Ghidul unui începător pentru cenzura online

cenzură

Cenzura încearcă să suprime schimbul gratuit de idei și informații considerate inacceptabile sau amenințătoare de către o parte la putere. Internetul a devenit cea mai mare platformă de exprimare liberă din lume. Accesul neîngrădit la informații împuternicește indivizii ca nici o generație înainte, oferind voci celor care altfel nu ar putea fi auziți și văd celor care nu ar putea vedea.

Dar cenzura amenință natura deschisă a internetului, inhibând piața liberă a ideilor din lume. Guvernele și corporațiile pot să tacă libertatea de exprimare, să limiteze accesul la informații și să restricționeze utilizarea instrumentelor de comunicare. Astfel de acțiuni servesc interesele celor aflați la putere și subminează libertățile civile ale tuturor celorlalți.

Din acest motiv, este vital ca toată lumea să rămână vigilentă și să acționeze rapid atunci când este amenințată de cenzură.

Cuprins

 1. Cine cenzurează?
  1. Guvernele
  2. Corporații
  3. Neutralitatea netă
  4. Persoane fizice
 2. Ceea ce este cenzurat?
  1. Site-uri și aplicații
  2. Oameni, evenimente și organizații
  3. Instrumente de comunicare
  4. Pânza adâncă
 3. Cum este cenzuratul web?
  1. Blocarea IP
  2. Filtrarea cuvintelor cheie
  3. Intoxicații DNS
  4. Executarea manuală
 4. Ce tipuri de conținut ar trebui cenzurate?
 5. Cum se implică copiii în dezbaterea cenzurii?
 6. Cum pot lupta împotriva cenzurii online?
  1. Sprijină organizațiile de advocacy pentru discursuri libere
  2. Cunoaște-ți drepturile
  3. Cazuri judiciare din SUA
  4. Folosiți instrumente de criptare și anonimat
 7. Ce țări cenzură cel mai mult?
 8. Vorbire liberă și IP

Cine cenzurează?

Guvernele

Cele mai evidente întâmplări de cenzură sunt cele puse în aplicare de lege, în special guvernele naționale. Guvernele regimurilor autocratice adesea cenzurează rețeaua pentru a înăbuși dizidența.

Poate cel mai cunoscut exemplu este China, unde Partidul Comunist la guvernare a instituit un sistem complex de cenzură la nivel național și o forță de poliție de internet bine dotată. Google a renunțat la piața chineză, deoarece a refuzat să respecte cerințele guvernamentale de cenzură pentru rezultatele căutării.

Sute, dacă nu chiar mii, de site-uri web, rețele sociale și aplicații sunt blocate de un sistem de listare neagră, denumit în mod obișnuit Marele Firewall. Marele Firewall blochează în special accesul la rețelele de socializare occidentale precum Facebook și Twitter, surse de știri, aplicații de mesagerie și chiar Comparitech.

În cazul Chinei, motivul pentru acest tip de cenzură este de două ori: suprimă disensiunile asupra mijloacelor care nu sunt sub degetul guvernamental și protejează companiile interne de internet de concurența internațională. Golul pe care Google l-a lăsat în China a dat naștere lui Baidu, cel mai mare motor de căutare al țării, de exemplu.

Totuși, cenzura merge mai departe decât doar blocarea conținutului. Cei care vorbesc chiar și pe forumurile publice interne pot fi închis sau mai rău. Anumite cuvinte cheie și expresii nu pot fi trimise prietenilor sau adepților de pe rețelele de socializare chineze.

Mecanismele de cenzură puse în aplicare de guverne servesc adesea ca mijloc de prevenire a discursului, dar și de identificare și pedepsire a celor care se angajează în ceea ce autoritățile percep ca un discurs greșit..

Fie că ar fi interzicerea unei cărți în școli sau închisoarea unui dizident, guvernele susțin adesea că acest lucru este în interesul public.

Rețineți că, în China și în alte țări, o mare parte a cenzurii este realizată de ISP-uri și companii de internet la cererea guvernului.

Corporații

O corporație, precum ISP sau o companie de internet, ar putea cenzura conținutul la îndemâna unei autorități guvernamentale. În China, ISP-urile sunt responsabile de blocarea site-urilor web, în ​​timp ce companiile de social media au sarcina de a filtra mesajele și postările care conțin cuvinte cheie sensibile.

Uneori, corporațiile se angajează în cenzură pentru a împiedica concurența sau pentru a-și proteja propriile active. Ștergerea recenziilor negative și a comentariilor cu privire la produsul sau serviciul lor este un exemplu în acest sens. Un alt lucru este atunci când logo-urile de marcă ale anumitor produse sunt estompate din videoclipuri pentru a proteja agenții de publicitate în concurență cu aceste mărci.

Cenzura corporativă se referă adesea la o practică diferită: amenințarea personalului cu încetarea, pierderea monetară sau accesul pe piață. Un angajat al companiei care este martor la o încălcare a eticii ar putea fi concediat dacă spune pe cineva din afara companiei, de exemplu.

Corporațiile cenzură conținutul care cred că le va deteriora imaginea publică. Rapper Ice-T a modificat versurile lui Cop Killer atunci când a fost presat să facă acest lucru de Time Warner. Un episod din South Park a fost cenzurat de Comedy Central – un canal TV sub umbrela Viacom – pentru că îl înfățișa pe profetul musulman Muhammed. Youtube freacă în mod obișnuit rezultatele căutării videoclipurilor care conțin conținut pornografic, abuzuri și discursuri de ură.

  Cele mai bune VPN-uri pentru Amazon Fire Stick și Fire TV

Neutralitate netă

Poate cea mai controversată dezbatere din jurul cenzurii este astăzi cea a neutralității netei. Neutralitatea netă susține că internetul ar trebui tratat ca o utilitate: toate site-urile și aplicațiile beneficiază de tratament egal în ceea ce privește accesul. Însă corporațiile de telecomunicații, care au achiziționat companii de creare a conținutului, doresc să încalce oamenii către conținutul care le face bani. Pentru a face acest lucru, acestea accelerează traficul către concurenți, cum ar fi Netflix, în timp ce conexiunile la propriile lor oferte de divertisment sunt nelipsite.

Această practică a fost interzisă în baza unui ordin FCC în Statele Unite, dar republicanii care au preluat recent președinția și au menținut o majoritate în Camera Reprezentanților și Senatului, ar putea să o anuleze curând..

De asemenea, corporațiile își pot cenzura propriul conținut pentru a proteja interesele de afaceri. Pentru a utiliza din nou Netflix ca exemplu, nu permite utilizatorilor să vizualizeze cataloagele din alte țări. Un abonat Netflix din Marea Britanie nu poate urmări emisiunile exclusiv abonaților din Statele Unite, de exemplu, dacă nu folosesc un VPN pentru a-și răsfăța locația. Acest lucru se datorează faptului că Netflix este solicitat de către deținătorii de drepturi de autor pentru a onora restricțiile privind licențele de conținut care se aplică în fiecare țară.

Persoane fizice

Cenzura poate avea loc chiar și la nivel individual. Rețelele sociale precum Facebook și Twitter permit utilizatorilor să blocheze conținut de la anumiți utilizatori și surse. Cenzura este o problemă a libertății individuale, așa că nu este nimic greșit în mod inerent în privința drepturilor civile. Însă eliminăm părerile opuse și vedem doar postări care se afirmă de la sine care validează ceea ce o persoană crede deja că nu este o practică sănătoasă.

Ceea ce este cenzurat?

Site-uri și aplicații

Regimurile autocratice adesea cenzurează site-urile web care publică opinii opuse care le amenință puterea sau imaginea publică. În special, rețelele de socializare și sursele de știri sunt victime frecvente ale cenzurii online sponsorizate de stat. În Turcia, marile site-uri de socializare, inclusiv Facebook și Twitter, au fost blocate din viziunea publică, după ce președintele a arestat o duzină de oponenți politici.

Marele Firewall a făcut acest pas mai departe prin blocarea site-urilor web care îi indică pe internauți cum să se sustragă cenzurii. Acesta este cazul Comparitech, care a publicat tutoriale și recomandări VPN pentru ocolirea Marelui Firewall. Fără VPN sau alt tip de proxy, acest site nu poate fi vizualizat din China continentală.

Bacsis: Puteți vedea ce site-uri sunt blocate în China aici.

Aplicațiile pot fi, de asemenea, blocate sau scoase în afara legii. WhatsApp a fost blocat permanent sau temporar în mai multe țări, inclusiv China, Turcia și Brazilia. Aplicațiile de întâlnire din țările musulmane ultra-conservatoare sunt de asemenea pe masă.

Oameni, evenimente și organizații

Uneori, cenzura vizează anumite persoane și organizații considerate o amenințare pentru cei care fac cenzura. În China, toate site-urile web, mesajele text, reclamele și postările de socializare care menționează chiar mișcarea spirituală Falun Gong, pe care autoritățile au persecutat-o ​​începând cu anii 90, sunt spălate din vedere. În mod similar, orice legătură cu masacrul din Piața Tiananmen din 4 iunie 1989 este puternic cenzurat.

Instrumente de comunicare

Aplicațiile de socializare și mesagerie precum WhatsApp, Facebook Messenger și Snapchat reprezintă o amenințare pentru guvernele autocratice deoarece, deși corespondența este relativ privată, este mai greu de controlat. WhatsApp a fost blocat permanent în China și temporar în alte câteva țări, inclusiv Turcia și Brazilia.

Autoritățile se preocupă în special de WhatsApp, deoarece chaturile sunt criptate, ceea ce înseamnă că utilizatorii intenționați pot vizualiza conținutul mesajelor lor. Terții care încearcă să intercepteze comunicările vor vedea doar un text incomplet din cauza criptării. Din acest motiv, autoritățile din Brazilia susțin că WhatsApp ar putea fi utilizat în tranzacții cu droguri și atacuri teroriste, ceea ce justifică întreruperile temporare ale serviciilor.

Interzicerea din China a aplicațiilor de chat occidentale a dat naștere WeChat, cea mai mare aplicație de chat din țară realizată de gigantul tehnologic intern Tencent. Tencent colaborează cu guvernul prin utilizarea unor măsuri sofisticate de cenzură, cum ar fi filtrarea cuvintelor cheie, blocarea mesajelor sau legături care conțin conținut sensibil, precum „falun gong”. Interdicțiile temporare și permanente ale conturilor sunt plasate pe infractorii repetați.

Pânza adâncă

Majoritatea oamenilor găsesc ceea ce caută pe internet folosind Google. Dar Google și majoritatea celorlalte motoare de căutare populare indică doar o mică parte din conținutul de pe internet. Există un motiv întemeiat pentru acest lucru; majoritatea celorlalte chestiuni nu pot fi indexate sau nu sunt utile. Conține pagini web vechi, conținut de social media, fișiere private stocate în cloud, conținutul aplicațiilor, înregistrări judecătorești și reviste academice, pentru a numi câteva.

  5 cele mai bune VPN-uri pentru Panama în 2023

Ceea ce a mai rămas este cunoscută drept „suprafață web”, iar experții estimează că reteaua profundă este de aproximativ 500 de ori mai mare decât ceea ce poate fi afișat în rezultatele căutării. Orice altceva este cenzurat, deși nu neapărat din aceleași motive ca și cenzura de stat sau corporativă.

Un mic sliver al deep web-ului este cunoscut sub numele de DarkNet, care conține site-uri web care pot fi accesate doar cu Tor. Tor este un software de anonimat care poate fi folosit pentru a accesa site-urile .onion ascunse care alcătuiesc site-uri DarkNet care nu doresc să fie găsite. Acestea includ piețe pentru produse și servicii ilicite, bloguri secrete, forumuri și camere de chat și servere private de jocuri.

Dacă sunteți interesat să descoperiți Web-ul profund și DarkNet, consultați ghidul nostru pentru accesarea web-ului profund și a darknet-ului.

Cum este cenzuratul web?

Multe metode de blocare a conținutului pe web există pentru cei cu puterea de a face acest lucru. Cel mai comun blocaj în care autoritățile pot cenzura eficient marile mari ale populației este la nivelul ISP. ISP-urile sau furnizorii de servicii de internet acționează ca gateway-uri pentru toți cei conectați la internet.

Blocarea IP

Guvernele pot comanda ISP-urilor să blocheze adresele IP și numele de domeniu ale anumitor site-uri web și aplicații. Fiecare dispozitiv de pe internet – fie că este cel pe care îl citești acum acest articol sau un server care găzduiește un site web sau o aplicație – i se atribuie o adresă IP unică. Când cineva încearcă să acceseze o pagină web, o solicitare este trimisă către ISP, care rezolvă solicitarea găsind adresa IP corespunzătoare. ISP conectează apoi cele două dispozitive, cum ar fi un laptop și un site web, astfel încât traficul să poată circula liber între ele. ISP-urile au puterea de a bloca selectiv astfel de solicitări și trafic folosind un firewall.

Blocarea IP este presupusa metodă folosită de Netflix pentru a împiedica utilizatorii să acceseze conținut din afara țării de reședință. Netflix listează în mod obișnuit adresele IP ale serverelor proxy, cum ar fi VPN-urile și furnizorii de DNS inteligenți.

Filtrarea cuvintelor cheie

După cum am menționat mai sus, filtrarea cuvintelor cheie identifică și blochează conținutul care conține cuvinte cheie considerate necorespunzătoare de către o autoritate. Aceasta are loc la nivel de client, site-ul web și aplicații, precum și nivelul ISP. După cum am menționat, WeChat va bloca mesajele care conțin cuvinte cheie sensibile, care subminează regula partidelor din China. Motoarele de căutare pot, de asemenea, să limiteze rezultatele returnate atunci când sunt căutate anumite cuvinte cheie.

ISP-urile implicate în cenzură folosesc inspecția profundă a pachetelor pentru a extrage conținutul traficului de internet pentru cuvinte cheie sensibile. La scară mică, acest lucru s-ar putea realiza prin dirijarea întregului trafic printr-un server proxy care inspectează traficul și blochează orice conține cuvinte cheie listate negre.

La scară largă, cum ar fi în China, aceasta necesită un sistem mai complex de detectare a intruziunilor (IDS). Într-un astfel de sistem, copii de pachete sunt create și transmise dispozitivelor de filtrare, astfel încât fluxul de trafic să nu fie întrerupt. Dacă este detectat conținut interzis, ISP trimite solicitări de resetare a conexiunii către server până când conexiunea este abandonată complet.

Intoxicații DNS

Intoxicația DNS – cunoscută și sub denumirea de detonare, deturnare și alterare a DNS – apare atunci când datele DNS corupte determină redirecționarea traficului către adresa IP greșită. Atacatorul, sau în unele cazuri guvernul și ISP, otrăvesc memoria cache de rezolvare pe un server de nume, unde sunt trimise cereri de pagini web.

În China, intrările DNS pentru Facebook și alte site-uri web au fost otrăvite, astfel încât oricine ar fi încercat să meargă pe aceste site-uri va fi redirecționat către un punct mort. Unii experți spun că aceste solicitări au fost trimise către alte site-uri pe care autoritățile le-au dezaprobat, rezultând într-un atac distribuit de refuz de serviciu (DDoS)..

Modificarea unui nume de domeniu nu este la fel de simplă ca schimbarea unei adrese IP, deci această metodă poate fi mai eficientă decât blocarea IP.

Uneori deturnarea DNS și filtrarea cuvintelor cheie sunt implementate la unison. Routerele pot preveni comunicarea nedorită prin deturnarea cererilor DNS care conțin cuvinte cheie sensibile și injectând răspunsuri DNS modificate.

Executarea manuală

Când toate metodele automatizate de mai sus eșuează, există oameni buni de modă veche care să facă munca murdară. Se estimează că poliția pe internet a Chinei va cuprinde o forță de peste 50.000. Ei ordonă entităților care găzduiesc conținut sensibil să îl elimine sau să facă față pedepsei.

Pe lângă poliția de pe internet, țări precum China și Rusia plătesc comentatorii pe social media pentru a sprijini partidele aflate la guvernare și pentru a dispara adversarii online.

Ce tipuri de conținut ar trebui cenzurate?

Primul amendament al Statelor Unite nu protejează toate formele de exprimare și exprimare. Obscenitate, pornografie infantilă, defăimare și vorbire care incită la acțiuni ilegale „iminente și imediate” (strigând „foc!” Într-un cinematograf aglomerat atunci când nu există). Discursul urât se suprapune și cu unele dintre aceste categorii. Conținutul obscen este definit ca un lucru pe care o persoană obișnuită l-ar găsi obiectabil și fără o valoare literară, artistică, politică sau științifică serioasă.

  VPN verde se oprește, încercați aceste alternative

Cum se implică copiii în dezbaterea cenzurii?

Responsabilitatea protejării copiilor împotriva conținutului obscen, vulgar sau pornografic revine în general părinților. Acestea fiind spuse, guvernele au instituit mecanisme precum sistemele de rating de filme și jocuri video pentru a ajuta părinții să judece dacă materialul este potrivit pentru copiii lor.

Deși aceasta este o practică obișnuită în societatea modernă, unde linia ar trebui să fie trasă între copii acceptabili și neacceptabili pentru copii, este încă dezbătută astăzi.

Sub pretextul protejării copiilor, politicile de depășire au fost atacate până la Curtea Supremă a SUA, cum ar fi în ACLU v. Reno. În acest caz, a fost anulată Legea cu privire la decidența comunicărilor, afirmând că discursul online merită protecția completă a primului amendament.

Cum pot lupta împotriva cenzurii online?

Sprijină organizațiile de advocacy pentru discursuri libere

O mână de mari organizații luptă pentru un internet gratuit și deschis în întreaga lume. Aceștia crește gradul de conștientizare, educă publicul, organizează evenimente, fac lobby legiuitorii, se angajează în campanii și apelează la practici anti-libere de exprimare. Unele dintre problemele lor cheie includ neutralitatea netă, eliberarea jurnaliștilor închiși, pledarea pentru o mai mare transparență a guvernului, susținerea criptării și, în general, menținerea internetului liber și deschis.

Puteți susține aceste organizații prin înscrierea la buletinele informative, susținerea lor pe rețelele de socializare, alăturarea campaniilor, contactarea parlamentarilor prin site-urile lor web și, desigur, donarea de bani.

Mai jos puteți găsi o listă de organizații.

Cunoaște-ți drepturile și organizațiile care luptă împotriva cenzurii

În SUA, libera exprimare este reglementată de primul amendament. Dar fiecare țară este diferită. Aflați mai multe despre drepturile dvs. și rămâneți vigilenți. Dacă considerați că vi se încalcă drepturile, iată câteva organizații care protejează denunțatorii, protejează libera exprimare și / sau luptă activ împotriva cenzurii:

 • Oficiul ALA pentru Libertatea Intelectuală
 • Amnesty International
 • Uniunea Americană pentru Libertăți Civile
 • Articolul 19
 • Berkman Center for Internet and Society din Harvard University
 • Centrul pentru democrație și tehnologie
 • Comitetul pentru protejarea jurnaliștilor
 • Derechos Human Rights
 • Fundația Electronică de Frontieră (FEP)
 • Centrul electronic de informații privind confidențialitatea
 • Campania globală pentru libertatea internetului
 • Internet pentru drepturile omului
 • Observator al drepturilor omului
 • Federația Internațională pentru Drepturile Omului
 • Federația Internațională a Jurnaliștilor
 • Schimbul internațional de libertate de exprimare (IFEX)
 • PEN internațional
 • Internet Education Foundation
 • Alianța de Expresie Liberă Internet
 • Coaliția Națională împotriva Cenzurii (NCAC)
 • Reporteri fără frontiere
 • Sociedad Interamericana de Prensa

Cazuri judiciare din SUA

În plus față de Primul amendament, zeci de dosare importante în instanță stabilesc limitele liberei exprimări și expresiei din SUA. Iată câteva care se ocupă în special de tehnologie și cenzură:

 • Uniunea Americană pentru Libertăți Civile și colab. v. Janet Reno
 • CompuServe Incorporated v. Patterson
 • Stratton-Oakmont și Porush v. Prodigy
 • Dial Information v. Thornburgh, 938 F.2d 1535
 • Coalitia furnizorului de informatii v. FCC
 • Miller v. California
 • SUA v. Thomas

Folosiți instrumente de criptare și anonimat

Cea mai bună metodă de a sustrage cenzura și spionajul sponsorizate de stat este să folosești software de criptare și / sau anonimat. Puteți face acest lucru în mai multe moduri:

 • Configurați un e-mail criptat
 • Utilizați un VPN pentru a cripta traficul pe internet (consultați listele noastre de VPN pentru China, Emiratele Arabe Unite și Turcia)
 • Folosiți Tor pentru a rămâne anonim online
 • Optați pentru aplicații de chat criptate precum Signal și Telegram
 • Criptați fișierele dvs. atât pe hard disk, cât și pe cloud
 • Utilizați servere DNS publice sau DNS inteligente în locul serverelor DNS implicite ale ISP

Criptarea asigură că nimeni nu poate snoop pe fișierele dvs. o comunicare, cu excepția celor pe care doriți să le vedeți. Algoritmii moderni de criptare nu pot fi încă crăpați de forța brută.

Instrumentele de criptare și anonimat sunt deosebit de importante pentru denunțători. Cei care asistă la încălcări ale libertății de exprimare ar trebui să li se permită să vorbească fără să fie mustrați.

Ce țări cenzură cel mai mult?

Există o serie de indici care clasează țările după dreptul lor la liberă exprimare. Acestea includ raportul Freedom House Freedom of Press, Reporterii fără frontiere Indexul libertății de presă și inițiativa Open Net.

În timp ce acest articol citează adesea China din cauza enormității și sofisticării sistemului său de cenzură, țările din Africa, Orientul Mijlociu și Coreea de Nord sunt adesea citate ca fiind cele mai puternic cenzurate. Țările din vestul Europei sunt de obicei cele mai înalte pentru libertatea presei și a internetului.

Discurs gratuit și IP

Discursul liber este uneori în conflict cu principiul proprietății intelectuale, în care creatorul materialului controlează cum, când și unde acest material poate fi folosit de alte părți.

Drepturile de proprietate intelectuală sunt importante pentru a proteja creatorii de conținut, dar aceste drepturi trebuie să fie echilibrate pentru a nu încălca interesele cele mai bune ale publicului. Citarea discursului unui politician într-un eseu sau includerea unor extrase din reviste științifice într-un raport, de exemplu, nu ar trebui să fie cenzurată.

În Statele Unite, acest tip de discurs este protejat în condiții de utilizare corectă. Utilizarea echitabilă este o orientare legală care afirmă că materialul protejat de drepturile de autor poate fi utilizat fără acordul proprietarului dreptului de autor pentru scopuri limitate și „transformatoare”, cum ar fi comentarea, criticarea și parodierea.

„Cenzura” de Bill Kerr licențiat sub CC BY-SA 2.0

About the author

Comments

 1. cep a fi activități ilegale sau amenințătoare la adresa statului sau a puterii în sine. Este important să ne amintim că libertatea de exprimare este un drept fundamental al fiecărui individ și că cenzura guvernamentală poate fi o amenințare la adresa acestui drept.

  Corporații

  În plus față de guverne, corporațiile pot juca, de asemenea, un rol important în cenzurarea internetului. De exemplu, companiile de social media pot bloca sau elimina conținutul considerat inacceptabil sau încălcat regulile lor de utilizare. Aceste reguli pot fi subiective și pot fi aplicate în mod inegal, ceea ce poate duce la cenzură nejustificată sau la încălcarea libertății de exprimare.

  Neutralitate netă

  Un alt aspect important al cenzurii pe internet este neutralitatea netă. Acesta este principiul că toate datele de pe internet ar trebui să fie tratate în mod egal, fără a fi discriminate sau restricționate în funcție de sursă, destinație sau conținut. În absența neutralității nete, furnizorii de servicii de internet ar putea bloca sau încetini accesul la anumite site-uri sau servicii, ceea ce ar putea duce la cenzură sau la restricționarea libertății de exprimare.

  Persoane fizice

  În cele din urmă, cenzura poate fi pusă în aplicare și de către persoane fizice, care pot încerca să blocheze sau să elimine conținutul considerat inacceptabil sau amenințător. Aceasta poate include atacuri cibernetice, intimidare sau amenințări la adresa celor care se angajează în discursuri considerate ofensatoare sau periculoase.

  În concluzie, cenzura pe internet poate fi o amenințare la adresa libertății de exprimare și a schimbului liber de idei și informații. Este important să fim vigilenți și să acționăm rapid atunci când suntem amenințați de cenzură, să sprijinim organizațiile care luptă pentru libertatea de exprimare și să ne cunoaștem drepturile și opțiunile pentru a ne proteja online.

Comments are closed.