1 на 3 стационарни линии във Великобритания, насочени от измамници, представящи се за BT

1 на 3 стационарни линии във Великобритания, насочени от измамници, представящи се за BT

Ники Х. е жертва на а измама за техническа поддръжка в която 34 000 британски лири (45 000 щатски долара) са били откраднати от банковата й сметка от някой, представящ се за служител в интернет на BT по телефона. Ники е на 58 години и е учител в началното училище повече от 25 години. През 2015 г. тя претърпя инсулт, който затрудняваше да се справя с числа и дати. Парите, които е спестила и впоследствие са били откраднати, са били предназначени за нейните деца: да плащат за университетското обучение на дъщерите си и да внасят вноска върху къща.

„Бях на парчета - толкова пари не бяха само моите, а наследството на моя родител, че спестявах за децата си“, казва Ники. „Имах чувството, че изборът ми е отнет и бях много стресиран дълго време. Чувствах се глупав и разочарован, особено с банката, тъй като бях споменал как съм уязвим, но нищо не се направи по въпроса. “

Измамите за техническа поддръжка не са рядкост в наши дни. Microsoft е най-често представяната компания, но в Обединеното кралство се наблюдава увеличение на жалбите, подадени от клиенти на BT Internet от късно.

BT техническа поддръжка измами язви клиентите на Великобритания

Стационарната телефонна услуга изглежда е най-голямата цел. Проучване на близо 4000 жители на Великобритания, поръчано от Comparitech, показва това повече от един от трима респонденти, които са стационарни, са получили обаждане от някой, когото знаят или подозират, че се представя за представител на BT:

По същия начин честотата на хората, които търсят ключовите думи „BT измама“ в Google, нарасна значително през последните няколко години:

Клиентите на BT Internet във Великобритания трябва да търсят подобни измами. В една от много свързани теми на уебсайта на BT 349 души публикуваха оплаквания за измами, наподобяващи обаждането на Ники. Тези жалби датират от август 2016 г. до днес, показва колко настойчив е проблемът. Ето няколко цитата, за да ви дам идея:

 • „Истински проблем тук. Говоря в Би Ти Ви от няколко седмици за проблем с BT TV и получавам обаждания с измама от същия номер. 3 вчера и 4 до днес днес. "
 • „Това определено се разраства. Интересното бяха, че знаеха, че съм титуляр на акаунта, а не хъб. Досега имах 7 обаждания от 11 часа тази сутрин. Сега е 2.30. Аз съм инвалид и в момента съм сам, тъй като хъбито е отидено за няколко дни на погребение, така че се чувствам много уязвим. "
 • Без да мисля, се съгласих. Да знам, че съм глупав. Както и да е, за да прекъсна една дълга история, те успяха да ме накарат да инсталирам bleep на един от нашите лаптопи. И все едно бях разпитан, че всъщност не са BT. Те са доста умни и казват панта, за да изглеждат истински. "
 • „Въпреки че съм интелигентен информиран човек, днес бях измамен от някой, който се предполага, че съм от щаба на BT. […] Казаха ми, че BT е бил хакнат от мащабен проблем и го решавали за своите клиенти, като им звъняли поотделно и говорели през „поправянето“ и не са публикувани, за да избегнат неблагоприятна публичност. “
 • „Разбрах, че в нощта, когато разбрахме, че майка ми е била измамена от спестяванията си за живот, след като се обади сама на индийския кол-център BT с истинско оплакване. Беше сигурна, че някой сигурно е предал нейните подробности оттам, защото измамникът, който изтри профила си, знаеше всички подробности за жалбата й. "

Може би най-тревожният модел в тези оплаквания е, че измамници знаят имената и телефонните номера на притежателите на интернет акаунти в BT. Много целеви клиенти подозират, че BT Internet е споделил или изтекли техните данни за контакт.

Много от измамите водят до схема за надплащане, в който измамникът казва на клиента, че има право на възстановяване или обезщетение. Измамникът целенасочено превежда твърде много пари в сметката на клиента и след това моли да се възстанови излишното плащане. След като клиентът възстанови парите, първоначалният превод се анулира или просто е преведен от друг от собствения акаунт на жертвата.

Въпреки че това не беше така с Ники, много от измамите са инициирани от тип обаждания твърдейки, че са от Б.Т. Роботът твърди, че интернет услугата на потребителя ще бъде прекъсната, ако не се обади обратно. Тази тактика гарантира, че измамниците имат горещи точки и не губят толкова много време за студено обаждане.

Много от оплакванията съобщават, че измамници са се опитали да накарат жертви да се инсталират софтуер за отдалечен работен плот като TeamViewer на устройството си.

Във Великобритания 50 процента от всички телефонни разговори са спам, според Truecaller, а 18 процента от всички спам обаждания са измами. Официалният пазач на телекомуникациите в Обединеното кралство Ofcom съобщава, че шест процента от всички обаждания от неприятности в Обединеното кралство са свързани с „компютърна поддръжка“, а хората над 55 години са значително по-склонни да вземат, отколкото тези под 55 години (PDF).

Историята на Ники е предупредителна приказка за всички, но особено за хората, които не са израснали с интернет. За съжаление е по-малко вероятно по-възрастните поколения да бъдат информирани за измами като тези, като в същото време са по-често насочени към тях.

Как да забележим измамата

BT добре познава обажданията от измами като тези и дори има страница на своя уебсайт, посветена на повишаване на осведомеността и докладване на измами. За разлика от измамниците, BT казва, че ще стане никога направете следното:

 • Да ви кажа, че вашият рутер или IP адрес е бил хакнат
 • Да ви кажа, че вашата широколентова връзка е била хакната
 • Заплашвате да прекъснете връзката си, освен ако не направите незабавно плащане
 • Обадете се, за да ви съобщя за проблем с вашия компютър
 • Обадете се и попитайте за отдалечен достъп до вашия компютър или друго устройство
 • Поискайте ПИН или парола за онлайн банкиране
 • Помолете ви да превеждате пари чрез PayPal или сайтове за парични преводи
 • Изпратете някой в ​​дома си да събере пари
 • Поискайте информация за плащане по имейл или чат на живо

Актуализиране на 1 април 2019 г.: BT отговори на въпросите на Comparitech в имейл с няколко основни насоки за безопасност:

 • „Никога няма да се обадим на клиент, за да поискаме отдалечен достъп до компютъра му или да поискаме лична информация, включително банкови данни, неочаквано и никога няма да се обадим от„ неизвестен “номер. Ако сте подозрителни или не ви е приятно за това, което ви се иска, винаги ви препоръчваме да затворите телефона и да се обадите на номера за обслужване на клиенти на компанията, която уж иска достъп до вашия компютър или личната ви информация. Ако се свържем с сметката ви, тя обикновено ще бъде или на 0800 328 9393 или на 0800 028 5085. “
 • „Нашият съвет е клиентите никога да не споделят номера си на BT акаунт с никого и винаги да разчитат сметки. Внимавайте за обаждания или имейли, които не очаквате. Дори ако някой цитира номера на вашия BT акаунт, не трябва да му се доверявате на личните си данни. "
 • „BT приема сериозно сигурността на сметките на своите клиенти. Проактивно предупреждаваме нашите клиенти да бъдат нащрек срещу измами. Измамниците използват различни методи, за да получат вашите лични или финансови детайли с крайна цел да ви откраднат. Това може да включва опит да използвате вашата BT сметка и номер на сметката. “

Не се доверявайте на нежелани обаждания

Историята на Ники е доста типична за измама за техническа поддръжка. Първо тя получи телефонно обаждане до стационарния си телефон от някой, който твърди, че работи за нейния интернет доставчик, BT. Обаждащият се каза, че трябва да й помогне да уреди някои „опасни проблеми“ с интернет връзката си. Ники беше получавала много спам в своя имейл акаунт в BT, така че тя предположи, че проблемът е свързан. Обаждащият се каза, че ще й помогне да изчисти спама. Тя казва, че е почувствала облекчение, че най-накрая може да говори с човек за дразнещия проблем. Измамникът й каза, че „грешките по линията“ са критични.

Предупредителни знаци

Обучено око вече може да види червени знамена в тази ситуация. Рядко, ако изобщо съществува, техническата поддръжка на компанията ще започне контакт с клиент. Доставчиците на интернет услуги, като BT, обикновено са затрупани с входящи заявки за обслужване на клиенти, така че инициирането на информация не е техният начин на действие. Същото важи за почти всяка технологична компания. Microsoft е една от най-често представяните компании.

Какво да правя

Ако получите нежелано обаждане или имейл от представител на техническата поддръжка от която и да е компания, прекратете и не отговаряйте. Вероятно е измама. Ако не сте сигурни дали обаждащият се би могъл да бъде легитимен, можете да потърсите официалната информация за контакт на компанията, като го Googling. Ако това е интернет доставчик, както при Ники, проверете за телефонен номер на месечната сметка. След като получите информация за контакт, за която знаете, че е легитимна, обадете се на компанията или ги препратете по имейла, за да попитате дали оригиналният викащ или подател може да се вярва.

Никога не инсталирайте софтуер, който не сте запознати

За да отстрани проблема на Ники, измамникът я инструктира да изтегли и инсталира TeamViewer на своя iPad. TeamViewer е безплатен софтуер за отдалечен достъп, който дава възможност на някой отдалечено да поеме контрола над друг компютър, сякаш той е техен собствен. TeamViewer има много законни приложения, включително реалната техническа поддръжка, но в този случай измамникът го използва за отвличане на компютъра.

Ники казва на Comparitech, че измамникът първо е посетил сайтове за пазаруване, за да „разчисти нещата“. Ники беше малко неспокоен и попита дали това, което правят, е безопасно. Измамникът я увери, че това ще помогне за предотвратяване на спам в бъдеще. Измамникът показа изскачащите си екрани, които изглеждаха като работещи програми, за да я уверят, че това, което правят, има положителен ефект.

Предупредителни знаци

Персоналът за техническа поддръжка всъщност използва TeamViewer и друг софтуер, за да може дистанционно да контролира устройствата на потребителите и да отстрани проблеми. Всеки обаче трябва да бъде изключително скептичен, когато някой поиска да инсталирате какъвто и да е софтуер на вашето устройство. Рискът от злонамерен софтуер е твърде голям. Софтуерът за отдалечен достъп като TeamViewer в частност може да бъде много опасен в грешни ръце.

Персоналът за техническа поддръжка, който законно използва софтуер за отдалечен достъп, никога не трябва да има достъп до акаунти, различни от тези на тяхната компания. Веднага след като измамникът започна да влиза в сметки за пазаруване, връзката трябваше да бъде прекратена.

Ники не можа да си спомни конкретни подробности за изскачащите от нея изскачащи прозорци, но най-вероятно те бяха само за шоу.

Какво да правя

Никога не изтегляйте и не инсталирайте нищо на устройствата си по искане на нежелан имейл или телефонно обаждане. Ако го направите и го осъзнаете твърде късно, спрете работата на програмата, деинсталирайте я и незабавно предприемете стъпки за сканиране и премахване на зловреден софтуер.

Ако се свържете с официалната техническа поддръжка и ви кажат да инсталирате TeamViewer или подобен софтуер за отдалечен достъп, попитайте дали можете сами да извършите действията. Ако настоявате да го инсталирате, не забравяйте да го деинсталирате веднага след сесията. Ако забележите отдалечения потребител да прави нещо подозрително, незабавно прекратете връзката.

Никога не се отказвайте от лична информация

След сметките си за пазаруване, измамникът каза на Ники, че последното нещо, което трябваше да направи, е да разбере „изключително уязвимите“ онлайн банкиране. Той заяви, че банковата емисия е основната причина за всичките й проблеми. Ники затвори, но измамникът се обади и настоя, казвайки, че положението й е опасно и че той се опитва да й помогне. Ники отстъпи и позволи на хакера да влезе в онлайн банковата си сметка. Измамникът каза, че трябва да направи „манекен“ и да преведе малко пари, за да се увери, че работи. Когато Ники получи сигнал по телефона си, измамникът я инструктира да я потвърди, уверявайки я, че няма да бъдат преместени пари. След проверка на акаунта й на друго устройство, изглежда, че няма пари да напускат сметката си.

Хакерът заяви: „Ние просто поставяме таван върху сумата пари, която може да бъде взета от акаунта ви.“ Всъщност 34 000 британски лири бяха откраднати от нейната сметка в около половин дузина отделни транзакции.

По време на този епизод Ники попита измамника дали може да говори с надзорен орган от БТ. Измамникът бил подготвен и предал телефона на съучастник, който проговорил бързо и й дал повече референтни кодове.

Предупредителни знаци

В този момент изглежда очевидно, че Ники е измамен и съдейки по факта, че е закачила телефона по средата, мисълта й е минала през ума. Така че защо тя предаде банковата си сметка?

Успешните измамници превъзхождат социалното инженерство или манипулирането на хората да разпространяват информация. За тази цел имат няколко тактики за преминаване. Първо, припомнете си, че измамникът се представя като доверен орган по тема, с която Ники не е добре запознат. Тя е извън зоната си на комфорт и затова е уязвима. Ники казва, че измамникът дори й е дал фалшиви кодове и референтни номера, за да направи русето да изглежда по-автентично.

Второ, измамникът създава усещане за неотложност, като се обажда веднага и прави ситуацията да изглежда „опасна“ и „критична“. Създаването на чувство за неотложност причинява стрес и страх, който притиска хората да взимат лоши решения. „Въпреки че сега изглежда глупаво, те направиха всичко по такъв начин, че тогава имаше смисъл“, разсъждава Ники.

Какво да правя

Очевидно е, че Ники е трябвало да затвори телефона и да не се отказва от информация за банковата си сметка. Но също така е важно да осъзнаете това тактика за разказване на измамник, така че да знаете кога човек чука. Страх, объркване и чувство за неотложност са червени знамена, които правят хората отчаяни и уязвими, а не вида на чувствата, които добрият персонал за обслужване на клиенти трябва да ви накара да се почувствате.

Компаниите не винаги могат да ви предпазват

След инсулта си през 2015 г. Ники уведоми банката си, че се бори с номера и банката се съгласи да отбележи състоянието си в досието си.

Половин час след приключването на разговора за два и половина часа измама банката й се обади. Банката Сантандер попита дали тя умишлено е направила шест транзакции на стойност 34 000 паунда. Ники отговори не.

Сантандер успя да възстанови парите, изпратени по международни банкови сметки, които се забавят, но не и парите, изпратени по британските банкови сметки. Това включва всички, освен 12 000 британски лири, които по-късно бяха възстановени след подаване на доклад пред омбудсмана.

Ники се почувства разочарован от банката си, че не направи повече, за да я защити в светлината на нейното състояние. Все пак тя беше една от късметлиите. UK Finance съобщава, че крадците са откраднали повече от 354 милиона паунда от банкови клиенти и малки предприятия чрез измами с банков превод през 2018 г., като само 83 милиона паунда някога са били възстановени и върнати на жертви. 

Скоро след инцидента, страницата за вход в онлайн банката на Santander добави отметка, за да се увери, че не сте по телефона с някой, който се опитва да получи достъп до банковата ви сметка. Приятна мисъл, но това показва, че банките и другите компании не винаги могат да ви пазят.

По-малко подготвени, по-често насочени

Независимо дали вашите родители и баби и дядовци са технически разбирани, статистически е по-вероятно да бъдат насочени от измами по-често от по-младите поколения. Възрастните хора се разглеждат като лесни мишени от измамници, които обикновено осъществяват контакт или по телефона, или по имейл.

Колкото по-възрастен сте, толкова по-вероятно е да имате стационарен телефон, за който телефонният номер и име често са общодостъпни по подразбиране.

Жертвите на измама също е малко вероятно да поискат помощ самостоятелно - проучване от 2016 г. от Нюйоркската служба за деца и семейни услуги съобщава, че само един от 45 случая е докладван на властите.

Затова тази седмица проявете някаква инициатива и се свържете с родителите и / или бабите и дядовците си, за да проведете 10-минутен чат за измами, за които може да не са наясно. В допълнение към измамите за техническа поддръжка, възрастните хора често са обект на измами с медицинска застраховка, кражба на самоличност и данъчни измами, наред с много други. Същият съвет се отнася за повечето, ако не и всички от тези ситуации:

 1. Внимавайте за всеки нежелан контакт, направен по телефон или имейл от някой, когото не познавате. През 2018 г. един от четири обаждания, направени в САЩ, бяха измами. Техническата поддръжка никога няма да достигне до вас по телефона. Повечето данъчни власти винаги изпращат поща първо.
 2. Ако не сте сигурни, затворете и претърсете уебсайта на компанията в Google. Обадете се или им изпратете имейл чрез официалната информация за контакт, посочена там. Можете да ги попитате за подозрителното обаждане или имейл.
 3. Никога не давайте лична информация по имейл. Това не е сигурен носител, дори ако се доверите на получателя. Що се отнася до телефонните обаждания, никога не давайте информация за обаждане, което не сте инициирали, и не се отнасяйте към всички искания за информация с тежък скептицизъм.
 4. Никога не инсталирайте приложения или не изтегляйте файлове на устройството си по желание на непознат в телефона.
 5. Познайте предупредителните знаци и тактики, които измамниците използват за манипулиране на хора, като например да внушават чувство за неотложност.

Всичко това звучи добре и добре, но в разгара на момента може да бъде трудно, особено за някой неопитен с технологии и интернет, да се обади правилно. Ето защо е важно да се свържем с нашите родители и баби и дядовци уведомете ги, че сте там като ресурс ако изпаднат в проблеми или имат някакви въпроси.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 − 13 =

Adblock
detector