AIM a fost întrerupt, încercați aceste alternative sigure

AIM a fost întrerupt, încercați aceste alternative sigure


În decembrie 2017, AOL Instant Messenger (AIM) a fost închis pentru totdeauna. Iubită de mulți, aceasta a fost prima platformă care a oferit mesagerie instantanee online, iar durata de viață sa întins mai mult de două decenii. Mulți vor aminti de numele de ecran jenante și de a lega liniile de telefon ale părinților, dar, desigur, toate lucrurile bune trebuie să se încheie. În cazul în care alte aplicații de mesagerie au luat rolul central, a fost pur și simplu momentul să atragem perdelele în epoca AIM.

Din fericire, multe alte opțiuni de acolo vin bine echipate pentru a înlocui AIM ca sistem de mesagerie preferat al tuturor. Într-adevăr, în timpul stingerii sale constante din ultimii ani, multe favorite au apărut deja, inclusiv WhatsApp, Messenger și Telegram. În timp ce majoritatea acestor sisteme oferă o securitate superioară celei AIM, fiecare vine cu un set de argumente pro și contra.

În această postare, vom dezvălui zece alternative la AIM și vom descrie ce au de oferit. Deoarece ne luăm extrem de în serios confidențialitatea și securitatea (și credem că ar trebui și tu), vom pune un accent suplimentar pe acele aspecte ale fiecărei platforme. Să începem!

Ce să caute în alternativele AIM

Înainte de a intra în opțiunile de acolo, vom arunca o privire asupra celor mai importante lucruri pe care trebuie să le căutăm atunci când îl selectăm pe cel potrivit.

Securitate și confidențialitate

În prim plan este securitatea și confidențialitatea. Pe lângă faptul că a fost prima aplicație de mesagerie pentru a obține un apel pe scară largă, AIM s-a mândrit cu oferirea de mesagerie criptată. Cu toate că, a făcut metadate de jurnal, cum ar fi ora de conectare și adresa IP a utilizatorului.

Ca în cazul oricărei aplicații pe care o utilizați astăzi, veți dori să știți cum sunt gestionate informațiile dvs. Nu numai că sistemele de mesagerie sunt amenințate de interceptare, dar există și pericolul ca alte detalii personale să cadă în mâinile greșite.

Cel mai important lucru de analizat este dacă platforma aleasă oferă criptare end-to-end. Cu această caracteristică, numai expeditorul și receptorul pot vizualiza conținutul fiecărui mesaj. În mod ideal, nici măcar compania care deține aplicația nu poate vedea ce se află acolo. Este bine să citiți scrisoarea mică pentru a vă asigura. Unele aplicații reclamă criptarea end-to-end, dar de fapt criptează doar anumite forme de media și nu altele. De exemplu, textul și fotografiile pot fi criptate, dar nu apeluri vocale sau video.

Conținutul mesajelor nu este singurul lucru pe care s-ar putea să îl protejați. Unii furnizori înregistrează metadate, cum ar fi ID-ul expeditorului și al receptorului, precum și ora la care a fost trimis fiecare mesaj. Dacă aceste fișiere sunt stocate, atunci acestea ar putea fi înmânate sau accesate altfel de către terți. Acestea pot include aplicarea legii, agenții de publicitate sau hackerii.

O altă mare caracteristică de vânzare a unor sisteme de mesagerie este aceea că acestea sunt open source. Aceasta înseamnă că oricine își poate revizui codul și, într-adevăr, mulți dintre jucătorii mari au fost examinați de experți în domeniul securității industriei.

Popularitate și practic

Securitatea și confidențialitatea deoparte, mulți alți factori vă vor influența decizia cu privire la care este cel mai bun sistem de utilizat. Dacă este pentru uz personal, una dintre primele întrebări pe care vi le veți pune va fi, fără îndoială, „Ce folosesc prietenii mei?” Acest lucru este important deoarece majoritatea aplicațiilor necesită atât expeditorului cât și receptorului să aibă un cont..

Mai mult, trebuie să vă asigurați că platforma are un client compatibil cu dispozitivul pe care îl utilizați. De exemplu, unii oferă doar aplicații iOS și Android și nu pot fi utilizate cu un computer desktop. În aceeași linie, dacă ai tendința de a comuta între dispozitive în mod regulat, va trebui să știi dacă conversațiile pot fi sincronizate între ele.

Alte considerente

În cele din urmă, diverse sisteme vin cu o suită de caracteristici pe care le puteți considera sau nu importante. De exemplu, dacă vă place să distribuiți videoclipuri, va trebui să știți ce tipuri de suporturi sunt acceptate. Unii furnizori oferă versiuni diferite pentru utilizatorii de afaceri sau de întreprindere cu avantaje suplimentare, cum ar fi capacitatea mare de partajare a fișierelor și apelurile conferinței. Pe această notă, costurile trebuie luate în considerare. Deși majoritatea serviciilor de utilizare personală sunt gratuite, poate fi necesar să plătiți o primă pentru alternative bogate în caracteristici.

10 alternative sigure la AIM

Există o multitudine de aplicații de mesagerie din care să alegeți și cea potrivită pentru dvs. va depinde cu adevărat de modul în care intenționați să îl utilizați. Așa cum am menționat, în partea de sus a listei de caracteristici obligatorii este criptarea end-to-end. Toate aplicațiile din listă sunt valabile pentru ele. În afară de asta, toate au ceva puțin diferit de oferit. Să aruncăm o privire la ce vă puteți aștepta de la fiecare!

1. Semnal

Pagina de pornire a semnalului.

Signal este un cunoscut și foarte apreciat software de mesagerie gratuit de către reputatul Open Whisper Systems. Pe pagina de start a site-ului său, această companie își manifestă cu mândrie susținerea de către cunoscutul avocat al informației de confidențialitate și al vieții private, Edward Snowden.

Una dintre marile avantaje ale acesteia este că este un open source. Aceasta înseamnă că orice expert poate accesa software-ul și își poate revizui competența. Utilizează criptarea de grad militar cu noi chei AES utilizate pentru fiecare mesaj.

Aplicațiile sunt disponibile pentru Android, iOS, MacOS, Windows și Linux. Aceștia acceptă text, voce, videoclipuri, imagini, documente și grupuri. O caracteristică la îndemână - care este oferită de câțiva alții din această listă - este posibilitatea de a seta anumite intervale pentru ca mesajele să dispară. În plus, fiecare conversație are un „număr de siguranță” care vă permite să verificați dacă contactul dvs. este sigur.

2. WhatsApp

Site-ul WhatsApp.

Nu există nici o îndoială că WhatsApp este câștigător pe fața popularității, cu 1,3 miliarde de utilizatori din iulie 2017. Această aplicație gratuită, deținută de Facebook, a folosit același protocol ca Signal din aprilie 2016. Cu toate acestea, nu înseamnă că este la fel de sigur.

Așa cum este prezentat în politica de confidențialitate WhatsApp, colectează informații despre utilizare și jurnal. Aceasta înseamnă că, deși nu poate citi conținutul mesajelor, acesta stochează date de conectare, inclusiv adresa dvs. IP. Mai mult, studiile recente sugerează că poate exista o vulnerabilitate în software-ul WhatsApp, care ar putea permite hackerilor să intre în chat-urile de grupuri private. Deși, WhatsApp neagă că acest lucru este posibil. În plus, nu este prima dată când vulnerabilitățile WhatsApp au făcut știri.

Aplicația include apeluri vocale și video, precum și text, video, imagine și mesagerie vocală. Are o cameră foto și un înregistrator vocal încorporat, astfel încât nu este necesar să schimbați aplicațiile pentru a trimite media. Capacitatea documentelor este de 100 MB. Chaturile de grup pot găzdui până la 256 de persoane și puteți sincroniza chat-uri pe dispozitive. În mod special, sincronizarea pe dispozitive nu este ceva care se poate face cu versiunea criptată a altei aplicații de mesagerie Facebook, Messenger.

Versiunile sunt disponibile pentru Android, iOS, Windows, MacOS și Windows Phone. În plus, puteți accesa conversațiile prin WhatsApp Web scanând un cod QR cu telefonul. WhatsApp oferă o versiune de business pentru Android, care este destinată în cea mai mare parte către proprietarii de afaceri mici.

3. Telegrama

Pagina de start Telegram.

În prezent, Telegram face noutăți pentru incursiunea sa pe piața criptomonedelor. Dar cu mult înainte de aceasta, a câștigat recunoașterea ca fiind creatorul unui sistem de mesagerie gratuită sigur și utilizat pe scară largă.

Apelurile acestei aplicații includ ușurința sa de utilizare și capacitatea de sincronizare între dispozitive. Poate gestiona diferite tipuri de suporturi, inclusiv fotografii, videoclipuri și fișiere. Are o utilizare potențială într-un mediu de afaceri cu capacitatea de a crea grupuri de până la 75.000 de membri. Puteți distruge mesajele folosind un cronometru sau stocați media în cloud. Aplicațiile sunt disponibile pentru Android, iOS, Windows Phone, Windows, MacOS și Linux sau vă puteți conecta prin web.

În ceea ce privește securitatea, Telegram susține că este „mai sigur decât mesagerii de pe piața de masă, cum ar fi WhatsApp și Line”. Acest lucru sună ca un pic. Oferă criptare end-to-end, dar nu implicit. Va trebui să utilizați funcția „chaturi sigure” și apoi veți pierde capacitatea de sincronizare între dispozitive.

4. Ceerus

Site-ul Ceerus.

Compania britanică SQR Systems comercializează Ceerus către clienții din întreprindere și guvern, deci nu este o opțiune pentru utilizatorii individuali. Cu toate acestea, este sigur. Ofera criptare end-to-end pentru voce, video și mesagerie și folosește Mikey-Sakke, susținut de guvernul britanic pentru managementul cheilor. Deși, având în vedere solicitările recente din partea guvernului britanic, aprobarea acestuia poate să nu fie cel mai bun punct de vânzare.

O altă caracteristică principală a Ceerus este utilizarea compresiei pentru a asigura un serviciu mai fiabil. Prin aceasta, nu ar trebui să întâmpinați problemele de latență cu care sunt afectate multe alte servicii de voce și video.

Puteți utiliza aplicația standard gratuită care este disponibilă pentru iOS și Android sau să plătiți o taxă de licență și să vă creați propria aplicație personalizată pentru a vă potrivi afacerea..

5. Pryvate

Pagina de pornire Pryvate

Pryvate susține că este „singura platformă de aplicații de criptare mobilă complet securizată care permite comunicațiilor de afaceri și personale să rămână private și libere de hacking”. Utilizează protocolul ZRTP care a fost dezvoltat de creatorul PGP Phil Zimmerman și este utilizat de Silent Circle (vezi mai jos ).

Pryvate susține că nu ține absolut nicio înregistrare a niciunei comunicări, deoarece nu are acces la nicio informație. Cu Pryvate, mesajele, imaginile și apelurile vocale sunt gratuite. Dacă doriți să adăugați apeluri video, acesta va costa 5,62 USD (3,96 GBP GBP) pe lună. Acest plan include alte caracteristici, cum ar fi e-mail privat și transfer și stocare securizată de fișiere.

6. Tăcere

Site-ul Silence

Silence (fostul SMSSecure) este un alt software open source care oferă criptare end-to-end. Similar cu WhatsApp, a adoptat protocolul de criptare a semnalului. Tăcerea nu colectează și nu transmite informații personale. Citește doar contactele, dar nu le transmite niciodată de pe dispozitiv.

În prezent, această aplicație este disponibilă pentru Android și va funcționa doar pentru mesageria SMS / MMS. Este departe de mulți concurenți care oferă mesaje și apeluri multimedia, precum și alte funcții integrate. În plus, este gratuit, dar acceptă donații bitcoin.

7. Telefon silențios

Pagina de informații Silent Phone.

Silent Circle este poate cel mai cunoscut pentru produsul său emblematic, Blackphone, un smartphone construit în întregime cu intimitate. Aceeași companie oferă management de securitate sub forma Silent Manage și un sistem de mesagerie sigur numit Silent Phone.

Aplicațiile sunt disponibile pentru iOS și Android, precum și pentru Silent OS (software-ul propriu bazat pe Android al Silent Circle).

Această aplicație vă permite să trimiteți mesaje text și să efectuați apeluri vocale și video, inclusiv apeluri conferințe cu până la șase persoane. Fișierele de până la 100 MB pot fi trimise și primite. Include o caracteristică de funcționare a înregistrării, ceea ce înseamnă că trebuie să alegeți când mesajul este șters.

Aceasta este o opțiune solidă pentru cei care caută cea mai mare confidențialitate, dar vine la un preț. La 9,95 USD (7,00 GBP GBP) pe lună, va trebui să cântăriți dacă puteți plăti un cost mai mic sau o opțiune gratuită.

Înainte de a continua, mai există încă un lucru pe care acesta trebuie să-l ofere. Ca un add-on, puteți opta pentru a utiliza Silent Phone cu apeluri convenționale. Aceasta înseamnă că apelați numere de telefon mobil sau fix; sfârșitul apelului va fi criptat, astfel încât nu trebuie să vă faceți griji în legătură cu audierea.

8. răchită

Site-ul Wickr.

Wickr oferă trei produse de mesagerie în funcție de nevoile dvs. Există Wickr Me pentru uz individual, Wickr Pro pentru companii și Wickr Enterprise pentru corporații la scară mai mare. Prima este gratuită, iar versiunile business încep de la 25 USD (17,60 GBP GBP) pe utilizator pe lună. Este compatibil cu iOS, Android, Windows, Mac și Ubuntu.

Programul de criptare end-to-end de la Wickr este open source și disponibil pentru revizuire publică. Într-adevăr, acesta a fost validat de experți în securitatea informațiilor. Politica de confidențialitate prevede în mod explicit că nu stochează nicio metadată, astfel încât nu trebuie să vă faceți griji cu privire la nicio informație scursă.

Similar cu alte persoane din listă, această aplicație are o funcție de autodistrugere, denumită de acest furnizor ca „efemeritate persistentă”. Aceasta vă permite să controlați timpul pentru care mesajele și fișierele dvs. sunt accesibile. Wickr funcționează cu un secret perfect înainte și înapoi, astfel încât niciunul din conținutul utilizatorului nu poate fi accesat. Fiecare mesaj sau apel generează o nouă cheie.

Wickr Pro oferă câteva caracteristici suplimentare. Oferă autentificare de contact care avertizează utilizatorii dacă un contact nu va fi verificat. Are o opțiune securizată pentru cameră și permite partajarea fișierelor cu dimensiuni de până la 5 GB.

9. Mesager

Pagina de informații Messenger.

Similar cu Telegram, folosind setările implicite, Facebook Messenger nu este criptat end-to-end. În schimb, puteți activa o caracteristică numită „Mesaje secrete” care vă va asigura că mesajele dvs. sunt protejate de interceptare. Deoarece criptarea se întâmplă la nivelul dispozitivului, nu veți putea vedea mesaje secrete pe mai multe dispozitive. În plus, nu este acceptată mesageria de grup cu criptare de la capăt la capăt.

Dacă nu activați manual funcția secretă, atunci toate mesajele dvs. sunt stocate pe serverele Facebook. Cu toate acestea, cu 1,2 miliarde de utilizatori din aprilie 2017, s-ar putea să vă simțiți forțați de către prieteni să aplicați gratuit această aplicație gratuită. Aplicațiile pot fi descărcate pentru iOS, Android și Windows Phone, iar mesajele pot fi accesate online.

10. Tema

Site-ul Threema.

Threema este probabil unul dintre cele mai performante sisteme din această listă în ceea ce privește ceea ce are de oferit. La suprafață, este similar cu celelalte prin faptul că criptează mesaje, apeluri vocale, chaturi de grup și fișiere.

Una dintre cele mai mari atrageri ale acestei aplicații este aceea că creează un ID de temă aleatoriu. Nu trebuie să conectați un număr de telefon sau o adresă de e-mail la acesta decât dacă doriți ca oamenii să vă poată găsi cu ușurință. Alte informații, cum ar fi grupurile și listele de contacte, apar doar pe dispozitivul utilizatorului, iar mesajele sunt șterse imediat după livrare. Nu se colectează metadate.

Biblioteca criptografică Threema este open source și disponibilă pentru revizuire. Platforma poate fi utilizată cu iOS, Android și Windows Phone, iar Threema Web înseamnă că puteți vizualiza mesaje online oricând. Dacă doriți ceva pentru afaceri, există Threema Work, care începe de la 1,40 CHF (1,48 USD USD sau 1,04 GBP GBP) pe lună.

Toate aceste platforme depășesc cu siguranță capacitățile AIM. Șansele sunt, ai încercat deja câteva pentru tine. Multe dintre aceste rețele se vor schimba în timp, mai ales că guvernele aduc noi reglementări privind confidențialitatea și supravegherea.

Ca atare, este important să fiți la curent cu ceea ce se întâmplă în lumea securității datelor și să selectați manual opțiunea de mesagerie potrivită pentru dvs. Prietenii sau colegii tăi ezită să își urmeze exemplul? Acum sunteți înarmați cu toate informațiile de care aveți nevoie pentru a-i convinge să schimbe!

Sfaturi pentru păstrarea comunicațiilor în siguranță și private

În afară de a căuta un sistem de mesagerie sigur, există câteva alte lucruri pe care le puteți face pentru a vă păstra comunicarea în siguranță și în mod privat:

  • Utilizați un VPN: Un VPN criptează traficul dvs. și îl direcționează printr-un server intermediar. Aceasta înseamnă că activitatea dvs. nu mai poate fi urmărită de IP sau de către terți. Există o mulțime de opțiuni gratuite disponibile, deși planurile plătite sunt de obicei superioare și nu vă vor returna atât de mult.
  • Criptați adresa de e-mail: Chiar dacă utilizați sisteme de mesagerie pentru unele comunicări, este foarte probabil să utilizați e-mail pentru alții. Criptarea e-mail-ului dvs. scormonează conținutul său, astfel încât, chiar dacă este interceptat, acesta poate fi citit doar de către destinatarul său.
  • Folosiți parole mai puternice: Cu atât de multe parole de reținut, este tentant să folosești aceleași certificate de autentificare sau ușor de reținut. Evident, acest lucru va pune securitatea contului dvs. în pericol. Merită să creați parole puternice și, eventual, să folosiți un manager de parole pentru a vă ajuta să urmăriți evidența.
  • Urmați cele mai bune practici atunci când călătoriți: Fie că utilizați un cybercafe sau accesați wifi public în timpul călătoriei, comunicațiile sunt în pericol. Urmați cele mai bune practici pentru a crește securitatea și confidențialitatea. Acest lucru nu se aplică doar plecării în străinătate; chiar și utilizarea wifi-ului la Starbucks-ul dvs. local vă poate face vulnerabil.

Scriind”De Keith Roper sub licență CC BY 2.0

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me

About the author

Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 42 = 45