IPV6 vs IPV4: care sunt, care este diferența, care este cel mai sigur?

IPV6 vs IPV4

IP, scurt pentru Internet Protocol, este modul în care dispozitivele conectate la internet localizează și comunică între ele. Fiecare dispozitiv conectat la internet - computere, smartphone-uri, servere, mașini, frigidere inteligente, etc. - are atribuite cel puțin o adresă IP. O adresă IP identifică un dispozitiv și locația acestuia oriunde în lume. IPv6 este cea mai recentă versiune a acestei tehnologii.

Vă puteți gândi la o adresă IP precum un număr de telefon. Are un cod de zonă îndreptat către o locație generală. Numerele de telefon sunt de obicei asociate cu anumite persoane sau afaceri, deci sunt un mod sigur, dar imperfect de a identifica pe cineva.

IPv4 a fost creat în 1983 înainte ca internetul să devină global, și totuși rămâne principalul mijloc de dirijare a traficului de internet între dispozitive astăzi. O adresă publică IPv4, cum ar fi cea atribuită pe orice dispozitiv pe care citiți acest articol, este formată din numere și cifre. Arată ceva astfel:

123.45.67.89

O adresă IPv4 poate fi orice combinație de patru numere individuale de la 0 la 254. Adică patru octeți, cu o gamă totală de 4,3 miliarde de adrese posibile.

Pare mult, nu?

Dar vârful masiv al dispozitivelor care vin online începe să epuizeze sistemul. Nu avem număr. În cele din urmă, vom atinge limita, ceea ce ar putea să cripteze internetul și să împiedice accesul la noi dispozitive.

Acesta este locul unde vine IPv6. Acesta face în esență același lucru ca IPv4, cu excepția faptului că există o mulțime de adrese disponibile. O adresă IPv6 publică arată astfel:

2001: db8 :: ff00: 42: 8329

Adresele IPv6 conțin 128 biți fiecare și folosesc cifre hexadecimale. Asta înseamnă că în loc de zero până la 10 (baza 10), pot utiliza zero până la 10 plus „a” prin „f” (baza 16). Aceasta ne oferă o gamă totală de 340 de undecillion (3,4 x 10 ^ 28) combinații posibile.

Nu va trebui să ne facem griji cu privire la eliminarea adreselor IPv6 în curând.

Deci, de ce nu trecem la IPv6 deja?

Procesul de tranziție a fost lent. Gâtul de blocaj se bazează în principal pe furnizorii de servicii de internet, dar și cu centrele de date și utilizatorii finali.

  Cel mai bun VPN pentru Germania în 2023 și unele de evitat

Adresele IP sunt gestionate de cinci registre globale - unul pentru fiecare continent / regiune - care distribuie 16,8 milioane de adrese IPv4 simultan. Între 2011 și 2015, toate din cele cinci registre au epuizat adresele de top.

Pentru a rezolva această problemă, majoritatea ISP-urilor le atribuie utilizatorilor adrese IP dinamice. Aceasta înseamnă că adresa dvs. IP se modifică periodic - probabil de fiecare dată când vă conectați la o altă rețea. Dispozitivele care se deconectează renunță la adresele IP, astfel încât să poată fi utilizate de către alții. Practic, închiriați, dar nu dețineți adresa dvs. IP. Acest lucru încetinește semnificativ epuizarea adreselor IPv4.

Tranziția se întâmplă, dar deocamdată IPv4 și IPv6 funcționează simultan. Google raportează că aproximativ 14 la sută dintre utilizatorii săi îl accesează prin IPv6, în creștere față de mai puțin de 10% în urmă cu un an. Progresul desfășurării variază de la un stat la altul. Aproximativ jumătate dintre utilizatorii americani folosesc acum IPv6 conform Comcast.

Cel mai mare factor care reține implementarea IPv6 este costul. Costă timp și bani pentru a actualiza toate serverele, routerele și comutatoarele care au stat atât de mult timp depindeau doar de IPv4. În timp ce majoritatea acestor dispozitive de infrastructură ar putea fi actualizate ipotetic, multe companii preferă să aștepte până când trebuie să fie înlocuite. Acest proces de atenuare a încetinit lucrurile.

IPv6 este mai sigur decât IPv4?

Atunci când IPv6 a fost lansat pentru prima dată, a solicitat companiilor să cripteze traficul pe internet IPSec, un standard de criptare destul de comun (dar nu la fel de comun ca SSL). Criptarea scormonează conținutul traficului de internet, astfel încât oricine îl interceptează nu îl poate citi.

Dar, pentru a obține mai multe companii la bord, această cerință s-a transformat într-o sugestie mai puternică. Criptarea și decriptarea datelor necesită resurse de calcul, ceea ce necesită mai mulți bani. IPSec poate fi implementat și pe IPv4, ceea ce în teorie înseamnă că IPv6 este la fel de sigur ca IPv4. Probabil că vom înregistra o creștere a utilizării IPSec în general pe măsură ce trecem, dar nu este necesară tuturor.

  Cele mai bune VPN-uri pentru Twitch în 2023 pentru a-l accesa de oriunde

În timp ce suntem în faza de tranziție, unii experți susțin că utilizatorii IPv6 riscă de fapt mai mult decât cei care se leagă de IPv4. Unii ISP folosesc tehnologii de tranziție -Tuneluri IPv6, în special - care fac utilizatorii mai vulnerabili la atac. A broker de tunel este utilizat în mod normal de ISP-uri pentru a oferi utilizatorilor din rețelele lor IPv4 acces la conținut IPv6. Hackerii pot viza utilizatorii de tunel IPv6 cu atacuri de injecție și reflecție de pachete. Rețineți că unii brokeri de tunel oferă o mai bună securitate decât alții.

Se preconizează că tranziția va dura încă câțiva ani înainte de finalizarea acesteia, astfel încât aceste metode de tranziție vor rămâne în vigoare un timp.

O altă problemă potențială de securitate vine cu o nouă caracteristică IPv6: autoconfigurare. Aceasta permite dispozitivelor să își atribuie adrese IP fără a fi nevoie de un server. Aceste adrese sunt generate folosind adresa MAC unică a dispozitivului, pe care o are fiecare telefon, computer și router. Acest lucru creează un identificator unic pe care terții îl pot utiliza pentru a urmări utilizatori specifici și identifica hardware-ul acestora. Dispozitivele Windows, Mac OSX și iOS au deja extensii de confidențialitate instalate și activate în mod implicit, deci nu va fi o problemă pentru majoritatea oamenilor.

IPv6 este mai rapid decât IPv4?

IPv6 nu va avea niciun impact semnificativ asupra vitezei de internet comparativ cu IPv4.

Acestea fiind spuse, unele metode de tranziție precum tunelurile IPv6 vor crea o latență suplimentară atunci când cererile sunt convertite în IPv4 și invers.

Există alte diferențe majore între IPv4 și IPv6?

Crearea unui spațiu de adrese mai mare este obiectivul principal al IPv6, dar include alte câteva clopote și fluiere care îl diferențiază de IPv4. Majoritatea acestor actualizări nu vor fi atât de interesante pentru dvs. decât dacă sunteți administrator de rețea, dar le vom enumera aici aici.

  • Multicasting permite unui singur pachet să fie transmis mai multor destinații într-o singură operație de trimitere.
  • Autoconfigurarea permite dispozitivelor să își configureze automat adresa IP și alți parametri fără a fi nevoie de un server
  • Securitatea stratului de rețea adaugă criptarea IPSec la toate nodurile, deși nu mai este o cerință strictă
  • IPv6 va funcționa mai bine pe dispozitivele mobile eliminând rutarea triunghiulară
  • Prelucrarea cerută de routerele care gestionează cererile este mult mai eficientă și simplificată
  Alertă: mii de site-uri ar putea expune, fără să știe, utilizatorii la adware după actualizarea actuală a pluginului WordPress

Cum afectează IPv6 VPN-ul meu?

Din păcate, aproape toate VPN-urile funcționează exclusiv pe IPv4. Dacă trimiteți o solicitare pentru un site web care este implicit la o adresă IPv6, se va rezolva folosind un server DNS IPv6 care nu se află în afara rețelei dvs. VPN. Aceasta se numește scurgere IPv6 și vă poate dezvălui locația adevărată pe un site sau o aplicație geo-blocat, precum Hulu și Netflix. Dacă site-ul este configurat pentru a detecta astfel de scurgeri, acesta vă poate bloca vizionarea conținutului. Puteți testa aici scurgeri DNS IPv6 (testează și scurgeri IPv4).

În timp ce încurajăm utilizatorii să se îmbarca cu IPv6, în acest caz, ar trebui să îl dezactivați pe computer, tabletă sau smartphone. Acest lucru se poate face de obicei undeva în setările conexiunii la internet, în funcție de dispozitiv.

Foarte puțini furnizori VPN acceptă IPv6, din cauza costurilor suplimentare pentru rularea unui server DNS IPv6.

Cum se testează conectivitatea IPv6

Dacă doriți să vedeți dacă dispozitivul sau VPN acceptă IPv6, mergeți pe acest site și va rula instant un test.

Dacă doriți să testați dacă un anumit site web este accesibil prin IPv6, accesați această pagină și introduceți adresa URL. Nu uitați să selectați HTTP sau HTTPS din meniul vertical.

Cum pot trece la IPv6?

Puteți trece la IPv6 pur și simplu activând-o pe computer și / sau smartphone. Majoritatea dispozitivelor mai noi vor fi activate ambele în mod implicit. Dacă nu, îl puteți activa în setările de conectare la internet.

Cum să activați sau să dezactivați IPv6 pe Windows:

Iată un tutorial rapid pentru Windows 10:

Cum să activați sau să dezactivați IPv6 pe Mac OS:

  1. Apasă pe Pictograma Apple, apoi du-te la Preferințe de sistem > Reţea.
  2. Clic Avansat și faceți clic pe butonul TCP / IP fila
  3. Faceți clic pe meniul vertical de lângă Configurați IPv6 și selectați setarea preferată

Când ISP-urile, companiile web și producătorii de routere wifi văd că mai mulți clienți folosesc IPv6, vor răspunde în natură.

Vă puteți ajuta, de asemenea, răspândind cuvântul pe 6 iunie, care este Ziua Mondială a IPv6 anuală.

About the author

Adblock
detector