Mi a geofencing, hogyan működik, mi az adatvédelmi aggályok?

Mi a geofencing és hogyan működik? (1)

A geofencing legjobban egy valós példával illusztrálható.

Már egy vadonatúj autóval jött ki a BMW-ből, és alig várja, hogy elinduljon. Ez egy luxusautó, és azt tervezi, hogy élvezze minden pillanatát, amikor birtokolja. amíg itt az ideje a parkoláshoz. Ha elhagyja az autót, a leendő tolvajok miatt aggódnia kell. Szerencsére van egy praktikus szolgáltatás: a BMW Trackstar szolgáltatása, amely láthatatlan geofencet ad a jármű helyének körül.

A GPS használatával a geofence beállításához az autó 20 másodpercenként jelet küld a jelenlegi helyén. Ha az autó túlhalad a geofenéken, vagy valaki megkísérel vezetni az autót kulcsok nélkül, a BMW tudja és riasztást küld. Ez egy praktikus szolgáltatás, és ami a legjobban, mert a kerítés digitális, beállíthatja függetlenül attól, hogy hol parkol.

A BMW Trackstar szolgáltatása csak egy példa arra, hogy a vállalatok geofencet használnak, hogy hozzáadott értéket biztosítsanak ügyfeleiknek. A GPS-adatok gyakorlati alkalmazását lehetővé tevő technológiának köszönhetően a geofencing számos iparágban komoly potenciállal rendelkezik, beleértve a biztonságot is. Sajnos azonban helytelen kezelés esetén is nagy adatvédelmi problémákat okozhat. Ha érdekli a koncepció, tartsa meg a kezét a kormánynál: az alábbiakban bemutatjuk a geofencek jó és rossz dolgait

Mi a geofence??

A geofence olyan technológia, amely a helymeghatározási adatokat felhasználva egy láthatatlan akadályt állít fel a való világban. A technológia gyakran használja Globális helymeghatározó rendszerek (GPS), ugyanakkor más adatjeleket is felhasználhat, ideértve a mobil, wi-fi és RFID. A geofenceen áthaladva nem láthat semmit, de ha csatlakoztatott eszközt hordoz, a rendszer tudja, mikor lép be vagy lép ki az elektronikus határon. Gondolj rájuk, mint a kutyatulajdonosok által népszerű láthatatlan elektromos kerítésekre, szerencsére sokk nélkül. A geo 'kerítés' egy eszközön működik, és a hely közelében egy sor pontot választ, hogy létrehozzon egy mesterséges határot. Ezután csatlakozik az elérhető hálózatokhoz, például cellás vagy vezeték nélküli internethez, hogy jeleket cseréljen más eszközökkel. Ha egy eszköz a határ közelében közli a helyét, a geofence képes azonosítani, hogy a koordinátákon belül vagy kívül van, és jelzi a programozott művelet bekövetkezését.

Míg a GPS meg tudja határozni helyünket a világon, a geofencing arra koncentrál, hogy hol vagyunk a virtuális tereptárgyak közelében. Egyes digitális riasztások vagy parancsok támogatására alkalmas alkalmazásokkal együtt a digitális eszközök teljesen új módon működnek együtt a fizikai világgal. Egy adott üzlet vagy szolgáltató központ közelében van? Vezet a könyvtár mellett egy lejárt könyvvel az autójában? A gyerekek a helyi szomszédságon kívül léptek be? A földrajzi védelem lehetővé teszi a felhasználók számára a földrajzi határok meghatározását fizikai objektumok vagy szimbólumok nélkül.

A geofenciákat beállíthatjuk meghatározott határok mentén, vagy egyszerűen egy adott sugarú körön, egy adott pont fölött.

Népszerű felhasználások

A geofence technológia gyorsan növekszik az alkalmazásokban. A Cision PR Web, New York-i marketing vállalkozás szerint, Az Interact Marketing most már lehetővé teszi az ügyfeleknek, hogy a geofencing alapján szalaghirdetéseket jelenítsenek meg. Az ötlet minden bizonnyal vonzó: képzelje el, hogy egy vásárló értesítést kap a Macy új tavaszi értékesítéséről, ha csak utca van. Hirtelen a felhasználó nem ismeri csak egy jó üzletet; ők tisztában vannak egy jó üzlettel, amely sétatávolságra van jelenlegi helyüktől. Sokak számára az ilyen típusú marketing a vevőket az ajtóban teszi, és még sok más készen áll a vásárlásra. A fizikai helyekre összpontosítva a geofencing virtuális trend, amelyet a tégla- és habarcsüzletek kihasználhatnak.

Az alkalmazáson belüli geofencek használatáról itt olvashat bővebben.

A marketing nem az egyetlen gyakorlati alkalmazás a geofencekhez. Más népszerű példák arra, hogy a szervezetek és az egyének miként használhatják elő a geofencing előnyeiket:

 • Személyes emlékeztetők bizonyos feladatok elvégzésére a környéken
 • Intelligens eszközök, például a termosztátok, amelyek beállítják a hőmérsékletet, amikor a lakó bemegy a házába
 • Biztonsági riasztások, amikor az elemek mozognak, például a BMW Trackstar
 • Éttermi üzletek népszerűsítése, vagy a bejövő vállalkozások vezetése. Fontolja meg olyan hirdetések célzását, ahol a jövőbeli ügyfelek vacsorára gondolhatnak, például koncertekre, színházakra vagy jegykioszkokra
 • Bizonyos háziállatok, például macskák vagy kutyák elkészítése továbbra is a környéken található
 • A küldemények nyomon követése, a logisztika és a szállítási időmérés nyomon követése
 • A drónok távol tartása a korlátozott légtértől
 • Biztonsági üzenetek a turisták számára, ha a veszélyes tereptárgyakhoz közel helyezkednek el
 • Figyelmeztetések a kisgyermekek szüleire, ha kiszállnak a házból, vagy ha fiatalabb gyermekek elhagyják a környéket

Geofencing használata a jobb kiberbiztonság érdekében

A geofencing egyik növekvő felhasználási lehetősége az információbiztonság új szintjének hozzáadása. Ugyanúgy, mint egy fizikai kerítés biztonságot nyújthat a fizikai kerületek körül, a geofencing fokozhatja a digitális eszközökhöz való hozzáférés ellenőrzését.. A geofence egy másik szintű felhasználói hitelesítést kínál, ellenőrizve, hogy hol vannak. Korlátozhatja a felhasználói hozzáférést azáltal, hogy ellenőrzi, hogy a felhasználó csatlakozik-e egy előre jóváhagyott fizikai helyre.

Ideális esetben a geofencing a többtényezős hitelesítés eleme. A technológia nem biztonsági ezüstgolyó, de egy lépéssel előre tudja tartani a szervezetét. Például egy geofence nem akadályozza meg a hackert a helyszínen, vagy egy alkalmazottat a privilegizált információkhoz való hozzáféréshez. Mi van, ha valaki kiváltságos hozzáférést biztosít távoli helyről? Mi van, ha a hackerek adathalászattal férnek hozzá egy fiókhoz? A geofence használata lelassíthatja és megállíthatja a haladást riasztás küldésével vagy blokkolhatja az elérést az elfogadható kerületekről kívülről. Ez különösen akkor hatékony, ha a korlátozásokat a részletes területekre állítják, nem pedig a megadott városokból vagy országokból érkező összes hozzáférésre.

Ahogy Michael Abboud írja a Medium számára:

"A geofencing és a több tényezős hitelesítés kombinációja olyan kiegészítő biztonsági rétegeket biztosít, amelyeket rendkívül nehéz beszivárogtatni."

A földrajzi védelem korlátozhatja a társadalmi megosztást is a népszerű hálózatokon. A Flickr fotómegosztó hálózat felhasználói például beállíthatnak egy geofencet, amely korlátozhatja a fényképmegosztást egy adott régióban élő barátokkal. Ezek a szolgáltatások kényelmesek lehetnek azok számára, akik kapcsolatba akarnak lépni a helyi közösséggel, de attól tartanak, hogy képeiket megosztják a világgal.

Adatvédelmi aggályok

Mostanra a geofencek valószínűleg nagyon vonzónak tűnnek. Ez a technológia jobb biztonságot, ügyfél-elkötelezettséget kínál, és figyelemmel kísérheti azokat a helyzeteket, amikor nem tudja. Mielőtt a fedélzetre ugrik a termékének vagy cégének geo-kerítésével, vegye figyelembe, hogy a technológia nem tartalmaz hibákat. Különösen az Ön a felhasználó magánélete veszélyben lehet.

A földrajzi védelem segítségével megfigyelve, hol tartózkodunk fizikai objektumokkal vagy tereptárgyakkal, több személyes adatot gyűjthetünk a felhasználóról, amelyet eredetileg terveztek. Nem csak az, hogy a technológia tudja, hol vagyunk: „látja”, hogy mely helyeken lépünk kapcsolatba. A kórház közelében felállított, a rendszeres látogatásokat rögzítő geofence jelezheti az egészségügyi problémákat vagy az intenzív ápolásban részesülő szeretteket. A környező istentiszteleti helyek geográfia jelezheti a vallási preferenciákat, míg az LBQT + éjszakai klub közvetlen közelében szexuális irányultságot sugallhat..

Súlyosabb, hogy a nyomon követés mellett a geofence is mentális károkat okozhat, amikor a vonalakat keresztezik. Kiváló példa erre a massachusettsi főügyész vitája a Copley Advertising-szel. Copley, amely a nők reproduktív egészségügyi klinikáinak környékén geofencet állított fel, célzott hirdetéseket és üzeneteket küldött a nőknek, köztük a „You Have Choices” és az abortuszellenes alternatívákra mutató linkeket. Copley információkat küldött harmadik féltől származó hirdetőknek, azzal a kockázattal, hogy „potenciálisan nemkívánatos hirdetésekkel célozza meg, amelyek a magán, érzékeny és intim orvosi vagy fizikai állapotukra vonatkozó következtetések alapján”.

Ha geofence szolgáltatást tervez, először ellenőrizze az alkalmazandó adatvédelmi jogszabályokat. Van-e korlátozás az adatgyűjtésre vagy felhasználásra? Szüksége van-e magánszemélyek beleegyezésére, vagy különleges biztosítékokra? Lehet, hogy az érdektelen ügyfelek lemondnak a szolgáltatásról? Egyes területeken, például Európában, a geofencing csak akkor engedélyezhető, ha a felhasználók bejelentkeznek és beleegyeznek a szolgáltatásba a telepítés előtt.

Egyéb akadályok

A magánélet védelmével kapcsolatos aggodalmak mellett más problémák is felmerülnek a túlzott geofencek használatával. A TSheets, a gyorskönyvek részlege, jogosan emlékeztet egy New York-i Starbucks példájára, amelyen a geofencing segítségével a célzott hirdetéseket minden alkalommal elküldik, amikor a felhasználó sétál a Starbucks mellett. Jól hangzik ... mindaddig, amíg rájön, hogy egy ilyen beállítás túlságosan sok értesítést küld minden sétára, végül idegesítve a felhasználót.

A beállítástól függően a felhasználók tudatosság nélkül képesek is navigálni a geofence körül. A földrajzi védelem különféle földrajzi helyadatokat használhat annak meghatározására, hogy a felhasználó a kerítésen belül vagy kívül található, beleértve a GPS-adatokat vagy az IP-címet. Mi lenne, ha a felhasználó kikapcsolja a GPS-t, és elfedi IP-címét VPN-sel? Ez különösen igaz azokra a szolgáltatásokra, amelyek megpróbálják korlátozni az online hozzáférést országonként. A Business Insider tudomásul veszi a népszerű streaming szolgáltatást, a Netflix folytatja az olyan proxyszolgáltatások küzdelmét, amelyek lehetővé teszik az országon kívüli hozzáférést az amerikai tartalomhoz. Ha az összes földrajzi helymeghatározási adat le van tiltva, vagy hamis címet mutat, akkor a geofence nem tudja azonosítani, ki jön, ki távozik, vagy ha riasztást kell küldenie.

Lehetséges-e lemondni a geofencing-ről?

Egyénileg a geofencing elutasításának képességét korlátozhatjuk a helyi adatvédelmi törvényekre vagy az eredeti geofence céljára. Magánszemélyek számára azonban van néhány lehetőség annak korlátozására, hogy a geofencek miként láthatják az Ön jövedelmeit vagy útját.

 1. Ellenőrizze a készülék helybeállításait. A helymeghatározás, például a GPS-adatok kikapcsolása korlátozza azt, hogy a geofence hogyan azonosíthat téged. Néhány eszköz, például az okostelefon bizonyos márkái esetében ezt megteheti a helybeállítások átkapcsolásával. Más készülékek esetében előfordulhat, hogy korlátozni kell a GPS-adatok követésének alkalmazását alkalmazásonként. Az összes bejövő vagy kimenő jel kikapcsolása, például a „repülőgép üzemmódban” is kikapcsolhatja a helyet; Ugyanakkor ügyeljen arra, hogy a repülőgép üzemmód kikapcsolja a mobil adatátvitelt, a wi-fi és a bejövő hívásokat.
 2. Vessen egy pillantást alkalmazásaira. A legtöbb kereskedelmi célú geofencing, például reklám, az alkalmazáson belüli értesítések útján nyilvánul meg. Egyes geofencing funkciók működéséhez az üzlet speciális alkalmazásához van szükség. Ha számos alkalmazás rendelkezik üzletekkel, szolgáltatásokkal vagy rendszeres interakciókkal, ellenőrizze a beállításokat, hogy meg tudja-e „lemondni” a hirdetések vagy riasztások földrajzi helyzetének meghatározásáról.
 3. Vegyünk egy VPN-t. A földrajzi kerítés még akkor is, ha ki van kapcsolva a helymeghatározás, továbbra is meghatározhatja általános helyét az eszköz egyedi IP-címén keresztül. A VPN-k lehetővé teszik az IP-cím elrejtését az adatok titkosításával és más régiókra történő átirányításával.

Jövőbeli felhasználások

Van-e olyan alkalmazás a geofence-hez, amely még nincs használatban? Megkérdőjelezhetetlenül. Ahogy egyre több eszköz csatlakozik a dolgok internetéhez, annál nagyobb a lehetősége annak, hogy az árucikkeket hely szerint azonosítsák. A geofencing támogató infrastruktúra könnyen elérhető és valóban mindenütt jelen van az intelligens eszközök korában. Ez lehetővé teszi bárki számára a geofencing felhasználását bármilyen célra. Egyéb területeken, amelyekben a geofencing adaptálódhat:

 • Fuvarozási, raktározási és egyéb logisztikai szolgáltatások
 • Biztonsági szolgáltatások, például olyan lőfegyverek, amelyek csak egy meghatározott helyen működnek
 • A vadon élő állatok és háziasított állatok kezelése
 • Vendéglátás légköri szabályozás. Bizonyos technológiák engedélyezése vagy bekapcsolása a vendég tartózkodási helyétől függően

Ezenkívül vannak olyan jövőbeli célok is, amelyek felébrednek, amikor a geofencing hozzáadódik más, még kidolgozás alatt álló technológiákhoz, vagy magának a technológiának a láthatatlan fejlődési lehetőségei is felmerülnek. Noha ez a cikk a jelenlegi adaptációkat vizsgálja, a 2.0 geofencing a sarkon lehet.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 − = 9

Adblock
detector