartalmazzon.
 • Kalifornia elfogadta a nemzet legszigorúbb adatvédelmi és adatvédelmi törvényét, és a rangsor tetejére helyezte.
 • Maine az egyetlen állam, amely olyan törvényt fogad el, amely megtiltja a bűnüldözésnek, hogy az okostelefonokba és számítógépekbe beépített GPS-sel vagy más földrajzi helyinformációval nyomon kövesse egy személy helyzetét. Illinois és Kalifornia egyaránt készítettek ilyen számlákat a múltban, de vétót vettek fel nekik.
 • Illinois az egyetlen állam, amely kifejezetten védi a biometrikus adatokat, de ez a törvény (BIPA) jelenleg veszélyben van..

2018-as frissítésünkben hozzáadtuk hat új kritérium összesen 20 államonkénti adatvédelmi értékelésünkbe. Ezek a következők:

 • A vállalatoknak lehetővé kell tenniük a fogyasztók számára, hogy lemondjanak a harmadik fél általi adatmegosztástól
 • A társaságoknak a személy kérésére a személyes adatokat törölniük kell
 • A vállalatoknak nyilvánosságra kell hozniuk, hogy milyen személyes adatokat gyűjtöttek egy személyről
 • A bűnüldöző szervnek engedélyhez van szüksége a szolgáltatók birtokában lévő felhasználói személyes adatokhoz való hozzáféréshez
 • Garancia szükséges ahhoz, hogy valaki tartózkodási helyét GPS-sel vagy más földrajzi helymeghatározási technológiával nyomon lehessen követni
 • A biometrikus adatok védelmét szolgáló törvények

Szövetségi adatvédelmi törvények

Az online adatvédelem egyes aspektusait az Egyesült Államok szövetségi kormánya szabályozza, nem pedig az állami kormányok. Részleges szabályozás létezik, de nincs az Egyesült Államokban a személyes adatok gyűjtését, tárolását vagy felhasználását szabályozó, mindenre kiterjedő törvény..

Az Egyesült Államok alkotmánya soha nem említi külön a magánélet védelmét, és csak az állami szereplők, és nem az egyének ellen védi. Az első, negyedik, kilencedik és tizennegyedik módosítás azonban korlátozza a kormány beavatkozását az egyének magánélethez való jogához.

Az 1974. évi adatvédelmi törvény szabályozza a szövetségi ügynökségek által tárolt, személyekkel azonosítható információk gyűjtését, karbantartását, felhasználását és terjesztését. Ez ismét korlátozza a kormányok hozzáférését az adatokhoz és azok használatát, és nem vonatkozik az egyénekre vagy a vállalkozásokra.

A HIPAA-t 1996-ban hozták létre az orvosi nyilvántartások védelme érdekében.

A tisztességes hitelinformációs jelentés (FCRA) lehetővé teszi az egyének számára, hogy lemondjanak a nem kívánt hitelnyújtási ajánlatokról, és minden évben egy ingyenes hiteljelentést szerezzenek minden nagyobb hitelinformációs ügynökségtől..

Az elektronikus hírközlési adatvédelmi törvény felhasználható büntetőjogi szankciók kiszabására mindenkinek, aki beleegyezés nélkül elfogja az elektronikus hírközlést, ám számos rés miatt a törvény többnyire haszontalanná vált, mondják a szakértők..

Az 1998. évi gyermekek online magánélet védelméről szóló törvény előírja, hogy a 13 évesnél fiatalabb gyermekeket célzó webhelyeknek szülői engedélyt kell kapniuk a megfelelőségi előírások között. A törvényt széles körben úgy ítélték meg, hogy nem hatékony és még ha nem is eredményes, amikor a gyermekek online védelméről van szó.

A számítógépes biztonsággal és magánélettel kapcsolatos egyéb szövetségi törvények tartalmazzák (forrás: Wikipedia):

 • 1970-es tisztességes hitelinformációs jelentés
 • 1970-es amerikai rakétaiak befolyásolt és korrupt szervezetről szóló törvény (RICO)
 • 1974-es amerikai adatvédelmi törvény
 • 1980. évi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) iránymutatásai
 • 1984-es amerikai számítógépes bűncselekmény
 • 1984-es amerikai szövetségi számítógépes bűnözésről szóló törvény (1986-ban és 1994-ben megerősítették)
 • 1986. évi egyesült államokbeli számítógépes csalásokról és visszaélésekről szóló törvény (módosítva 1986-ban, 1994-ben, 1996-ban és 2001-ben)
 • 1986. amerikai elektronikus hírközlési adatvédelmi törvény (ECPA)
 • 1987-es amerikai számítógépes biztonsági törvény (hatályon kívül helyezte a 2002. évi szövetségi információbiztonsági irányítási törvényt)
 • 1988. amerikai egyesült államokbeli videó adatvédelmi törvény
 • 1990. évi egyesült királyságbeli törvény a számítógépes visszaélésekről
 • 1991. Az Egyesült Államok szövetségi ítélete
 • Az OECD 1992. évi iránymutatásai a teljes biztonsági keretként történő felhasználásról
 • 1994. évi kommunikációs segítségnyújtás a bűnüldözésről szóló törvény
 • A Tanács 1995. évi irányelve az Európai Unió (EU) adatvédelméről
 • 1996. Az Egyesült Államok gazdasági és a védett információk védelméről szóló törvény
 • 1996. évi egészségbiztosítási hordozhatóságról és elszámoltathatóságról szóló törvény (HIPAA) (követelmény 2000. decemberében került hozzáadásra)
 • 1998. évi amerikai millenniumi szerzői jogi törvény (DMCA)
 • 1999. évi egyesített számítógépes információs ügyletekről szóló törvény (UCITA)
 • 2000. évi amerikai kongresszus elektronikus aláírása a globális nemzeti kereskedelemről szóló törvényben („ESIGN”)
 • 2001. amerikai egyesült államokbeli megfelelő eszközök biztosítása a terrorizmus elfogásához és megakadályozásához (PATRIOT)
 • 2002. évi belbiztonsági törvény (HSA)
 • 2002. évi szövetségi információbiztonsági irányítási törvény

Vigye magának magánéletét a kezébe

Az amerikai állampolgároknak, sem pedig egyik ország állampolgárainak nem számíthatnak arra, hogy a kormányuk megvédje magánéletét minden fenyegetéstől. Mindenkinek, mint magánszemélyeknek a feladata, hogy proaktívan őrizzük magánéletünket.

Egyik állam sem tökéletes, de az Egyesült Államok kormányának legalább minden szintje lehetővé teszi a polgárok számára, hogy online biztonságukat megerősítsék. Néhány kulcsfontosságú lépés a fájlok és a kommunikáció titkosítása, az internet elérése biztonságos VPN-en keresztül, valamint az Ön és családja online fiókjainak engedélyek kezelése..

Rosszul mentünk valamit? Egy törvény, amelyet elmulasztottunk? Tudassa velünk a megjegyzésekben!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 1

Adblock
detector