Care este diferența dintre VPN, VPS și VPC?

vps vpc vpn
Chiar dacă un VPN (rețea privată virtuală), un VPS (Virtual Private Server) și VPC (Virtual Private Cloud) pot suna similare, ele sunt de fapt destul de diferite. Cei trei sunt adesea confuzați, deoarece au unele caracteristici cheie și pot fi chiar folosiți împreună. Un VPN poate fi găzduit pe un VPS sau VPC, de exemplu. Acest articol va explica diferențele.


În primul rând, să notăm asemănările. Dărâmând acronimele, putem vedea ce trăsături împărtășesc.

 • „V” înseamnă virtual. Aceasta înseamnă că rețeaua, serverul sau norul de pe un VPN, VPS sau, respectiv, VPC, sunt create prin intermediul virtualizării. Hardware-ul pe care se bazează este virtual și separat de resursele hardware fizice de bază. În esență, hardware-ul, sistemele de operare, dispozitivele de stocare și resursele de rețea sunt imitate.
 • „P” înseamnă privat. Aceasta înseamnă că aceste resurse pot fi accesate numai de către utilizatorii autorizați. Utilizatorii sunt identificați de obicei printr-un certificat criptografic, un nume de utilizator și o parolă sau ambele.

Ce este un VPN?

Un VPN face ca rețeaua privată (cum ar fi o rețea de companii) a unei entități să fie accesibilă prin infrastructura publică, în principal prin internet. Un VPN poate permite utilizatorilor să facă schimb de date în mod eficient în rețelele partajate sau publice, de parcă sunt direct legate de rețeaua privată.

VPN-urile comerciale asigură traficul într-un tunel criptat, apoi direcționează traficul printr-un server într-o locație la distanță aleasă de utilizator. Aceasta maschează locația, adresa IP și activitatea online a utilizatorului.

Cu mecanismele de securitate ale unui VPN, cum ar fi criptarea, utilizatorilor le este garantată securitatea și confidențialitatea datelor. Indiferent dacă faceți o conversie anonimă, accesați conținut geore-restricționat, cum ar fi Netflix sau căutați anumite lucruri private, vă puteți ascunde întotdeauna în spatele unei VPN.

Cu accentul actual pe problemele de securitate și confidențialitate, industria este inundată cu mai mulți furnizori VPN care oferă servicii gratuite sau plătite.

Serviciile VPN gratuite sunt adesea nesigure, lente, nesigure sau vin cu limite de date. Pe de altă parte, VPN-urile plătite, precum cele pe care le-am revizuit pe Comparitech, tind să fie mai eficiente și să fie încărcate cu mai multe funcții utile. Cele mai multe dintre ele sunt accesibile, necesitând o plată lunară de aproximativ 10 dolari.

Cum funcționează un VPN?

Un VPN este stabilit prin generarea unei conexiuni virtuale peer-to-peer folosind o combinație de conexiuni dedicate și protocoale de criptare. Tot traficul de internet de la conectat va trece prin tunelul VPN. Deoarece protocolul de tunelare formează un tunel între receptor și expeditor și criptează tot traficul transmis, spectatorii nu sunt capabili să sifoneze date despre tranzit.

O VPN se conectează în mod privat la o rețea virtuală pentru a preveni interceptarea neautorizată a traficului și pentru a permite un flux eficient de date fără a suporta costuri mari pentru construirea unei rețele private fizice sau a unei infrastructuri de intranet corporative.

Pentru a începe să utilizați un VPN, puteți instala un client desktop sau suport VPN încorporat pe un dispozitiv. Unele dintre cele mai populare servicii VPN sunt:

 • ExpressVPN
 • NordVPN
 • IPVanish
 • VyprVPN
 • PureVPN

Cine are nevoie de un VPN?

Dacă doriți să accesați în siguranță intranetul unei companii în timp ce sunteți departe de un birou, puteți utiliza VPN-ul companiei. Sunt utile pentru conectarea în siguranță a birourilor dispersate geografic ale infrastructurii de calcul a unei companii, ceea ce duce la o rețea unică unificată.

Dacă sunteți un utilizator obișnuit de hotspoturi Wi-Fi, o VPN va împiedica un hacker să dea peste cap traficul dvs. în ceea ce este cunoscut sub numele de atac la om. Acest lucru este esențial în special pentru persoanele care călătoresc foarte mult, precum și pentru cei care folosesc în mod regulat servicii publice Wi-Fi, chiar dacă sunt protejate prin parolă, în restaurante, aeroporturi sau orice alt loc public..

Dacă doriți să vă protejați securitatea online și să împiedicați terții să vă urmărească activitățile, un VPN va salva ziua. VPN-urile pot păstra adresa IP reală a unui dispozitiv, ceea ce complică munca unei persoane care încearcă să vă spioneze sau să vă urmărească online.

Mai mult, dacă doriți să evitați georestricțiile și cenzura de la anumite tipuri de conținut online, VPN-urile vă vor ajuta să gestionați aceste restricții. Desigur, acest lucru poate fi ilegal, în funcție de reglementările din țara dvs. De asemenea, unele site-uri web, cum ar fi Hulu au interzis serviciile VPN cunoscute să folosească folii, ocolind restricțiile lor.   

Dacă doriți să navigați pe internet în mod privat și să mențineți securitatea online, tehnologia VPN este ceea ce vă trebuie. De menționat, VPN-urile nu pot furniza 100% anonimat; astfel, competența și minuțiozitatea în ceea ce privește finalul tău este încă esențială.

Ce este un VPS?

Un VPS se referă la distribuirea resurselor de calcul ale unei gazde principale într-un centru de date. Întrucât o singură gazdă este partiționată în mai multe compartimente virtuale în care fiecare unitate este capabilă să funcționeze independent, fiecare „instanță” este ceea ce se numește un server privat virtual.

Dacă v-ați conectat la un VPS, acesta va apărea la fel ca computerul Windows de acasă, în afară de câteva diferențe estetice. Tehnologia VPS este utilizată în mod normal pentru diferite funcții, inclusiv găzduirea site-urilor web și găzduirea aplicațiilor la distanță.

Iată câțiva dintre cei mai populari furnizori VPS de pe piață.

 • Hai tăticu
 • Hostgator
 • In miscare
 • 1&1

Cum funcționează un VPS?

Un VPS funcționează folosind conceptul de virtualizare. Este stabilit când un server fizic gigantic este împărțit astfel încât mai multe servere separate să poată rula pe el fără să depindă unul de celălalt.

După aceea, straturile virtuale sunt create pentru a asigura că fiecare compartiment virtual funcționează ca un server autonom „privat”, cu capacitatea de a rula propria copie a unui sistem de operare care poate fi operat independent ca o instanță virtuală.

În plus, utilizatorii au acces la nivel de superuser la acea instanță de sistem, care le permite să ruleze aplicații și să instaleze orice software necesar.  

Deoarece fiecărui compartiment virtual sunt alocate resurse de server independente (procesor, RAM, stocare pe disc, lățime de bandă etc.), performanțele fiecărei mașini virtuale nu sunt afectate de alții.

Tehnic, VPS-urile rulează pe același server fizic și își împărtășesc resursele de calcul, utilizatorii se bucură de un acces complet root la serverele lor, ca și cum ar folosi servere dedicate. Un VPS este excelent pentru a profita de avantajele unui server costisitor, fără a suporta costuri mari.

În cele din urmă, un VPS poate fi explicat prin această formulă:

VPS = Gazduire partajată + Mediu independent + Acces la nivel de Superuser + Resurse de calcul dedicate

Cine are nevoie de un VPS?

Dacă nevoile dvs. au depășit un plan de găzduire partajat și deținerea unui server dedicat este încă imposibilă, atunci un VPS poate corespunde facturii. Dacă doriți să aveți un control complet asupra serviciilor dvs. de găzduire și să efectuați anumite acțiuni avansate, cum ar fi instalarea software-ului terț sau reconfigurarea setărilor serverului, atunci un VPS este ceea ce aveți nevoie.  

Pentru a beneficia de o conexiune de mare viteză pentru alimentarea de site-uri web și aplicații la distanță, atunci un VPS poate satisface aceste nevoi.

Pentru un mediu de găzduire care este aproape identic cu cel al unui mediu de găzduire dedicat, evitând totodată sacrificii pentru securitate, fiabilitate și costuri ridicate, atunci un VPS vă poate ajuta să faceți o scară mai mare fără a rupe banca.  

Ce este un VPC?

Un VPC, sau cloud privat virtual, este similar cu un VPS. Dar în cazul în care un VPS utilizează o porțiune fixă ​​a unui server cu resurse fixe, un VPC poate gestiona un număr mare de mașini virtuale și nu se limitează la un singur server cu resurse fixe. Utilizatorii nu sunt legați de limitarea de la hardware-ul de bază.

Mai mult, VPC-urile permit utilizatorilor să își gestioneze propriul serviciu. Ei pot activa și dezactiva serverele în timpul liber. Aceasta permite un model de preț pe oră în loc de unul lunar.

Unii dintre cei mai populari furnizori de VPC includ:

 • Amazon Web Services Elastic Cloud 2 (EC2)
 • Google Cloud
 • Oceanul digital
 • Rackspace

Cine are nevoie de un VPC?

VPC-urile sunt superioare VPS-urilor în două scenarii. Prima este dacă nu aveți o cantitate relativ fixă ​​de trafic de intrare și ieșire. Dacă găzduiești un site web, de exemplu, și site-ul respectiv brusc crește foarte mult în trafic, un VPC poate scări automat cantitatea de resurse virtuale pentru a o gestiona. Aceasta este cunoscută sub numele de „elasticitate”.

VPC-urile sunt de asemenea mai bune atunci când serverul este necesar doar pentru câteva ore sau câteva zile. Deoarece VPC-urile au tendința de a percepe o oră, este mult mai accesibil decât să plătești pentru un VPS care se încasează până la lună.

Deci, care este diferența dintre un VPN, VPC și VPS?

Chiar dacă un VPN, VPC și VPS oferă tehnici rentabile de abordare a unor aspecte ale nevoilor tehnologice ale unei companii, acestea se referă la lucruri total diferite, așa cum este descris mai sus.  

Un VPN este o tehnologie pe care o puteți utiliza pentru a desfășura activități online în siguranță și în mod privat.

Un VPS este o tehnologie pe care o puteți utiliza pentru a găzdui site-ul și aplicațiile dvs., unde beneficiați de acces la nivel de superuser la server în timp ce partajați în continuare resursele de calcul.

Un VPC este un serviciu cloud elastic, care poate fi utilizat pentru a găzdui site-uri web și aplicații. Poate fi dezactivat sau pornit după bunul plac și poate face o scară rapidă pentru a satisface nevoile resurselor.

Software-ul VPN poate fi configurat și găzduit pe un VPS sau VPC. De exemplu, avem un tutorial pentru configurarea OpenVPN pe o instanță Amazon Web Services EC2. O instanță EC2 este un exemplu de VPC.

„Nu vedeți rău nu vorbiți rău nu auziți niciun rău” de Japanexperterna.se licențiat sub CC BY-SA 2.0

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me

About the author

Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =