ISP-ul dvs. vă poate vedea istoricul de navigare; iată cum să o oprești

Cum să opriți urmărirea ISP

Furnizorii de servicii Internet (ISP) pot vedea tot ceea ce faceți online. Ele pot urmări lucruri precum site-urile pe care le vizitați, cât timp cheltuiți pentru ele, conținutul pe care îl vizionați, dispozitivul pe care îl utilizați și locația dvs. geografică. În funcție de locul în care sunteți în lume, aceste informații sunt utilizate în diverse scopuri, inclusiv pentru a construi un profil de consumator pentru vânzare către terți publicitari sau pentru impunerea cenzurii online în numele guvernelor.

Din fericire, există un soluție simplă sub formă de VPN, sau Rețea privată virtuală. Aceasta va cripta tot traficul de internet care rulează către și de pe dispozitiv și îl va tunela printr-un server intermediar. Acest lucru înseamnă că este imposibil de citit pentru ISP-ul dvs. sau pentru oricare altcineva care invită activitatea dvs., cum ar fi administratorii de rețea, agențiile guvernamentale sau hackerii.

Un bonus al VPN este că îți maschează adresa IP și o înlocuiește cu alta dintr-o locație aleasă. Aceasta înseamnă că puteți ocoli geo-restricțiile pe site-uri, cum ar fi cele care oferă servicii de streaming, jocuri, jocuri de noroc și multe altele.

În această postare, vă dezvăluim cel mai bun VPN pentru a preveni urmărirea activității și modul de configurare. Vom explica, de asemenea, mai multe despre motivele pentru care ISP-urile și alții vă urmăresc activitatea și de ce doriți să le opriți.

Cel mai bun VPN pentru oprirea urmăririi ISP: ExpressVPN

ExpressVPNIanuarie 2023

Aplicații disponibile:

  • PC
  • Mac
  • IOS
  • Android
  • Linux

Site-ul: www.ExpressVPN.com

Banii inapoi garantat: 30 DE ZILE

ExpressVPN este cel mai bun VPN din industrie din mai multe motive. Se mândrește cu o rețea mare de peste 2.000 de servere care se întind pe 94 de țări, deci nu veți avea probleme în găsirea unui server în locația corespunzătoare. Toate serverele sunt optimizate pentru viteză, astfel încât nu veți experimenta încetiniri vizibile cu navigare, streaming video HD sau descărcare.

Acest serviciu oferă cea mai bună securitate în clasă, incluzând criptarea de 256 biți și secretul perfect înainte. De asemenea, este prevăzut cu protecție împotriva scurgerilor DNS și un comutator de ucidere pentru a vă asigura că traficul dvs. nu părăsește niciodată tunelul criptat și rămâne nelegibil ISP-ului dvs..

ExpressVPN vă permite să conectați până la trei dispozitive simultan. Are aplicații pentru Windows, MacOS, Linux, iOS și Android. Poate fi configurat chiar și la routerele de domiciliu, astfel încât fiecare dispozitiv conectat la internet din casa dvs. să fie securizat.

ÎNCERCAȚI-I FĂRĂ RISCURI: Obțineți 3 luni gratis cu un plan anual ExpressVPN aici. În plus, acest furnizor oferă o garanție de returnare de 30 de zile pentru toate planurile, astfel încât să o puteți încerca fără riscuri și să obțineți o rambursare completă dacă nu sunteți mulțumit.

Puteți afla mai multe despre ExpressVPN în recenzia noastră aprofundată.

  Cele mai bune VPN-uri pentru Linux în 2023 (și cel mai rău)

Cum să utilizați un VPN pentru a preveni monitorizarea ISP

În timp ce un VPN poate suna puțin complicat, a începe cu unul este de fapt foarte simplu. Iată cum vă puteți configura VPN-ul:

  1. Selectați un furnizor VPN care oferă un serviciu adecvat nevoilor dvs. Recomandăm ExpressVPN, dar CyberGhost și NordVPN sunt două alternative excelente, cu costuri reduse.
  2. Trimiteți-vă plata și notați-vă noul nume de utilizator și parola.
  3. Găsiți descărcarea corespunzătoare pentru dispozitivul dvs. pe site-ul web al furnizorului VPN și rulați instalarea. Majoritatea au clienți desktop pentru Windows și MacOS și aplicații mobile pentru Android și iOS.
  4. Lansați clientul desktop sau aplicația mobilă, conectați-vă și conectați-vă la un server VPN. Locația serverului pe care îl alegeți va depinde de nevoile dvs. specifice. De exemplu, pentru navigare rapidă, poate doriți conectați-vă la un server apropiat geografic. Pentru deblocarea bibliotecii US Netflix, este necesar un server american.
  5. Acum puteți naviga pe web așa cum v-ar face în mod normal, dar ISP-ul dvs. nu va putea monitoriza traficul dvs..

Rețineți că mulți furnizori includ opțiuni de pornire în setările aplicației. De exemplu, este posibil să vă puteți conecta la VPN de fiecare dată când porniți dispozitivul. În acest fel, vă puteți asigura ISP-ul dvs. nu are niciodată date de înregistrat.

Pot folosi un VPN gratuit pentru a opri ISP-ul urmărirea activității mele?

Poate pur și simplu tranzacționați într-un rău pentru altul. Cu toate că veți întâlni o mulțime de servicii VPN gratuite, acestea nu merită o a doua privire. Există o varietate de motive pentru care acesta este cazul, atât din punct de vedere al securității, cât și din punct de vedere practic.

Serviciile VPN gratuite sunt bine-cunoscut pentru urmărirea activității utilizatorului, care este exact ceea ce căutați să evitați. Vor folosi date pentru a crea profiluri și le vor vinde celui mai ofertant. Chiar dacă nu participă la această practică, este posibil să fiți nevoiți să suportați reclame injectate pe site-urile pe care le vizitați chiar de VPN. Acest lucru este departe de cel mai rău. Unele VPN-uri gratuite nu vă criptează deloc traficul, iar altele transportă programe malware. Un furnizor chiar a deturnat lățimea de bandă inactivă a utilizatorilor și a folosit-o pentru a forma o botnet.

Deși securitatea slabă nu este suficient de rea, lucrurile nu vor fi mult mai bune din punct de vedere al performanței. VPN-urile gratuite au de obicei un un număr mare de utilizatori care câștigă spațiu pe un număr limitat de servere. Aceasta se traduce prin cozi pentru conectarea la servere și conexiuni nesigure. Probabil că veți suporta încărcarea lentă a paginilor în timp ce navigați și protejați bufferul în timpul streamingului.

Cu toate acestea, are sens doar să optezi pentru un furnizor plătit de încredere, care îți oferă un serviciu sigur și de încredere.

De ce ISP-urile îți urmăresc activitatea

Pentru mulți utilizatori, pare normal ca furnizorii serviciului lor de internet să poată vedea tot ceea ce fac online. S-ar putea să presupuneți că au nevoie de informații despre traficul dvs. pentru a vă oferi serviciul în primul rând. Dar nu este cazul.

Deci de ce ISP-ul dvs. dorește să vă vadă istoricul de navigare? Ei bine, există câteva motive potențiale. Indiferent de locul în care vă aflați, unul sau mai multe dintre acestea vor fi în siguranță în joc:

  Aproape jumătate dintre abonații Netflix își împărtășesc parolele contului

Legile privind păstrarea datelor

În unele țări, legile de păstrare a datelor prevăd că ISP-urile trebuie să urmărească și să înregistreze date specifice despre utilizatorii lor. Aceasta poate include site-urile pe care le vizitați, e-mailurile, mesajele, căutările, locația și sistemul de operare, printre altele. Informațiile ar putea fi utilizate din diferite motive, dar guvernele vor pretinde adesea că sunt folosite de forțele de ordine din motive specifice, de exemplu, ca o inițiativă anti-terorism.

reclamă

În lumea de astăzi, datele echivalează cu dolarii, adesea sub formă de publicitate vizată. Dacă o companie cunoaște obiceiurile dvs. de navigare, poate să-și dea seama despre orice despre viața dvs., de unde vindeți, cumpărați și mâncați, până la mai multe informații personale, cum ar fi starea civilă, problemele de sănătate și chiar preferințele sexuale.. ISP-urile fac tranzacții cu agenții de publicitate și colectează informații în numele lor. Companiile vă pot viza apoi cu anunțuri relevante pe paginile web pe care le vizitați.

Veți auzi adesea agenții de publicitate care afirmă că difuzarea de anunțuri mai relevante ajută experiența utilizatorului, deși din punct de vedere al utilizatorului, acest lucru nu este întotdeauna cazul. De fapt, se poate simți ca o încălcare a vieții private și chiar înfiorător atunci când apar anunțuri legate de istoricul de navigare.

Acest lucru se referă și mai mult atunci când nu ești tu, ci copilul tău vizat. De fapt, având în vedere că copiii influențează majoritatea deciziilor de cumpărare a gospodăriilor, informațiile lor sunt deosebit de valoroase pentru marketeri. Folosind un VPN, puteți împiedica construirea de profiluri în jurul dvs. și a copilului dumneavoastră.

Cenzură

În timp ce rezidenții din multe țări se pot bucura de acces nerestricționat la web gratuit, există un număr mare de țări în care cetățenii nu pot. Guvernele restricționează accesul la anumite pagini web din diferite motive. De exemplu, dacă un site web incită la ură, vorbește prost despre guvernul unei țări sau încurajează activități care sunt împotriva unei anumite religii (cum ar fi site-uri porno sau jocuri de noroc), acesta ar putea fi blocat în anumite țări sau regiuni..

De multe ori, guvernele folosesc ISP-uri pentru a aplica această cenzură. Întrucât ISP-urile pot vedea ce site-uri web vizitați și vă acordă acces la aceste site-uri, acestea au controlul pentru a bloca accesul astfel cum a fost solicitat de guvern.

ISP-ul meu va putea vedea că folosesc o VPN?

Când vă conectați la un VPN, tot traficul dvs. este criptat și călătorește printr-un server intermediar. Din cauza criptării, conținutul traficului dvs. nu va putea fi citit oricui îl va intercepta, inclusiv ISP-ul dvs. Aceasta înseamnă că nu puteți vedea ce site-uri vizitați sau ce faceți online.

Acestea fiind spuse, este posibil ca ISP-ul dvs. să poată vedea că traficul dvs. trece printr-un server VPN. Totuși, acest lucru nu contează. VPN-urile sunt complet legale în majoritatea țărilor, iar în SUA nu am auzit de ISP-uri care să pedepsească utilizatorii pentru utilizarea unui VPN.

Din păcate, nu se poate spune același lucru pentru fiecare țară. De exemplu, „Marele Firewall” din China este proiectat pentru a detecta și bloca tot traficul VPN. În aceste situații, unii furnizori de VPN folosesc tehnologii avansate de ofuscare pentru a oferi utilizatorilor o conexiune VPN și acces la web-ul nefiltrat.

  Cele mai bune VPN-uri pentru Iran și modul în care Iran blochează conținutul

Politici de înregistrare explicate

Dacă ați făcut vreo cercetare în VPN-uri, este posibil să aveți informații despre politicile de logare VPN. În general, există două tipuri de jurnale pe care le poate păstra un furnizor. Primul este jurnalele de trafic, care ar conține informații despre lucruri precum site-urile pe care le vizitați și fișierele pe care le descărcați. Al doilea tip este jurnalele de conexiune care conțin informații referitoare la sesiunea VPN.

Ideal, nu doriți ca furnizorul dvs. VPN să păstreze jurnalele de trafic un fel. Dacă o fac, atunci nu ești mult mai bine decât ai fi în locul unui ISP care să fii cu ochii pe tine. Furnizorii care păstrează aceste tipuri de jurnale (de cele mai multe ori cei care oferă servicii gratuite) vor căuta în mod obișnuit să profite de informațiile pe care le înregistrează, cum ar fi vânzarea către agenții de publicitate terți.

Jurnalele de conexiune nu sunt cu adevărat o problemă, atât timp cât furnizorul nu înregistrează lucruri precum adresa IP reală sau adresa IP VPN. Dacă o fac, este destul de ușor pentru cineva cu aceste informații să vă urmărească activitatea înapoi. În acest caz, reveniți la o invazie similară a vieții private pe care o puteți avea cu ISP-ul.

Pentru a vă ajuta să decideți în cine aveți încredere, am studiat politicile de confidențialitate a mai mult de o sută de furnizori VPN pentru a afla ce jurnalele păstrează, dacă există.

Este o VPN singura mea opțiune?

Dacă nu sunteți convins că o VPN este potrivită pentru dvs., există alte metode care vor funcționa în grade diferite. De exemplu, folosirea browserului Tor vă va cripta traficul și va împiedica ISP-ul dvs. să vadă ce site-uri vizitați. Totuși, aceasta funcționează numai pentru traficul de browser în timp ce un VPN criptează tot traficul care merge către și de pe dispozitiv. ISP-ul dvs. va putea vedea, de asemenea, că utilizați Tor, care poate ridica unele steaguri roșii. De asemenea, merită remarcat Tor va încetini semnificativ viteza de conectare.

Vezi si: Cele mai bune VPN-uri pentru Tor

Proxy-urile HTTPS sunt o altă opțiune pentru criptarea traficului browserului, dar din nou, acest lucru nu funcționează pentru alt trafic care circulă către și de pe dispozitiv. În plus, cu proxy-uri HTTPS, ISP-ul dvs. poate vedea ce site-uri web vizitați, deși nu sunt anumite pagini sau conținut.

Alte proxy-uri, de exemplu, DNS și SOCKS, nu vă criptează traficul, astfel încât acestea pot fi bune în anumite scopuri, cum ar fi deblocarea conținutului. Însă, în general, vor lăsa activitatea dvs. de internet expusă monitorizării de către ISP.

Țările care folosesc ISP-uri pentru a cenzura conținutul

Am menționat China mai sus, dar aceasta nu este singura țară cu un internet extrem de restrâns. Alte țări din întreaga lume conțin cenzori, adesea prin supraveghere și urmărire ISP.

De exemplu, în Algeria, furnizorii de servicii internaționale trebuie să monitorizeze activitatea online a utilizatorilor lor, rezidenții putând face față unor acuzații penale pentru postarea anumitor conținut online.

În Bulgaria, guvernul solicită ca furnizorii de servicii Internet să ofere acces în timp real la traficul de internet al utilizatorilor lor. Și în Qatar, ISP-urile sunt autorizate să blocheze anumite site-uri, inclusiv cele care publică conținut obscen.

Securitate Harta baronă a țărilor cele mai bine cotate.

Harta de mai sus de Security Baron arată unele dintre cele mai bine cotate țări în ceea ce privește supravegherea cenzurii, deși trebuie menționat că aceasta nu este realizată numai prin utilizarea ISP-urilor..

Creditul principal al imaginii: Tableta iPad de licențiat conform CC BY 2.0.

About the author