Torrenting este sigur? Este ilegal? E posibil să fii prins?

ce este torentant
Trei întrebări pe care mi le-am adresat deseori sunt: ​​este sigur că torrentul este legal, și ce se întâmplă dacă sunt prins? Acest post răspunde la aceste întrebări și analizează metodele pe care torrenterele le folosesc pentru a rămâne în siguranță și anonimat.


Siguranță și legalitate torrentantă: pe scurt

Este legal sau ilegal? Torrenting-ul în sine nu este ilegal, dar descărcarea materialelor neautorizate protejate prin drepturi de autor este. Nu este întotdeauna evident imediat ce conținut este legal pentru torrent și care nu. Unele se încadrează într-o zonă cenușie, așa că s-ar putea să vă descoperiți în mod neintenționat în partea greșită a legii.

este torrent ilegalFurnizorul dumneavoastră de servicii de internet (ISP) și troll-urile de copyright care monitorizează rețeaua BitTorrent pot acționa dacă vă prind ilegal. Aceasta poate varia de la o scrisoare de avertizare și accelerare (încetinirea) conexiunii dvs. de internet la acțiuni în justiție - deși aceasta din urmă este din ce în ce mai rară.

Torrenterii conștienți de confidențialitate vor utiliza VPN-urile sau rețelele private virtuale pentru a-și ține ascunse activitatea de internet de ISP-ul lor. Cu o gamă largă de aplicații, unele VPN-uri sunt mai potrivite pentru torrenting decât altele. Dacă doriți să vă împiedicați ISP-ul să nu se poată rula pe activitatea dvs., alegeți o VPN care: a) nu ține un registru al activității dvs., b) nu are sediul într-o țară în care sistemul juridic poate fi utilizat pentru a solicita înregistrările clienților și c) este suficient de rapid încât să nu încetinească descărcările. Am rotunjit furnizorii care corespund acestor criterii și alții din lista noastră cu cele mai bune servicii VPN torrenting.

cum să torrent în siguranță

Cum să torrent în siguranță

Este relativ simplu să vă torrentați în siguranță și să vă păstrați activitatea online privată. Rețineți că, în timp ce un VPN vă va păstra activitatea privată și în siguranță împotriva ochilor înțepători, este posibil să fiți totuși susceptibil de malware de pe unele site-uri de torrent. Urmați acești 5 pași pentru a torenta în mod privat cu un VPN.

Iată cum să faceți un torent în siguranță:

  1. Descărcați și instalați o VPN care corespunde criteriilor menționate mai sus. Vă recomandăm ExpressVPN.
  2. Activați comutatorul de ucidere al VPN-ului dvs., dacă acesta are unul (ExpressVPN numește acest lucru „blocare de rețea”)
  3. Conectați-vă la un server VPN, de preferință într-o țară compatibilă cu P2P
  4. Odată ce conexiunea este stabilită, deschideți clientul dvs. torrent și începeți să descărcați ca de obicei
  5. Activitatea dvs. online este acum criptată de VPN

Torrenting fără VPN

Torrenting-ul fără VPN înseamnă furnizorul de servicii de internet (ISP), vă poate vedea activitatea online inclusiv site-urile pe care le vizitați și conținutul pe care îl vizualizați. În anumite țări, inclusiv în SUA, ISP-urilor li se permite să partajeze aceste informații cu terți. Un VPN vă va păstra activitatea online privată de ISP-ul dvs..

Este uTorrent în siguranță?

uTorrent este clientul torrent oficial de la creatorii protocolului BitTorrent. Este un software proprietar - nu open source - întreținut de o companie legală din SUA. Ca și BitTorrent, software-ul uTorrent în sine este legal, deși poate fi utilizat pentru piraterie. UTorrent oficial este lipsit de malware și poate fi utilizat în siguranță și privat în combinație cu un VPN. Nu împiedică totuși utilizatorii să descarce fișiere rău intenționate care le pot infecta dispozitivul.

Este utorrent în siguranță

Detaliat

Protocolul BitTorrent a devenit cel mai popular mediu pentru fișierele peer-to-peer din lume, după dispariția serviciilor centralizate precum Napster și Limewire. Spre deosebire de aceste servicii, torrenting-ul este aproape complet descentralizat de economisire pentru trackere care permit utilizatorilor să caute și să descarce fișiere de torrent și legături magnetice. Fișierele Torrent și legăturile magnetice sunt utilizate pentru a găsi alți utilizatori din rețea care găzduiesc fișierul sau fișierele dorite, dar nu găzduiesc de fapt acele fișiere pentru descărcare.

Este BitTorrent sigur și legal?

Protocolul BitTorrent nu este în sine ilegal sau nesigur. Este doar mijlocul de a partaja orice tip de fișier și există o mulțime de servicii legale de torrenting. Cele mai populare trackere, cum ar fi ThePirateBay și KickassTorrents, funcționează însă într-o zonă gri legală, oferind utilizatorilor acces gratuit la conținut protejat de drepturi de autor. Partajarea și descărcarea de conținut protejat de drepturi de autor de către BitTorrent, sau alte mijloace, este ilegală în multe țări și poate fi nesigură, deoarece site-urile inclusiv KickassTorrents s-au dovedit că găzduiesc malware.

este torent în siguranță

Acești urmăritori ar susține că pur și simplu găsesc și organizează informații deja existente și nu găzduiesc ilegal niciun conținut protejat de drepturi de autor pe propriile servere. La fel ca protocolul BitTorrent în sine, acestea sunt mijloacele pentru a se încheia. Nu toată lumea este convinsă. Următorii trackers au făcut obiectul unei analize legale grele din partea creatorilor și distribuitorilor de conținut care susțin că trackerele permit și încurajează furtul.

Vina în cele din urmă se referă la utilizatori, la milioanele de persoane care găzduiesc fișiere pe calculatoarele personale, descărcând și încărcând filme, jocuri, software, muzică, cărți electronice și multe altele. Utilizatorii conectați la același tracker se numesc colegi și se încadrează în două categorii. Un leech folosește un fișier torrent sau o legătură magnetică pentru a descărca fișierul de la alți utilizatori din rețea care au deja fișierul. Acești utilizatori care au deja fișierul se numesc semințe. Când a terminat de descărcat un fișier (sau chiar doar o parte dintr-un fișier), el sau ea devine o sămânță, permițând altor lipitori să descarce fișierul de pe computerul său. De regulă generală, se consideră o etichetă pirat adecvată pentru a sămânța la fel de mult ca și leech.

Comparitech nu supune sau încurajează nicio încălcare a restricțiilor privind drepturile de autor. Vă rugăm să luați în considerare legea, victimele și riscurile pirateriei înainte de a descărca materialele protejate prin drepturi de autor fără permisiune.

În plan legal, însămânțarea și lipirea materialelor protejate de drepturi de autor se încadrează în diferite categorii criminale. Gândiți-vă la asta ca la cumpărarea de droguri ilegale: achiziționarea de droguri pentru uz personal este cu siguranță o crimă, dar relativ minoră. Întoarcerea și vânzarea acestor medicamente către alții este o infracțiune mult mai gravă. Găsirea sursei originale a medicamentelor sau, în acest caz, extragerea în HD a noului film Avengers, ar fi cel mai bun scenariu pentru aplicarea legii, dar acest lucru nu este întotdeauna posibil. Urmăritorii acționează ca piețele de pe aleea întunecată, unde toate aceste tranzacții scad, dar nu se ocupă personal de niciun medicament.

Ce se întâmplă dacă ești prins în torent?

Urmărirea penală a utilizatorilor torrenților a fost sporadică. Șansele de a merge efectiv la instanță sau de a plăti o soluționare sunt destul de subțiri, dar sancțiunile pot fi extrem de mari. Frecvența deținătorilor de drepturi de autor care îi trimit în judecată pe torenterii pentru piraterie a fost de vârf la sfârșitul anilor 2000. Pirații au fost trimiși în judecată pentru sume de bani disproporționate, iar majoritatea s-au stabilit în afara instanței.

Aceste tactici de spaimă publică au strălucit slab asupra industriilor de înregistrare și film, deoarece au fost înfățișate ca niște milionari mărunți care-i intimidă pe studenții de colegii săraci. Procesele directe sunt mult mai puțin obișnuite în aceste zile, însă campania împotriva torrenterilor este departe de a se termina.

Troluri de drepturi de autor

Acum munca de a merge după pirații individuali a fost subcontractată unui număr tot mai mare de întreprinderi mici, cunoscute sub numele de troll-uri de drepturi de autor. Aceste companii localizează torrente care descarcă ilegal conținut protejat de drepturi de autor prin adresele lor IP. Apoi se apropie de deținătorii de drepturi de autor și semnează un acord care îi permite să ia măsuri legale în numele lor. Alții sunt angajați direct de companiile de producție de la Hollywood pentru a-i smulge pe pirați.

Cu pârghie legală și o listă de nume, trolurile de drepturi de autor merg apoi după torrentere prin poștă, e-mail sau chiar mergând ușa în ușă și înmânând scrisori de decontare. Aceste scrisori nu constituie documente sau ordonanțe legale. Trollurile de drepturi de autor folosesc intimidare, frică și rușine pentru a-i face pe torrenteri să plătească fără să meargă vreodată în instanță. O tactică comună este să amenințe că va da în judecată pentru peste 100.000 de dolari, dar cere doar 3.000 de dolari în acord. Acest lucru face ca suma de 3.000 de dolari să arate ca o afacere bună, dar a merge la tribunal este costisitor și riscant pentru ei, așa că nu renunțați dacă primiți o astfel de scrisoare.

Ce să faceți dacă primiți o scrisoare de decontare

Cel mai frecvent mod de a primi o scrisoare de decontare este prin intermediul furnizorului de servicii de internet. Un troll de drepturi de autor va trece prin sistemul judiciar pentru a renunța la ISP-ul dvs. și îl va forța să trimită prin e-mail clienții cu o amenințare legală și să predea detaliile personale.

Conform legislației americane, o adresă IP nu este o persoană. Dacă ați fost contactat prin intermediul ISP-ului dvs., șansele sunt din cauza faptului că trollul de copyright nu vă cunoaște încă identitatea. Dacă scrisoarea nu conține nicio informație de identificare pentru dvs., păstrați-o astfel și nu faceți nimic. Cazul dvs. ar putea fi respins înainte de data când ISP-ul dvs. este setat să vă dezvăluie datele personale la troll. Dacă răspundeți și vă identificați, asta oferă trollului un mijloc mai direct de a vă orienta.

Acesta este un joc de probabilitate pentru troluri de drepturi de autor. Dacă trimit 1.000 de e-mailuri amenințătoare și 50 de persoane răspund, nu au nevoie decât de o mână pentru a tuse banii de fapt pentru a-și merita timpul. Șansele sunt mult mai rentabile pentru ei să treacă la următorul roș de torrente decât să urmărească restul de 950 de persoane.

Dacă lucrurile escaladează și decideți să luați măsuri, avocați. Iată o listă de avocați întocmită de Electronic Frontier Foundation care se specializează în aceste tipuri de cazuri.

Sancțiuni ISP

În funcție de ISP-ul dvs., acesta poate acționa împotriva dvs. în numele său. Acest lucru ar putea însemna să îți aglomerezi conexiunea la internet sau să amenințe că vei da detalii personale unui troll de copyright. De ce ISP-ul tău chiar îi pasă? Deoarece torrenting ocupă multă lățime de bandă, iar lățimea de bandă costă banii ISP-urilor. În plus, un ISP ar putea primi reculuri de la proprietarii de conținut și asociații lor.

Cum să te protejezi

Pentru a evita orice ramificare legală, cel mai bine este să nu faci torenți. Cu toate acestea, dacă insistați în a face torent, acordați-vă timp pentru a vă proteja confidențialitatea și a păstra troll-urile de copyright.

Utilizați un VPN când torrentați

Cel mai bun mod de a torrent în siguranță este folosind un VPN. Un VPN realizează două lucruri: în primul rând, îți reorientează tot traficul de internet printr-un server într-o locație aleasă, ceea ce schimbă adresa IP la una folosită de sute sau mii de alte persoane (presupunând că VPN-ul tău folosește adrese IP partajate, care fac majoritatea). Acest lucru adaugă un strat semnificativ de anonimat și face mult mai dificil pentru oricine să vă urmărească. În al doilea rând, o VPN criptează tot traficul înainte de a părăsi computerul. Asta înseamnă că ISP-ul dvs. nu vă poate monitoriza activitatea și nici altcineva. Și pentru că toate traficul dvs. se îndreaptă mai întâi către serverul VPN, ISP-urile nu pot spune nici măcar unde merge.

Utilizarea unui VPN de calitate este cheia; nu vă acordați pentru un serviciu „gratuit” sau VPN-uri care vă înregistrează activitatea, vă limitați lățimea de bandă și datele sau nu oferiți o protecție suficientă împotriva scurgerii DNS. Nu toate VPN-urile tolerează torentarea. Puteți consulta lista noastră cu cele mai bune VPN-uri pentru torrenting aici, care sunt servicii cu viteză rapidă și cu accent pe confidențialitate, securitate și anonimat precum ExpressVPN, IPVanish și NordVPN, printre altele.

Alte alternative

Dacă nu doriți să plătiți pentru o VPN, este posibil să luați în considerare Tor. Tor este similar cu un VPN, deoarece îți orientează traficul prin mai multe „noduri” voluntare în timp ce criptează traficul. Vă recomandăm o VPN peste Tor din câteva motive. În primul rând, Tor este lent, și de obicei cel mai bun pentru o navigare simplă și alte activități cu lățime de bandă redusă. În al doilea rând, conectarea la Tor ar putea de fapt să atragă mai multă atenție din partea ISP și a forțelor de ordine, deoarece este un instrument bine-cunoscut pentru hackeri și criminali.

O altă aplicație populară printre torrente este Peerblock. Peerblock este un firewall de desktop cu o listă neagră actualizată periodic de adrese IP. Aceste adrese IP aparțin unor entități care încearcă să-ți urmărească activitatea online, în special în rețelele peer-to-peer. Din păcate, lista neagră este actualizată doar o dată la instalare. După aceea, utilizatorii trebuie să plătească pentru a-i ține la curent. Chiar dacă sunteți dispus să plătiți, este puțin probabil ca lista neagră să conțină toate adresele IP posibile pentru trolluri de drepturi de autor, universități și forțe de ordine. Un troll de drepturi de autor trebuie doar să se conecteze la roată - toate dispozitivele conectate la un singur torrent - cu un IP care nu se află pe acea listă neagră pentru a obține adresa dvs. IP..

Usenet

În loc să torrent, o altă alternativă este Usenet. Usenet este un serviciu plătit - de obicei între 10 și 20 $ pe lună - unde descărcați fișiere de pe servere centralizate în loc de o rețea de colegi. Descărcările Usenet sunt mult, mult mai rapide; adesea la fel de repede ca ISP-ul dvs. se poate ocupa. Usenet este și mai privat. Conexiunile au loc între dvs. și serverele furnizorului, iar cei mai buni furnizori oferă o conexiune criptată SSL. Unii chiar aruncă VPN-uri pentru o măsură bună. Pe de altă parte, torrenturile necesită să partajați cel puțin unele informații de identificare pentru a vă conecta la tracker și colegii.

În cele din urmă, descărcarea unui fișier Usenet nu înseamnă că trebuie să îl însemnați pentru alți utilizatori ulterior. Din punct de vedere legal, acest lucru vă face mai puțin de o țintă, deoarece nu furnizați străinilor cu conținut protejat de drepturi de autor, în același timp consumând mai puține resurse de calculator și lățime de bandă pe internet.

Furnizorii Usenet pun la dispoziție fișierele pentru un anumit număr de zile. Câte depinde de furnizor, dar standardul este de 1.200 de zile de la înregistrarea inițială. Până la expirarea acestui moment, utilizatorii au acces complet la acel fișier. Torrent-urile rămân doar atâta timp cât oamenii semăn fisierul.

Am rotunjit unii dintre cei mai buni furnizori Usenet aici.

Urmaritori publici si privati

Un „tracker” este ca un motor de căutare care indexează fișierele din rețeaua BitTorrent. Urmărirea poate fi privată sau publică, iar prima, de obicei, necesită o invitație din partea unui membru existent.

ThePirateBay, KickassTorrents și Demonoid sunt toate exemple de trackere publice. Oricine poate merge pur și simplu pe site-urile respective și să caute fără să se autentifice sau să necesite vreun fel de autentificare. La fel, oricine poate încărca fișiere pentru al descărca alții. Aceste încărcări nu sunt moderate, astfel încât utilizatorii trebuie să judece dacă o descărcare este sigură și precisă pe baza comentariilor și a reputației încărcătorului.

Urmărirea privată este mai exclusivă atât în ​​ceea ce privește cine poate încărca, cât și cine se poate descărca în cadrul unui grup. Acestea variază în mod sălbatic în ceea ce privește conținutul și calitatea, dar mulți membri ai urmăriților privați atestă faptul că au fișiere de calitate superioară, descărcări mai rapide, reținere mai lungă și o experiență generală mai consecventă și mai sigură..

Legea consideră că trackerele private sunt identice cu cele ale trackerelor publice. Pirateria este pirateria indiferent dacă o faci în public sau în cadrul unui grup privat.

Streaming vs torrenting

Mulți oameni s-au îndepărtat să descarce fișiere întregi prin BitTorrent și optează în loc să transmită conținut fie pe browserele lor web, fie prin programe personalizate precum Kodi. Când vine vorba de siguranță și de lege, care este diferența?

Din punct de vedere legal, probabil că mai încalci legea atunci când transmiteți conținut protejat de drepturi de autor dintr-o sursă piratată. Totuși, acest lucru depinde în mare măsură de țara dvs. În Marea Britanie, este absolut ilegal. În India, o instanță a decis că nu este absolut ilegal. În SUA, este încă o zonă gri, întrucât nu a existat niciun precedent al nimănui care a fost condamnat pentru piraterie după ce a transmis un videoclip cu drepturi de autor dintr-o sursă nesecționată.

Cei care încarcă videoclipurile fără a compensa sau a cere permisiunea titularului dreptului de autor o fac în mod ilegal. Acesta este destul de standard indiferent de locul în care vă aflați.

Nu numai că legile tind să fie mai îndelungate în materie de streaming, ci este și mai dificil pentru troll-urile de drepturi de autor și forțele de ordine să prindă utilizatorii în act. Când descărcați un torrent, puteți vedea adresele IP ale tuturor celor pe care le încărcați sau le descărcați. Însă streamingul transmite un videoclip direct de pe un site web pe dispozitivul dvs., fără terți implicați.

Nu te simți prea confortabil, deoarece există încă riscuri. Pe site-ul web ar putea fi înregistrate adrese IP sau alte informații despre utilizatorii săi, pe care apoi le-ar putea transmite forțelor de ordine sau unui troll de copyright. ISP-ul dvs. ar putea să vă monitorizeze activitatea și să vadă că urmăriți conținut piratat. Acestea sunt riscuri care pot fi atenuate prin conectarea la un VPN de renume.

Când vine vorba de securitate, streaming-ul are la fel de multe riscuri ca torrenting. Site-urile care transmit conținut piratat tind să fie pline de reclame intruzive, malware și amenințări de phishing. Utilizatorii Kodi sunt supuși atacurilor omului în mijloc (MITM) și altor amenințări din suplimentele pe care le descarcă.

Mai multe sfaturi

De regulă, evitați descărcarea de filme care au fost lansate pe DVD și Blu-Ray în ultimele 60 de zile, în special blockbustere cu succes. Asta în condițiile în care filmele câștigă marea majoritate a banilor lor post-box, după care venitul lor scade semnificativ. Deținătorii de drepturi de autor vor pune în exploatare majoritatea resurselor anti-piraterie după torenterii de noi versiuni pentru a minimiza daunele financiare. Același lucru este valabil și pentru emisiunile TV și jocurile video.

Utilizatorii Popcorn Time, aplicația gratuită de streaming de filme, ar trebui să calce la fel de atent ca torrenterele. Mulți utilizatori de Popcorn Time nu își dau seama că aplicația transmite efectiv direct de la torenți și chiar va însemna un fișier, astfel încât să fie încărcat către alți utilizatori. Toate riscurile asociate cu Popcorn Time se aplică în egală măsură cu torentarea. Aceasta înseamnă că utilizatorii Popcorn Time ar trebui să utilizeze și un VPN.

Alege-ți torentele cu înțelepciune. Cele mai populare torrente de pe ThePirateBay și KickassTorrents sunt probabil cele mai atent monitorizate de troll-urile de copyright. Cu toate acestea, nici nu îi alegeți pe cei cu totul nepopulari. Citiți secțiunea de comentarii, unde utilizatorii rulează adesea scanări antivirus pe descărcări și postează rezultatele. Vă vor oferi, de asemenea, o revizuire generală a calității.

Chiar dacă comentariile sunt pozitive, executați și propriile scanări de virus. În mod ideal, utilizați mai multe programe antivirus pentru a rula o serie de scanări, deoarece fiecare dintre bibliotecile lor de virus poate diferi. Nu toate programele antivirus se joacă bine între ele, astfel încât amestecarea a două sau mai multe trebuie făcută cu grijă. Vă recomandăm Bitdefender să scanați toate descărcările înainte de deschidere. Acest lucru este deosebit de important atunci când descărcați jocuri și software, care sunt adesea „fisurate” de către încărcător. Fisurile fac mai ușor ocolirea schemelor DRM care validează conținutul cu editorul, dar facilitează și distribuirea programelor malware, spyware și viruși ascunși. Vezi aici secțiunea de recenzii antivirus ale Comparitech.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

92 − = 85