Cum să te ștergi de pe internet

Cum să te ștergi de pe internet

Doriți să vă îndepărtați datele de lumea digitală? Un moment jenant a trecut viral sau ai provocat un grup greșit pe social media? Poate că veștile recente v-au regândit prezența online și doriți să preluați mai mult controlul asupra vieții private. Ștergerea completă a prezenței online nu este ușoară; datorită creșterii datelor de colectare a datelor personale și a practicilor de urmărire, unele informații vor fi imposibil de eliminat. De exemplu, dacă informațiile dvs. sunt pe web-ul întunecat, eliminarea acestora poate necesita aplicarea legii.

Din fericire, însă, există o diferență între ștergerea completă a internetului și devenirea dificilă de găsit. Dacă doriți să fiți mai greu de găsit online, vă puteți reduce expunerea la ochii publicului. Iată un ghid propriu-zis pentru curățarea și curățarea prezenței tale online.

Cuvânt de avertizare

Fiți conștienți de faptul că, în anumite circumstanțe, lipsa informațiilor publice online ar putea fi un semn împotriva dvs.. Directorii de resurse umane și recrutorii corporativi, de exemplu, caută deseori potențiali candidați înainte de angajare. Să nu găsească nimic pentru ei, nu poate funcționa în favoarea ta. Dacă acest lucru este cazul, luați în considerare a fi strategic în ceea ce rămâne și ceea ce merge. Puneți informații pe care doriți să le vadă agenții de recrutare și mențineți ușor de găsit profiluri profesionale precum LinkedIn.

1. Reduceți-vă din conturile de socializare

Sunteți pe Facebook, Pinterest, Instagram, LinkedIn sau Twitter? Dacă da, veți dori să începeți prin curățarea caselor și ștergerea conturilor respective. Dacă aveți doar unul, doi sau trei, săriți în dreapta; patru sau mai multe și poate doriți să luați în considerare configurarea unei liste de verificare. Din păcate, nu există niciun proces universal de „ștergeți-mă” pentru conturile de social media sau serviciile online. Va trebui să vizitați independent fiecare furnizor pentru a afla procesul lor.

Vezi si: 
Cum să opriți Facebook-ul să vă urmărească pe web
15 sfaturi pentru îmbunătățirea securității și confidențialității pe Facebook
Ghidul final pentru confidențialitatea Instagram

Moduri de a face ștergerea conturilor de social media merge mai bine:

  • Luați în considerare mai întâi o copie de siguranță a datelor. Orice fotografii frumoase, dorințe speciale sau dezbateri interesante pe care doriți să le țineți? Dacă furnizorul are o opțiune de a descărca informațiile sau media, utilizați-o. Descărcați imagini, faceți capturi de ecran, exportați contactele pe care doriți să le păstrați, cu excepția cazului în care știți că le aveți salvate în altă parte.
  • Verificați limba în timpul procesului și asigurați-vă că vă eliminați de fapt profilul. Facebook, de exemplu, face o distincție între „Ștergere“ și „Dezactivare“. Facebook elimină doar conturile „șterse”. Dacă vă „dezactivați” contul, toate informațiile vor rămâne salvate, în cazul în care decideți să le reactivați pe viitor.
  • Atenție la mesajele furnizate la ștergerea contului. Serviciul vă va șterge contul în 24 de ore, o săptămână sau după o lună? Unele companii nu se vor șterge automat, pentru a evita solicitările utilizatorilor care se răzgândesc sau au uitat să facă o copie de rezervă. Site-ul recomandă orice alte acțiuni din partea dvs., cum ar fi ștergerea aplicației de pe dispozitiv?
  • Ștergeți ce puteți de partea dvs. pentru a accelera procesul. Dacă știți că contul dvs. va rămâne încă 30 de zile, puteți șterge mai multe informații mai devreme. Fiți conștienți, este posibil ca unele date, precum e-mail și nume, să fie necesare pentru a rămâne până la ștergerea serviciului.
  • Luați în considerare efectuarea unei verificări rapide în Termenii și condițiile site-ului. Un TOS bun va expune așteptările cu privire la momentul în care sunt informațiile şters, și ar trebui să precizeze dacă informațiile nu pot fi șterse. Fiți conștienți, în unele cazuri este posibil să nu puteți distruge informațiile. Serviciul poate fi solicitat să păstreze anumite date ca cerințe legale de păstrare legală.
  • Fii atent la conturi după cererile inițiale. Dacă nu a fost nicio acțiune în 30 de zile și informațiile dvs. rămân, urmați. Cererea dvs. ar fi putut fi pur și simplu neplătită!

2. Ștergeți toate celelalte conturi online, inclusiv cumpărături, instrumente online

Ați licitat vreodată pentru un articol cu ​​eBay? Mergi la cumpărături pe Amazon sau citești periodic articole printr-un abonament online la Wired Magazine? Aceste site-uri urmăresc ceea ce cumpărați și vizualizați online, iar aceste date sunt apoi utilizate pentru retargeting, adesea în reclame terțe..

Faceți o listă cu site-urile și serviciile online pe care le utilizați și ștergeți ce conturi puteți. La fel ca site-urile de socializare, acest lucru va fi mai ușor pentru unele conturi decât altele. Este posibil să vă puteți șterge contul cu un singur buton sau poate fi necesar să contactați furnizorul de servicii. Nu vă mirați dacă un furnizor de servicii vă solicită să vă verificați identitatea. Site-urile și serviciile online la urma urmei, de asemenea, trebuie să se protejeze de escroci.

În timp ce ștergerea conturilor pentru servicii online poate fi o alegere dificilă dacă utilizați site-uri frecvent, atunci când vine vorba de datele dvs. online, fiecare bit contează. Fiți conștienți că mai multe conturi rămâneți deschise, cu atât mai puțin de prezența dvs. online puteți șterge.

3. Efectuați o căutare pe numele dvs., e-mail, telefon și adresă

Deschideți Google și executați o căutare folosind numele dvs. în ghilimele. După aceea, căutați adresa dvs. de e-mail, adresa de domiciliu și numărul de telefon personal, apoi încercați din nou cu alte motoare de căutare. Luați în considerare alte servicii populare, inclusiv DuckDuckGo, Bing, Yahoo și Dogpile, care pot oferi rezultate diferite. Aceste căutări vă vor arăta ce informații personale aveți ușor de găsit. Nu vă mirați dacă găsiți și alții care vă împărtășesc numele; este într-adevăr o lume uriașă acolo!

Puteți verifica, de asemenea haveibeenpwned.com pentru a vedea dacă informațiile dvs. au fost compromise de încălcările majore ale datelor.  Deși nu veți putea elimina informațiile scurse, va da o idee despre ce este disponibil pe web-ul întunecat.

4. Accesați proprietarii site-ului și cereți să vă ștergeți informațiile

În timp ce unele site-uri web vă vor permite să vă autentificați și să ștergeți datele dvs., alte site-uri pot necesita mai mult efort. Este posibil să fie nevoie să contactați direct proprietarul site-ului și să faceți o solicitare formală. Verificați dacă site-ul oferă ajutor pentru eliminarea datelor și dacă nu există o astfel de secțiune, căutați cum să contactați compania sau persoana fizică responsabilă.

Câteva sfaturi când ajungeți:

  • Păstrează-l întotdeauna politicos și profesionist.
  • Cunoaște-ți drepturile. În funcție de locul în care vă aflați și proprietarul, poate exista prioritate legală pentru eliminarea informațiilor.
  • Evitați trimiterea de atașamente sau link-uri către alte site-uri. Datorită naturii hacking-ului online, mulți webmasteri se vor feri de atașamente sau link-uri provenite de la e-mailuri necunoscute anterior. Unii au filtre spam care trimit imediat mesaje suspecte în carantină.
  • Urmare. Proprietarii de site-uri, la fel ca toată lumea, se pot ocupa și uita; Este posibil ca e-mailul dvs. să fi fost pierdut în shuffle obișnuit. De asemenea, este posibil ca e-mailul de contact pe care îl găsiți pe un site web să fie verificat doar zilnic sau săptămânal. Dacă după o săptămână încă nu mai auziți, respirați adânc, rămâneți profesioniști și întindeți-vă din nou.
  • Nu amenințați niciodată webmasterul sau proprietarul site-ului. Nu numai că nu există nicio garanție că astfel de tactici vor funcționa, dar pot efectiv contrafacere. Comunicările dvs. ar putea fi repuse pe rețelele de socializare și devin și mai imposibil de eliminat.
  • Fii specific. Cererile dvs. ar trebui să includă adrese URL pentru paginile web care conțin informațiile pe care doriți să le ștergeți. Specificați ce informații doriți să fie șterse.

5. Eliminați-vă de rezultatele căutării învechite

Uneori, chiar și după ce eliminați informațiile dvs. de pe un site web, tot apare în rezultatele căutării. Ce dă? În acest caz, motorul de căutare ar putea extrage propria „cache” a paginii, cu mult după editarea site-ului. Veți avea nevoie de un instrument pentru acesta: consultați „Eliminați conținut învechit” pentru Google sau „Instrumentul de eliminare a conținutului Bing”. Din păcate, este posibil să nu găsiți că toate paginile pot fi șterse: pot exista motive legale pentru care motorul de căutare trebuie să păstreze memoria cache. Cu toate acestea, dacă vă angajați să vă ștergeți datele online, înlăturarea rezultatelor căutării învechite este cu siguranță demnă de încercat.

6. Verificați Internet Archive și Wayback Machine

În 2001, unii arhivari au încercat să pornească arhivarea web-ului. Destinată ca un instrument pentru cercetători, Wayback Machine conține acum 25 de petabyte de date. Acest instrument poate include informații personale în arhiva sa dacă informațiile respective au fost vreodată disponibile public pe un site web, inclusiv pe site-uri care s-au închis. Puteți căuta în Arhiva Internet pe https://archive.org/advancedsearch.php și puteți contacta echipa la [email protected] pentru a solicita eliminarea informațiilor..

7. Verificați legile privind confidențialitatea națiunii dvs.

Legile de confidențialitate diferă în funcție de țară și de provincie, iar unii au mai multă greutate decât alții. În funcție de locul în care domiciliați, legea vă poate susține cererile și cererile de ștergere. Dacă locuiți în Uniunea Europeană datele dvs. personale sunt supuse Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR), care include articolul 17, dreptul la ștergere („dreptul de a fi uitat”). Legea privind confidențialitatea consumatorilor din California, care intră în vigoare în 2020, include o prevedere similară. Secțiunea 1798.105 din proiectul de lege prevede:

„(A) Un consumator are dreptul să solicite unei întreprinderi să șteargă toate informațiile personale despre consumator pe care afacerea le-a colectat de la consumator.”

Află care sunt legile privind confidențialitatea țării sau statului tău. Dacă GDPR, CCCPA sau se aplică o lege similară, adresați-vă comisarului dumneavoastră regional sau biroului pentru asistență. Poate fi posibil să depuneți o plângere oficială, în cazul în care întreprinderea va trebui să ofere orice motive legale pentru refuzul de a se conforma sau să facă față unei amenzi grele.

Vezi si: Care este Legea Drepturilor privind confidențialitatea consumatorilor?

8. Avantajele și dezavantajele site-urilor de eliminare online

Pe măsură ce eliminați datele site-ului, probabil că veți rula pe site-uri web care oferă pentru a începe sau a completa procesul pentru dvs. Contra cost, aceste servicii vor căuta informațiile pe web și vor freca ceea ce pot, oferind o alternativă de economisire a timpului abordării do-it-yourself. Există avantaje sigure ale unor instrumente precum: Sterge-ma și Deseat.me: împreună cu economisirea timpului, acestea pot avea funcții de căutare mai bune și sunt capabile să găsească mai mult decât puteți de unul singur.

Dezavantajele utilizării site-urilor de eliminare online sunt costuri și încredere. Software-ul de gestionare a reputației poate fi scump, mai ales că va trebui să rulați serviciul de mai multe ori. Cu informații adăugate pe internet pentru a doua, unele site-uri oferă abonamente doar pentru a ajuta la păstrarea nivelului superior.

Cealaltă captură de utilizare a site-urilor de ștergere este că acestea trebuie să le oferiți informații personale mai întâi. Instrumentele de ștergere online funcționează căutând informațiile pe care le oferiți și solicitând să fie șterse de pe alte site-uri. Se rezumă la o problemă de încredere: dacă dau informațiile mele pentru ca o companie să o elimine de pe web, de unde știu că nu vor stoca sau vinde informațiile? Ca orice categorie de afaceri, există întotdeauna jucători buni și răi. Dacă decideți să utilizați un serviciu de ștergere online ca parte a planului dvs., verificați reputația și asigurați-vă că citiți Termenii și condițiile înainte de înregistrare.

9. Ștergeți e-mailul pe care l-ați folosit pentru a vă înscrie în conturi

Luați în considerare ștergerea adresei de e-mail pe care ați folosit-o pentru a vă înscrie cu conturile online și creați una nouă pentru prieteni, familie și muncă. Acest lucru va face mai greu să vă găsească. Mulți oameni de știință de date, de exemplu, analizează câmpuri comune, inclusiv e-mailul, pentru a identifica indivizii din mai multe baze de date. Ștergerea e-mailului dvs. înseamnă că există încă un element de date cu care nu puteți fi identificat.

10. Modificați setările și obiceiurile browserului

Felicitări! Ți-ai șters conturile, ai efectuat câteva căutări și ai putut elimina informațiile personale din punctele de acces online. Acum să o menținem așa. Pentru a rămâne invizibil pe internet, va trebui să rămâneți în alertă și să evitați să vă oferiți datele când este posibil.

După ce v-ați eliberat de afișarea site-urilor de informații, începeți cu obiceiuri mai bune de protecție a confidențialității pentru a vă proteja datele. Uită-te la browserul web și la motoarele de căutare pe care le folosești: care este reputația lor față de confidențialitatea utilizatorului?  Există extensii pe care le puteți adăuga la obiceiurile dvs. de navigare, cum ar fi Ghostery și Https Everywhere. Ai putea de asemenea ia în considerare utilizarea unui VPN ca parte a conexiunii dvs. de internet, sau Tor dacă sunteți mai priceput din punct de vedere tehnic. Aceste tehnologii îți pot ascunde identitatea de site-urile web și activitatea de navigare de ISP-ul tău.

Cu toții avem vremuri să evităm să fim în ochii publicului, dar internetul a devenit un nou tip de înregistrare publică pe care nu o putem controla întotdeauna. Acesta este motivul pentru care țările din Uniunea Europeană și Argentina au campionat „Dreptul de a fi uitat”, și avocații pentru confidențialitate au cerut legi similare în alte țări. Deocamdată, depinde de persoane care urmează să țină cont de ceea ce poate fi găsit și să fie vigilenți pentru a preveni accesul la mai multe informații.

Vezi si: Alternative Google care vă respectă confidențialitatea 

„Butonul de panică” de Gerd Altmann autorizat sub CC de 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

49 + = 58

Adblock
detector