Cum să vă criptați telefonul Android

lumini android
Aproape toate telefoanele moderne Android acceptă criptarea, dar numai o fracțiune minusculă o folosește de fapt. Acest lucru se datorează faptului că marea majoritate a telefoanelor nu au activat criptarea din cutie, iar marea majoritate a utilizatorilor nu se deranjează niciodată să modifice setările implicite. Google nu a făcut chiar criptarea o cerință până la Android 6.0 Marshmallow și chiar acum este obligatoriu doar pentru telefoanele care îndeplinesc anumite cerințe hardware.

Doar 2,3 la sută dintre telefoanele Android rulează cea mai recentă versiune, Marshmallow, și doar 10% dintre telefoanele Android din întreaga lume sunt criptate, potrivit Ars Technica.

Telefonul meu are un ecran de blocare. Nu este deja criptat?

Setarea unui model de ecran de blocare, PIN sau parolă nu înseamnă că un telefon Android este criptat. Accesarea datelor pe un telefon necriptat, blocat este un proces destul de simplu; tot ce este cu adevărat necesar este un cablu USB. Când un telefon este criptat, toate datele unui telefon sunt protejate înainte de a începe chiar.

De ce criptați?

Confidențialitatea și securitatea sunt principalele motive pentru a cripta un telefon. Dacă aveți fișiere sensibile pe dispozitiv, de exemplu, poate fi o idee bună să criptați. Acest lucru împiedică hackerii, hoții, corporațiile și chiar forțele de ordine să acceseze conținutul telefonului. Fără parola principală, decriptarea telefonului este o întreprindere monumentală. Amintiți-vă când FBI dorea accesul la iPhone-ul trăgătorului din San Bernardino?

Telefonul meu se poate descurca?

După ce vă criptați telefonul, va fi probabil un rezultat performant. Cât de multă încetinire a experienței depinde în mare măsură de telefonul însuși. Un telefon de ultimă generație, cu un procesor ARM pe 64 de biți, va vedea în mod obișnuit o pierdere de 10% în performanță, dar telefoanele mai vechi și mai ieftine ar putea suferi un impact mult mai mare. Aceasta ar trebui să fie o considerație majoră atunci când decideți dacă vă criptați telefonul.

  Cum se instalează un VPN pe Amazon Fire Stick / Fire TV

În testele noastre, am criptat un Moto G3 de 16 GB care rulează Android Marshmallow. Procesorul Qualcomm Snapdragon 410 are compatibilitate atât pe 32 de biți, cât și pe 64 de biți. Telefonul livrează un Lollipop pe 32 de biți (5.1), iar după actualizarea acestuia la Marshmallow, acesta rulează în continuare pe 32 de biți. Moto G3 este un telefon Android mai nou de la nivelul intermediar. Acesta este telefonul meu de zi cu zi și are aproximativ opt luni.

Am folosit două aplicații de evaluare comparativă separate pentru a testa performanța înainte și după criptare și pentru a fi sincer diferența a fost nesemnificativă. Scorurile au fost aproape identice și nu am observat o diferență drastică de timp de încărcare a aplicației sau media, nici alte efecte secundare. Acest lucru ne duce să credem că ar trebui să criptați telefoane mai noi cu procesoare Qualcomm, chiar și pe modele cu buget mai mare.

Măsuri de luat în considerare

Pe lângă performanță, ar trebui să luați în considerare câțiva alți factori înainte de a cripta telefonul Android.

  • Nu este nepermis. În special, telefoanele Android sunt cunoscute ca fiind vulnerabile la atacurile de pornire la rece, în care telefonul este plasat într-un congelator și apoi accesat cu un software special care colectează date din memoria RAM. Cheia de criptare este stocată în memoria RAM a telefonului, astfel încât un hacker priceput ar putea, teoretic, să decripteze telefonul astfel.
  • În funcție de telefonul dvs., este posibil să fie necesar să setați o parolă pe ecranul dvs. de blocare și este posibil să nu mai puteți utiliza codul PIN sau modelul. Acest lucru va fi un întreruptor pentru unii, deoarece introducerea unei parole ASCII poate fi un inconvenient în comparație cu o alunecare rapidă a degetului. Nu a fost cazul cu Moto G3 pe care am testat-o, pe care am putea folosi în continuare modelul swipe.
  • Dacă telefonul dvs. are un slot pentru card SD, luați în considerare criptarea cardului SD, dar nu și memoria internă sau invers. Acest lucru vă permite să accesați rapid datele necriptate pe una, păstrând materiale protejate mai sensibile pe cealaltă, înmuind lovitura la performanță.
  • Pornirea va dura mult mai mult, cel puțin de două ori mai mult decât ceea ce este nevoie pentru a porni telefonul fără a cripta. Chiar și pe dispozitivele superioare, pornirea unui telefon criptat poate dura aproximativ 5 minute.
  • După ce criptați un card SD, îl puteți accesa numai de la telefon. Nu veți mai putea să o scoateți, să o puneți într-un cititor de carduri și să o conectați la computer. Doar telefonul dvs. are cheia de criptare, astfel încât numai telefonul dvs. poate accesa fișierele de pe cardul SD criptat.
  • Criptarea discului face ceea ce spune. Criptează fișierele din memoria telefonului. Nu criptează în niciun fel traficul de internet, așa că nu vă așteptați ca acesta să vă protejeze de furtunele online, trackerele, spionii sau hackerii. Pentru asta, vă recomandăm un VPN.
  • Singura modalitate de a anula procesul de criptare este realizând o resetare din fabrică, care va șterge toate fișierele și aplicațiile de pe telefon. Asigurați-vă că faceți o copie de rezervă în cazul în care decideți să reveniți la un dispozitiv necriptat.
  Cum să accesați Bank of America în străinătate cu un VPN (aceste VPN-uri funcționează încă în 2023)

Cum să vă criptați telefonul Android

Dacă ați cântărit toate considerațiile de mai sus și sunteți sigur că doriți să criptați telefonul, urmați acești pași pentru Android Marshmallow:

1) Accesați Setări > Securitate > Criptați telefonul

criptare Android

2) Bateria telefonului trebuie să fie încărcată la cel puțin 80%, iar cablul de încărcare este conectat. Apoi atingeți „Criptați telefonul”. Tastați codul PIN sau introduceți modelul de glisare și confirmați criptarea.

3) Odată ce procesul de criptare a început, nu îl întrerupeți. Telefonul dvs. va reporni la final.

criptare telefon android

4) După ce telefonul este gata să pornească, vi se va solicita introducerea codului PIN, a parolei sau a codului glisant înainte de a porni. Acesta va fi cazul de fiecare dată când reporniți telefonul de acum încolo.

Cum să criptați cardul SD

Unele, dar nu toate telefoanele Android permit utilizatorilor să cripteze cardurile SD. Procesul este similar cu procesul de criptare a stocării interne de mai sus. Mergeți doar la Setări > Securitate > Criptați card SD extern. Puteți alege dacă criptați sau nu fișiere multimedia, cum ar fi fotografii și videoclipuri.

Dacă decideți dacă vă criptați cardul SD sau stocarea internă, considerați că decriptarea primei este mult mai simplă decât decriptarea celui din urmă. Decriptarea unui card SD nu necesită o resetare din fabrică. În funcție de modul în care îl vizualizați, acest lucru ar putea fi un pro sau o decodificare este mai ușoară atât pentru dvs., cât și pentru forțele de ordine sau hackeri.

Rețineți că dacă vă criptați cardul SD și mai târziu doriți să efectuați o resetare din fabrică pe telefon, asigurați-vă că decriptați mai întâi cardul SD. Când efectuați o resetare din fabrică, cheia de criptare va fi ștersă împreună cu orice altceva, împiedicând accesul la orice fișier rămas criptat pe cardul SD.

  Cum să remediați Netflix „se pare că folosiți o eroare de deblocare sau proxy”

O alternativă la criptarea discului complet

Criptarea completă a discurilor este o metodă de protejare a datelor stocate pe telefonul dvs., dar există și o altă opțiune mai puțin nucleară. În loc să criptați întregul telefon, puteți de asemenea cripta fișiere specifice cu o aplicație. Această metodă este utilă dacă doriți să protejați anumite fișiere sau foldere, dar nu sunteți atât de îngrijorați de restul și nu doriți să faceți față loviturii și performanței unei criptare a discului complet.

Mai multe aplicații vă permit să criptați în baza unui fișier cu fișier în acest mod. Boxcryptor, Viivo, nCrypted Cloud, Sookasa și CloudFogger sunt opțiuni cu mai multe platforme cu aplicații Android. Unele vă permit să criptați fișierele în loc, în timp ce altele creează un nou folder și tot ceea ce este introdus în acel folder este automat criptat. Aflați mai multe despre aceste aplicații de criptare utile aici.

Legate de: Cele mai bune VPN-uri pentru Android

Este legală criptarea?

În majoritatea țărilor, criptarea calculatoarelor și telefoanelor este legală 100%. De fapt, criptarea poate adăuga chiar și un nivel legal de securitate. În SUA și Canada, de exemplu, poliția poate căuta un telefon necriptat fără mandat, dar nu un telefon criptat. Cetățenii americani nu pot fi obligați să renunțe la parole, dar cetățenii din Marea Britanie pot fi în conformitate cu Legea divulgării cheie.

„Android” de către mammela licențiat sub CC0

About the author

Comments

  1. important să o păstrați în siguranță. De asemenea, trebuie să vă asigurați că aveți o copie de rezervă a datelor importante, deoarece criptarea poate face recuperarea datelor mai dificilă în caz de pierdere sau deteriorare a telefonului. În plus, trebuie să fiți conștienți că criptarea poate face actualizările de sistem mai dificile și poate afecta compatibilitatea cu anumite aplicații sau servicii. În general, criptarea este o măsură importantă de securitate, dar trebuie să fie luată în considerare cu atenție în funcție de nevoile și circumstanțele individuale.

Comments are closed.

Adblock
detector