Mi a különbség a VPN, a VPS és a VPC között?

vps vpc vpn
Annak ellenére, hogy a VPN (virtuális magánhálózat), a VPS (virtuális magánkiszolgáló) és a VPC (virtuális magánfelhő) hasonlóan hangzik, valójában nagyon különböznek egymástól. A hármat gyakran összekeverik, mert megvannak néhány kulcsfontosságú tulajdonságuk, és akár együtt is felhasználhatók. A VPN például VPS-en vagy VPC-n is elhelyezhető. Ez a cikk magyarázza a különbségeket.

Először azonban vegye figyelembe a hasonlóságokat. A rövidítések lebontásával láthatjuk, hogy mely vonások jellemzik őket.

 • A „V” a virtuálisat jelenti. Ez azt jelenti, hogy a VPN, a VPS vagy a VPC hálózatát, kiszolgálóját vagy felhőjét virtualizációval hozzák létre. A hardver, amelyre támaszkodnak, virtuális, és elválasztva van az alapjául szolgáló fizikai hardver erőforrásoktól. Alapvetően a hardvert, az operációs rendszereket, a tároló eszközöket és a hálózati erőforrásokat utánozzák.
 • A „P” a magántulajdon. Ez azt jelenti, hogy ezekre az erőforrásokra csak az engedélyezett felhasználók férhetnek hozzá. A felhasználókat általában kriptográfiai tanúsítvány, felhasználónév és jelszó, vagy mindkettő azonosítja.

Mi a VPN??

A VPN hozzáférhetővé teszi az entitás magánhálózatát (például egy vállalati hálózatot) nyilvános infrastruktúrán, elsősorban az interneten keresztül. A VPN lehetővé teszi a felhasználók számára az adatok hatékony cseréjét megosztott vagy nyilvános hálózatokon keresztül, mintha közvetlenül kapcsolódnának a magánhálózathoz.

A kereskedelmi VPN biztonságos forgalmat biztosít egy titkosított alagútban, majd ezt a forgalmat egy kiszolgálón keresztül irányítja a felhasználó által választott távoli helyen. Ez elrejti a felhasználó helyét, IP-címét és online tevékenységét.

A VPN biztonsági mechanizmusai, például a titkosítás révén a felhasználók garantálják az adatok biztonságát és adatvédelmét. Függetlenül attól, hogy anonim módon torzít, hozzáfér a földrajzilag korlátozott tartalmakhoz, például a Netflixhez, vagy böngészi magánjellegű tartalmait, mindig elrejtheti a VPN mögött.

A biztonság és a magánélet kérdéseinek jelenlegi hangsúlyozásával az iparág számos VPN-szolgáltatót eláraszt, amelyek ingyenes vagy fizetős szolgáltatásokat kínálnak.

Az ingyenes VPN-szolgáltatások gyakran nem biztonságosak, lassúak, megbízhatatlanok, vagy adatkorlátozásokkal járnak. Másrészt a fizetett VPN-k, mint amilyeneket a Comparitech-en áttekintettünk, általában hatékonyabbak és számos hasznos funkcióval rendelkeznek. Legtöbbjük megfizethető, havonta kb. 10 dollár fizetést igényel.

Hogyan működik a VPN??

A VPN létrehozása egy virtuális peer-to-peer kapcsolat létrehozásával történik, amely dedikált kapcsolatok és titkosítási protokollok kombinációját használja. A csatlakoztatott internet összforgalma a VPN alagúton halad keresztül. Mivel az alagút-alagút alagútot képez a fogadó és a küldő között, és titkosítja az összes továbbított forgalmat, a snoopers nem tud eloszlatni az áthaladáshoz kapcsolódó adatokat.

A VPN magáncsatlakozással kapcsolódik egy virtuális hálózathoz az illetéktelen forgalmi lehallgatás megakadályozása és a hatékony adatáramlás lehetővé tétele érdekében, fizikai magánhálózat vagy vállalati intranet infrastruktúra felépítésének költségei nélkül..

A VPN használatának megkezdéséhez telepíthet asztali klienst vagy beépített VPN támogatást egy eszközre. Néhány a legnépszerűbb VPN-szolgáltatások közül:

 • ExpressVPN
 • NordVPN
 • IPVanish
 • VyprVPN
 • PureVPN

Kinek van szüksége VPN-re??

Ha biztonságosan szeretne hozzáférni egy vállalat intranetjéhez, miközben irodától távol van, használhatja a vállalat VPN-jét. Ezek hasznosak a vállalat számítástechnikai infrastruktúrájának földrajzilag szétszórt irodáinak biztonságos összekapcsolásában, egyetlen egységes hálózathoz vezetve.

Ha rendszeresen használ a Wi-Fi hotspotokat, akkor a VPN megakadályozza, hogy a hackerek hallgassák meg forgalmát az úgynevezett közép-ember támadás formájában. Ez különösen fontos a sokat utazó emberek számára, valamint azok számára, akik rendszeresen használnak nyilvános Wi-Fi-szolgáltatásokat, még akkor is, ha jelszóval védettek, éttermekben, repülőtereken vagy bármely más nyilvános helyen.

Ha meg szeretné őrizni online biztonságát, és megakadályozni, hogy harmadik felek nyomon kövessék tevékenységeit, a VPN megmenti a napot. A VPN-k elrejthetik az eszköz tényleges IP-címét, megkönnyítve ezzel valaki munkáját, aki megkísérel online kémkedni vagy nyomon követni téged.

Ezenkívül, ha meg akarja kerülni a földrajzi korlátozásokat és a cenzúrát bizonyos típusú online tartalmakkal szemben, a VPN-k segítenek e korlátozások túlfigyelésében. Ez természetesen törvénytelen lehet, az Ön országának jogszabályaitól függően. Egyes webhelyek, például a Hulu, betiltották az ismert VPN-szolgáltatásokat is, hogy megkerüljék korlátozásaikat.   

Ha magántulajdonban szeretné böngészni és fenntartani az online biztonságot, akkor a VPN technológiára van szüksége. Érdemes megemlíteni, hogy a VPN-k nem tudnak 100% -os névtelenséget biztosítani; így a kompetencia és az alaposság a végén továbbra is nélkülözhetetlen.

Mi a VPS??

A VPS a fő gazdagép számítási erőforrásainak megosztására utal az adatközpontban. Mivel egy gazdagép fel van osztva több virtuális rekeszbe, ahol az egyes egységek képesek egymástól függetlenül működni, mindegyik „példányt” úgynevezik virtuális magánszervernek.

Ha bejelentkezett VPS-be, néhány esztétikai különbségtől eltekintve ugyanúgy fog megjelenni, mint a Windows otthoni számítógépe. A VPS technológiát általában különféle funkciókhoz használják, beleértve a webhelyek tárolását és a távoli alkalmazások tárolását.

Íme néhány a piacon a legnépszerűbb VPS szolgáltatók közül.

 • Hajrá apu
 • Hostgator
 • Mozgásban
 • 1&1

Hogyan működik a VPS??

A VPS a virtualizáció fogalmát használja. Akkor jön létre, amikor egy gigantikus fizikai szervert felosztják, hogy több különálló kiszolgáló futhasson rajta egymástól függetlenül.

Ezután virtuális rétegeket hoznak létre annak biztosítása érdekében, hogy minden virtuális rekesz „privát” önálló szerverként működjön, és képes legyen futtatni egy operációs rendszer saját példányát, amely virtuális példányként függetlenül működtethető..

Ezenkívül a felhasználóknak felsőbb szintű hozzáférésük van ahhoz az operációs rendszer-példányhoz, amely lehetővé teszi az alkalmazások futtatását és a szükséges szoftverek telepítését.  

Mivel minden virtuális rekeszhez független szerver erőforrások vannak hozzárendelve (CPU, RAM, lemeztár, sávszélesség stb.), Minden virtuális gép teljesítményét mások nem befolyásolják..

Technikailag a VPS ugyanazon a fizikai szerveren fut, és megosztja a számítási erőforrásait, a felhasználók teljes root hozzáférést élveznek a szerverükhöz, mintha dedikált szervereket futtatnának. A VPS kiválóan alkalmas egy drága dedikált szerver előnyeinek kihasználására, anélkül hogy nagy költségeket kellene viselnie.

VPS végül a következő képlettel magyarázható:

VPS = Megosztott tárhely + Független környezet + Superuser szintű hozzáférés + Dedikált számítási erőforrások

Kinek van szüksége VPS-re?

Ha az Ön igényei meghaladták a megosztott tárhelyi tervet, és dedikált szerver birtoklása továbbra sem érhető el, akkor a VPS illeszti a számlát. Ha teljes mértékben ellenőrizni szeretné a tárhelyszolgáltatásait, és végrehajtani bizonyos speciális műveleteket, például telepíteni a harmadik féltől származó szoftvert vagy konfigurálni a kiszolgáló beállításait, akkor a VPS-re van szüksége..  

A webhelyek és a távoli alkalmazások táplálására szolgáló nagy sebességű kapcsolat előnyeihez egy VPS képes megfelelni ezeknek az igényeknek.

Ha egy host környezetben közel azonos a dedikált hosting környezettel, elkerülve ezzel a biztonság, a megbízhatóság és a magas költségek áldozatait, akkor a VPS segíthet a skála növelésében a bank megbontása nélkül.  

Mi a VPC??

A VPC vagy a virtuális magán felhő hasonló a VPS-hez. De ahol a VPS egy kiszolgáló rögzített részét használ rögzített erőforrásokkal, a VPC nagyszámú virtuális gépet képes kezelni, és nem korlátozódnak egyetlen rögzített erőforrású kiszolgálóra. A felhasználókat nem köti az alapul szolgáló hardver korlátozása.

Ezenkívül a VPC-k lehetővé teszik a felhasználók számára a saját szolgáltatásuk kezelését. Szabadidőn be- és kikapcsolhatják a szervereket. Ez lehetővé teszi egy óránkénti árazási modell alkalmazását a havi modell helyett.

Néhány a legnépszerűbb VPC-szolgáltatók közül:

 • Amazon Web Services Elastic Cloud 2 (EC2)
 • Google Cloud
 • Digitális óceán
 • Rackspace

Kinek van szüksége VPC-re?

A VPC-k két forgatókönyvben felülmúlják a VPS-t. Az első az, ha nincs viszonylag rögzített forgalmú és bejövő forgalom. Ha például egy webhelyet üzemeltet, és az a webhely hirtelen óriási növekedést mutat, a VPC automatikusan méretezheti a virtuális erőforrások mennyiségét a kezeléséhez. Ezt „rugalmasságnak” hívják.

A VPC-k akkor is jobbak, ha a kiszolgálóra csak néhány órára vagy néhány napra van szükség. Mivel a VPC-k általában óránként számolnak fel, sokkal megfizethetőbb, mint ha a VPS fizet, amely havonta terhel.

Tehát mi a különbség a VPN, a VPC és a VPS között?

Annak ellenére, hogy a VPN, a VPC és a VPS költséghatékony technikákat kínálnak a vállalat technológiai igényeinek kezelésére, a fentiekben leírtak szerint teljesen más dolgokra vonatkoznak..  

A VPN egy olyan technológia, amely segítségével biztonságosan és magántulajdonban végezhet online tevékenységeket.

A VPS egy olyan technológia, amelyet használhat webhelyének és alkalmazásának hostolásához, ahol előnyeit élvezheti a kiszolgáló felsőbb szintű hozzáférése, miközben megosztja a számítógépes erőforrásokat..

A VPC rugalmas felhőalapú szolgáltatás, amelyet webhelyek és alkalmazások tárolására lehet használni. Kikapcsolható vagy bekapcsolható, és gyorsan méretezhető, hogy kielégítse az erőforrás-igényeket.

A VPN szoftverek konfigurálhatók és hosztolhatók egy VPS-en vagy VPC-n. Például van egy útmutatónk az OpenVPN beállításához egy Amazon Web Services EC2 példányon. Az EC2 példány egy VPC példája.

A CCex-SA 2.0 licenc alatt álló Japanexperterna.se licenc: „Ne légy gonosz, ne beszélj gonoszt! Ne hallj gonoszt!”

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

21 − 18 =

Adblock
detector