2/3 от потребителите на Facebook не са възложили на никого да управлява акаунта си, когато умрат. Трябва ли?

Какво би се случило с акаунта ви във Facebook, ако сте починали? През 2015 г. Facebook започна да позволява на потребителите да назначават „наследени контакти“, които могат да управляват профила ви във Facebook след смъртта.

Но неотдавнашно проучване на Comparitech установи, че повече от две трети от потребителите на Facebook не са установили наследствен контакт. Освен това 66 процента от анкетираните заявиха, че не знаят какво е наследен контакт във Facebook.

Когато потребител на Facebook отмине, назначените им наследени контакти могат да напишат прикрепена публикация, която седи в горната част на профила на починалия, да отговарят на молби на приятели, да управляват публикации на почит, да премахват маркери в публикациите на други хора, да променят снимката на потребителския профил и да поискат акаунтът да бъде изтрит. Това е различно от това да оставите на някого потребителско име и парола, тъй като наследени контакти не могат да влизат в акаунта, да четат съобщенията на починалия човек, да премахват приятели или да правят нови молби за приятели.

Ако никой не е определен за наследен контакт, акаунтът все още може да бъде запомнен, но никой няма да може да се грижи за него. Проверените непосредствени членове на семейството могат да поискат изтриване, но това отнема време. Ако никой не докладва потребител във Facebook за починал, тогава акаунтът може да остане активен за неопределено време.

От повече от 2 милиарда потребители на Facebook в световен мащаб, очаква се 1,4 милиарда да умрат преди 2100 г., а мъртвите ще надминат живите във Facebook до 2070 г., показва проучване на университета в Оксфорд. И това дори не взема предвид нови хора, които се присъединяват към Facebook за първи път. С включените с тях Facebook може да има 4,9 милиарда починали членове до 2100 година.

Измамници са насочени към неактивни акаунти във Facebook: казус

Профилите във Фейсбук на починалия могат да бъдат цел за хакери и измамници, както една жена от Обединеното кралство разбра по трудния начин. Майката на Сара Смит (не е истинско име) почина след битка с рака в началото на 2018 г. Докато на сватба по-късно същата година Сара започна да получава съобщения от семейството си, заявявайки, че се свързват с майка си във Facebook.

За аларма на Сара, акаунтът на майка й във Фейсбук беше клониран.

Facebook клонира профила на починалия

Клонираните акаунти са фалшиви копия на законни Facebook акаунти, използвани за представяне. Измамниците често се насочват към злоупотребявани акаунти, като тези на починалия, за хакване и клониране, тъй като първоначалният собственик не присъства, за да ги спре или да докладва..

Лицето, което клонираше акаунта на майката на Сара, изпращаше съобщения за измама от клонирания акаунт до приятели и семейство във Facebook. Измамникът заяви, наред с други неща, че приятелите от Facebook могат да получават пари чрез програма за обезщетение на федералния работник. Съобщенията предизвикаха страдание и объркване сред онези, които знаеха, че майката на Сара е починала, а други можеха да изпаднат за измамата, ако приемат, че идва от надежден контакт.

facebook хакна фишинг на акаунти

В крайна сметка Сара успя да запомни акаунта и съобщенията за измамите да бъдат спрени. Но тъй като майката на Сара не е установила наследен контакт, процесът не е бил мигновено и на клонирания акаунт е разрешено да продължи със съобщенията за измама за известно време.

Поддръжката във Facebook не беше полезна. Компанията просто я пренасочи към страници за поддръжка за това как да отчита хакнати акаунти и как да запаметява акаунти, но нищо за това как да се справи с клонирането на мемориализиран акаунт. Всъщност Facebook има фалшив механизъм за отчитане на акаунта, но това никога не е било съобщено на Сара и не би гарантирало, че акаунтът ще бъде свален.

Facebook поддръжка клониран акаунт

Бързо напред една година до началото на 2019 г., когато приятелите предупреждават Сара, че отново получават заявки и съобщения за приятел от майка й. Друг - или евентуално същият - клониран акаунт.

Този път измамникът, представящ се за майката на Сара, изпращаше съобщения и връзки, в които твърди, че получателите могат да получат пари от „Фонд за демокрация на Съединените щати“. само върху името и снимката на профила. Comparitech не можа да потвърди дали някой е паднал за измамата.

facebook втори клониран акаунт

Отново Facebook бавно сваляше акаунта, макар че съобщенията за измама в крайна сметка спряха.

Трябва ли да запомните или изтриете акаунта си във Facebook, когато умрете?

Можете да поискате акаунта ви да бъде изтрит в случай на смърт в настройките на Facebook. Въпреки това, помислете внимателно за потенциалните последици.

Изтриването може и да е най-личната опция, но помислете, че просто изчезването от сайта може да притесни приятелите ви. Освен това, ако профилът ви бъде премахнат, това улеснява хакерите и измамниците да ви представят без конкуренция от първоначалния акаунт. Мемориализираните акаунти имат своето предназначение, като информиране на приятели и семейство за мемориални услуги.

Снимката по-долу показва защо може да е добра идея да се поддържа посмъртно присъствие във Facebook. Това е от разговор между клониран акаунт и роднина на починалия човек. Наличието на два еднакви профила подсказва на относителното, че това може да е измама.

дублиращ акаунт във facebook

Човек може да твърди, че мемориализираните акаунти възпират измамниците по този начин, но паметният статус може да бъде това, което привлече измамника на първо място.

Не забравяйте, че акаунтът може да бъде изтрит от наследения си контакт, така че винаги можете да зададете наследствен контакт и да им кажете да го запомнят първо, да публикувате некролог и информация за мемориалните услуги, да оставите време на приятелите да оставят съболезнования и да изтриете акаунта след това.

Каквото и да изберете, изберете нещо, тъй като опцията по подразбиране на Facebook е най-лошата. По подразбиране акаунтът ви няма да бъде изтрит при преминаване. Нека да кажем, че нямате наследен контакт и приятелите ви докладват за починали. След като Facebook потвърди преминаването ви, акаунтът ви ще бъде запомнен, но никой няма да може да се грижи за него. Непосредствените членове на семейството могат да поискат изтриване, но това е затруднение. Ако така или иначе ще бъде крайният резултат, тогава запазете проблемите на семейството и приятелите си и изберете изтриване на акаунта. Това все още ще изисква другите да ви докладват във Facebook за починал, но това е много по-прост и бърз процес.

2/3 от хората нямат наследени контакти във Facebook: разбивка на проучването

Две трети от потребителите на Facebook, разпитани в проучването, заявиха, че нямат наследствен контакт, а две трети също казаха, че не знаят какво е наследен контакт. Проучването, проведено от OnePoll, поставя под въпрос възрастни от САЩ и Великобритания, които са влезли във Facebook през последните три месеца.

Нека разбием числата по възраст, пол и държава:

  • Британците (21%) са по-малко от половината по-вероятни от американците (47%), за да знаят какво е наследен контакт
  • Мъжете са по-склонни да имат наследен контакт (45%) от жените (27%).
  • По-малко вероятно е британците да имат наследен контакт (10,4%) от американците (35,8%).
  • Най-вероятно е американските мъже да имат наследен контакт (45%) в сравнение с американските жени (27%), британските мъже (11%) и британските жени (9%).
  • По-младите хора като цяло са по-склонни да имат наследен контакт, отколкото по-възрастните

Как се чувстват хората относно запаметяването във Facebook?

Какви са общите настроения относно запаметяването във Facebook?

Попитахме респондентите какво биха искали да се случи с техните акаунти във Facebook, ако те преминат; 27% са избрали запаметяване, а 34% са заявили, че биха искали техните акаунти да бъдат изтрити.

Най-възрастните респонденти, на възраст над 55 години, бяха най-вероятните (44%) да изберат изтриването.

И накрая, попитахме респондентите как биха се почувствали, ако видят починал член на семейството или приятел във Facebook:

Около половината от анкетираните биха имали негативни чувства: неудобно, ядосано или тъжно. 14,5% са казали, че ще се радват, а 18,4% са казали, че ще се чувстват безразлични.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 76 = 80

Adblock
detector