7 блокера на IP адреси – най-добрите безплатни и платени услуги

7 блокера на IP адреси


Всяко устройство, свързано към интернет, има IP адрес. Точно както физическите адреси за намиране и кореспонденция един с друг, IP адресите позволяват на устройства, свързани с интернет, да локализират и комуникират помежду си. Всеки IP адрес е уникален, така че вашият IP адрес може да се използва за идентифициране и проследяване на вашата онлайн активност. Освен това IP адресите указват приблизителното ви местоположение, така че да могат да се използват от приложения, уебсайтове и услуги за проследяване на вашето местонахождение. Ако искате да запазите личната си информация, ще ви е необходим блокиращ IP адрес.

Ще обясним как да блокирате вашия IP адрес, но първо, нека разгледаме видовете IP адреси. Има два типа IP адреси: IPv4 и IPv6. Повечето от нас използват IPv4 за по-голямата част от нашата онлайн активност, но IPv6 придобива сцепление като заместител. И двете повече или по-малко служат на една и съща цел, но IPv6 има на разположение много повече адреси, докато IPv4 адресите скоро ще бъдат изчерпани.

IPv4 адресът изглежда така:

123.45.67.89

IPv6 адресът изглежда така:

2001: 4860: 4860 :: 8888

Блокиращият IP адрес пречи на тези уебсайтове и приложения да виждат вашия истински IP адрес, като го маскират с нов. Обикновено това става чрез прокси, който действа като посредник между вашия компютър или смартфон и останалата част от интернет. Съществуват много видове прокси сървъри, а тук ще разгледаме няколко.

1. VPN

expressvpn android 2019 ssПриложение ExpressVPN за Android: Свързване, местоположения и настройки

Може би сте чували термина преди, но какво е VPN? Съкратено за виртуална частна мрежа, VPN криптира вашата интернет връзка и я маршрутизира през посреднически сървър на място по ваше желание. Всеки уебсайт, който посещавате или приложение, което използвате, ще вижда IP адреса на VPN сървъра вместо реалния ви IP адрес.

Много търговски VPN използват споделени IP адреси, което означава, че използвате същия IP адрес като други VPN потребители, свързани към същия сървър. Това добавя значителен слой анонимност и затруднява проследяването на каквато и да е активност към един потребител.

Освен че са блокиращ IP адрес, VPN подобряват онлайн сигурността и могат да ви дадат достъп до онлайн съдържание, което иначе е ограничено до конкретни страни или региони.

Нашата топ препоръка е ExpressVPN, която оперира сървъри в 94 държави. ExpressVPN е пред кривата в сравнение с повечето VPN, що се отнася до сигурността и скоростта. Той е лесен за използване и предлага денонощна поддръжка на клиенти.

НАЙ-ДОБРИЯ VPN ЗА БЛОКИРАНЕ НА ВАШИЯ АДРЕС: ExpressVPN гарантира, че вашият истински IP адрес никога не изтича и работи с широк набор от устройства. Предлага се с 30-дневна безрискова гаранция за връщане на парите.

VPN мрежите могат да бъдат платени или безплатни, но най-добре е да избягвате безплатните поради проблеми с поверителността и сигурността.

2. SOCKS прокси

Socks5 срещу VPN

SOCKS прокси са подобни на VPN, но не е задължително да използват криптиране. Това означава, че всеки, който прескача връзката ви, преди да стигне до прокси сървъра, като вашия доставчик на интернет услуги (ISP), може да наблюдава вашата онлайн активност. И все пак, SOCKS прокси ще блокира вашия IP адрес, така че другата страна във връзка вижда само IP адреса на прокси сървъра.

SOCKS5 включва поддръжка за криптиране, но това не е изискване. Шифроването прави връзката ви по-бавна, но по-сигурна.

Освен това отделните приложения трябва да бъдат конфигурирани да използват SOCKS прокси, докато почти всеки софтуер работи с VPN. Проверете настройките на приложението, което искате да използвате с проксито, за да го настроите.

Подобно на VPN, SOCKS прокси сървърите могат да бъдат безплатни или платени, но предлагам да избягвате безплатните.

3. HTTP / S прокси

разширение за браузър cyberghost

HTTP и HTTPS прокси сървърите често се пакетират като плъгини или разширения за уеб браузъри като Firefox и Chrome. Тези прокси сървъри блокират вашия IP адрес, когато използвате уеб браузър, но други приложения ще продължат да използват директна връзка.

HTTP прокси сървърите скриват вашия IP адрес от уебсайтовете, които посещавате, но връзката не е шифрована.

HTTPS пълномощните включват SSL криптиране, така че те са малко по-безопасни. Те понякога се наричат ​​VPN.

Недостатъкът на HTTPS прокси сървърите е, че те засягат само уеб трафика. Дори и да използвате само уеб браузър, все още можете да изпращате DNS, WebRTC или други видове трафик извън прокси сървъра, който може да се използва за определяне на вашия истински IP адрес или местоположение. Ако искате да избегнете това, препоръчваме да използвате непропусклив VPN като ExpressVPN.

4. SSH прокси

SSH-2

SSH прокси сървърите не са много често срещани, въпреки че имаме статия, която ви показва как да настроите такава за себе си. Наричан още SSH тунел, SSH прокси маршрутизира вашата интернет връзка през прокси сървър, използвайки SSH протокола. SSH (Secure Shell) използва силно криптиране, но не е много бързо и много приложения и уебсайтове може да не функционират правилно.

5. Тор

опашки, изпълняващи проверка на браузъра tor

Tor е мрежа за анонимност, която криптира вашата интернет връзка и я предава през рандомизирани серии от възли, които по същество са прокси сървъри, управлявани от доброволци. Всеки път, когато се свържете с уебсайт или приложение, връзката ви се кодира няколко пъти и преминава през не по-малко от три различни възли. Всеки възел премахва слой от криптиране, докато достигне „изходния възел“.

Уебсайтовете и приложенията виждат само IP адреса на изходния възел. Нито един възел във веригата не може да следи местоназначението, източника или съдържанието на интернет трафика, като ефективно блокира вашия IP адрес от снайпери.

Tor е безплатен, но има своите недостатъци. Той е доста бавен и подходящ само за основно сърфиране в мрежата - не го използвайте за изтегляне или стрийминг на HD видео. Освен това Tor често е свързан с престъпна дейност в тъмната мрежа, така че използването му може да повдигне червени знамена за вашия интернет доставчик или правоприлагащи органи.

Вижте също: Най-добър VPN за Tor

6. Деактивирайте IPv6 или IPv4

За да имате достъп до интернет, се нуждаете от поне едно от тях. Можете да скриете своя IPv6 адрес или IPv4 адрес, но не и двете, като използвате този метод.

Почти всички уебсайтове, приложения и услуги работят с IPv4, така че можете да блокирате вашия IPv6 адрес, просто като го деактивирате в интернет настройките на вашето устройство.

Деактивирането на IPv4 може да работи при определени обстоятелства, когато IPv6 е жизнеспособна алтернатива, но не очаквайте всичко в мрежата да работи нормално без него.

7. Използвайте NAT защитна стена, за да скриете личния си IP адрес

NAT защитната стена не блокира вашия публичен IP адрес, но ще скрие личния ви IP адрес. Всички устройства, свързани към NAT, поддържан рутер, ще споделят публичен IP адрес.

Ако се свържете с интернет чрез безжичен рутер, много е вероятно да сте зад NAT защитната стена. Най-просто казано, NAT защитната стена позволява на множество устройства в една и съща мрежа да използват един и същ обществен IP адрес, но уникални частни IP адреси. Превод на мрежови адреси (NAT) препраща заявки и данни от частните IP адреси на отделни устройства до тяхната онлайн дестинация под публичния IP адрес на рутера.

NAT защитните стени блокират вашия локален IP адрес от други компютри в интернет, предотвратявайки нежелана комуникация. Всеки трафик, който достига до рутера, без да се посочва локален IP адрес, се изхвърля. Публичният IP адрес на вашия wifi рутер все пак ще бъде видим.

Не можете да блокирате вашия ISP да вижда вашия IP адрес

За да се свържете с интернет, трябва да имате IP адрес. Тъй като IP адресите се отхвърлят от доставчиците на интернет услуги, не е възможно да блокирате вашия IP адрес от вашия интернет доставчик.

Ако целта ви е да попречите на интернет доставчика си да прослушва на вашата интернет връзка, най-добрият вариант в този списък е VPN. VPN ще шифрова целия интернет трафик, преди да напусне вашето устройство. Вашият интернет доставчик ще може да вижда IP адреса ви, но той няма да може да дешифрира съдържанието на шифрованите данни. VPN все още блокира вашия IP адрес от други страни в интернет, като уебсайтове и приложения.

Ако отидете по този маршрут, не забравяйте да изберете доставчик на VPN, който не съхранява регистрационни файлове на вашата онлайн активност.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 6