SOCKS5 Proxy vs VPN – Care este diferența? Ce ar trebui să folosești?

SOCKS5
Cei mai mulți dintre noi cunosc pericolele de confidențialitate care există online. Având în vedere numărul din ce în ce mai mare de utilizatori de internet (3,4 miliarde și în creștere, conform Internet Live Stats), precum și creșterea hotspot-urilor wifi publice (423 milioane în funcție de FierceWireless), nu ar trebui să surprindem că securitatea internetului este o preocupare tot mai mare.

Uitați-vă la cât de importantă a devenit securitatea internetului în ciclul alegerilor prezidențiale din 2016. Servere de e-mail nesecurizate. Documente scurse. Conversații private lansate publicului pentru ca toată lumea să le poată vedea. Adevărul simplu este că, cât timp utilizați internetul, sunteți vulnerabil. Cu excepția cazului în care, desigur, utilizați acces la rețea foarte securizat sau accesați site-uri web și date online prin metode de criptare securizate.

Metode de criptare: HTTPS este excelent, cu excepția cazului în care nu este

Unele aspecte legate de criptarea online și securitatea datelor sunt îngrijite pentru dumneavoastră. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea site-urilor web sunt interesate de a împiedica hackerii să vă preia datele. Încălcările de date reprezintă o problemă în creștere și una extrem de scumpă în acest sens. Yahoo este în prezent în mijlocul jocului de control al daunelor după ce 500 de conturi au fost furate. Având în vedere costul mediu al unei încălcări de date, undeva de-a lungul liniilor de 4 milioane de dolari sau aproximativ 154 - 158 dolari pe cont, Yahoo ar putea privi încălcarea datelor cu un potențial cost pentru companie în miliarde de dolari. Ouch. Aici este în speranța că au achiziționat o poliță de asigurare cibernetică bună.

Majoritatea site-urilor web nu sunt sigure. De fapt, doar aproximativ 25% utilizează criptarea HTTPS standard la nivel de site. Site-urile web cu criptare HTTPS utilizează de obicei criptarea Secure Sockets Layer (SSL). Aceasta creează o conexiune sigură între computerul dvs. și serverele de găzduire ale site-ului web. Odată conectat, transferurile de date între computer și serverele site-ului web sunt criptate. Informațiile sunt înrădăcinate, așa cum este tipic metodelor de criptare, datele fiind neramplate folosind chei sigure pe ambele capete. Este destul de ușor de identificat atunci când un site web utilizează și HTTPS. Nu uitați doar la adresa site-ului:

Google https

Chiar și Google folosește metode de criptare pentru motorul său de căutare. Dar nu te lăsa păcălit. Deși criptarea HTTPS este mult mai sigură decât protocolul HTTP lipsit de criptare, însă este departe de o metodă de securitate totală. Oricine se ocupă de activitatea dvs. online sau de pe serverele site-ului web poate vedea în continuare ce vedeți și furați date sau identitatea dvs. La o notă similară, la fel de minunată precum este criptarea HTTPS, nu îți ascunde locația. Cineva poate încă să identifice cine sunteți prin adresa dvs. IP și să o conecteze la informațiile disponibile publicului. HTTPS este o metodă bună și sigură pentru a vă asigura că datele dvs. nu sunt furate în timpul procesului de transfer, dar nu vă securizează identitatea online și nu vă păstrează datele în întregime private.

  Cum să urmăriți ESPN oriunde cu un VPN

Rețeaua virtuală privată încercată și adevărată (VPN)

Rețelele private virtuale (VPN) sunt poate cea mai comună metodă de conectare, descărcare și navigare online în siguranță. Toate computerele care utilizează conexiuni la internet fac parte dintr-o rețea mai mare și partajată. Dacă vă conectați la internet prin intermediul furnizorului de servicii de internet, ISP atribuie computerului dvs. o adresă IP unică și vă trimite pe calea voastră bună prin rețeaua lor, conectându-vă la restul web-ului. Monitorizarea activității dvs. este o problemă foarte simplă atât pentru ISP, cât și pentru orice guverne sau organizații guvernamentale care au acces la datele ISP. Rețelele private virtuale creează totuși un tunel sigur între dvs. și un server privat. Vă conectați online prin intermediul ISP-ului dvs. ca de obicei, dar vă conectați în siguranță și direct la un anumit server.

IPVanish, unul dintre cele mai mari servicii VPN disponibile, oferă o grafică utilă pentru a vizualiza ce înseamnă:

modul în care vpn vă protejează datele

Tunelul securizat creat de o VPN înseamnă că o conexiune directă este creată între dvs. și site-urile web pe care încercați să le accesați. Hackerii, guvernele și chiar propriul tău ISP nu pot face cunoștință despre ceea ce faci.

Avantajele de aici sunt destul de clare, dar un VPN este limitat în mai multe moduri. Deoarece datele dvs. trebuie să călătorească în continuare și sunt criptate și decriptate de mai multe ori în acest proces, viteza dvs. inițială de internet se reduce semnificativ. La o notă similară, dacă vă conectați la un server VPN care este departe de dvs., veți experimenta Take, de exemplu, ce se întâmplă când sunteți în SUA și vă conectați la un server VPN din Australia, comparativ cu dvs. nu sunteți deloc conectat la un server VPN:

Fără VPN:

fara viteza vpn

Server VPN din Australia:

Viteza VPN australiană

Ping-ul (timpul necesar pentru ca un pachet de date să călătorească înainte și înapoi între două locații) crește dramatic. Acest lucru s-a produs și atunci când am folosit un serviciu VPN gratuit, TunnelBear:

Viteza Tunnelbear VPN

Ping-ul crescut nu ar trebui să crească prea mult utilizatorii, în măsura în care un ping mare nu este întotdeauna egal cu viteze de descărcare mai mici. Cu toate acestea, ping-ul mai mare poate fi, de asemenea, o indicație a unui server destul de ambalat, lucru care se întâmplă adesea cu servicii VPN mai populare și în special cu servicii VPN gratuite. De obicei, serviciile VPN obțin acest lucru prin creșterea numărului de servere pe care le oferă.

În ceea ce privește vitezele de descărcare, iată o comparație simplă între viteza (în câteva secunde) precum descărcarea printr-un serviciu VPN plătit (IPVanish), VPN gratuit (TunnelBear) și fără VPN:

Rezultatele testelor de viteză VPN

După cum demonstrează rezultatele, descărcarea fără VPN postează cele mai bune viteze, în timp ce VPN-urile au un impact semnificativ asupra vitezei de descărcare. După cum este obișnuit, serviciul VPN plătit a fost mai rapid decât serviciul gratuit. Pentru mai multe informații despre viteza VPN, consultați articolul nostru despre cele mai rapide servicii VPN și de ce măsurarea vitezei VPN nu este directă.

  Cum să obțineți o adresă IP rusă în 2023

VPN-urile sunt, de asemenea, limitate de măsurile de securitate implementate de către compania de găzduire VPN. Majoritatea serviciilor VPN plătite își intensifică eforturile de securitate, oferind toate formele de criptare la nivel înalt, precum și menținând politici stricte fără log în majoritatea cazurilor. Desigur, mulți utilizatori ezită să tuseze bani pentru un serviciu VPN atunci când există nenumărate servicii VPN disponibile online gratuit.

Există un motiv bun pentru care mulți utilizatori decid că este mai bine să plătească pentru un serviciu VPN decât să acționeze gratuit. VPN-urile gratuite adesea conțin date sau lățime de bandă, înregistrează-ți activitatea și / sau injectează reclame în browserul tău web. Nu numai că serviciile gratuite au mai puține resurse pentru a se lăsa în lățimea de bandă și servere, multe lipsesc din funcțiile de securitate.

VPN-urile gratuite sunt adesea orientate către anunțuri, afișând anunțuri în propriile aplicații, injectând anunțuri în browserul dvs. sau în ambele. Așa cum mulți dintre noi știm până acum, reclamele pot fi utilizate de hackeri (numiți „publicitate”) pentru a infecta calculatoarele cu viruși și malware de diferite tipuri. VPN-urile publicitare sunt greu sigure.

Întrebarea serverului proxy SOCKS5

Poate vă gândiți că există o modalitate de conectare sigură la o VPN fără încetinirea datelor adăugate. Si aici este. Serverele proxy fac exact asta. Într-adevăr, un server proxy acționează la fel ca un VPN, dar fără criptarea adăugată. Un server proxy vă atribuie o nouă adresă IP pe măsură ce vă conectați la server și apoi vă direcționează către oriunde încercați să mergeți. Există o anumită securitate în acest sens. Oricine caută să perceapă locația dvs. în mod diferit, datorită noii adrese IP. Totuși, lipsa de criptare înseamnă că datele sunt practic nesigure. Unul dintre cele mai sigure tipuri de proxy, SOCKS5, lucrează pentru a atenua o parte din insecuritatea implicată

Serviciile IPVanish și VPN NordVPN și Accesul la internet privat furnizează servere proxy SOCKS5 abonaților. NordVPN descrie avantajul SOCKS5 în acest fel:

„[Principalul] avantaj al SOCKS5 este capacitatea suplimentară de a oferi autentificare, astfel încât numai utilizatorii autorizați să poată accesa un server. Acest lucru îl face mai sigur decât alte servere proxy. ”

Într-adevăr, aceasta este o problemă pe care am abordat-o anterior în scurta noastră discuție despre HTTPS. În timp ce s-ar putea să vă conectați în siguranță la un site web și să transferați date înainte și înapoi fără ca cineva să-l fure sau să nu-i dea cu ochiul, dacă cineva are acces la server, vă conectați la toată securitatea, în mod eficient, nu are sens. Deoarece serverele proxy SOCKS5 folosesc un protocol SSH (securizare socket shell), acestea pot fi accesate numai prin verificare. Nu doar oricine se poate conecta, iar cineva care încearcă să obțină acces în mod necorespunzător are o cantitate mare de criptare pentru a face față.

Avantajul unui serviciu proxy SOCKS5 este viteza. Lipsa de criptare cu un server proxy și chiar un SOCKS5 mai sigur contribuie la asigurarea unei viteze mai rapide. Rețineți că, în cea mai mare parte, datele care merg înainte și înapoi nu sunt într-adevăr criptate, ci doar accesul la serverul proxy SOCKS5. Majoritatea serviciilor care furnizează proxy-uri SOCKS5 oferă un avertisment avansat că proxie-urile sunt mai puțin sigure. Luați avertizarea ascendentă dată de IPVanish, de exemplu:

  Cum să vă transformați Raspberry Pi într-un server VPN - Ghid de instalare

Socks5 vs VPN

Acesta este motivul pentru care proxy-urile SOCKS5 sunt utilizate mai popular pentru activități web care nu implică conectarea la diferite site-uri web, unde datele dvs. pot fi ușor obținute. În afară de mai puțin criptare, serverele proxy de asemenea adesea înregistrează activitatea. Acest lucru înseamnă că oricine poate avea acces la acele jurnale poate afla atât cine sunteți, cât și ce faceți în timp ce călătoriți datele prin proxy. În plus, serverele proxy care au fost hackate sunt mai susceptibile să împingă malware și viruși pe aparat.

Când se utilizează proxy-uri SOCKS5, VPN-uri sau ambele

După cum vă așteptați, există beneficii clare în utilizarea proxy-urilor SOCKS5 pe VPN-uri și invers.

Cele mai bune utilizări pentru servere proxy SOCKS5:

 • Lățimea de bandă necesară
 • Torrenting sau folosind servicii peer-to-peer (doar în scopuri de viteză) *
 • Ascunderea locației tale
 • Evitarea blocării geografice sau a conținutului
 • Securitate îmbunătățită față de proxie-urile obișnuite

Cele mai bune utilizări pentru un VPN:

 • Navigare web sigură
 • Torrenting sau utilizarea serviciilor peer-to-peer (atunci când se dorește mai multă criptare și securitate)
 • Treci de firewall-uri
 • Evitarea blocării geografice sau a conținutului
 • Protecții private mai bune decât SOCKS5

Proxy SOCKS5 vs VPN pentru torrenting și P2P

Dacă întregul tău obiectiv este să torci sau să utilizezi un serviciu P2P cu cea mai rapidă viteză, cea mai bună opțiune poate fi să folosești un proxy SOCKS5. Cu toate acestea, viteza mai rapidă va costa costul unei confidențialități semnificativ mai reduse, cu riscul de a atrage atenția asupra dvs. de la VPN. Cu toate acestea, dacă obiectivul tău este să te chinui cu cantitatea maximă de criptare și confidențialitate, mergi cu un VPN. Viteza va fi vizibil mai scăzută, dar cu serviciul VPN adecvat, daunele pot fi reduse puțin (consultați articolul nostru despre cele mai bune VPN-uri pentru torrenting pentru mai multe detalii). În plus, proxy-urile SOCKS5 conectează doar aplicații selectate la web, de aceea este important să rețineți că toate activitățile legate de internet ale computerului dvs. nu sunt ascunse în timp ce sunteți conectat la un proxy SOCKS5..

Dacă obiectivul tău este să faci o mare cantitate de navigare pe Internet, să treci de firewall-uri sau să protejezi pur și simplu întreaga prezență online indiferent de activitatea online, ești mai bine să folosești o VPN. Lățimea de bandă va fi mai slabă, dar nu și insuportabil, dacă folosiți un serviciu plătit de calitate superioară, precum cele de la IPVanish și NordVPN. Ambele servicii, de fapt, au atât proxy-uri SOCKS5, cât și servere VPN.

Pentru o idee mai bună despre beneficiile suplimentare oferite de serviciile VPN, puteți consulta recenziile noastre despre IPVanish, NordVPN și Acces la Internet privat..

* Torrenting-ul în timp ce este conectat la un proxy nu este în întregime anonim. Este posibil ca ISP-ul dvs. să poată vedea în continuare că încărcați și descărcați cantități mari de date. Avantajul principal pentru utilizarea unui proxy SOCKS5 pentru P2P este viteza de încărcare și descărcare mai bună, precum și faptul că organizațiile de monitorizare nu pot conecta adresa IP nou atribuită. Aceasta duce la mai multă confidențialitate decât la anonimatul complet.

About the author

Comments

 1. Într-adevăr, securitatea online este o problemă tot mai mare în zilele noastre, mai ales că numărul utilizatorilor de internet și de hotspot-uri wifi publice este în creștere. Este important să fim conștienți de pericolele de confidențialitate și să luăm măsuri pentru a ne proteja datele și identitatea online. Criptarea HTTPS este o metodă bună pentru a proteja datele în timpul transferului, dar nu oferă o securitate totală. Rețelele private virtuale (VPN) sunt o altă opțiune populară pentru a naviga în siguranță online. Este important să fim vigilenți și să luăm măsuri pentru a ne proteja online.

 2. vicii, acesta poate vedea și monitoriza activitatea dvs. online. Cu o VPN, tot traficul dvs. online este criptat și direcționat prin intermediul unui server securizat, astfel încât furnizorul dvs. de servicii internet nu poate vedea ce faceți online. VPN-urile sunt, de asemenea, utile pentru a accesa conținutul restricționat geografic, cum ar fi site-urile web sau serviciile de streaming care sunt disponibile doar în anumite țări. Întrebarea serverului proxy SOCKS5 Proxy-urile SOCKS5 sunt o altă opțiune pentru a vă proteja confidențialitatea online. Acestea funcționează prin intermediul unui server intermediar care face legătura între computerul dvs. și site-ul web pe care îl accesați. În timp ce utilizați un proxy SOCKS5, adresa IP a computerului dvs. este ascunsă și înlocuită cu adresa IP a serverului proxy. Acest lucru face ca activitatea dvs. online să fie mai dificil de urmărit și de monitorizat. Când se utilizează proxy-uri SOCKS5, VPN-uri sau ambele Unele persoane preferă să utilizeze atât VPN-uri, cât și proxy-uri SOCKS5 pentru a-și proteja confidențialitatea online. Aceasta poate fi o opțiune bună pentru a adăuga un nivel suplimentar de securitate și pentru a vă asigura că activitatea dvs. online este complet anonimă. Proxy SOCKS5 vs VPN pentru torrenting și P2P Dacă utilizați torrenting sau alte rețele P2P pentru a descărca fișiere, este important să utilizați o metodă de criptare și securitate pentru a vă proteja confidențialitatea. Atât VPN-urile, cât și proxy-urile SOCKS5 pot fi utilizate pentru a vă proteja confidențialitatea în timpul descărcării de fișiere. Cu toate acestea, VPN-urile sunt de obicei considerate mai sigure și mai eficiente pentru această activitate, deoarece oferă o criptare mai puternică și o protecție mai bună împotriva monitorizării și urmăririi activității dvs. online. În concluzie, este important să luați măsuri pentru a vă proteja confidențialitatea online. Utilizarea metodelor de criptare, cum ar fi HTTPS, VPN-uri și proxy-uri SOCKS5, poate ajuta la protejarea datelor și a identității dvs. online.

 3. Română:

  Este important să fim conștienți de pericolele de confidențialitate care există online, mai ales că numărul utilizatorilor de internet și de hotspot-uri wifi publice este în creștere. În plus, securitatea internetului a devenit o preocupare tot mai mare, cum ar fi în cazul alegerilor prezidențiale din 2016. Criptarea HTTPS este o metodă bună pentru a proteja datele în timpul transferului, dar nu asigură securitatea totală a identității online. Rețelele private virtuale (VPN) sunt o soluție comună pentru a naviga în siguranță online. Este important să fim vigilenți și să luăm măsuri de securitate pentru a ne proteja datele și identitatea online.

Comments are closed.

Adblock
detector