Ghid pentru utilizarea wifiului public în siguranță și în siguranță

Ghid pentru utilizarea wifiului public în siguranță și în siguranță

Este întotdeauna un sentiment satisfăcător când găsești conexiunea wifi gratuită la un hotel, aeroport sau cafenea. Tentația de a atinge conectarea este irezistibilă - ce nu-ți place în privința salvării datelor tale mobile? Internetul gratuit, cumva, se simte mai bine decât versiunea plătită.

Cu toate acestea, wifi-ul public nu vine fără potențialele dezavantaje. Deși aceste hotspoturi sunt adesea în siguranță, există șanse ca persoanele cu intenție rău intenționată (cum ar fi dorința de a-ți fura datele) să fie conectate la anumite rețele. La urma urmei, acestea sunt la dispoziția oricui cu un dispozitiv wifi activat.

Oricât de alarmant ar putea suna, aceasta nu înseamnă că trebuie să evitați conectarea la rețele wifi publice. Dacă luați măsurile de precauție corespunzătoare, vă puteți bucura de o experiență wifi fără griji.

Pentru a vă păstra în siguranță într-o rețea wifi publică, vă recomandăm să citiți în restul acestui ghid.

1. Distingeți între rețelele securizate și cele nesigure

În general, există două tipuri de rețele wifi publice. O rețea complet deschisă vă permite să vă conectați fără detalii de autentificare. Tot ce trebuie să faceți este să faceți pur și simplu clic pe conectați, iar smartphone-ul sau laptopul va face restul. Vă recomandăm să vă abțineți să utilizați această opțiune sau să vă conectați doar ca ultimă soluție și pentru o perioadă scurtă de timp.

Celălalt tip de rețea WiFi publică necesită să vă înscrieți și să introduceți detalii, cum ar fi un număr de telefon și o adresă de e-mail validă. De asemenea, poate fi necesar să creați un nume de utilizator și o parolă înainte ca sistemul să vă acorde accesul. Acestea pot fi fie o rețea wifi la scară largă furnizată de compania dvs. celulară sau una de la magazinul dvs. local de cafenea, unde gama este semnificativ mai mică. Ambele sunt considerate sisteme wifi publice.

Astfel de rețele sunt considerate mult mai sigure, deoarece datele dvs. personale sunt salvate. De obicei, hackerii nu vor să ofere astfel de detaliideci este un pariu sigur că vor lăsa aceste rețele în pace.

Dacă stai într-o cafenea sau o cafenea, atunci întreabă barista cu ce rețea wifi să te conectezi. Vor fi conștienți de cele oficiale - puse la punct fie de mall sau de magazinul propriu-zis - și vă vor ghida în consecință.

2. Păstrați informații sensibile la distanță

Dacă utilizați o rețea wifi publică, atunci este bine să evitați implicarea în lucruri precum serviciile bancare prin internet, cumpărăturile online sau orice altă activitate care ar putea expune datele financiare.

Ghid pentru utilizarea wifiului public în siguranță și în siguranță

Nu este o idee bună să completați un formular web cu datele contului dvs. bancar, informațiile cardului de credit sau numărul de securitate socială, în timp ce sunteți conectat la o rețea wifi publică.

Dacă există o nevoie convingătoare de a transfera fonduri sau de a profita de o vânzare flash, abordarea prudentă este aceea activați datele mobile pentru această tranzacție specifică. Durează doar câteva minute și îți va păstra informațiile în siguranță.

3. Opriți wifi-ul atunci când nu îl utilizați

Dacă nu utilizați internetul, dar vă aflați într-o gamă de rețele publice, vă recomandăm să dezactivați pur și simplu wifi. Durează doar câteva secunde și adaugă un strat suplimentar de securitate. La urma urmei, doar activarea opțiunii permite oamenilor să-ți observe prezența și, eventual, să se arunce în jur. Dacă doriți să vă reconectați la internet, pur și simplu conectați WiFi-ul.

Pentru utilizatorii de Windows, trebuie doar să faceți clic pe pictograma wireless din tava de sistem și să o dezactivați. Pentru Mac OS, găsiți pictograma wifi în bara de meniu (care se află în colțul din dreapta sus al ecranului) și opriți-l. Atât utilizatorii Android cât și iOS vor găsi opțiunea de a opri wifi în meniul de setări.

4. Dezactivați distribuirea

În unele cazuri, este posibil să partajați fișiere și imprimante și să activați autentificările de la distanță de la alte computere conectate la aceeași rețea. Această setare este în regulă pentru rețelele în care aveți încredere, precum cele de acasă și la birou, dar trebuie evitată atunci când sunteți conectat la wifi public.

Pentru utilizatorii de PC-uri Windows, accesați Panou de control > Retea si internet > Centrul de rețea și partajare. După ce vă aflați, faceți clic pe Modificați setările avansate de partajare. Dezactivați atât descoperirea rețelei, cât și partajarea fișierelor și a imprimantei.

Pentru Mac OS, pur și simplu accesați Preferințe de sistem > Partajarea și debifează toate casetele.

Ghid pentru utilizarea wifiului public în siguranță și în siguranță

5. Utilizați un VPN

Scurt pentru rețeaua virtuală virtuală, o VPN criptează tot traficul de internet care merge către și de pe dispozitiv. Acest lucru asigură în mod eficient conexiunile wifi deschise și face aproape imposibil ca hackerii să se dezvăluie de activitatea dvs..

Un VPN este, de asemenea, o alegere excelentă pentru accesarea de conținut restrâns, precum cel de la US Netflix, Hulu și BBC iPlayer. Funcționează prin tunelarea traficului printr-un server intermediar, astfel încât se pare că sunteți în altă parte decât locația dvs. curentă.

ExpressVPN-Comparitech-image-1024x599

Puteți consulta lista noastră cu cele mai bune servicii VPN disponibile pentru a afla care este cel mai potrivit pentru nevoile dvs. Recomandăm ExpressVPN, dar există multe alte alternative de înaltă performanță, inclusiv NordVPN, IPVanish și CyberGhost. Unii chiar vin cu protecție wifi automată, așa că știți că veți fi sigur de fiecare dată când vă conectați la un hotspot.

6. Lipiți site-urile web sigure

Hyper Text Transfer Protocol (HTTPS) este un protocol criptat prin care browserul dvs. trimite date către site-ul web pe care îl vizitați în prezent. Site-urile populare precum Facebook și Gmail folosesc protocolul HTTPS deoarece reduce semnificativ șansele ca datele dvs. private să fie expuse.

Pentru a identifica un site securizat HTTPS, doar căutați pictograma lacatului în browserul de lângă adresa site-ului dvs. Nu toate site-urile au această opțiune, deci nu presupuneți că navigarea dvs. este criptată în mod implicit.

Pentru a ajuta problemele, vă recomandăm să instalați pluginul browser-ului „HTTPS Everywhere”. Acest plugin vă obligă să vă conectați la versiunea sigură a unui site, dacă este disponibil. Deși, rețineți că, dacă nu există un site HTTPS, veți merge pur și simplu la versiunea nesigură.

Dacă vă tot sunteți atenți la certificatele de securitate ale unui site, vă recomandăm să citiți prin ghidul nostru despre cum să recunoașteți site-urile sigure.

7. Activați firewallul

Firewall-ul de bază prezent în sistemul de operare Windows sau Mac poate să nu aibă funcțiile avansate și solide pe care le oferă soluțiile antivirus plătite, dar este totuși un instrument util pentru a evita atacurile..

Pentru cei neinițiați, un firewall este prima linie de apărare împotriva hackerilor și acționează ca o barieră între rețelele de încredere și cele de încredere. Va monitoriza tot traficul și va decide dacă va accepta sau respinge pe baza unor parametri de securitate specifici.

Pentru a activa firewallul în Windows, trebuie doar să accesați setările de securitate. Acestea se găsesc în Panou de control > Sistem și securitate > Windows Firewall.

Pentru MacOS mergeți la Preferințe de sistem > Securitate & intimitate > Firewall.

8. Păstrați software-ul actualizat

Majoritatea programelor pe care le folosim nu sunt statice în niciun fel - dezvoltatorii reglează în permanență codul și monitorizează vulnerabilitățile de securitate.

Ca regulă generală, când antivirusul vă solicită să instalați o actualizare software, ar trebui să urmați promptul și actualizarea. În același timp, ar trebui să faceți acest lucru prin intermediul conexiunii de internet la domiciliu sau la birou, și nu pe una publică nesigurată.

9. Urmați principiile de navigare inteligentă

În afară de toate sfaturile practice prezentate mai sus, există mai mulți pași pentru descurajarea pe care îi puteți aplica și voi. Utilizarea parolelor puternice cu o combinație de litere mari, minuscule și cifre este cu siguranță recomandată. Dacă sunteți blocat pentru opțiuni, puteți utiliza generatorul de parole.

generator de parolă

Activați autentificarea cu doi factori oricând puteți - acest lucru este deosebit de important pentru social media, e-mail și servicii bancare. Dacă sunteți conectat la o rețea wifi publică, nu uitați să vă deconectați de pe toate site-urile dvs. înainte de a pleca. De asemenea, spuneți dispozitivului dvs. „să uite rețeaua” - acest lucru îl împiedică să se conecteze automat la el în viitor.

Cum pot fi hacked pe un wifi public?

Dacă urmați pașii de mai sus, atunci ar trebui să puteți fi în siguranță în timp ce utilizați wifi public. Cu toate acestea, este bine să știi cu ce te împotrivești. În această secțiune, vă vom conduce prin unele dintre metodele pe care hackerii le implementează pentru a vă fura datele.

1. Atacurile omului în mijloc

Hackerii folosesc această tehnică pentru a intercepta comunicațiile între două entități, cum ar fi dispozitivul dvs. și serverul la care este conectat. Fluxul de date este întrerupt de hackerul amețitor, permițându-le să ascundă informația personalăn și furați lucruri precum informațiile contului bancar și detaliile cardului de credit.

Atacurile între oameni (MITM) sunt predominante în special în rețelele publice publice. Hackerii au creat rețele wifi necinstite cu nume aparent inofensive, cum ar fi „FreePublicWifi”, pentru a atrage utilizatorii. După ce v-ați conectat, hackerul va avea acces direct la sesiunea de navigare și la toate datele conținute în cadrul dvs. S-ar putea chiar să poată vizualiza cookie-urile dvs. stocate sau pachete de date cu dimensiuni mușcătoare care stochează lucruri precum informațiile de autentificare.

Eficacitatea atacurilor MITM a fost evidențiată de un hacker etic de 7 ani, Betsy Davis, care s-a infiltrat cu succes într-o rețea wifi publică în mai puțin de 11 minute. Un sondaj efectuat ca parte a demonstrației a relevat că 59% dintre utilizatorii de internet britanici se conectează frecvent la hotspot-uri publice, 19% dintre aceștia folosind wifi public pentru tranzacții sensibile precum serviciile bancare personale.

O modalitate de a identifica o conexiune necinstită spre deosebire de cea legitimă este de a verifica procedurile de autentificare / autentificare. Rețelele de încredere vă vor solicita, de obicei, anumite date personale și pentru a vă da de acord cu „termenii serviciului” înainte de a vă acorda acces la internet. Dacă o rețea vă permite să vă autentificați imediat, fără a fi nevoie să perforați date, acesta este de obicei un steag roșu și rețeaua trebuie evitată.

2. adulmecarea pachetelor

Un sniffer de pachete este un software robust care este utilizat de administratorii de sistem pentru a monitoriza traficul de rețea. Cu ajutorul său, un administrator asigură un flux lin de trafic, eliminând toate blocajele din rețea.

Dar există un dezavantaj. Un intrus cu intenție rău intenționată s-ar putea infiltra în software și îl poate folosi pentru a analiza tot traficul din rețea. Scopul este același: să fura informatii personale cum ar fi parole, ID-uri de utilizator și informații despre cardul de credit. Cu toate acestea, intrusii pot rămâne invizibili în timp ce fură aceste date, astfel încât adulmecarea pachetelor este în general privită ca un atac periculos de a se potoli.

Există trei moduri de a efectua un atac de adulmecare a pachetelor. Prima este denumită adulmecare fără fir și implică un hacker care obține controlul asupra sistemului după ce și-a forțat drumul prin rețea. Unele companii facilitează acest proces mai ușor uitând să schimbe setările implicite de admin de pe routerele lor.

O altă modalitate este ca un angajat al firmei care are acces la LAN-ul intern să abuzeze de privilegiile sale pentru a capta trafic. Ultima metodă implică utilizarea tehnicilor de spoofing de către hackerii din afara rețelei țintă. Astfel de tehnici trec prin firewall și fac posibilă furtul informațiilor.

3. Spargere DNS

Serverele DNS ajută la gestionarea fluxului de trafic de internet către și de pe dispozitiv. De exemplu, când introduceți „facebook.com” pe browserul dvs., acesta contactează mai întâi serverul său DNS. Serverul răspunde apoi cu adrese IP pe care dispozitivul dvs. le poate utiliza pentru a vă conecta la Facebook. În esență, ajută la convertirea numelor de domenii care pot fi citite de oameni în cele care pot fi citite de computer.

Serverele DNS pot deveni dăunătoare dacă a hackerul primește acces și schimbă o parte din informații. Serverul ar putea fi instruit să redirecționeze cererile de nume de domeniu comune, cum ar fi „google.com” către un site pe care hackerul îl deține și îl controlează. În acest caz, devii victima unui atac de phishing (vezi mai jos).

Astfel de tipuri de tentative de hacking pot fi devastatoare pe rețelele publice. Un hacker trebuie doar să se infiltreze într-un computer pentru a perturba zeci de dispozitive conectate la un moment dat.

4. Înșelătorii de phishing

Tentatorii de phishing sunt folosiți de hackeri pentru a obține informații personale sensibile, cum ar fi datele contului dvs. bancar sau informațiile cardului dvs. de credit, deseori în scopul de a fura bani. De obicei sunt deghizată în link-uri din e-mailurile oficiale care suna sau alte moduri de comunicare, care îi determină pe utilizatori să depășească detaliile.

În 2015, comediantul australian Casey Talbot a fost jefuit de peste 10.000 USD din contul său bancar personal în timp ce era conectat la wifi public în aeroportul din Sydney.

Hackerii s-au infiltrat mai întâi în rețea și apoi au pornit spre direcționarea dispozitivului său special printr-un e-mail rău intenționat. Domnul Talbot a căzut după capcană și i-a transmis informațiile. Banii au fost curățați imediat.

Ca regulă generală, reiterăm că ar trebui să evitați orice fel de activitate financiară prin wifi public.

„Gratuit ca în Wifi” de Alan Levine licențiat sub CC de 2.0

S-ar putea să vă placă și VPN & Confidențialitate Orașele cele mai supravegheate din lume

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 19 = 25

Adblock
detector