Cele mai bune VPN-uri pentru Filipine și unele de evitat

Cele mai bune VPN-uri pentru Filipine
Utilizatorii de Internet din Filipine s-au bucurat în general de libertatea de acces și de exprimare la un nivel peste colegii lor din sud-estul Asiei. Acest drept este confirmat în Constituția Filipinelor, care consideră că este esențial pentru fiecare cetățean.

În acest moment, se pare că există o luptă între un guvern din Filipine tot mai autoritar care dorește să impună restricții mai mari și cetățenii obișnuiți care încearcă să-și revendice drepturile. Actul de prevenire a criminalității informatice din 2012 a încercat să reglementeze web-ul cu un control mult mai mare, dar alte arme ale statului asigură o forță de echilibrare necesară.

Pentru a rămâne în siguranță și în siguranță pe web în Filipine, vă recomandăm să utilizați o rețea virtuală virtuală (VPN). Este un software util care vă păstrează anonimatul online, criptând tot traficul care circulă către și de pe dispozitiv și dirijându-l printr-un server intermediar din afara țării dvs. Hackerii și agențiile de supraveghere Nosy sunt păstrate la dispoziție.

VPN-urile sunt, de asemenea, o modalitate excelentă de a vă conecta la conținutul preferat și la serviciile de streaming din orice locație.

Dacă nu doriți să citiți restul acestui articol, iată lista noastră cu cele mai bune VPN-uri pentru Filipine:

 1. ExpressVPN Cea mai bună alegere VPN pentru Filipine. Viteze rapide, securitate excelentă și funcționează cu servicii populare de streaming. Include garanție de returnare de 30 de zile.
 2. CyberGhost Cea mai bună opțiune bugetară cu aplicații ușor de utilizat. Serverele sunt rapide și sigure, cu destule situate în Filipine.
 3. NordVPN Furnizor de veterani. Funcții puternice de securitate și confidențialitate. Funcționează bine pentru streamingul video la viteze bune.
 4. IPVanish Cunoscut pentru viteza bună și serviciile sigure. Ușor de utilizat, dar nu cel mai ieftin din această listă. Popular pentru torenting.
 5. VyprVPN Popular pentru deblocarea conținutului geo-restricționat și a vitezei de streaming.

Un VPN este, de asemenea, o alegere excelentă pentru expatriații străini care trăiesc în Filipine care doresc să acceseze conținut local de acasă, precum BBC iPlayer, Netflix, Hulu, Sky Sports sau sporturile BeIN. Filipinii care călătoresc în străinătate pot utiliza, de asemenea, un VPN pentru a accesa canale precum SkyCable și Cablelink.

Cele mai bune VPN-uri pentru Filipine

Lista noastră cu cele mai bune VPN-uri pentru Filipine se bazează pe următorii factori:

 1. Viteza și stabilitatea serviciului
 2. Rețea mare de servere din întreaga lume pentru ca expatriații să deblocheze conținut
 3. Parametri puternici de criptare pentru a menține confidențialitatea și anonimatul
 4. Ușurință în utilizare
 5. Aplicații pentru Android și iOS

1. ExpressVPN

ExpressVPNIanuarie 2020

Aplicații disponibile:

 • PC
 • Mac
 • IOS
 • Android
 • Linux

Site-ul: www.ExpressVPN.com

Banii inapoi garantat: 30 DE ZILE

ExpressVPN este unul dintre serviciile noastre de VPN de top datorită abordării primare a utilizatorului, a designului minimalist și a angajamentului pentru rapiditate și securitate. Aspectul este simplu și intuitiv, cu aproape deloc dezactivare.

Acesta oferă o rețea mare de peste 1500 de servere distribuite în 94 de țări, inclusiv unele din Filipine. Aceste opțiuni o fac o alegere la îndemână pentru expatriații care locuiesc în țară, precum și pentru rezidenții locali care călătoresc în străinătate care doresc să păstreze legătura cu conținutul local.

Problemele de confidențialitate sunt reduse prin politica ExpressVPN de a nu stoca deloc jurnalele de trafic. Există o prezentare a reținerii de metadate referitoare la data (nu la ora) a conexiunii, la alegerea locației serverului și la lățimea totală de bandă folosită. Adresa dvs. IP individuală nu va fi înregistrată.

Dacă totuși doriți să rămâneți complet anonimi, este posibil să vă înscrieți cu un cont de e-mail al arzătorului și să plătiți prin Bitcoin. Aceasta înseamnă că amprenta ta digitală este în mare parte ascunsă.

Protocoalele de criptare sunt stricte. ExpressVPN folosește AES-CBC de 256 biți, folosind atât autentificarea HMAC, cât și secretul perfect perfect. Un comutator de ucid internet oprește temporar tot traficul web dacă conexiunea scade pe neașteptate.

Serviciul deblochează conținut restricționat geo pe Netflix fără probleme. De asemenea, funcționează cu Hulu și BBC iPlayer și suportă torentele.

Există aplicații pentru Android și iOS, precum și suport pentru desktop pentru Windows și MacOS.

Pro:

 • Serverul Superfast din Singapore servește Filipinele cu o adresă IP locală opțională disponibilă
 • Rețeaua de servere mari poate debloca conținutul filipinez aproape oriunde peste hotare
 • Tot traficul este criptat, ocolind monitorizarea intruzivă și depășind cenzura
 • Aplicații pentru Windows, MacOS, Android, iOS și Linux
 • Configurare anonimă și plăți disponibile
 • Personalul de asistență de chat 24 de ore este excelent pentru a rezolva orice probleme.

Contra:

 • Puțin mai scump decât unii dintre concurenții săi, utilizați un cupon de reducere

cele mai bune VPN-uri pentru Filipine: ExpressVPN este alegerea noastră # 1. Optimizat pentru conexiuni de mare viteză. Scoruri superioare rivalilor săi pentru deblocarea Netflix și a altor site-uri de streaming. Greu de bătut pe confidențialitate și securitate. Există o garanție de restituire a banilor fără 30 de zile, astfel încât să o încercați fără riscuri.

Citiți recenzia noastră despre ExpressVPN.

Ofertă specială cupon ExpressVPN - primește 3 luni în plus DEAL DE FREEGETCupon aplicat automat

2. CyberGhost

Cyberghost

Aplicații disponibile:

 • PC
 • Mac
 • IOS
 • Android
 • Linux

Site-ul: www.Cyberghost.com

Banii inapoi garantat: 45 DE ZILE

CyberGhost și-a mărit semnificativ selecția de servere și face treaba îndeosebi pentru utilizatorii începători care nu doresc o tonă de opțiuni personalizabile. Vitezele sunt rapide, există o interfață ușor de utilizat, iar standardele de confidențialitate sunt stricte.

Compania, care este încorporată în România, spune că nu stochează niciun registru sau date ale utilizatorilor. Cu toate acestea, au fost câteva modificări de management recent - în special achiziția sa de către o firmă israeliană cu sediul central la Londra. Acest lucru ar putea afecta condițiile de utilizare. Ne vom ține cititorii la curent.

Cu peste 5.690 de servere distribuite în 90 de țări, există o mulțime de opțiuni pentru o conexiune adecvată.

Aplicațiile sunt disponibile atât pentru Android, cât și pentru iOS, precum și suport pentru desktop pentru Windows MacOS și Linux.

CyberGhost utilizează în mod implicit criptarea AES de 256 biți pe protocolul OpenVPN, împreună cu tastele RSA de 2.048 biți și autentificarea MD5 HMAC. Există și un comutator de ucidere pe internet, ceea ce înseamnă că traficul web va fi oprit dacă conexiunea scade.

Pro:

 • Furnizor de valoare bună, cu servere rapide care sunt excelente pentru streaming și descărcare
 • Aplicațiile sunt ușor de utilizat și minunate pentru utilizatorii noi
 • Conectați până la șapte dispozitive simultan
 • Nu păstrează jurnalele de activitate ale utilizatorului și oferă criptare puternică pentru a ocoli detectarea activității
 • Suport de chat live și fiabil 24/7

Contra:

 • Nu funcționează în China sau în Emiratele Arabe Unite

CEA MAI BUNĂ ALEGERE BUGETĂ: CyberGhost are o configurație simplă. Funcționează bine în Filipine. O opțiune bună dacă căutați o conexiune rapidă, fiabilă și o interfață ușor de utilizat. 45 de zile garanție înapoi.

Iată recenzia noastră completă despre CyberGhost.

Cupon CyberGhost SPECIAL ANUL NOU: SALVAȚI 80% la planurile pe 3 ani + 2 luni GRATUIT OFERĂ Reducere aplicată automat

3. NordVPN

NordVPN

Aplicații disponibile:

 • PC
 • Mac
 • IOS
 • Android
 • Linux

Site-ul: www.NordVPN.com

Banii inapoi garantat: 30 DE ZILE

NordVPN s-ar putea să nu se laude cu același tip de design impecabil, care este un semn distinctiv al Express, dar nu vă lăsați să vă păcăliți să credeți că nu este un serviciu de prim nivel. Compania este în jur de peste un deceniu și această experiență a ajutat-o ​​să ofere un produs câștigător atunci când este clasat atât pe viteză, cât și în confidențialitate.

Este un alt adoptant fervent al unei politici complet zero de jurnal, ceea ce înseamnă că păstrează informații zero despre sesiunile utilizatorului, trafic sau timestamps.

Această politică a zădărnicit încercările agențiilor de supraveghere de a identifica utilizatorii și de a obține date despre aceștia. NordVPN admite cel puțin două cazuri în care a primit cereri oficiale de date, dar spune că nu a existat nicio modalitate de a se conforma. Persoanele care evaluează confidențialitatea ar trebui să fie ușor. Faptul că este încorporat în Panama - în afara oricărei legi privind păstrarea datelor - este, de asemenea, un alt factor care se simte bine.

Compania operează peste 5.200 de servere în 60 de țări, ceea ce o face o alegere robustă pentru o întreagă gamă de activități web. De fapt, este una dintre puținele companii VPN care te ajută să alegi un server special pentru cerințele tale - acesta ar putea fi anti-DDoS, streaming video, VPN dublu, Tor peste VPN sau IP dedicat.

Nu există nicio opțiune de conectare la un server din Filipine, dar rețeaua mare de servere din țările apropiate ar trebui să compenseze acest fapt.

NordVPN funcționează cu numeroase servicii de streaming online, inclusiv Netflix, Hulu și BBC iPlayer. Suporta torrenting.

Compania criptează traficul internet prin protocolul AES pe 256 biți și folosește cheile SSL de 2.048 biți. Protecția împotriva scurgerilor DNS este activată. Specificațiile sunt unele dintre cele mai robuste din activitatea VPN, astfel încât confidențialitatea și anonimatul dvs. sunt destul de asigurate.

Există asistență pentru Windows, MacOS, iOS și Android.

Pro:

 • Vastă rețea de servere rapide, cu latență scăzută
 • Deblochează Hulu, Amazon Prime Video și BBC iPlayer
 • Oferă conexiuni securizate, criptate și nu păstrează jurnalele
 • Aplicații pentru Windows, MacOS, iOS, Linux și Android
 • Permite 6 conexiuni simultane pe un singur cont

Contra:

 • Aplicația pentru desktop ar putea face o actualizare, se simte datată și stângace

STRONG ALL-ROUNDER: NordVPN este o alegere bună. Un bun echipaj care funcționează bine cu serviciile de streaming populare. Funcții de securitate puternice și permite utilizarea a până la 6 dispozitive simultan dintr-un cont. Include garanție de returnare de 30 de zile.

Iată recenzia noastră aprofundată a NordVPN.

Cupon NordVPNSpărați 70% la planul de 3 aniGAL DEALDiscont aplicat automat

4. IPVanish

IPVanish

Aplicații disponibile:

 • PC
 • Mac
 • IOS
 • Android
 • Linux

Site-ul: www.IPVanish.com

Banii inapoi garantat: 7 ZILE

IPVanish nu face niciun compromis pe fațetele unui serviciu VPN premium și este atent la păstrarea confidențialității și anonimatului utilizatorului, oferind în același timp viteze mari.

De asemenea, este un alt furnizor VPN care refuză să dețină informații despre utilizatori. Singura dată când stochează orice detalii este momentul în care un cont este înregistrat pentru prima dată. După ce activitatea utilizatorului rămâne ascunsă - aceasta include lucruri precum istoricul sesiunilor, alegerea serverelor și lățimea de bandă.

Parametrii duri de securitate înseamnă că datele dvs. ar trebui să rămână protejate. IPVanish folosește criptarea de 256 biți pe protocolul OpenVPN în mod implicit, autentificarea SHA512 și un schimb de chei DHE-RSA 2.048 cu un secret perfect perfect. Această din urmă caracteristică înseamnă că, chiar dacă hackerii intră în contul dvs. (care este un scenariu puțin probabil în primul rând), le va fi imposibil să decripteze sesiunile trecute și să vă descopere istoricul web.

Un comutator de ucid internet este inclus în arhitectura sistemului și adaugă un nivel suplimentar de securitate. Această caracteristică înseamnă că tot traficul va fi înghețat temporar dacă există o scădere a conexiunii.

Cu peste 850 de servere distribuite în 60 de țări, o conexiune adecvată nu este niciodată la îndemână. IPVanish are, de asemenea, două opțiuni pentru a vă conecta la serverele din Filipine dacă sunteți un rezident local care călătorește în străinătate încercând să obțină o adresă IP din țară.

IPVanish nu deblochează conținut pe Netflix sau Hulu, dar funcționează perfect cu BBC iPlayer. De asemenea, permite torentarea pe toate serverele.

Există aplicații pentru iOS și Android, precum și suport pentru desktop pentru Windows și MacOS.

Mulți utilizatori consideră că este o opțiune excelentă pentru Kodi, deoarece le permite să descarce APK-ul Android direct pe dispozitivul lor. Interfața este, de asemenea, prietenoasă cu telecomandă pentru dispozitivele Kodi care nu au tastatură și mouse.

Pro:

 • Viteze impresionante de streaming 4K obținute în timpul testării
 • Criptarea puternică face ca aplicațiile să fie sigure
 • Funcționează bine cu dispozitivele Kodi
 • Politica fără jurnale

Contra:

 • Asistența clienților este puțin lentă
 • Unele servere nu funcționează bine cu Netflix sau Hulu

MARE REțea: IPVanish se poate conecta până la 10 dispozitive și este excelent pentru familii. Recomandați-vă pentru standardul ridicat de confidențialitate, dar păstrați cumpărăturile dacă doriți să deblocați Netflix. 7 zile garanție înapoi.

Citiți recenzia noastră despre IPVanish.

IPVanish CouponSAVE 60% pe planul anual GET DEALDescount aplicat automat

5. VyprVPN

VyperVPN

Aplicații disponibile:

 • PC
 • Mac
 • IOS
 • Android

Banii inapoi garantat: 30 DE ZILE

VyprVPN este un VPN matur, care a lucrat de mai bine de șapte ani. Standardele sale de criptare sunt printre cele mai bune de pe piață - compania eludează chiar și cele mai dure blocaje pe care guvernele le impun.

Unii utilizatori ar putea fi un pic îngrijorați de politica sa de logare. VyprVPN spune că stochează „adresa IP sursă a utilizatorului, adresa IP VyprVPN folosită de utilizator, ora de pornire și oprire a conexiunii și numărul total de octeți folosiți.”

Dar compania insistă că datele sunt păstrate doar 30 de zile și sunt utilizate pentru îmbunătățirea serviciului. Acesta adaugă că nu va înregistra detaliile de trafic sau conținutul niciunei comunicări.

În același timp, este puțin probabil ca datele dvs. private să fie vreodată expuse. Standardele de criptare ale VyprVPN sunt incredibile - este foarte popular în rândul utilizatorilor din China, unde deblochează cu ușurință Marele Firewall. Aceasta înseamnă că tehnologia proprietății implementată de companie depășește mii de ingineri guvernamentali care lucrează non-stop pentru a se asigura că conținutul rămâne blocat. Aceasta nu este nicio problemă.

Mai mult, VyprVPN deține și administrează centre de date întregi - spre deosebire de alte servicii care aleg să închirieze sau să externalizeze operatorilor terți. Acest lucru îl ajută să gestioneze tot traficul asigurând stabilitatea și timpul de oprire minim.

VyprVPN folosește protocolul OpenVPN, criptare AES de 256 biți, chei RSA de 2.048 biți fără secret secret perfect și autentificare SHA256. Este inclus un comutator pentru uciderea internetului. De asemenea, este capabil să deblocheze conținut pe Netflix, Hulu și BBC iPlayer.

O versiune premium a pachetului permite accesul la protocolul Chameleon ™ care schemează metadatele OpenVPN, astfel încât inspecția profundă a pachetelor nu o poate recunoaște.

Există peste 700 de servere, inclusiv câteva în Filipine.

Aplicațiile sunt disponibile atât pentru Android, cât și pentru iOS, precum și suport pentru desktop pentru Windows și MacOS.

Pro:

 • Vitezele de streaming au fost peste medie în testarea noastră
 • Funcțiile de confidențialitate și securitate nu vă vor renunța
 • Capabilități mari de deblocare, chiar funcționează bine în China

Contra:

 • Ar putea avea mai multe opțiuni pentru configurare avansată
 • Marginal mai scump decât unele VPN-uri
 • Am constatat că structura prețurilor pe două niveluri este inutilă confuză

REȚEA INDEPENDENTĂ: VyprVPN este ușor de utilizat. Viteze bune și timp de funcționare, deoarece toate serverele sunt deținute de VyprVPN. Mare confidențialitate și securitate. Deblochează canalele de streaming populare. Nu este cea mai ieftină opțiune. Garanție de returnare de 30 de zile.

Citiți recenzia noastră completă despre VyprVPN.

Cupon VyprVPNSalvați 81% la planul de 2 aniGAZA DE DEZVOLTARE aplicată automat

Ce zici de un VPN gratuit?

Cu siguranță, există mai multe VPN-uri gratuite care pândesc pe interwebs, dar nu se așteaptă la aceleași viteze și standarde de criptare pe care le oferă opțiunile plătite..

VPN-urile gratuite, de obicei, fac bani pentru a vă delega cu tot felul de reclame invazive, prin introducerea cookie-urilor de urmărire și prin vânzarea datelor. De asemenea, au existat cazuri de deturnare a lățimii de bandă și care te-au transformat într-un soldat de picioare într-o armată masivă de botnet.

Unele dintre VPN-urile enumerate în articol oferă un proces gratuit. Aceasta este o opțiune utilă dacă nu sunteți sigur dacă optați pentru o VPN completă. Vă recomandăm însă să le evitați pe cele aleatorii care există pe internet. Probabil sunt prea buni pentru a fi adevărați.

Unele VPN-uri de evitat

Una dintre părțile implicite ale contractului social dintre un VPN și utilizatorul final este angajamentul de a proteja confidențialitatea cu orice preț. La urma urmei, acesta este un motiv major pentru care oamenii aleg să folosească software-ul în primul rând. VPN-urile menționate în acest articol nu au cazuri documentate de predare de bună voie a datelor despre utilizatori, dar există mai multe dintre acestea fără scrupule, care vor face acest lucru fără o a doua gândire. Vă recomandăm să evitați astfel de servicii.

Iată trei exemple de furnizori VPN care credem că ar trebui să fugi de:

1. PureVPN

Există dovezi care sugerează că furnizorul VPN PureVPN a colaborat cu agențiile de aplicare a legii pentru a ajuta la identificarea unuia dintre utilizatorii săi. PureVPN și FBI și-au unit forțele după ce o femeie fără nume, în vârstă de 24 de ani, a depus o plângere pentru căderea pradei unui complot online de șantaj. Ea bănuia că colega de cameră, Ryan Lin, ar fi vinovată.

FBI-ul a urmărit activitatea înapoi către PureVPN, care apoi a folosit jurnalele sale pentru a identifica vinovatul. Ryan a fost arestat. Totuși, la acea vreme, PureVPN avea o politică „fără jurnal”, care pune un semn de întrebare real asupra cât de etică ar fi putut fi compania.

2. HolaVPN

Hola, cu sediul în Israel, a avut cândva o impresionantă bază de utilizatori de 50 de milioane. Dar, în ciuda acestei bunăvoințe și încredere, a ales să o folosească în scopuri nefaste și, în cele din urmă, și-a transformat masa critică într-un botnet masiv. Utilizatorii au fost dislocati ca pioni într-o luptă mai mare, complet fără cunoștința lor. O parte din lățimea de bandă a acestora a fost exploatată pentru atacuri asupra altor site-uri, promovând conținut protejat de drepturi de autor și pornografie.

Acest lucru a fost încurcat și vă îndemnăm insistent să evitați acest serviciu nesăbuit.

3. Scutul Hotspot

Este posibil să fi întâlnit Hotspot Shield în timp ce navigați pe web sau căutați VPN-uri. Este un serviciu destul de popular deoarece nu necesită nicio plată în avans. Dar acolo este sfârșitul farmecului.

Luna trecută, un grup de advocacy pentru confidențialitate a susținut că Hotspot Shield a inserat cookie-urile de urmărire în datele utilizatorului fără să știe ce le-a vândut și în scopuri publicitare. În plus, a fost acuzat că redirecționează traficul de comerț electronic către domenii partenere - în termeni de laici, asta înseamnă că cereri legitime precum Macys.com au fost navigate cu forță către site-urile afiliate, unde compania VPN ar câștiga un comision dacă o vânzare ar trece..

Acuzele nu au fost încă dovedite într-o instanță de judecată - Comisia Federală pentru Comerț investighează problema. Cu toate acestea, urmează o poveste similară cu alte servicii VPN gratuite. Recomandarea noastră este să evităm Hotspot Shield până când nu vor reuși să-și demonstreze nevinovăția.

Nu împiedicăm utilizarea VPN-urilor pentru a comite acte expres interzise de legile unei țări - se pare că așa făceau atât Cody Kretsinger, cât și Chris Dupuy. Cu toate acestea, credem că furnizorii de VPN trebuie să fie deschiși și transparenti cu utilizatorii. Transmiterea voluntară a datelor și deturnarea cererilor HTTP reprezintă îngrijorări serioase și o încălcare a eticii.

Cum accesez pornografia în Filipine?

Filipinii sunt adoptori voraci de conținut pornografic, rezidenții din țară petrecând mai mult timp pe site-urile pentru adulți pe sesiune decât în ​​orice altă țară. Cu toate acestea, accesarea materialelor menționate este interzisă în conformitate cu legile locale, guvernul blocând recent o litanie de astfel de site-uri. În februarie, ISP-urile locale au fost direcționate de Comisia Națională de Telecomunicații din Filipine pentru a împiedica oamenii să descarce și să transmită streaming porno.

Cel mai simplu mod de a evita această problemă este prin înscrierea la unul dintre VPN-urile menționate în această listă, conectarea la un server din Europa sau America de Nord și navigarea către site-urile pe care doriți să le vizitați. Identitatea ta va rămâne ascunsă.

Libertatea internetului în Filipine

Cel mai recent raport al Freedom House, un organism global de advocacy, spune că libertatea internetului în țară a renunțat la clasament anul trecut și a trecut la un statut „Nu este gratuit”..

Acesta menționează închiderea forțată a site-ului de știri Rappler ca un domeniu special de îngrijorare, împreună cu un număr tot mai mare de arestări de jurnaliști și bloggeri. De asemenea, guvernul a achiziționat echipamente de supraveghere sofisticate, indicând un mediu mai mare de represiune.

În 2014, Curtea Supremă s-a pronunțat împotriva anumitor elemente ale Legii prevenirii infracțiunilor informatice, care ar fi permis autorității Cartei Blanche a Ministerului Justiției să blocheze conținutul fără a obține o hotărâre judecătorească. Unul dintre puținele lucruri restricționate este calomnierea și defăimarea online, dar în afară de aceea filipinezii pot scrie, blog și participa la discuții online fără o amenințare semnificativă a loviturii.

Cu toate acestea, există zone de îngrijorare. Reclamarea actuală a președintelui Duterte asupra infractorilor și încurajarea deschisă a uciderilor extrajudiciare par să fi stârnit un sentiment de frică în toată țara. Freedom House observă că activismul digital pare să fi scăzut de la alegerile sale - deși nu oferă niciun fel de date dificile pentru a susține această afirmație.

Violența împotriva jurnaliștilor este și ea o problemă. Din 1992, cel puțin 77 de jurnaliști locali au fost uciși în legătură cu munca lor. O rată slabă de condamnare a atras critici din partea organismelor pentru drepturile omului, iar unii jurnaliști actuali primesc și mesaje amenințatoare prin intermediul mijloacelor digitale. Președintele Duterte nu a făcut prea multe pentru a calma îngrijorarea - spunând că jurnaliștii plătite pentru atac sau apărarea politicienilor merită să fie uciși.

Înrudite: Cum să faci blog în anonimat, un ghid pentru activiști, denunțători și jurnaliști.

„DSC_0061” de Trishhh licențiat sub CC BY 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 6 =

Adblock
detector