1 din 3 linii fixe din Marea Britanie vizate de escroci care implică BT

1 din 3 linii fixe din Marea Britanie vizate de escroci care implică BT

Nicky H. este victima unui escrocherie pentru suport tehnic în care 34.000 de lire sterline (45.000 USD) au fost furate din contul ei bancar de către cineva care a preluat telefonului un angajat BT Internet. Nicky are 58 de ani și este profesor de școală primară de mai bine de 25 de ani. În 2015, a suferit un accident vascular cerebral care i-a fost dificil să se ocupe de numere și date. Banii pe care i-a economisit și ulterior i-au fost furați au fost destinați copiilor săi: să plătească pentru școlarizarea universității fiicelor sale și să plătească un avans în casă.

„Am fost în bucăți – erau atât de mulți bani, care nu erau doar ai mei, ci moștenirea părinților mei, încât am economisit pentru copiii mei”, spune Nicky. „Am simțit că alegerile au fost luate de la mine și am fost foarte stresat mult timp. M-am simțit prost și frustrat, în special cu banca, după cum am menționat cum sunt vulnerabil, dar nu s-a făcut nimic în acest sens. ”

Scam-urile de asistență tehnică nu sunt mai puțin frecvente în aceste zile. Microsoft este cea mai frecvent implicată companie, dar Marea Britanie a înregistrat o creștere a reclamațiilor depuse de clienții BT Internet încă de la sfârșitul anului.

BT înșelăciune pentru asistență tehnologică BT clienți din Marea Britanie

Serviciul de telefonie fixă ​​pare a fi cea mai mare țintă. Un sondaj efectuat la aproape 4.000 de rezidenți din Marea Britanie comandat de Comparitech a arătat că mai mult de unu din trei respondenți care au linii fixe au primit un apel de la cineva pe care îl cunosc sau îl suspectează are rol de reprezentare a unui reprezentant BT:

De asemenea, frecvența persoanelor care caută cuvintele cheie „înșelătorie BT” pe Google a crescut semnificativ în ultimii doi ani:

Clienții de internet BT din Marea Britanie ar trebui să fie în căutarea unor escrocherii similare. Într-unul dintre numeroasele subiecte legate de forumul de pe site-ul BT, 349 de persoane au postat plângeri despre escrocherii care seamănă foarte mult cu apelul lui Nicky. Acestea reclamațiile datează din august 2016 până în zilele noastre, arătând cât de persistent este problema. Iată câteva citate pentru a vă face o idee:

 • „O problemă reală aici. Vorbesc acum de câteva săptămâni cu BT despre o problemă de televiziune BT TV și am primit apeluri de farsă de la același număr. 3 ieri și 4 până astăzi. “
 • „Cu siguranță, acest lucru crește. Interesant au știut că sunt titularul contului și nu hubby. Până acum, am primit 7 apeluri începând cu ora 11 dimineața. Este ora 2.30. Sunt dezactivat și în prezent sunt pe cont propriu, pentru că marfa mea este plecată de câteva zile la o înmormântare, așa că mă simt foarte vulnerabil. ”
 • Fără să mă gândesc că sunt de acord. Da, știu că sunt prost. Oricum, pentru a tăia o poveste lungă, ei au reușit să mă determine să instalez un joc pe unul dintre laptopurile noastre. Și lucrul am fost că am pus la îndoială că nu erau cu adevărat BT. Sunt destul de isteți și spun balamale pentru a le face să pară autentice. ”
 • „În ciuda faptului că sunt o persoană sensibilă informată, astăzi am fost înșelat de cineva care pretindea că este din BQ HQ. […] Mi-au spus că BT a fost hacked de o problemă masivă și că o rezolvau pentru clienții lor, sunându-i individual și vorbindu-i prin „remedierea” și nu au ieșit în public pentru a evita publicitatea adversă. ”
 • „Am găsit-o în noaptea în care am realizat că mama mea a fost înșelată din economiile de viață, după ce am apelat la centrul de apelare indian BT cu o plângere autentică. Era sigură că cineva ar fi trebuit să-și transmită detaliile de acolo, pentru că escrocherul care i-a șters contul știa toate detaliile plângerii. “

Poate că cel mai tulburător model din aceste reclamații este acela că escrocii cunosc numele și numerele de telefon ale deținătorilor de cont BT Internet. Mulți clienți vizați suspectează că BT Internet le-a împărtășit sau le-a scăpat datele de contact.

Multe dintre escrocherii implică o schema de plată excesivă, în care escrocherul îi spune clientului că are dreptul la o restituire sau o despăgubire. Căutătorul transferă în mod intenționat prea mulți bani în contul clientului și apoi cere restituirea plății în exces. După ce clientul restituie banii, transferul inițial este anulat sau pur și simplu a fost transferat din alt cont al victimei.

  Cele mai bune VPN-uri pentru vizionarea Netflix Japonia din străinătate

Deși nu a fost cazul cu Nicky, multe dintre escrocherii sunt inițiate de robocalls pretinzând că este din BT. Robotul susține că serviciul de internet al utilizatorului va fi întrerupt dacă nu apelează înapoi. Această tactică asigură că escrocii au plumburi calde și nu pierd timpul cât sună la rece.

Multe dintre reclamații raportează că escrocii au încercat să-i instaleze pe victime software de desktop la distanță cum ar fi TeamViewer pe dispozitivul lor.

În Marea Britanie, 50% din apelurile telefonice sunt spam, conform Truecaller, și 18% din toate apelurile spam sunt înșelătorie. Ofcom din Marea Britanie pentru telecomunicații Ofcom raportează că șase la sută din apelurile neplăcute din Marea Britanie au legătură cu „asistența computerizată”, iar persoanele cu vârsta peste 55 de ani sunt mult mai probabil să ridice decât cei sub 55 de ani (PDF).

Povestea lui Nicky este o poveste de precauție pentru toată lumea, dar în special pentru persoanele care nu au crescut cu internetul. Din păcate, generațiile mai în vârstă sunt mai puțin susceptibile să fie informate despre înșelătorii precum acestea, în același timp fiind vizate mai frecvent.

Cum să detectați înșelăciunea

BT cunoaște bine apelurile înșelătorie precum acestea și chiar are o pagină pe site-ul său dedicat creșterii gradului de conștientizare și raportare. Spre deosebire de escroci, BT spune că va fi nu urmează următoarele instrucțiuni:

 • Vă spun că routerul sau adresa dvs. IP a fost hacked
 • Vă spun că banda dvs. largă a fost hacked
 • Amenințat pentru a vă deconecta serviciul dacă nu faceți o plată imediată
 • Apelați pentru a vă informa despre o problemă cu computerul
 • Apelați și cereți acces la distanță la computer sau la alt dispozitiv
 • Cereți-vă codul PIN sau parola bancară online
 • Vă rugăm să transferați bani prin PayPal sau site-uri de transfer de bani
 • Trimite pe cineva la tine acasă să strângă bani
 • Cereți informații despre plată prin e-mail sau chat live

Actualizare 1 aprilie 2023: BT a răspuns la întrebările Comparitech într-un e-mail cu câteva instrucțiuni de siguranță de bază:

 • „Nu vom apela niciodată un client să ceară acces la distanță la computerul său sau să solicite informații personale, inclusiv date bancare în mod neașteptat și nu vom apela niciodată de la un număr„ necunoscut ”. Dacă sunteți suspect sau incomod cu privire la ceea ce vi se cere, vă recomandăm întotdeauna să închideți telefonul și să apelați numărul de servicii pentru clienți al companiei care presupune că cere acces la computer sau la informațiile dvs. personale. Dacă vom lua legătura cu privire la factura dvs., aceasta va fi, de obicei, de la 0800 328 9393 sau 0800 028 5085 “.
 • „Sfatul nostru este ca clienții să nu împartă niciodată numărul contului BT cu nimeni și să rupă întotdeauna facturile. Ferește-te de apelurile sau e-mailurile pe care nu le aștepți. Chiar dacă cineva citează numărul contului dvs. BT, nu ar trebui să le încredințați cu informațiile dvs. personale. ”
 • „BT ia securitatea conturilor clienților săi în serios. Vă avertizăm proactiv clienții să fie în paza lor împotriva escrocherilor. Fraudei folosesc diferite metode pentru a vă obține detaliile personale sau financiare cu scopul final de a vă fura. Aceasta poate include încercarea de a utiliza factura BT și numărul contului. ”

Nu vă încredeți în apelurile nesolicitate

Povestea lui Nicky este destul de tipică pentru o înșelătorie de suport tehnic. Mai întâi a primit un telefon la telefonul direct de la cineva care pretinde că lucrează pentru furnizorul ei de internet, BT. Apelanta a spus că trebuie să o ajute să rezolve câteva „probleme periculoase” cu conexiunea la internet. Nicky primise o mulțime de spam pe contul ei de e-mail BT, așa că presupunea că problema era legată. Apelantul a spus că o va ajuta să elimine spam-ul. Ea spune că a simțit ușurare că ar putea în cele din urmă să vorbească cu o persoană despre problema iritantă. Scamatorul i-a spus că „erorile de pe linie” sunt critice.

Semne de avertizare

Un ochi antrenat poate vedea deja steaguri roșii în această situație. Rareori, dacă vreodată, suportul tehnic al unei companii va iniția contactul cu un client. Furnizorii de servicii de internet, cum ar fi BT, sunt de obicei inundați cu solicitări de servicii pentru clienți, astfel încât inițierea serviciilor de informare nu este un mod operandi. Același lucru este valabil pentru orice companie tehnologică. Microsoft este una dintre cele mai frecvent implicate companii.

  Cele mai bune VPN-uri pentru Omegle pentru a-l accesa oriunde și a bate Omegle Bans

Ce sa fac

Dacă primiți un apel sau un e-mail nesolicitat de la un reprezentant de asistență tehnică din partea unei companii, închideți și nu răspundeți. Este probabil o înșelătorie. Dacă nu sunteți sigur dacă apelantul ar putea fi legitim, puteți căuta informațiile oficiale de contact ale companiei prin Google. Dacă este un furnizor de servicii Internet, la fel ca și Nicky, căutați un număr de telefon în factura lunară. După ce aveți informații de contact despre care știți că sunt legitime, trimiteți companiei un apel sau trimiteți-le e-mailul pentru a vă întreba dacă apelantul sau expeditorul original poate fi de încredere.

Nu instalați niciodată software cu care nu sunteți familiarizați

Pentru a remedia „problema” lui Nicky, escrocherul a indicat-o să descarce și să instaleze TeamViewer pe iPad. TeamViewer este un software de acces la distanță gratuit, care permite cuiva să preia controlul de la distanță al altui computer ca și cum ar fi al său. TeamViewer are multe utilizări legitime, inclusiv suport tehnic efectiv, dar în acest caz escrocherul l-a folosit pentru a deturna computerul.

Nicky îi spune lui Comparitech că escrocherul a vizitat mai întâi site-urile de cumpărături pentru a „clarifica lucrurile.” Nicky era un pic neliniștit și l-a întrebat dacă ceea ce făceau era în siguranță. Escrocherul a asigurat-o că va ajuta la prevenirea spamului în viitor. Scammerul i-a arătat ecranele pop-up care arătau ca să ruleze programe care să-l asigure că ceea ce făceau avea un efect pozitiv.

Semne de avertizare

Personalul de asistență tehnic autentic folosește de fapt TeamViewer și alte programe software pentru a prelua de la distanță controlul dispozitivelor utilizatorilor și pentru a remedia problemele. Cu toate acestea, toată lumea ar trebui să fie extrem de sceptică ori de câte ori cineva vă cere să instalați orice fel de software pe dispozitiv. Riscul de malware este prea mare. Software-ul de acces la distanță, precum TeamViewer, în special, poate fi foarte periculos în mâinile greșite.

Personalul de asistență tehnică care utilizează în mod legal software de acces la distanță nu trebuie să acceseze niciodată alte conturi decât cele ale companiei lor. Imediat ce escrocherul a început să intre în conturile de cumpărături, conexiunea ar fi trebuit să fie încheiată.

Nicky nu și-a amintit detalii specifice despre ferestrele pe care le-a menționat, dar acestea au fost cel mai probabil doar pentru spectacol.

Ce sa fac

Nu descărcați sau instalați nimic pe dispozitivele dvs., la dorința unui e-mail sau apel telefonic nesolicitat. Dacă faceți acest lucru și vă dați seama prea târziu, opriți rularea programului, dezinstalați-l și faceți imediat măsuri pentru a căuta și elimina malware.

Dacă vă adresați asistenței tehnice oficiale și vă spun să instalați TeamViewer sau un software similar cu acces la distanță, întrebați dacă puteți efectua acțiunile singuri. Dacă insistați să îl instalați, asigurați-vă că îl dezinstalați imediat după sesiune. Dacă observați utilizatorul de la distanță care face ceva suspect, încheiați imediat conexiunea.

Nu renunțați niciodată la informații private

După conturile sale de cumpărături, escrocherul i-a spus lui Nicky ultimul lucru de făcut este să-și sorteze serviciile bancare online „extrem de vulnerabile”. El a susținut că problema bancară a fost cauza principală a tuturor problemelor ei. Nicky a spânzurat, dar escrocherul a sunat înapoi și a persistat, spunând că situația ei este periculoasă și că încerca să o ajute. Nicky s-a descurcat și i-a permis hackerului să se autentifice în contul ei bancar online. Scamatorul a spus că trebuie să facă o „alergare în manechin” și să transfere o sumă mică de bani pentru a se asigura că funcționează. Când Nicky a primit o alertă pe telefonul ei, escrocherul a indicat-o să o confirme, asigurându-i că nu se mută niciun ban. După ce i-a verificat contul pe un alt dispozitiv, nu a părut niciun ban care să-i părăsească contul.

Hackerul a afirmat: „Tocmai punem un plafon la suma de bani care ar putea fi preluată din cont.” De fapt, 34 de milioane de lire sterline au fost furate din contul ei în aproximativ o jumătate de duzină de tranzacții separate.

În acest episod, Nicky a întrebat escrocherul dacă poate vorbi cu un supraveghetor de la BT. Escrocherul a fost pregătit și a dat telefonul unui complice, care a vorbit rapid și i-a dat mai multe coduri de referință.

Semne de avertizare

În acest moment, pare evident că Nicky este înșelat și, judecând după faptul că a atârnat telefonul la jumătatea drumului, gândul îi trecuse mintea. Deci de ce a predat contul bancar?

Scamatorii de succes excelează în inginerie socială sau manipulează oamenii în divulgarea informațiilor. În acest scop, ei au câteva tactici. Mai întâi, amintiți-vă că escrocherul se prezintă ca o autoritate de încredere pe un subiect de care Nicky nu este bine cunoscut. Ea este în afara zonei sale de confort și, prin urmare, vulnerabilă. Nicky spune că escrocherul i-a dat chiar coduri false și numere de referință pentru a face ca ruse să pară mai autentice.

  Deblocați YouTube: cum să accesați de la muncă, școală sau orice țară

În al doilea rând, escrocherul creează un sentiment de urgență, chemând-o înapoi imediat și făcându-i să pară „periculoasă” și „critică”. „Chiar dacă pare o prostie acum, ei au făcut totul în așa fel încât să aibă sens atunci”, reflectă Nicky.

Ce sa fac

Este evident că Nicky ar fi trebuit să închidă telefonul și să nu fi dat nicio informație despre contul ei bancar. Dar este important, de asemenea, să realizăm tactica de poveste de un escrocher, ca să știi când vine cineva să bată. Frica, confuzia si sentimentul de urgenta sunt steaguri roșii care îi fac pe oameni disperați și vulnerabili și nu pe genul de sentimente pe care ar trebui să le facă să simtă un personal bun de asistență pentru clienți.

Companiile nu vă pot păstra întotdeauna în siguranță

După accidentul vascular cerebral din 2015, Nicky și-a informat banca că s-a luptat cu numerele, iar banca a acceptat să-i marcheze starea în dosarul ei..

La jumătate de oră după ce s-a încheiat apelul înșelătorie de două ore și jumătate, banca ei a sunat. Santander Bank a întrebat dacă a făcut în mod intenționat șase tranzacții în valoare de 34.000 de lire sterline. Nicky a răspuns că nu.

Santander a reușit să recupereze banii trimiși în conturi bancare internaționale, care sunt întârziate, dar nu și banii trimiși în conturile bancare britanice. Aceasta include toate, cu excepția a 12.000 de lire sterline, care a fost recuperată ulterior după depunerea unui raport la avocat.

Nicky s-a simțit frustrată de banca ei pentru că nu a făcut mai mult pentru a o proteja în lumina stării sale. Totuși, a fost una dintre cele mai norocoase. Rapoarte de finanțe din Marea Britanie raportează că hoții au furat mai mult decât 354 milioane GBP de la clienții bancare și întreprinderile mici prin escrocherii de transfer bancar în 2023, doar 83 milioane de lire sterline recuperate și returnate victimelor. 

La scurt timp după incident, pagina de conectare bancară online a Santander a adăugat o casetă pentru a vă asigura că nu sunteți la telefon cu cineva care încearcă să acceseze contul dvs. bancar. Un răspuns bun, dar se arată că băncile și alte companii nu te pot păstra întotdeauna în siguranță.

Mai puțin pregătit, mai frecvent vizat

Indiferent dacă părinții și bunicii tăi sunt sau nu mai pricepuți la tehnologie, statistic sunt mai susceptibili să fie vizați de escrocherii mai frecvent decât generațiile tinere. Vârstnicii sunt văzuți ca ținte ușoare de către escroci, care de obicei iau contact fie prin telefon, fie prin e-mail.

Cu cât sunteți mai în vârstă, cu atât este mai probabil să aveți un telefon fix, pentru care numărul de telefon și numele sunt adesea disponibile public în mod implicit.

De asemenea, este puțin probabil ca victimele înșelătorie să ceară ajutor – un studiu realizat în 2016 de Biroul pentru copii și servicii pentru familie din New York raportează că doar unul din 45 de cazuri este raportat autorităților.

Așadar, săptămâna aceasta, luați o inițiativă și adresați-vă părinților și / sau bunicilor pentru a avea o discuție de 10 minute despre escrocherii de care este posibil să nu fie conștienți. În plus față de escrocherii de asistență tehnică, persoanele în vârstă sunt adesea ținte ale fraudei asigurărilor medicale, furtului de identitate și înșelătoriei fiscale, printre multe altele. Același sfat se aplică majorității acestor situații, dacă nu chiar tuturor:

 1. Feriți-vă de orice contact nesolicitat făcut prin telefon sau e-mail de la cineva pe care nu îl cunoașteți. În 2023, unul din patru apeluri efectuate în SUA au fost escrocherii. Asistența tehnică nu vă va contacta niciodată prin telefon. Majoritatea autorităților fiscale trimit întotdeauna primul mail.
 2. Dacă nu sunteți sigur, închideți și căutați pe site-ul companiei pe Google. Apelați-le sau trimiteți-le înapoi prin intermediul informațiilor de contact oficiale enumerate acolo Le puteți întreba despre apelul sau e-mailul suspect.
 3. Nu dați niciodată informații personale prin e-mail. Nu este un mediu sigur chiar dacă aveți încredere în destinatar. În ceea ce privește apelurile telefonice, nu dați niciodată informații despre un apel pe care nu l-ați inițiat și nu tratați orice solicitare de informații cu un scepticism puternic.
 4. Nu instalați niciodată aplicații sau descărcați fișiere pe dispozitivul dvs., la îndemâna unui străin de pe telefon.
 5. Cunoaște semnele de avertizare și tactica pe care escrocii o folosesc pentru a manipula oamenii, cum ar fi insuflarea unui sentiment de urgență.

Toate acestea sună bine și bine, dar în căldura momentului, poate fi dificil, în special pentru cineva fără experiență în tehnologie și internet, să facă un apel corect la judecată. Acesta este motivul pentru care este important să ne adresăm părinților și bunicilor noștri spuneți-le că sunteți acolo ca resursă dacă se confruntă cu probleme sau au întrebări.

About the author

Comments

 1. de asistență BT și am aflat că nu au făcut nicio apelare către ea. Este o situație foarte tristă și frustrantă pentru Nicky și pentru toți cei care au fost victime ale acestor escrocherii de asistență tehnică. Este important să fim vigilenți și să nu ne dăm informațiile personale sau să instalăm software-uri necunoscute. Companiile trebuie să ia măsuri pentru a proteja clienții lor și pentru a preveni astfel de situații neplăcute.

Comments are closed.