65% din cardurile de memorie second-hand conțin încă date personale de la proprietarii anteriori: studiu

carduri de memorie studiu de date cu caracter personal

Două treimi din cardurile de memorie second-hand vândute publicului conțin încă date personale ale proprietarilor lor precedenți, potrivit unui studiu recent realizat de Universitatea din Hertfordshire și comandat de Comparitech.

Echipa a cumpărat și a analizat 100 de carduri de memorie SD și micro SD utilizate de la eBay, licitații convenționale, magazine second-hand și alte surse pe o perioadă de patru luni. Au creat o imagine medico-legală - o copie bit-pe-a fiecărei carduri, apoi au folosit software-ul disponibil liber pentru a recupera datele. Majoritatea cardurilor au fost folosite în smartphone-uri și tablete, dar dispozitivele includeau și camere de luat vederi, sisteme SatNav și chiar dronuri.

În cele 65 de cărți care încă mai conțineau date, cercetătorii au descoperit trove de informații personale și materiale sensibile. Fotografii intime, copii de pașaport, selfie-uri, liste de contacte, fișiere de navigare, pornografie, CV-uri, istoric de navigare, numere de identificare și documente importante sunt doar câteva exemple ale datelor rămase în urmă.

Astfel de informații ar putea fi utilizate de infractori pentru orice număr de scopuri, de la șantaj la furt de identitate.

Iată defalcarea celor 100 de cărți incluse în studiu:

  • 36 nu au fost șterse deloc - nici proprietarul inițial, nici vânzătorul nu au luat niciun demers pentru a elimina datele.
  • 29 par să fi fost formatate, dar datele ar putea fi încă recuperate „cu efort minim”.
  • Se pare că 25 au fost șterse corespunzător folosind un instrument de ștergere a datelor care suprascrie zona de stocare, astfel încât nimic nu a putut fi recuperat.
  • 4 nu au putut fi accesate (citiți: au fost stricate).
  • 4 nu aveau date prezente, dar motivul nu a putut fi determinat.
  • 2 cărți au șters datele, dar au fost ușor recuperabile.

Spațiul de stocare al cardurilor a variat mult de la 128 MB până la 128 GB:

O problemă în creștere

Autorii raportului subliniază că problema datelor rămase de pe dispozitivele second-hand se va agrava doar fără o educație publică mai eficientă.

„Problemele care apar din eliminarea cardurilor de memorie sunt probabil să crească întrucât capacitatea cardurilor și gama de dispozitive care le utilizează continuă să crească ", se arată în raport. „Stocarea mai mare a memoriei permite expunerea unor volume mai mari de date personale și sensibile.”

Nu numai că cantitatea de date va crește pe măsură ce trece timpul, la fel și diversitatea acestor date. Raportul afirmă: „De exemplu, datele sistemelor de navigație prin satelit (SatNav) pot fi utilizate pentru a determina locația de acasă a utilizatorului, precum și rutele pe care le utilizează în mod regulat și locațiile pe care le-au identificat ca fiind de interes, care pot include locul de muncă și casele familiei și prietenilor. ”

Autorii propun repetarea studiului periodic în anii următori, deși nu afirmă în mod specific că vor fi cei care vor conduce astfel de studii viitoare.

Deși cererea de stocare va continua să crească, acea stocare nu va exista neapărat pe dispozitivele utilizatorului final pe termen lung. Pe măsură ce viteza de bandă largă crește și memoria devine mai ieftină la fabricare, stocare la distanță în cloud ar putea atenua cantitatea de date personale pe care le salvăm direct pe dispozitivele noastre.

Creșterea gradului de conștientizare cu privire la datele rămase

Expunerea publică a informațiilor personale a reprezentat un subiect fierbinte pentru mass-media și diferite guverne în ultimul deceniu. În ciuda creșterii gradului de conștientizare a vieții private, riscurile de securitate a datelor din datele rămase sunt ignorate, spune raportul. Autorii au dat vina pe picioarele consumatorilor, producătorilor și revânzătorilor de suporturi de stocare.

In timp ce guvernele publică adesea sfaturi bune despre cum se curăță cardurile de memorie înainte de revânzare sau eliminare, studiul spune că astfel de informații „nu au fost neapărat ușor de găsit” în Marea Britanie. În ciuda acestui fapt, o căutare rapidă pe Google pentru a șterge datele dintr-un dispozitiv de stocare returnează o mulțime de alte ghiduri și tutoriale, astfel încât consumatorii nu pierd pierderea sfaturilor.

„Este dificil să înțelegem de ce atât de mulți utilizatori încă nu reușesc să eliminați datele de pe suporturile pe care le vând, deoarece există un software disponibil pe scară largă (atât proprietar cât și gratuit) care poate fi utilizat pentru ștergerea securizată a datelor înainte de revânzare ”, se arată în raport.

„[Vânzătorii] fie nu răspund la avertizări, fie le ignoră. In timp ce vânzători în unele cazuri, au pretins înainte de vânzare că mass-media a fost formatată sau ștersă, în alte cazuri au inclus o exonerare de răspundere în care se spune că pot exista date și că cumpărătorul ar trebui să o elimine. "

Autorii notează că Producatori cardurile de memorie și dispozitivele care le folosesc ar trebui să fie mai proactive în educarea utilizatorilor cu privire la eliminarea și eliminarea corectă a datelor. „Având în vedere ciclul de viață scurt al dispozitivelor digitale actuale, utilizatorii înlocuind și modernizând regulat dispozitivele mobile, este probabil o omisiune că sfaturi mai bune despre instrumentele de eliminare a datelor (opțiuni de resetare din fabrică sau criptare) și sfaturi nu sunt emise de furnizorii originali. “

Raportul concluzionează: „Din aceste cercetări este evident că utilizatorii finali ai acestor carduri de memorie nu sunt încă suficient de informați a pericolului de a nu se asigura că datele au fost șterse în mod corespunzător la eliminarea materialelor care au fost utilizate pe dispozitivele personale și că utilizatorii nu întreprind acțiunile corespunzătoare pentru a elimina permanent datele din media înainte de a le dispune. "

Cum ștergeți în siguranță un card de memorie

Așa cum este exemplificat în raport (PDF), deseori problema nu este că oamenii nu își șterg cardurile SD; este că nu fa-o in mod corespunzator. Pur și simplu ștergerea unui fișier de pe un dispozitiv nu elimină decât referința care indică locul în care un computer ar putea găsi acel fișier în memoria cardului. Nu șterge de fapt cele și zerourile care alcătuiesc fișierul. Acea datele rămân pe card până sunt suprascrise de altceva.

Din acest motiv, nu este suficient să evidențiați doar toate fișierele de pe un card de memorie și să atingeți tasta ștergere. Cardurile pensionate trebuie șterse complet și reformatate— Un format „rapid” poate să nu finalizeze munca.

Consultați ghidul nostru dacă doriți să aflați mai multe despre cum puteți șterge în siguranță orice dispozitiv de memorie externă, cum ar fi o cartelă SD, o unitate flash USB sau un hard disk extern.

„8 bytes vs 8GBytes” de Daniel Sancho licențiat sub CC BY 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 3

Adblock
detector