UDP vs TCP: Mik azok és különböznek egymástól?

UDP vs TCP_ Mik azok és hogyan különböznek egymástól_

A TCP és az UDP közötti különbségek megértéséhez előbb ismernie kell az alapul szolgáló IP protokollt. Ez a cikk elmagyarázza, hogy mi az a protokoll, mi a különbség az UDP és a TCP között, és néhány példát mutat arra, hogy miként használják ezeket.

IP protokoll

tcp udp ip protokollok

Minden internethez csatlakoztatott készülékhez egyedi IP-cím van rendelve, amely számokból és tizedesből áll. Mint a fizikai utcai címek, az IP-címek lehetővé teszik az internethez csatlakoztatott számítógépek számára, hogy megtalálják egymást és küldjenek cuccokat oda-vissza, ezt a funkciót „routingnak” hívják. Az IP protokoll nélkül nem lenne internetünk.

Az internetes protokoll úgy működik, hogy az adatokat felosztja kis, úgynevezett darabokra datagrammok vagy csomagok. A darabokat ezután az interneten az egyik IP-címről a másikra továbbítják.

Magán az adatokon kívül az IP-csomagok útválasztási információkat is tartalmaznak, például a rendeltetési hely IP-címét, ahova vezetik. Ezt az információt „fejléc.”

Amint egy csomag elhagyja a készüléket, a következőre kerül átjáró. Ez az átjáró egy másik számítógép, amely az IP-címek egy részét képes látni az interneten. Ha a csomag rendeltetési helyének IP-címe nem olyan, amelyet az átjáró láthat, akkor a csomagot továbbítják a következő átjáróhoz a vonal fölött. Ez a folyamat addig ismétlődik, amíg a csomag el nem ér egy olyan átjárót, amely felismeri a rendeltetési hely IP-címét tartomány. Ez az átjáró továbbítja a csomagot a számítógépre, amelynek címe a fejlécben meg van adva.

Mivel az adatok csomagokra vannak felosztva, nem mindegyiknek kell ugyanazt az útvonalat utazni az interneten keresztül, vagy akár sorba kell érkeznie.

Az internet minden alkalommal valószínű, hogy az IP protokollt használja. A kicserélt adatok típusát tekintve diagnosztikus, tehát nagyjából mindent felhasznál, beleértve a szöveget, képeket, hangot, videót, játékot, e-mailt, üzenetküldést, fájlokat és egyebet.

A legtöbb alkalmazás manapság az internetes protokoll negyedik verzióját használja IPv4. Lehet, hogy hallott már az IPv4 cseréjéről, IPv6. Jelenleg a két verzió párhuzamosan működik, de az IPv6 elfogadása egyre növekszik, és végül teljesen felváltja az IPv4-et. Ennek oka az, hogy a világon elfogynak az IPv4 címek – feltalálóik nem számították meg az internet elterjedését olyan mértékben, mint a mai napjainkban. Az IPv6 sokkal több IP-címet tesz lehetővé, valamint néhány más technikai frissítést, amelyekre itt nem érdekel.

  A pfSense legjobb VPN-jei (és telepítési útmutató)

Lásd még: IPV6 vs IPV4

TCP

A TCP az UDP előtt volt. Ez a Transmission Control Protocol-t jelenti. Gyakran látják, hogy úgy nevezik TCP / IP, bár nincs különbség a TCP és a TCP között.

Az IP protokoll az adatokat csomagokra bontja és az internetre küldi egy rendeltetési helyre, de hogyan állíthatja össze ezeket a csomagokat, miután megérkeznek? Erre találták ki a TCP-t. Amint a csomagok elérték a rendeltetési helyüket, a fogadó eszköz újra összeállítja őket eredeti formájukba.

A TCP megköveteli, hogy mindkét fél kommunikáljon a kapcsolat létrehozása és az adatok küldése érdekében. A TCP garantálja, hogy a címzett csomagokat fog kapni a következők szerint sorszámok a fejlécben. A címzett minden csomagról üzenetet küld a feladónak, elismerve hogy fogadták őket. Azokat a csomagokat, amelyeket a címzett nem nyugtázott, újra elküldünk. A csomagok hibáját ellenőrzik az a segítségével checksum, amelyet a fejléc is tartalmaz.

TCP_header

Az ügyfél és a szerver közötti ellentmondás miatt a TCP megbízhatóan biztosítja az interneten cserélt adatok integritását. Egyszerűen fogalmazva: garantálja, hogy az adatok pontosan úgy érkeznek meg, ahogyan elküldték, módosítások nélkül vagy hiányzó alkatrészek nélkül. Ez a TCP-t számos alkalmazás számára hasznosá teszi, és ez a leggyakrabban használt protokoll az interneten. Minden alkalommal, amikor rákattint egy hivatkozásra, letölt egy fájlt a böngészőből, frissít egy alkalmazást vagy megnyit egy e-mailt, valószínűleg a TCP használatos.

Mindazonáltal az oda-vissza kommunikáció lelassítja a TCP-t. Ha egy csomag hiányzik, akkor a teljes műveletet felfüggesztik, amíg újra el nem küldik. Noha ez a valós életben csak ezredmásodpercre változik, ez befolyásolhatja az olyan alkalmazások teljesítményét, amelyek nagy sávszélességet igényelnek. Írja be az UDP-t.

UDP

Az UDP a felhasználói Datagram Protokollot jelenti. Emlékezzünk arra, hogy az datagram és a csomag többé-kevésbé ugyanaz a dolog. Az UDP, amely szintén az IP protokoll tetejére épült, hasonlóan működik a TCP-vel, de az egyszerűbb és gyorsabb.

  Hogyan rejtsük el az OpenVPN forgalmat az Obfsproxy segítségével egy Windows PC-n és Linux EC2 szerveren

A fő különbség az Az UDP nem követeli meg a címzett nyugtázását hogy minden csomag megérkezett. A szállítás során elveszett csomagok nem kerülnek újraküldésre. Ez lehetővé teszi a számítógépek számára a gyorsabb kommunikációt, de a kapott adatok nem feltétlenül egyeznek meg a küldött adatokkal.

Az UDP-csomagoknak nem vannak sorszáma, így rendben is érkezhetnek. Ennek ellenére vannak ellenőrző összegek, így a megérkezett csomagok védettek a korrupció vagy a tranzit módosítása ellen.

UDP_header

Ezért az UDP akkor használatos, ha a sebességet részesítik előnyben az integritás és a hibajavítás helyett. Néhány általános alkalmazás a videó és a zene streamingje, az élő közvetítések, a hang- és videohívások (VoIP), valamint az online játékok. Ezekben a forgatókönyvekben nem igazán számít, ha elveszíti az alkalmi videokeretet vagy a gombnyomást, ami az UDP-t részesíti előnyben. A DNS forgalmat általában az UDP protokollon keresztül cserélik.

Lásd még: Útmutató az UDP-hez

OpenVPN UDP és TCP felett

Számos népszerű VPN-alkalmazás, amely az OpenVPN protokollra támaszkodik, lehetővé teszi a felhasználók számára az UDP és a TCP protokoll közötti választást. Egyik sem különösebben jobb, mint a többi, és a legtöbb végfelhasználó nem fog észrevenni sok különbséget. Mint már említettük, az UDP általában jobb sebességeket kínál, de az esetről esetre változik.

Bizonyos esetekben szükség lehet az egyikre vagy a másikra a tűzfal megkerülésére. Az UDP és a TCP különféle portokon működhet, és egyes tűzfalak például az OpenVPN szokásos UDP portját feketelistázhatják. Ha úgy találja, hogy az OpenVPN-kapcsolat cenzúra miatt blokkolva van, próbáljon átváltani a másik protokollra. A TCP általában jobb ehhez.

UDP vs TCP

Az alábbiakban bemutatjuk az UDP és a TCP közötti főbb különbségeket:

UDP:

 • Videó, játék, VoIP, élő közvetítés streamingjére szolgál
 • Gyorsabb és kevesebb erőforrást igényel
 • A csomagok nem feltétlenül érkeznek megrendelésre
 • Lehetővé teszi a hiányzó csomagokat; A feladó nem tudja, hogy kapott-e csomagot
  A legjobb VPN-k a PUBG számára: Korlátlan, késés nélküli játék

TCP:

 • Az interneten a legszélesebb körben használt protokoll
 • A TCP garantálja, hogy egyetlen csomag sem hiányzik, és minden elküldött adat eljuttatja a címzetthez
 • A TCP a csomagokat sorrendben küldi el, így könnyen összefűzhetők
 • Lassabb és további erőforrásokat igényel

Ha megérti a következő viccet, akkor alaposan megérti a TCP és az UDP közötti különbségeket.

TCP udp vicc

„Breitling Wingwalkers”, Agnn Foon, a CC BY 2.0 alapján engedélyezett

A Jsoon eu „internetes rétegezése”, a CC BY-SA 3.0 alapján engedélyezett

About the author

Comments

 1. kozásra, e-mailt küld vagy weboldalt tölt be, valószínűleg a TCP-t használja.

  UDP Az UDP a User Datagram Protocol-t jelenti. Az UDP nem garantálja, hogy az adatok épségben érkeznek meg a rendeltetési helyre. Az UDP nem használ sorszámokat a fejlécben, és nem küld vissza üzenetet a címzettnek, hogy fogadta-e a csomagot. Az UDP gyorsabb, mint a TCP, mivel nem kell várni az összes csomag visszaigazolására, mielőtt továbbítaná az adatokat. Az UDP-t gyakran használják olyan alkalmazásokhoz, amelyeknek gyors válaszidőre van szükségük, például online játékokhoz vagy élő videókhoz. Az UDP-t használó alkalmazásoknak általában be kell építeniük a hibajavítást és az adatvesztés kezelését, mivel az UDP nem biztosítja ezeket a funkciókat.

  OpenVPN UDP és TCP felett Az OpenVPN egy nyílt forráskódú VPN szoftver, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy biztonságosan csatlakozzanak az internethez. Az OpenVPN támogatja mind a TCP, mind az UDP használatát. Az OpenVPN TCP-t használó kapcsolatai megbízhatóbbak, mivel a TCP garantálja, hogy az adatok épségben érkeznek meg a rendeltetési helyre. Az OpenVPN UDP-t használó kapcsolatai gyorsabbak, mivel az UDP nem várja meg az összes csomag visszaigazolását, mielőtt továbbítaná az adatokat. Az OpenVPN UDP-t használó kapcsolatai általában jobbak az élő videók vagy online játékok számára, mivel a gyors válaszidő fontosabb, mint az adatok integritása.

  UDP vs TCP Az UDP és a TCP közötti különbség az adatok integritásában és a sebességben rejlik. A TCP garantálja, hogy az adatok épségben érkeznek meg a rendeltetési helyre, míg az UDP nem. Az UDP gyorsabb, mivel nem kell várni az összes csomag visszaigazolására, mielőtt továbbítaná az adatokat. Az UDP-t gyakran használják olyan alkalmazásokhoz, amelyeknek gyors válaszidőre van szükségük, például online játékokhoz vagy élő videókhoz. A TCP-t gyakrabban használják olyan alkalmazásokhoz, amelyeknek fontos az adatok integritása, például e-mailhez vagy weboldalak betöltéséhez. Az alkalmazásoknak általában be kell építeniük a hibajavítást és az adatvesztés kezelését, ha az UDP-t használják, mivel az UDP nem biztosítja ezeket a funkciókat.

 2. gy weboldalra vagy küld egy e-mailt, a TCP protokoll biztosítja, hogy az adatok megbízhatóan és hibamentesen érkezzenek meg a rendeltetési helyre.

  UDP

  Az UDP a User Datagram Protocol-t jelenti. Az UDP nem garantálja, hogy az adatok megbízhatóan érkeznek meg a rendeltetési helyre, és nem ellenőrzi az adatok integritását. Az UDP inkább a sebességre és az időzítésre összpontosít, és lehetővé teszi az adatok gyorsabb átvitelét az interneten. Az UDP-t gyakran használják olyan alkalmazásokhoz, amelyeknek fontosabb a sebesség, mint a megbízhatóság, például az online játékokhoz vagy a videó streaminghez.

  OpenVPN UDP és TCP felett

  Az OpenVPN egy nyílt forráskódú VPN szoftver, amely lehetővé teszi a biztonságos kapcsolatot két vagy több számítógép között az interneten keresztül. Az OpenVPN támogatja mind a TCP, mind az UDP protokollokat, és a felhasználók kiválaszthatják, melyiket szeretnék használni. Az UDP-t általában a sebesség miatt használják, míg a TCP-t a megbízhatóság miatt. Az OpenVPN UDP és TCP felett történő használata attól függ, hogy melyik a fontosabb az adott alkalmazás számára: a sebesség vagy a megbízhatóság.

  Összefoglalva, az IP protokoll az internet alapja, amely lehetővé teszi az adatok küldését és fogadását az interneten keresztül. A TCP és az UDP két különböző protokoll, amelyek eltérően működnek, és különböző alkalmazásokhoz használják őket. Az OpenVPN támogatja mindkét protokollt, és a felhasználók kiválaszthatják, melyiket szeretnék használni az adott alkalmazás számára legmegfelelőbb módon.

Comments are closed.