SOCKS5 Proxy vs VPN – Mi a különbség? Melyiket használd?

SOCKS5
Legtöbbünk ismeri az online adatvédelmi veszélyeket. Figyelembe véve a rendkívül növekvő számú internetes felhasználót (3,4 milliárd és növekvő, az Internet Live Stats szerint), valamint a nyilvános wifi hotspotok növekedését (423 millió a FierceWireless szerint), nem kellene meglepődni, hogy az internetes biztonság egyre növekvő aggodalomra ad okot..

Nézd csak meg, hogy az internetes biztonság mennyire fontos lett a 2016. évi elnökválasztási ciklusban. Nem biztonságos e-mail szerverek. Szivárgott dokumentumok. Magánbeszélgetések, amelyeket az egész világ megtekinthet a nyilvánosság számára. Az egyszerű igazság az, hogy amíg az internetet használja, sebezhető vagy. Hacsak természetesen nem biztonságos hálózati hozzáférést használ, vagy biztonságos titkosítási módszerekkel online érkezik webhelyekre és adatokra.

Titkosítási módszerek: A HTTPS nagyszerű, kivéve, ha nem

Az online titkosítás és az adatbiztonság bizonyos szempontjaira Ön gondoskodik. Ennek oka az, hogy a legtöbb webhely érdeke annak megakadályozása, hogy a hackerek megragadják az Ön adatait. Az adatsértések egyre növekvő és rendkívül drága problémák. A Yahoo jelenleg a kártérítési játék közepette játszik, miután 500 millió számlát loptak el. Az adatok megsértésének átlagköltsége mostanában valahol 4 millió dollár, vagyis számlánként körülbelül 154–158 dollár körül mozog, a Yahoo olyan adat megsértését vizsgálhatja, amely a társaság számára milliárd dollárban potenciálisan költségekkel járhat. Jaj. Reméljük, hogy jó számítógépes felelősségbiztosítást vásároltak.

A legtöbb webhely nem biztonságos. Valójában csak körülbelül 25 százalék használja ki a helyszintű biztonsági szabvány HTTPS titkosítását. A HTTPS titkosítással rendelkező webhelyek általában a Secure Sockets Layer (SSL) titkosítást használják. Ez biztonságos kapcsolatot hoz létre a számítógép és a webhely tárolószerverei között. A csatlakozás után az adatátvitel a számítógép és a webhely szerverei között titkosítva van. Az információ beolvadása, amint az a titkosítási módszerekre jellemző, az adatokat a két oldal biztonságos kulcsainak használatával kell beolvasni. Nagyon könnyű azonosítani, ha egy webhely HTTPS-t is használ. Csak nézze meg a weboldal címét:

Google https

Még a Google titkosítási módszereket is használ keresőmotorjában. De ne tévesszen meg. Bár a HTTPS titkosítás sokkal biztonságosabb, mint a titkosítástól mentes HTTP protokoll, ez messze nem a végső biztonsági módszer. Bárki, aki online tevékenységét vagy a webhely szervereit kereste, továbbra is láthatja, amit éppen néz, és adatokat vagy személyazonosságot lophat. Egy hasonló megjegyzés: olyan csodálatos, mint a HTTPS titkosítás, nem rejti el a helyét. Valaki továbbra is képes azonosítani az IP-címét, és ki köti össze a nyilvánosan elérhető információkkal. A HTTPS egy jó, biztonságos módszer annak biztosítására, hogy adatait nem lopják el az átviteli folyamat során, de nem biztosítja az online személyazonosságát, és nem tartja az adatait teljesen magántulajdonban..

A kipróbált és valódi virtuális magánhálózat (VPN)

A virtuális magánhálózatok (VPN-k) talán a leggyakoribb módszer az online biztonságos csatlakozásra, letöltésre és szörfözésre. Minden számítógép, amely internetkapcsolatot használ, egy nagyobb, megosztott hálózat része. Ha az internet-szolgáltatón keresztül csatlakozik az internethez, az internetszolgáltató egyedi IP-címet rendel a számítógépéhez, és vidám úton elküldi Önt a hálózaton keresztül, és csatlakoztatja Önt az internet többi részéhez. Tevékenységének figyelemmel kísérése nagyon egyszerű kérdés mind az internetszolgáltató, mind a kormányok vagy kormányzati szervezetek számára, amelyek hozzáférnek az internetszolgáltató adataihoz. A virtuális magánhálózatok azonban biztonságos alagutat hoznak létre közted és egy magánszerver között. Online módon csatlakozik az internetszolgáltatóján keresztül, mint általában, de ezután biztonságosan és közvetlenül kapcsolódik egy adott szerverhez.

Az IPVanish, az egyik legnagyobb elérhető VPN-szolgáltatás, hasznos grafikával látja el, hogy mit gondolunk:

hogyan védi a vpn az Ön adatait

A VPN által létrehozott biztonságos alagút azt jelenti, hogy közvetlen kapcsolat jön létre közted és a hozzáférni kívánt webhelyek között. A hackerek, a kormányok és még a saját internetszolgáltatójuk sem tud belenézni a dolgodba.

Az előnyök itt is egyértelműek, de a VPN sok szempontból korlátozott. Mivel adatainak tovább kell haladniuk, és a folyamat során többször is titkosítva és visszafejtve, az eredeti internetsebesség jelentősen csökken. Hasonló megjegyzés: ha egy VPN-kiszolgálóhoz kapcsolódik, amely messze van tőled, akkor megtapasztalhatja például, hogy mi történik, amikor az Egyesült Államokban tartózkodik, és csatlakozik egy ausztráliai VPN-kiszolgálóhoz, szemben azzal, amikor egyáltalán nem kapcsolódik VPN szerverhez:

Nincs VPN:

nincs vpn sebesség

Ausztrália VPN szerver:

Ausztrál VPN sebesség

A ping (az az idő, amely ahhoz szükséges, hogy egy adatcsomag oda-vissza utazzon két hely között) drámaian növekszik. Ez akkor is történt, amikor egy ingyenes VPN szolgáltatást, az TunnelBear szolgáltatást használtunk:

Az alagútban lévő VPN sebessége

A megnövekedett ping nem növeli túl sokat a felhasználókat, amennyiben a magas ping nem mindig jelenti a lassabb letöltési sebességet. A magasabb ping azonban a meglehetősen csomagolt szerver jelzésére is utalhat, ami gyakran igaz a népszerűbb VPN-szolgáltatásokra és különösen az ingyenes VPN-szolgáltatásokra. Általában a VPN-szolgáltatások megkerülik ezt az általuk kínált kiszolgálók számának növelésével.

Ami a letöltési sebességeket illeti, itt van egy egyszerű összehasonlítás annak között, hogy milyen sebességek (másodpercekben vannak), mint például a letöltés egy fizetett VPN szolgáltatáson (IPVanish), ingyenes VPN (TunnelBear) és nincs VPN:

VPN sebesség tesztek eredményei

Amint azt az eredmények bizonyítják, a VPN nélküli letöltés jelenti a legjobb sebességet, míg a VPN-k jelentősen befolyásolják a letöltési sebességet. Mint általában, a fizetett VPN szolgáltatás gyorsabb volt, mint az ingyenes szolgáltatás. A VPN-sebességről további információt a cikkben talál a leggyorsabb VPN-szolgáltatásokról és arról, hogy miért nem történik egyenesen a VPN-sebesség mérése.

A VPN-ket szintén korlátozzák a fogadó VPN-társaság által végrehajtott biztonsági intézkedések. A legtöbb fizetett VPN-szolgáltatás felgyorsítja a biztonsági erőfeszítéseit, magas szintű titkosítás minden formáját kínálva, és a legtöbb esetben szigorú naplómentes házirendeket tartva fenn. Természetesen sok felhasználó vonakodik összepótolni a VPN-szolgáltatást, ha számtalan VPN-szolgáltatás elérhető online ingyen.

Jó oka van annak, hogy sok felhasználó úgy dönt, hogy jobb fizetni a VPN-szolgáltatásért, mint ingyenes szolgáltatással járni. Az ingyenes VPN-k gyakran rögzítik az adatokat vagy a sávszélességet, naplózják tevékenységét és / vagy hirdetéseket fecskendeznek fel a böngészőbe. Az ingyenes szolgáltatásoknak nem csak kevesebb erőforrása van a sávszélességbe és a kiszolgálókba való bejutáshoz, sokuknak hiányzik a biztonsági funkciók.

Az ingyenes VPN-ek gyakran hirdetésközpontúak, hirdetéseiket saját alkalmazásukban jelenítik meg, hirdetéseket fecskendeznek a böngészőbe, vagy mindkettőbe. Mint sokan már tudják, a hackerek („rosszindulatúnak” nevezett hirdetések) felhasználhatják a számítógépeket vírusokkal és különféle rosszindulatú programokkal való fertőzéshez. A hirdetésvezérelt VPN-k alig biztonságosak.

A SOCKS5 proxy szerver kérdése

Lehet, hogy azt gondolja, hogy van mód arra, hogy biztonságosan csatlakozzon a VPN-hez a hozzáadott adatok lelassulása nélkül. És van. A proxykiszolgálók éppen ezt teszik. Valójában egy proxy szerver ugyanúgy működik, mint egy VPN, de a hozzáadott titkosítás nélkül. A proxykiszolgáló új IP-címet rendel hozzá, amikor csatlakozik a szerverhez, majd útvonalra vezet, bárhová is próbálkozik. Van benne bizonyos biztonság. Bárki, aki bejelentkezik, az új IP-cím miatt eltérően érzékeli a tartózkodási helyét. A titkosítás hiánya azonban azt jelenti, hogy az adatok alapvetően nem biztonságosak. Az egyik legbiztonságosabb proxy, a SOCKS5, hogy enyhítse az érintett bizonytalanságot

IPVanish és VPN szolgáltatások A NordVPN és a Private Internet Access mindegyikük SOCKS5 proxy szervert biztosít az előfizetők számára. Az NordVPN a következőképpen írja le a SOCKS5 előnyeit:

„Az SOCKS5 [fő] előnye a hitelesítés további képessége, így csak felhatalmazott felhasználók férhetnek hozzá szerverhez. Ez biztonságosabbá teszi, mint a többi proxyszerver. ”

Valójában ez egy olyan probléma, amelyet korábban a HTTPS-ről szóló rövid beszélgetésünk során tárgyaltunk. Noha valószínűleg biztonságosan csatlakozhat egy webhelyhez, és továbbíthatja az adatokat oda-vissza anélkül, hogy bárki ellopná vagy szimatolna rajta, ha valaki rendelkezik hozzáféréssel a szerverhez, amelyet csatlakoztat, akkor az összes biztonsági szempontból gyakorlatilag értelmetlen. Mivel a SOCKS5 proxyszerverek SSH (biztonságos socket shell) protokollt használnak, csak ellenőrzés útján érhetők el. Nem csak bárki csatlakozhat, és valaki helytelenül is hozzáférni próbál nagy mennyiségű titkosítással foglalkozik.

A SOCKS5 proxy szolgáltatás előnye a sebesség. A proxykiszolgálóval történő titkosítás hiánya, és még egy biztonságosabb SOCKS5 is segít a gyorsabb sebesség biztosításában. Ne feledje, hogy az oda-vissza menő adatok nagyrészt nem titkosítva, csak a SOCKS5 proxy szerverhez való hozzáférés. A legtöbb szolgáltatás, amely az SOCKS5 proxykat biztosítja, speciális figyelmeztetést ad arra, hogy a proxy kevésbé biztonságos. Vegyük például az IPVanish által adott előzetes figyelmeztetést:

Socks5 vs VPN

Ez az oka annak, hogy a SOCKS5 proxyk népszerűbb webes tevékenységekhez használják, amelyek nem járnak kapcsolódással különböző webhelyekre, ahol az adatok könnyen beszerezhetők. A kevesebb titkosítás mellett a proxyszerverek gyakran naplóznak tevékenységeket is. Ez azt jelenti, hogy bárki, aki hozzáférhet ezekhez a naplókhoz, megtudhatja, hogy ki vagy Ön, és mit csináltál, miközben az adatokat a proxyn keresztül irányítja. Ezenkívül a feltört proxyszerverek valószínűleg rosszindulatú programokat és vírusokat vezetnek a számítógépére.

Mikor kell használni a SOCKS5 proxykat, VPN-ket vagy mindkettőt

Mint várhatóan, egyértelmű előnyei vannak a SOCKS5 proxyk VPN-n keresztüli használatának, és fordítva.

A SOCKS5 proxyszerverek legjobb felhasználási lehetőségei:

  • Több sávszélesség szükséges
  • Torzítás vagy peer-to-peer szolgáltatások igénybevétele (csak sebesség céljából) *
  • A hely elrejtése
  • A földrajzi vagy tartalomblokkolás megkerülése
  • Javított biztonság a szokásos proxykhez képest

A VPN legjobb felhasználásai:

  • Biztonságos böngészés
  • Torzítás vagy peer-to-peer szolgáltatások használata (amikor több titkosításra és biztonságra van szükség)
  • Tűzfalak eljutása
  • A földrajzi vagy tartalomblokkolás megkerülése
  • Jobb adatvédelem, mint a SOCKS5

SOCKS5 proxy vs VPN a torrent és a P2P számára

Ha teljes célja az, hogy egy P2P szolgáltatást torrent vagy használjon a leggyorsabb sebességgel, akkor a legjobb választás egy SOCKS5 proxy használata. A gyorsabb feldolgozás azonban a lényegesen kevesebb adatvédelem költsége, azzal a kockázattal, hogy a VPN-ből magára hívja fel a figyelmet. Ha azonban a cél az, hogy a lehető legnagyobb mennyiségű titkosítást és adatvédelmet érintse, vegye fel a VPN-t. A sebesség észrevehetően lassabb lesz, de a megfelelő VPN szolgáltatással a kár egy kicsit csökkenthető (részletekért lásd a torrenting legjobb VPN-ekről szóló cikket). Ezenkívül a SOCKS5 proxyk csak egyes alkalmazásokat csatlakoznak az internethez, ezért fontos szem előtt tartani, hogy a számítógép összes, az Internettel kapcsolatos tevékenységét nem rejtik el, miközben SOCKS5 proxyhoz kapcsolódnak..

Ha a cél az, hogy nagy mennyiségű internetes szörfözést végezzen, tűzfalak elkerülése vagy egyszerűen a teljes online jelenlét védelme az online tevékenységetől függetlenül, akkor jobb, ha VPN-t használ. A sávszélesség rosszabb lesz, de nem elviselhetetlenül, ha magasabb színvonalú fizetett szolgáltatást használ, például az IPVanish és a NordVPN szolgáltatásait. Valójában mindkét szolgáltatásnak van SOCKS5 proxyja és VPN szervere.

A VPN-szolgáltatások által nyújtott további előnyökkel kapcsolatos jobb ötletekért megtekintheti az IPVanish, a NordVPN és a privát internet-hozzáférés áttekintését..

* A proxyhoz csatlakoztatott torrenting nem teljesen anonim. Az Internet szolgáltatója továbbra is láthatja, hogy nagy mennyiségű adatot tölt fel és tölt be. Az SOCKS5 proxy P2P használatának elsődleges előnye a jobb feltöltési és letöltési sebesség, valamint az a tény, hogy a megfigyelő szervezetek nem tudják az újonnan kiosztott IP-címet önökhöz csatlakoztatni. Ez több adatvédelmet eredményez, mint teljes anonimitást.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

76 − = 72

Adblock
detector