UDP vs TCP: Care sunt ele și cum diferă?

UDP vs TCP_ Ce sunt și cum diferă_


Pentru a înțelege diferențele dintre TCP și UDP, trebuie mai întâi să ai o înțelegere de bază a protocolului IP de bază. Acest articol va explica care sunt toate aceste protocoale, diferența dintre UDP și TCP și câteva exemple despre modul în care fiecare este utilizat.

Protocol IP

protocoale tcp udp ip

Fiecărui dispozitiv conectat la internet i se atribuie o adresă IP unică formată din numere și zecimale. La fel ca adresele fizice ale străzilor, adresele IP permit calculatoarelor conectate la internet să se găsească reciproc și să își trimită lucruri înainte și înapoi, o funcție numită „rutare”. Fără protocolul IP, nu am avea internet.

Protocolul de internet funcționează prin împărțirea datelor în bucăți mici numite datagrame sau pachete. Bucățile sunt apoi trimise pe internet de la o adresă IP la alta.

În plus față de datele în sine, pachetele IP conțin informații de rutare, cum ar fi adresa IP de destinație de unde sunt direcționate. Această informație se numește „antet.“

Odată ce un pachet părăsește dispozitivul, trece la un portal. Acest gateway este un alt computer care poate vedea o porție de adrese IP pe internet. Dacă adresa IP de destinație a pachetului nu este una pe care gateway-ul o poate vedea, pachetul este trimis la următoarea poartă de pe linie. Acest proces se repetă până când pachetul ajunge la un gateway care recunoaște adresa IP de destinație ca aparținând acesteia domeniu. Acea poartă transmite pachetul către computer a cărui adresă este specificată în antet.

Deoarece datele sunt împărțite în pachete, nu trebuie să călătorească același traseu pe internet sau chiar să ajungă în ordine.

De fiecare dată când utilizați internetul, este posibil să utilizați protocolul IP. Este agnostic de tipul de date schimbate, astfel încât sunt folosite pentru aproape toate, inclusiv text, imagini, audio, video, jocuri, e-mail, mesagerie, fișiere și multe altele.

Majoritatea aplicațiilor folosesc astăzi a patra versiune a protocolului de internet, cunoscut sub numele de IPv4. Este posibil să fi auzit și despre înlocuirea IPv4, IPv6. În prezent, cele două versiuni funcționează în paralel, dar adoptarea IPv6 este în creștere și în final va înlocui IPv4 cu totul. Motivul este că lumea rămâne fără adrese IPv4 - inventatorii săi nu au prevăzut proliferarea internetului în măsura în care există astăzi. IPv6 permite mai multe adrese IP plus alte actualizări tehnice pe care nu le vom oferi aici.

Vezi si: IPV6 vs IPV4

TCP

TCP a venit înainte de UDP. Reprezintă Protocolul de control al transmisiei. Adesea veți vedea că este denumit TCP / IP, deși nu există nicio distincție între asta și TCP.

Protocolul IP descompune datele în pachete și le trimite la o destinație pe internet, dar cum puteți pune aceste pachete la loc odată ce ajung? Pentru asta a fost inventat TCP. Odată ce pachetele ajung la destinație, acestea sunt reasamblate de dispozitivul receptor în forma lor inițială.

TCP necesită comunicarea ambelor părți pentru a stabili o conexiune și a trimite date. TCP garantează că destinatarul va primi pachete în conformitate cu numere de secvență inclus în antet. Destinatarul va trimite un mesaj înapoi expeditorului pentru fiecare pachet, recunoscând că au fost primiți Toate pachetele care nu sunt recunoscute de destinatar sunt trimise din nou. Pachetele sunt verificate pentru erori folosind a checksum, care este inclus și în antet.

TCP_header

Datorită tuturor acestor întoarceri între client și server, TCP poate asigura în mod fiabil integritatea datelor schimbate pe internet. Simplu, poate garanta că datele sosesc exact așa cum au fost trimise fără modificări sau părți lipsă. Acest lucru face TCP util pentru o gamă uriașă de aplicații și este cel mai des utilizat protocol pe internet. De fiecare dată când faceți clic pe un link, descărcați un fișier în browserul dvs. web, actualizați o aplicație sau deschideți un e-mail, TCP este probabil utilizat.

Totuși, toată comunicarea înapoi și înapoi încetinește TCP. Dacă un pachet lipsește, întreaga operațiune este menținută până când este trimisă din nou. Deși acest lucru se traduce doar în milisecunde în viața reală, acesta poate afecta performanța pentru aplicațiile care necesită multă lățime de bandă. Introduceți UDP.

UDP

UDP reprezintă Protocolul Datagrama utilizatorului. Reamintim că un datagramă și un pachet sunt mai mult sau mai puțin același lucru. UDP, de asemenea, construit pe partea de sus a protocolului IP, funcționează similar cu TCP, dar este mai simplu și mai rapid.

Principala diferență este că UDP nu solicită destinatarului să recunoască că fiecare pachet a fost primit. Orice pachete care se pierd în tranzit nu sunt resentite. Acest lucru permite calculatoarelor să comunice mai rapid, dar datele primite s-ar putea să nu se potrivească exact cu datele trimise.

Pachetele UDP nu au numere de secvență, astfel încât acestea să nu poată ajunge. Cu toate acestea, au sume de control, astfel încât pachetele care sosesc sunt protejate împotriva corupției sau modificărilor în tranzit.

UDP_header

Din acest motiv, UDP este utilizat atunci când este preferată viteza decât corectarea integrității și a erorilor. Unele aplicații comune includ streaming video și muzică, transmisiuni în direct, apeluri vocale și video (VoIP) și jocuri online. În aceste scenarii, nu contează cu adevărat dacă pierdeți ocazional cadrul video sau apăsarea butonului, ceea ce favorizează UDP. Traficul DNS este de obicei schimbat prin protocolul UDP.

Vezi si: Ghid pentru UDP

OpenVPN prin UDP și TCP

Multe aplicații VPN populare care se bazează pe protocolul OpenVPN permit utilizatorilor să aleagă între protocolul UDP și TCP. Niciunul dintre acestea nu este deosebit de bun decât ceilalți și cei mai mulți utilizatori finali nu vor observa o diferență. Așa cum am menționat anterior, UDP va oferi, în general, viteze mai bune, dar variază de la caz la caz.

În unele cazuri, unul sau altul ar putea fi obligat să ocolească un firewall. UDP și TCP pot funcționa pe diferite porturi, iar unele firewall-uri pot lista neagră a portului UDP obișnuit al OpenVPN, de exemplu. Dacă descoperiți că conexiunea dvs. OpenVPN este blocată din cauza cenzurii, încercați să treceți la celălalt protocol. TCP este în general mai bun pentru acest lucru.

UDP vs TCP

Iată o serie de diferențe majore între UDP și TCP:

UDP:

  • Folosit pentru streaming video, jocuri, VoIP, transmisii în direct
  • Mai rapid și necesită mai puține resurse
  • Pachetele nu ajung neapărat în ordine
  • Permite pachetele lipsă; expeditorul nu poate ști dacă un pachet a fost primit

TCP:

  • Protocolul cel mai utilizat pe internet
  • TCP garantează că nu lipsesc pachetele și toate datele trimise îi sunt destinatarului
  • TCP trimite pachete în ordine, astfel încât să poată fi ușor asamblate împreună
  • Mai lent și necesită mai multe resurse

Dacă înțelegeți următoarea glumă, atunci aveți o înțelegere de bază a diferențelor dintre TCP și UDP.

tcp udp glumă

„Breitling Wingwalkers” de Agnn Foon sub licență CC BY 2.0

„Stratare pe internet” de către Jsoon eu licențiat sub CC BY-SA 3.0

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 3 =