Ghidul final pentru I2P și modul de instalare și utilizare

I2P-logo

Mulți oameni sunt familiarizați cu Tor. Tor este o rețea anonimă suprapusă pe internetul public care permite utilizatorilor săi să acceseze în mod anonim internetul și să utilizeze site-uri web interne Tor, care se află doar în rețeaua Tor. Aceste tipuri de rețele anonime sunt numite site-uri întunecate, deoarece nu pot fi căutate ca internetul public, iar utilizatorii au nevoie de software special pentru a le accesa. Tor este cel mai cunoscut web întunecat, dar Proiectul Internet Invizibil (I2P) este probabil mai anonim, deși mult mai mic.

RELATED: Cum să accesați web-ul întunecat

I2P vs Tor vs Freenet

Cea mai frecventă utilizare a Tor este accesarea anonimă a internetului public. Utilizatorii se conectează la rețeaua Tor și o trec la internetul obișnuit, numit web clar. Când Tor rulează, traficul de internet este dirijat prin rețeaua Tor astfel încât este dificil să coreleze o solicitare care intră în rețeaua Tor cu aceeași solicitare care iese din rețea. În plus, serviciile pot sta în rețeaua Tor, ceea ce înseamnă că traficul nu iese niciodată de Tor pe web-ul clar. I2P are un suport limitat pentru accesul net clar, dar are aceeași funcție de bază web întunecată prin faptul că acceptă site-uri care există în interiorul rețelei I2P.

RELATED: Ghidul suprem pentru Tor

Rută de usturoi

Cuvântul Tor provine din tehnologia sa de rutare numită Onion Router. Rutarea cepei presupune criptarea pachetelor de date în straturi de criptare. Fiecare nod decriptează doar stratul de care are nevoie pentru a înțelege unde să trimită pachetul în continuare. În acest fel, se spune că straturile de criptare seamănă cu straturile unei cepe. I2P nu utilizează rutarea cepei. Mai degrabă, folosește rutarea usturoiului.

I2P-usturoi-cățel

Rutinarea usturoiului este o variantă de rutare a cepei care aglomerează mesaje la fel ca un bec de usturoi care are mulți cuișoare. Metoda de „ceapă” stratificată de Tor înseamnă că un singur pachet este criptat în mod repetat, dar este totuși un singur mesaj. Acest lucru face observațiile de sincronizare – o metodă pentru a corela un nod de intrare și ieșire Tor – mai ușor. Pentru a reduce riscul ca un singur mesaj să fie utilizat de un observator în acest fel, I2P îmbină mesaje într-un pachet în care fiecare mesaj este ca un cuișor atârnat de un bec de usturoi O altă caracteristică importantă a dirijării usturoiului este aceea că este unidirecțional. Aceasta înseamnă că datele trimise prin I2P iau o cale pentru a ajunge pe site-ul de destinație și o altă cale pentru a trimite date înapoi la solicitant. Acest lucru face ca observația să fie mai dificilă, deoarece nu este posibil să știm care este calea cealaltă jumătate a conversației. Rutarea lui Tor este bidirecțională, ceea ce înseamnă că traficul către și către destinație ia aceeași cale prin Tor.

Eepsites

Un site I2P se numește eepsit, care este analog unui serviciu de ceapă Tor. Un eepsit este doar un site web normal, cu excepția notabilă că este disponibil numai pentru utilizatorii conectați la I2P. Un eepsit este analog cu cele mai cunoscute site-uri de ceapă Tor.

O utilizare a Tor este pentru a crea un serviciu de ceapă, care este un site web accesibil numai atunci când este conectat la rețeaua Tor. Acest tip de utilizare a Tor are un anonimat și mai mare, deoarece traficul nu părăsește niciodată rețeaua Tor, așa că este dificil să vezi chiar traficul, nu te gândi să te spionezi.

Outproxies

I2P este puțin diferit de Tor, deși amândoi au același scop. Tehnic este posibil să configurați un nod de ieșire I2P (numit outproxy în limbajul I2P), dar în practică I2P nu este utilizat în general în acest fel. I2P este utilizat aproape exclusiv pentru accesarea site-urilor eepsite în loc să-l folosească ca o modalitate anonimă de acces la internetul public.

Freenet

Freenet este un alt darknet bazat pe anonimat. Spre deosebire de I2P sau Tor, Freenet nu este proiectat să fie un proxy pentru web-ul clar, prin urmare, nu există un astfel de concept cum ar fi outproxies sau noduri de ieșire. Freenet este preocupat în principal de distribuția și stocarea anonimă a conținutului pe Freenet, care poate fi preluat de alți utilizatori Freenet chiar și după ce nodul de publicare este deconectat. Site-urile Freenet interne sunt denumite freesites care sunt sinonime cu site-urile de ceapă ale Tor și cu eepsitele I2P. Ca și alte tipuri de chei, Freenet criptează datele în tranzit și în repaus și rutează traficul printr-un număr arbitrar de noduri pentru a obține inițiatorul. Niciun nod Freenet nu știe dacă nodul pe care îl trimite datele este destinația finală sau doar un alt nod pe parcurs. La primirea unei solicitări, fiecare nod verifică memoria cache a conținutului local pentru a vedea dacă are conținutul solicitat. Dacă nu, trimite cererea către următorul nod vecin. Dacă are conținut, nodul îl trimite înapoi pe aceeași cale, iar nodurile de-a lungul drumului vor memora în cache acel conținut pentru a face solicitările viitoare mai rapide.

  Cum se instalează Kodi pe Apple TV 4 sau 2 (vom adăuga o soluție pentru Apple TV 2 dacă unul devine disponibil)

Instalarea clientului I2P

Proiectul IP2 are aplicații pentru Windows, macOS, Linux și Android. Singura excepție notabilă este iOS.

Pentru a începe, apucați versiunea clientului I2P care se potrivește sistemului dvs. de operare din această pagină.

Descarca-I2P-pentru Windows

I2P necesită Java. Dacă nu aveți o instalare Java adecvată pe computer, instalarea I2P va eșua cu un mesaj în acest sens. Vă va aduce apoi pe pagina principală Java pentru a instala Java, astfel încât să puteți continua cu instalarea.

Instalați-Java pentru Windows

Selectați opțiunea Serviciu Windows dacă doriți ca I2P să ruleze tot timpul începând de la pornirea Windows. Dacă doriți să comutați și să dezactivați I2P cu ușurință așa cum aveți nevoie, lăsați caseta de control goală.

Ferestre-Instalare-1

Restul instalației este foarte simplu. Dacă ați lăsat singur setările implicite în timpul instalării, veți vedea un grup I2P în meniul dvs. Start. Faceți clic pe una dintre opțiunile Start I2P pentru a o rula și apoi faceți clic pe intrarea în consolă a routerului I2P pentru a vizualiza și configura routerul I2P.

Windows Start-meniu

Folosind I2P

Consola de router I2P este locul pentru a controla totul despre utilizarea dvs. I2P. Aplicația de router rulează liniștit în fundal și veți interfața cu aceasta prin intermediul browserului dvs. Web la 127.0.0.1:7657. Rețineți că doar pentru că ruterul rulează nu înseamnă că aplicațiile dvs. îl utilizează. Primul lucru pe care probabil veți dori să îl faceți este să configurați browserul pentru a utiliza I2P. Dacă nu ați făcut acest lucru, browserul dvs. nu va putea soluționa eepsitele și va afișa un fel de eroare de rezoluție DNS, precum cea din Internet Explorer.

IE-dns-eroare

Remediul pentru aceasta este să-i spui browserului tău să utilizeze proxy I2P pe care îl oferă routerul. Pagina de pornire a routerului afirmă: „De asemenea, puteți configura browserul dvs. pentru a utiliza proxy I2P pentru a ajunge la eepsite. Trebuie doar să introduceți portul 127.0.0.1 (sau localhost) 4444 ca proxy http în setările browserului. Nu folosiți SOCKS pentru asta. ”Conține instrucțiuni cu privire la modul de configurare a unui proxy pentru majoritatea browserelor de pe pagina de clearnet I2P aici.

Navigatoarele precum Internet Explorer și Firefox au propriile setări ale conexiunilor la internet. În cadrul acestor setări este posibil să configurați browserul pentru a utiliza proxy I2P pe portul 4444 al computerului. De exemplu, în Internet Explorer calea este Setări -> optiuni de internet -> Fila conexiuni -> Buton pentru setări LAN pentru a ajunge aici:

IE-proxy-settings

Dacă ați configurat corect proxy-ul, veți putea răsfoi acum eepsite, cum ar fi dev-ul I2P forum la http: //zzz.i2p (eepsit)

I2P-forums-1

Pentru a relua navigarea pe internet, va trebui să eliminați setările proxy. Toată această configurație repetată poate fi o durere și un mod mult mai ușor de a o gestiona este să folosești un plugin proxy cum ar fi FoxyProxy. FoxyProxy poate utiliza automat proxy-ul I2P pentru eepsite și internetul obișnuit pentru orice altceva cu trei pași simpli.

Adăugați pluginul FoxyProxy

FoxyProxy este disponibil pentru Chrome și Firefox. Rețineți că orice plugin proxy va vedea în mod necesar tot traficul dvs. de internet, deci trebuie să aveți încredere în el.

Adăugați proxy I2P pe portul 44 de locahost

I2P-foxproxy-intrare

Adăugați un model URL, astfel încât FoxyProxy să utilizeze doar setarea I2P pentru eepsite

I2P-FoxyProxy-model

Avertisment: Setarea Foxyproxy în acest fel nu va direcționa traficul dvs. de internet regulat prin I2P. Vă va folosi conexiunea dvs. de internet obișnuită pentru traficul de internet regulat și proxy I2P pentru eepsite. Există mai multe informații în secțiunea următoare despre accesarea site-urilor web în cadrul I2P.

  Soluție simplă de deconectare MLB.tv folosind un VPN | Testat martie 2023

Rețineți că I2P este o rețea mică și denaturată. Eepsitele sunt de obicei găzduite pe computerele individuale ale utilizatorilor și, ca atare, pot avea diferite grade de funcționare. Nu este deloc neobișnuit să vă întâlniți cu eepsite moarte care se întorc ulterior. Dacă vedeți o pagină ca aceasta, nu înseamnă că ați făcut ceva incorect. I2P funcționează, doar nu puteți ajunge pe site-ul respectiv chiar acum.

I2P-imposibil de găsit-site-

Utilizarea I2P pentru a accesa site-urile web

Dacă nu utilizați metoda FoxyProxy, veți observa că, după ce ați activat setările proxy, veți pierde conexiunea la net. Acest lucru se datorează faptului că I2P nu oferă rezultate în mod implicit. În limbajul I2P, un proces extern este un nod I2P care se conectează la web-ul clar și permite traficul intern I2P pe internetul obișnuit. În limbajul Tor, acesta se numește nod de ieșire. I2P este o rețea mult mai recluzivă și nu este folosită în mod normal ca proxy pentru net. Întrebările frecvente I2P trebuie să spună asta despre rezultatele:

Cum accesez IRC, BitTorrent sau alte servicii pe Internet obișnuit?

Cu excepția cazului în care s-a configurat o probatorie pentru serviciul la care doriți să vă conectați, acest lucru nu este posibil. Există doar trei tipuri de rezultate care funcționează chiar acum: HTTP, HTTPS și e-mail. Rețineți că, în prezent, nu există o extroxy SOCKS listată public. Dacă este necesar acest tip de serviciu, încercați Tor.

În acest moment, există trei plugin-uri outproxy (eepsit) enumerate în depozitul de pluginuri IP2. Doi nu mai există, iar cel rămas indică un forum pentru dezvoltatori I2P care conține instrucțiuni despre cum să conectați o configurație de testare din 2016. Nu am reușit să fac asta funcțional, astfel încât nu pare că există vreun mod disponibil public de a utiliza I2P ca un proxy anonim pe internet în acest moment.

În timp ce navigați pe eepsite web întunecate I2P, este posibil ca uneori să nu puteți încărca un site și, în schimb, să vi se prezinte o pagină ca aceasta.

salt-service

Aceasta înseamnă că routerul dvs. I2P nu știe unde se află acel site, dar asta nu înseamnă neapărat că site-ul nu există; este posibil ca alte routere să știe unde se află. Pentru a afla, faceți clic pe unul sau toate linkurile de salt prezentate. Aceste link-uri vor consulta routere I2P bine informate pentru a vedea dacă site-ul poate fi găsit. În multe cazuri, funcționează.

Folosind I2P pentru a trimite și primi email

În acest moment, există două modalități comune de a trimite și primi e-mailuri între I2P și adresele de e-mail normale ale internetului. SusiMail vine la pachet cu routerul dvs. I2P și există, de asemenea, un plugin numit I2P Bote. Ambele pot fi utilizate pentru a trimite e-mail în I2P, dar în acest moment doar SusiMail poate fi utilizat pentru a trimite e-mail de la și de la adrese de internet obișnuite.

Pentru a începe cu SusiMail, faceți clic pe pictograma Email din pagina dvs. de router I2P.

susimail-icon

SusiMail vă va solicita să vă creați un cont pe site-ul I2P Postman înainte de a-l putea utiliza. De acolo, veți recunoaște o interfață de e-mail web destul de standard și ar trebui să fie capabil să trimiteți și să primiți e-mail atât la adrese I2P, cât și la adrese de e-mail regulate de internet.

Notă: Poate dura ore întregi pentru ca e-mailurile I2P să ajungă la adrese de internet obișnuite. Acesta este de fapt un beneficiu, deoarece face mai dificile observațiile corelației în timp. Dacă un utilizator cunoscut de I2P trimite și trimite un e-mail și apoi este observat ieșind din casa ei, iar câteva momente mai târziu ajunge un e-mail de la o adresă de e-mail I2P, asta poate compromite anonimatul ei. Dacă e-mailurile sosesc mult mai târziu elimină această posibilitate de corelare.

Când mi-am configurat contul de e-mail I2P, acesta a luat forma [email protected]. E-mailurile trimise în rețeaua I2P vor păstra acea adresă de e-mail. Cu toate acestea, întrucât domeniul de nivel superior .i2p nu poate fi rezolvat pe internetul public, este modificat pentru e-mailurile trimise în afara rețelei I2P pentru a utiliza un domeniu de nivel superior .i2pmail.org. Deoarece .org poate fi soluționat, e-mailurile de pe internet sunt trimise înapoi la acel pas înainte de a fi transmise prin I2P către instanța mea specială de SusiMail..

  Ce țări plătesc cel mai mult și cel mai puțin pentru Netflix?

Spre deosebire de SusiMail, I2P Bote vizualizează crearea contului ca opțiune și nu necesită un cont pentru a trimite un e-mail anonim. Dacă doriți să primiți un e-mail, atunci va trebui să parcurgeți procesul de creare a contului.

Proiectul I2P Bote lucrează la implementarea internetului <-> Gateway de e-mail I2P, dar nu este funcțional în acest moment.

bote gateway-nu-lucru

Configurarea Bote I2P necesită ceva mai multă muncă. Pașii de instalare pot fi găsiți pe pagina de instalare I2PBote (eepsit).

  1. Accesați formularul de instalare a pluginului în consola routerului: http://127.0.0.1:7657/configclients#plugin
  2. Inserați în adresa URL http: //bote.i2p/i2pbote.su3
  3. Faceți clic pe Instalare plugin.
  4. După instalare, faceți clic pe SecureMail în bara laterală sau pe pagina principală a routerconsole sau accesați http://127.0.0.1:7657/i2pbote/

Poate dura mult timp până se finalizează procesul de instalare și nu există o bară de progres care să vă anunțe ce se întâmplă. După aproximativ cinci minute, mi-am reîmprospătat pagina de pornire a routerului I2P și am fost recompensată cu o nouă pictogramă Bote SecureMail.

Bote-icon

În adevărată modă web închisă, nu este necesară crearea unui tip de cont sau identitate pentru a trimite email cu Bote. Puteți face clic pe pictograma + din partea din dreapta jos a ecranului, tastați un e-mail și trimiteți-l cu anonimat complet. Cu toate acestea, nu veți putea primi e-mailuri, deoarece sunteți complet anonimi. Dacă doriți să puteți primi e-mail, va trebui să creați o identitate.

Bote-identtity-instrucțiuni

Cum să configurați propriul eepsit (site I2P)

Routerul dvs. I2P este livrat cu un eeepsit gata de pornire, trebuie doar să adăugați conținut.

Pentru a vizualiza instrucțiunile despre configurarea corectă a acestuia, faceți clic pe butonul Server Web sau lipiți-l în bara de adrese a routerului I2P: http://127.0.0.1:7658/help/

I2P-router-webserver-buton

Adăugarea funcționalității la consola I2P

I2P vine cu setul de instrumente de bază, cei mai mulți utilizatori de web întunecați caută în pachet chiar. Pagina principală a routerului I2P conține instrumente pentru IRC, transfer de fișiere, e-mail și servere web, precum și multe altele. Această funcționalitate poate fi extinsă cu cadrul pluginului I2P, deși există foarte puține pluginuri disponibile.

Pentru a vă gestiona pluginurile, navigați la pagina configplugins http://127.0.0.1:7657/configplugins și veți vedea opțiunile de instalare a pluginurilor în două moduri. Dacă aveți un plugin într-un fișier xpi2p ​​și su3, îl puteți încărca pe router. Un alt mod este să furnizați URL-ul unuia dintre acele tipuri de fișiere.

Depozitul pluginului I2P se află pe eepsitul I2P (eepsit). Pare foarte probabil că un atacator sau un observator ar avea multe de câștigat din păcălirea unui utilizator I2P în instalarea unui plugin de supraveghere, deci asigurați-vă că veți primi pluginurile din acest depozit oficial și nu din surse terțe neîncredute..

Găsirea conținutului pe I2P

Spre deosebire de web-ul clar, site-urile întunecate nu sunt tocmai în promovarea site-urilor lor. Nu există Google pentru web-ul întunecat și, chiar dacă a existat, multe site-uri web întunecate sunt în sus și în jos, din cauza setărilor lor de hosting neortodoxe. Acestea fiind spuse, există câteva locuri în care puteți găsi servicii I2P dacă nu aveți în vedere o destinație specială

Planeta I2P – cea mai recentă din întreaga lume a I2P

Planeta I2P (eepsit) este un sit agregat de activitate în jurul rețelei I2P. Acesta conține în mare parte link-uri de torrent, dar are și câteva noutăți cu privire la biletele de asistență ale proiectului și știri despre aplicații.

Întrebări frecvente I2P

Există o mulțime de concepții greșite despre I2P; ce este și de ce nu este Tor. Multe dintre aceste întrebări sunt adresate pe pagina de întrebări frecvente I2P (eepsit).

I2P Bug Tracker

Crezi că ai găsit o eroare? Vă întrebați dacă cineva știe despre asta sau dacă este disponibil un plasture? Următorul de erori I2P este locul unde puteți găsi informațiile respective. Proiectele comunitare precum I2P au nevoie de ochi noi și de sisteme diferite pentru a descoperi erori care pot exista în software. Faceți-vă partea și raportați noile erori pe care le găsiți pe I2P Bug Tracker (eepsit).

Cuvinte finale despre utilizarea I2P și anonimat

I2P nu este un înlocuitor pentru Tor. Cu toate că Tor are cu siguranță problemele sale de securitate, este, de asemenea, mult mai matur, iar funcționalitatea sa avansată îl face infinit mai util pentru majoritatea oamenilor. Dacă intenția dvs. este să câștigați anonimatul pe internet folosind un proxy, atunci Tor este alegerea mai bună. I2P încorporează doar cu râvnă abilitatea de a vă conecta la rețeaua clară, iar capacitatea sa de a face acest lucru este nesigură. Cu toate acestea, dacă încercați să rulați un site web complet întunecat, care să rămână cât mai ascuns posibil, I2P poate fi alegerea mai bună. Dacă baza dvs. de utilizator prevăzută utilizează deja I2P sau este suficient de pricepută pentru a o configura, dirijarea usturoiului I2P oferă o mai bună apărare împotriva tacticii care pot fi folosite pe Tor pentru a rupe anonimatul.

About the author

Comments

  1. aprecia că ambele rețele sunt importante pentru anonimatul online. În timp ce Tor este mai cunoscut și utilizat pentru accesul anonim la internetul public, I2P este mai specializat în site-urile web interne și are o rutare mai sigură prin utilizarea rutării usturoiului. În plus, I2P are o comunitate mai mică, dar dedicată, care lucrează pentru a îmbunătăți rețeaua și a adăuga noi funcționalități. În general, cred că este important să existe opțiuni pentru anonimat online și să fie la dispoziția utilizatorilor care doresc să își protejeze intimitatea și securitatea online.

Comments are closed.